Stängselstolpar

Det finns många anledningar till att sätta upp ett staket, eller ett stängsel. Det kan naturligtvis handla om att hägna in en hage för korna eller andra djur. Men, precis som djuren har vi människor också ett behov av att hägna in oss och ”markera revir”. Ett stängsel kan ju användas både för att stänga inne och stänga ute. Ett stängsel runt tomten kan vara för att visa var tomtgränsen går, skydda mot insyn eller för att hindra små barn, eller husdjur, från att rymma eller komma ut på vägen. Det finns alltså många olika anledningar till att sätta upp ett staket eller ett stängsel. Ett stängsel, av tråd eller nät, ger ju inte något vindskydd eller insynsskydd. För att få en med skyddad miljö behöver du välja en annan typ av staket. Men, ett stängsel är ett av de enklare sätten att hägna in ett område oavsett om det gäller en tomt, betesmark eller annat område.

Bäst Stängselstolpe

Snabbmeny:
Toppval Stängselstolpar Vanliga frågor


Att välja material

Men, även om stängslet inte ger dig vind- eller insynsskydd får du ett lättskött staket som inte kräver särskilt mycket underhåll. Stängslet smälter också in i miljön. Och eftersom det fungerar utmärkt som spaljé kan du plantera växter vid stängslet, som ger både insynsskydd och lä vid blåst. Det finns olika material att välja på till ditt stängsel du kan välja ett förzinkat när eller ett i aluminium. Vill du ha ett stängselnät som är helt underhållsfritt kan du välja ett plastbelagt nät. Men oavsett vilken typ av nät du väljer, eller om du sätter upp ett stängsel av tråd, är stängselstolparna en viktig del av staketet. För att du ska få ett stängsel som sitter uppe och håller formen är det viktigt med bra stängselstolpar som sitter kvar där de ska.

Inhägna tomten

Innan du börjar med att sätta upp ett stängsel kan det vara bra att göra en skiss. Om du, till exempel, ska inhägna tomten ritar du upp en skiss över var du vill ha staketet. Med en skiss, med noggranna mått, är det enklare att räkna ut hur mycket nät och hur många stängselstolpar du behöver. Markera för hörnstolparna på skissen och sätt också ut grindstolpar. Om det finns nivåskillnader på marken bör dessa också markeras på skissen, för att underlätta uträkningen av materialåtgång. Genom att mäta avstånden mellan de markerade stolparna ( hörn och grindstolpar) blir det lätt att räkna ut hur många stängselstolpar du behöver. Räkna med att avståndet mellan stolparna inte bör överstiga tre meter.

Inhägna tomten med stolar

Att gjuta fast stolparna

Om du ska bygga ett staket runt tomten är det klokt att gjuta fast stolparna för att få ett stabilt och bra staket. Om du ska sätta upp ett stängsel för en hage för kor eller hästar är det förstås både en annan arbetsgång och oftast också andra stängselstolpar som gäller. För beteshagar använder man oftast stängselstolpar i trä eller plast. Stolpar som sätts direkt i marken. Dessa stängsel består oftast av tråd, med eller utan el, vilket gör att stolparna inte utsätts för samma påfrestningar som de som ska bära ett nät av metall. Te är kanske inte heller lika viktigt att alla stolpar står i exakt lodrätt läge när det gäller ett stängsel till en beteshage, som till ett staket runt en villaträdgård.

När det gäller hagar till djur får man ta hänsyn till djurslag och sätta upp antal trådar efter de djur som ska gå i hagen. Till grisar rekommenderas två trådar, till får två eller tre, till kor en till två trådar och till hästar två till tre trådar. Trådhöjden varierar naturligtvis också beroende på djurslag. Det finns ett ganska stort utbud av stängselstolpar för lantbruk, och vilken typ du väljer är både en smaksak och en fråga om vilken typ av inhägnad du vill ha.

Toppval Stängselstolpar 2024

Vi har valt dessa Stängselstolpar som våra Toppval.
Slitstarka stolpar som har en lång hållbarhet. Säljs även styckvis.

1. Tryckimpregnerad Stolpe 1,5 M x 6 CM, 126 St/Bunt

Om du har djur som bör vistas i en beteshage, exempelvis hästar eller kor, behöver du förstås se till att ha rejäla hagar med välbyggda stängsel. För att kunna göra detta behöver du bra material och då kan dessa stängselstolpar vara till stor nytta. Stolparna är 1,5 meter höga och 6 cm breda. Du köper här en bunt som innehåller 126 stolpar vilket gör att du kan komma långt med ditt stängselbygge.

När du ska bygga en ny hage är det naturligtvis viktigt att du använder hållbart material som tål väder och vind. De här tryckimpregnerade stolparna har goda förutsättningar att hålla länge även om de utsätts för vind och nederbörd. Du kommer att kunna åstadkomma ett stabilt stängselbygge med dessa som bas, vilket gör att du kan ge dina djur en bra och säker utomhusmiljö. Stolparna är färdigspetsade och du kan snabbt börja sätta upp stolparna när du får hem bunten.

Kolla priset

2. Stängselstolpe Octowood Åttkantig Ø 100x2000mm 55p

Som ägare till hästar, får, kor eller andra djur som ska vistas utomhus helt eller delvis, behöver du sätta stängsel för att kunna erbjuda dina djur en bra utomhusmiljö. Då behöver du naturligtvis välja ut bra stängselstolpar som du kan bygga ett stabilt stängsel med. Dessa stängselstolpar är då ett utmärkt val. De är åttkantiga och kommer i paket med 55 stolpar i varje. Det kan mycket väl vara så att du behöver köpa flera förpackningar, men du kommer med största sannolikhet uppskatta att arbeta med dessa eftersom de är lätta att sätta och du kommer ha goda chanser att sätta upp ett solitt staket.

Att stängselstolparna är åttkantiga vet du redan, däremot vet du ännu inte så mycket om materialet. Dessa stolpar är tillverkade av rakvuxen furu, ett hållbart material som har alla förutsättningar att hålla länge även om de står ute i hårda väderförhållanden. Virket som används kommer från Norrland.

Kolla priset

3. Stängselstolpe T-modell

Du kanske har sett att många stängselstolpar säljs buntvis med ett visst antal stolpar i varje förpackning. Så är inte fallet med den här stängselstolpen. Den säljs i stället styckvis. Kanske behöver du bara komplettera och bygga ut en befintlig hage. Då behöver du kanske bara ett fåtal stolpar ytterligare. Möjligheten att köpa stolparna styckvis kommer då passa dig utmärkt. Även om du behöver många stängselstolpar kan det vara en fördel att kunna välja antal fritt. Du har då goda möjligheter att räkna ut hur många stolpar det kommer att gå åt till ditt stängselbygge, och kan köra ett inköp av lagom storlek.

Den här stolpen passar utmärkt när du vill bygga stabila stängsel. Den är tillverkad av stål och är med andra ord mycket robust och hållbar. Det spelar ingen roll om du ska bygga en hage till dina hästar eller får, eller om du vill sätta upp ett stängsel för att hålla vilda djur som till exempel vildsvin borta från gården. De här stolparna kommer att passa utmärkt till ändamålet.

Kolla priset

Olika material

När det gäller staket för trädgård och liknande finns stängselstolparna naturligtvis också i olika utföranden. Vanligast är stolpar i metall, men du kan naturligtvis också använda staketstolpar av trä, om du vill hägna in din trädgård med ett traditionellt trästaket. Stolparna finns i olika längder, vilket gör att du själv kan välja hur högt staket du ska ha. Ibland är det kanske fullt tillräckligt med ett lågt staket som ger tomten en fin inramning och som hindrar riktigt små barn från att ta sig ut i trafiken. I andra fall vill man ha ett högre staket som ger mer skydd mot både insyn och blåst. Eller som hindrar rådjur och andra av skogens djur att ta sig in i trädgårdens lockande grönska.

Den inhägnad man önskar

Det finns alltså många orsaker att vilja sätta upp ett stängsel, och det finns många önskemål om hur staketet ska se ut och fungera. Därför finns det också ett stort utbud av stängselstolpar, nät och andra tillbehör, så att alla har möjlighet att få just den inhägnad man önskar.

Staketstolpar av trä

Utbudet av stängselstolpar

Har du inte riktigt bestämt dig för hur just ditt staket ska vara utformat kan du, med fördel, titta på utbudet av stängselstolpar och tillbehör här på internet. Här kan du hämta inspiration, och du kan också hitta utförlig information om hur du ska gå till väga när du sätter upp ditt stängsel, för att få ett så bra resultat som möjligt. Här går också att beställa alla typer av stängselstolpar och givetvis kan du också köpa nät eller tråd online. Du kan med andra ord beställa hela stängslet här på nätet, och få det hemskickat på smidigaste sätt. att handla på nätet innebär att du shoppar helt och hållet på dina egna villkor.

Beställ hela stängslet på nätet

Du kan ta hur lång tid på dig som helst, utan att vare sig andra kunder eller butiksanställda blir störda. Du handlar är det passar dig, oberoende av vad klockan är eller vilken veckodag det är. Dessutom kan du enkelt jämföra priser för att alltid kunna köpa de produkter du vill ha till det bästa priset.

Frågor och svar kring Stängselstolpar

✅ Spelar det någon roll vilket material man väljer när det kommer till stängselstolpar, eller är de alla likvärdiga?

Ja, materialet kan ha stor betydelse för hur staketet blir när det är färdigbyggt. Olika material är också att föredra för olika ändamål. De stolpar som lämpar sig bäst för ett elstängsel som ska placeras för att markera utkanten av en boskapshage kräver en sak, medan stolpar som ska hålla upp ett stängsel runt en villaträdgård kanske ställer lite andra krav. Precis som det gamla uttrycket gör gällande, stämmer det att var sak har sin plats. Ett boskapsstaket som ska stå uppe året runt gör sig till exempel bäst med stolpar tillverkade av tryckimpregnerat trä. Om du däremot ska bygga ett tillfälligt stängsel som ska tas ned eller flyttas efter ett tag, kan stolpar av plast vara att föredra. Även stolpar av glasfiber kan fungera bra vid tillfällig användning. Om du ska ställa upp ett stängsel för att skydda marken mot vildsvin kan du behöva stolpar av metall. Detta är bara några exempel på hur behovet kan skilja sig beroende på ändamål, och hur material kan ha större betydelse än många tror. Här hittar du våra Toppval av Stängselstolpar.

✅ Hur brett isär bör man placera stängselstolpar när man ska bygga ett stängsel?

Det beror på vilken typ av stängsel det är som ska byggas. Om det är en hage du ska bygga brukar 3-6 meters avstånd ofta rekommenderas. Det exakta avståndet som är lämpligt beror på vilken mark och terräng hagen placeras i, men även vilken typ av boskap det är som ska gå i hagen.

✅ Vilken typ av stängselstolpar är att rekommendera för den som ska bygga en paddock?

Då brukar stolpar i tryckimpregnerat trä vara det överlägset bästa alternativet. De är hållbara och utgör en solid grund för det bygge som ska göras. Det står sig bra oavsett väder och om du bygger din paddock med sådana stolpar kan du räkna med att paddocken håller länge.

✅ Ska alla stängselstolpar vara lika långa?

Det rekommenderas ofta att hörnstolparna är av en annan längd. De får gärna vara både längre och grövre än övriga stolpar. Anledningen till detta är att det är hörnstolparna som belastas mest.

✅ Hur länge kan man räkna med att stolpar av tryckimpregnerat trä håller?

Det finns naturligtvis stolpar av olika kvalitet även om materialet på pappret är det samma. Det gör att det inte går att säga en fast siffra, att de ska hålla i ett visst antal år. På många stängselstolpar av tryckimpregnerat trä finns en garanti mot röta som gäller i hela 20 år, vilket säger en hel del om hur lång hållbarhet det faktiskt går att få om du väljer stolpar i detta material som är av god kvalitet. När du väljer stolpar kan det därför vara värt att ta en titt på vilka garantier som eventuellt finns. Om garantin gäller i många år kan du räkna med att det förmodligen också är hög kvalitet på produkten.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Stängselstolpar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Plantering:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin