Sandspridare TEST: 3 bästa Sandspridarna (bäst i test)

När det börjar bli minusgrader och halkan kommer finns det något som är oerhört viktigt. Det handlar förstås om halkbekämpning. Det behöver sandas och det i rikliga mängder. För den som bara har en smal, kort remsa framför egen dörr att sanda går det förstås bra att sanda för hand med en hink med sand och en spade. För den som har ansvar för halkbekämpning på ett större område är det däremot nödvändigt med mer rejäl utrustning. Då kan en sandspridare vara ett riktigt bra redskap att använda sig av.

Bäst sandspridare

Toppval Sandspridare Vanliga frågor

Så fungerar en sandspridare

En sandspridare är ett redskap som är framtaget för att på ett enkelt sätt hjälpa till att sanda och salta. Det finns olika varianter. Vissa monteras på en traktor, men de kan även monteras på ett flertal andra fordon. Några exempel är lastbilar, truckar och lätta lastbilar. Redskapet har en rejäl behållare vilket gör att det får plats flera hundra liter sand. Detta är naturligtvis en fördel, eftersom man sparar tid på att slippa fylla på alltför ofta. Det går även att ställa in spridningsmängd, något som också underlättar en hel del.

Sandspridaren kan fungera på lite olika sätt beroende på vilken modell du väljer. Vissa modeller har en automatisk lastningsfunktion och sprider sedan automatiskt sand eller grus enligt den spridningsmängd du har angett. Det förutsätter naturligtvis att du framför fordonet som spridaren sitter monterad på. Det finns även handdrivna sandspridare som du kör för hand. Även på många av dessa går det att ställa in önskad spridningsmängd, så när redskapet är fyllt är din uppgift helt enkelt att se till att dra spridaren framåt, eftersom det enbart är i rörelse som den fungerar.

Att sprida sand kräver ordentliga maskiner

Olika varianter

Som du säkert redan har förstått och kanske även sett tidigare, finns det olika typer av spridare. Vissa är främst avsedda för privat bruk, för den som ska sanda eller salta en stor gårdsplan eller liknande. Andra är framtagna främst för den som ansvarar för sandning av hela områden, gator eller kanske kvarter.

Handdrivna sandspridare

De handdrivna sandspridna är naturligtvis främst avsedda för privat bruk i begränsad omfattning. Det är lätt att se redan vid första anblicken att det skulle bli väldigt jobbigt att använda denna för att sköta halkbekämpningen på hela gator eller till och med flera kvarter. Om du däremot bor på en stor gård med en stor tomt och exempelvis har en stor gårdsplan som behöver sandas och kanske saltas, fungerar denna utmärkt. Du hanterar den för hand, men den rymmer betydligt mer sand och är betydligt mer lätthanterad än om du ska gå runt med hink och spade och sanda för hand. Med denna blir ditt arbete främst att fylla den samt att se till att gå runt med den på det område som ska sandas.

Spridarvalsen är rörelsedriven på de här spridarna. Visst tar det mer tid och kräver mer arbete än att använda ett fordonsdrivet alternativ, men de här sandspridarna räcker ofta bra för den som söker något för privat bruk. Det tar lite längre tid, och kräver lite mer fysisk ansträngning, men i gengäld är dessa varianter betydligt billigare än de fordonsdrivna modellerna. Hur mycket dessa redskap rymmer kan variera från en modell till en annan. Runt 50 liter är en ganska vanlig volym. Det är också värt att nämna att den här typen av saltspridare kan vara den bästa att använda när du ska sanda en trottoar eller gångväg, eftersom många fordonsdrivna alternativ är alltför breda för dessa platser.

Maskindrivna sandspridare

De mer kraftfulla sandspridarna som främst är avsedda för professionellt bruk har betydligt större behållare än de handdrivna exemplaren. De här varianterna kan rymma flera hundra liter sand. Exakt mängd kan naturligtvis variera från en modell till en annan. Vissa rymmer 250 liter, andra rymmer 800 liter, ytterligare andra rymmer mer än så. Vad som behövs kan vara väldigt individuellt beroende på användningsområde. Det krävs naturligtvis en helt annan mängd för den som ansvarar för sandning i en hel stad, jämfört med den som sandar stora gårdsplaner runt den egna gården. Det är därför klokt att före inköpet fundera över vilket behov som faktiskt finns. Det finns naturligtvis olika typer av maskindrivna spridare. Skillnaderna kan vara såväl stora som små. Vi ska här titta lite närmare på några olika varianter.

Sandspridarskopa

En typ av maskindriven spridare är sandspridarskopan. Den ses ofta monterad fram på en traktor, men kan i vissa fall även monteras bakom traktorn. Många av dessa skopor är utrustade med en funktion för automatisk fyllning med hjälp av en tiltfunktion med hydraulkolv. Den här typen av sandspridare monteras på traktorns trepunktsfäste. Förutom sand går det även att fylla den med flis eller salt, för annan typ av halkbekämpning. Naturligtvis finns det olika typer av sandspridarskopor, så även här finns det en del val att göra och beslut att fatta. Det kan framför allt skilja en hel del när det kommer till arbetsbredd. Det finns till exempel skopor med arbetsbredd på 1,3 meter och större varianter med arbetsbredd på 2,4 meter. Det finns även arbetsbredder där emellan.

Bogserade sandspridare

Det finns saltspridare som bogseras bakom ett fordon. Det kan till exempel vara bakom en traktor, men det kan även vara bakom en fyrhjuling eller en bil. Det här är en väldigt flexibel variant, just för att den kan användas tillsammans med många olika typer av fordon. Du behöver inte heller köpa in något särskilt fordon för att kunna använda den, om du har en personbil med dragkrok. Många av dessa har en arbetsbredd på cirka 1,3 meter, men det kan finnas andra bredder också. När det gäller behållarvolymen så finns det även här skillnader, men det går utan problem att hitta en spridare av den här typen som rymmer 500 liter, vilket många gånger är fullt tillräckligt. De här redskapen har hjul som driver utmatningen och de har justerbar spridningsmängd. De går att frikoppla vid transport. De flesta av dessa redskap sprider ingen sand eller salt vid backning, vilket är viktigt att känna till.

Toppval Sandspridare 2024

Vi har valt dessa tre sandspridare som våra Toppfavoriter. Spridarna lämpar sig för såväl halkbekämpning med olika typer av material som utläggning av spån och flis på motionsslingor o dyl eller dressning av grönytor.

1. Sandspridare, handdriven

När vintern kommer ställs vi årligen inför utmaningen att hålla uppfarter och vägar säkra. Om du har en gård med gårdsplan och uppfarter behöver du se till att sanda när väglaget kräver det. Även om du bor i en mindre villa eller ett radhus kan det finnas ytor du behöver sanda eller grusa. Då kan den här handdrivna sandspridaren vara till stor hjälp. Den har en arbetsbredd på 60 cm och totalbredden ligger på 85 cm. Den kommer med ett bekvämt handtag så att du lätt kan ta den framåt. Viktigt att känna till är att spridaren bara sprider ut sand eller grus när den körs framåt. Om den står stilla sprids med andra ord inget. Detta gör att du slipper onödigt spill.

Du kan på ett enkelt sätt justera spridningsmängden och det görs med hjälp av bottenklaffen. Det är förstås valfritt vart du vill använda denna sandspridare men den passar utmärkt för användning på såväl gårdsplanen som gångvägen och garageinfarten.

Kolla priset

2. Spridare Cemo Salt/sand, 35 l

När du är på jakt efter en spridare som kan användas till sand men även till salt vid behov, kan den här varianten passa dig bra. Den kommer med robusta hjul av gummi och ett praktiskt handtag som gör att du på ett smidigt sätt kan ta dig fram med den. Det går att anpassa stödstångens längd vilket är en funktion som du sannolikt kommer uppskatta mycket. Att stödstången är försedd med en axel som går att vrida är också mycket bra eftersom det ger dig möjligheten att komma åt alla hörn och ytor som annars är svåra att nå.

Du kan som användare ställa in spridningsmängd oavsett om det är salt eller sand som ska spridas. Spridarens behållare har plats för 35 liter sand eller annat material. Nämnas bör att du kan ha nytta av den här produkten även på sommaren. Det går nämligen även att använda den till annat material, exempelvis gödning eller frön.

Kolla priset

3. Valsspridare till ATV

Om du har avfärdat de handdrivna sandspridare som finns på marknaden är det dags att hitta andra alternativ. Den här spridaren kan kopplas till ATV och du kan därmed skapa snabba resultat och arbetet blir inte lika fysiskt krävande. Det går naturligtvis att fylla sand i behållaren men det går också utmärkt att ha salt eller andra liknande material i den om du behöver sprida ut något annat än fin sand. Vad som är viktigt att komma ihåg är att det material som finns i spridaren inte får vara grövre än 2 mm.

Den här behållaren rymmer betydligt mer än de flesta handdrivna spridarna. Den har en kapacitet på 80 liter vilket gör att du kan sanda ganska stora ytor utan att behöva åka tillbaka för påfyllnad. Det gör att den här spridaren lämpar sig utmärkt även om du behöver sanda trottoarer eller gångbanor, medan mindre varianter främst lämpar sig för egna hem och tillhörande ytor.

Kolla priset

Pris på sandspridare

Oavsett om du är en privatperson som vill ha en sandspridare för att enklare kunna kontrollera halkan på dina ägor, eller om du är en företagare som ska köpa in en sandspridare till din maskinpark, har priset naturligtvis betydelse. Visserligen kan budgeten vara väldigt olika beroende på situation, men priset är ändå viktigt. Därför vill du troligtvis veta hur mycket en sandspridare vanligtvis kostar, så att du vet hur du ska budgetera. Tyvärr går det inte att ge ett enkelt svar på frågan, eftersom priserna kan vara väldigt olika beroende på modell. Däremot ska vi titta lite närmare på vad olika typer av sandspridare kan kosta, för att du ska kunna bilda dig en någorlunda bra uppfattning av vad du kan förvänta dig.

Pris på handdrivna sandspridare

Handdrivna sandspridare är av självklara skäl betydligt billigare än de fordonsdrivna alternativen. De här modellerna går att göra sig råd med för de allra flesta. Priset kan påverkas av faktorer som behållarvolym och funktioner, men generellt är de ganska billiga. Det går att hitta en handdriven sandspridare för så lite som 3 000 kronor. Naturligtvis finns det även mer påkostade alternativ, där priset kan komma upp i närmare 10 000 kronor, men det handlar fortfarande om förhållandevis billiga redskap.

Sandgrop - låt spridaren göra jobbet.

Pris på sandspridarskopor

Priset på en sandspridarskopa kan variera beroende på om den är försedd med automatisk fyllningsfunktion, arbetsbredd, volym och mycket annat. Det går att hitta exemplar som kostar cirka 45 000 kronor, vilket får anses vara ett rimligt pris om skopan ska användas för yrkesbruk och kommer att bli regelbundet använd. För ett sådant pris kan du hitta en skopa som rymmer mer än 1000 liter sand, så det rör sig med andra ord om ett redskap med stor kapacitet. Det finns även betydligt billigare modeller som kostar mellan 20 000 och 25 000 kronor. Volymen kan vara mindre på dessa, och ibland även arbetsbredden, men för vissa användare räcker det gott med dessa alternativ. Det gäller helt enkelt att reda ut vilket behov du har när det kommer till såväl arbetsbredd som behållarvolym. Därefter kan du börja sortera bland de tillgängliga alternativen och se till att få fram ett mer exakt pris.

Pris på bogserade sandspridare

En bogserad sandspridare hamnar generellt mellan den handdrivna sandspridaren och sandspridarskoporna när det kommer till kostnad. Det går utan större problem att hitta en bogserad sandspridare för cirka 15 000 kronor. Det finns även några varianter som är något billigare. Om du verkligen vill komma undan så billigt som möjligt finns det några exemplar med en prislapp runt 12 500 kronor. Det finns dock även bogserade sandspridare som kostar mer än 15 000 kronor. Det är inte ovanligt att de har en prislapp på 17 – 18 000 kronor. De kan i vissa fall även kosta mer beroende på funktioner och behållarvolym.

Se en sandspridare i aktion

Filmen från Kellfri visar en sandspridare i aktion och alla användningsområden som den kan användas till.

Frågor och svar kring Sandspridare

✅ Kan man använda en sandspridare till både sand och salt?

Ja, de flesta sandspridare går även att fylla med salt för saltspridning. Det gäller dock inte riktigt alla, så det är viktigt att noga kontrollera vad som står i produktbeskrivningen innan du fyller den med salt. Om du behöver kunna salta och sanda med samma maskin är det förstås viktigt att du väljer en variant som klarar båda materialen.

✅ Kan sandspridare monteras på en truck?

Ja, det finns sandspridare som kan monteras på en truck. De monteras då vanligtvis ovanför drivhjulen. Fördelen med de här sandspridarna är att många av dem fungerar utmärkt att använda vid körning såväl bakåt som framåt. Många andra modeller sandar inte vid backning.

✅ Vad är en sandspridare ATV?

Det är en bogserad sandspridare som dras bakom en fyrhjuling. Fördelen med dessa sandspridare är att de är enkla att ta sig fram med i terräng, eftersom de inte är lika breda som traktormodellerna. Det är också betydligt enklare att framföra en fyrhjuling än en traktor, därför är det många som vill ha en sandspridare till sina ägor som föredrar den här typen av sandspridare. Många av de sandspridare som är till för ATV kan även användas som gödselspridare, något som ger ett bredare användningsområde. Med tanke på detta ger de verkligen rejäl valuta för pengarna.

Källor:

Snabbval: Toppval Sandspridare

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin