Foderhäck

Foderhäckar kan användas av många olika typer av djur. Det här är alltså en typ av produkt som du kan tänkas komma i kontakt med oavsett om du har hästar, kor eller får. De olika häckarna kan dock se lite olika ut beroende på vilken typ av djur de är avsedda att användas av. Detta naturligtvis beroende på att de olika djuren är olika stora, äter olika typer av foder och dessutom har olika ätbeteenden. Att hitta rätt typ av foderhäck bör dock inte ge några problem. Det är enkelt, och redan i produktens namn är det ofta enkelt att se vilken typ av djur som produkten är avsedd för. Vissa modeller är också mer allmänna och kan användas av olika typer av djur.

Bästa Foderhäcken

Snabbmeny:
Toppval Foderhäckar Vanliga frågor


Foderhäckar för olika djurslag

Det finns som sagt ett flertal djurslag som äter sin mat från foderhäckar. En av dessa är hästar. För den som är på jakt efter en ny foderhäck till sin häst eller sina hästar finns gott om alternativ. Det finns till exempel enkla foderboxar i vilka det går att placera mindre höbalar men även grovfoder. Gallret är tätt och att lägga balen i boxen istället för direkt på marken gör att det tar längre tid för din häst att äta upp den. I och med att den här typen av foderplats är försedd med en botten är det även en fördel att lägga grovfodret i den istället för på marken.

Det är annars lätt att det lösa grovfodret blir uppblött och trampas ned, vilket inte sker i en foderbox. Om du har fler hästar kan det vara klokare att välja en foderhäck med gallergrind med plats för flera hästar. Det finns olika alternativ. Vissa gallergrindar har plats för 8 hästar, andra för 10 eller 12. Naturligtvis finns även mindre varianter med plats för färre djur. Kom ihåg att det aldrig ska vara för trångt runt en foderhäck. Det kan leda till att hästarna blir irriterade på varandra och risken för tumult som leder till skador ökar då.

Se därför till att köpa en häck med tillräckligt antal platser vid grindarna. Tänk dock på att det ändå kan bli för trångt, om för många hästar ska utfodras vid samma häck. Om du har många hästar kan det därför vara bättre att välja att köpa två foderhäckar och dela upp hästarna så att var och en av dem får mer utrymme när de ska äta. På så sätt minskar du snabbt och enkelt skaderisken i samband med utfodring.

Foderhäckar för kor och kalvar

Även till kor och kalvar finns det stora fördelar med att köpa en eller flera foderhäckar. Det gör att fodret inte trampas ned av djuren, vilket också leder till minskat svinn. Det gör dessutom att utfodringen blir mer hygienisk, och fodret blir inte förstört av smuts. Vidare kan djuren hållas något åtskilda när de äter, något som minskar skaderisken.

Vilken häck du bör välja beror förstås på hur många djur du dagligen brukar utfodra, samt vilket behov som finns. Det finns till exempel varianter med bogstöd, men även modeller där detta saknas. Vidare finns det häckar både med och utan tak. Naturligtvis finns det också olika storleksalternativ, vilket gör att den med många kor kan hitta något som passar, liksom den som äger ett handfull kor. Här kan det dock även vara bra att ha i åtanke att det ibland kan vara bra att sprida ut korna vid två eller fler foderhäckar, så att de får det utrymme som behövs, istället för att köpa en enda stor foderhäck med plats för ett stort antal djur. Även om djuren teoretiskt får plats vid en sådan, kan trängseln bli onödigt stor. Det kan i sin tur leda till stress vilket riskerar leda till onödiga skador.

Andra lösningar för de minsta

För kalvar används lite andra lösningar än för de vuxna korna. Här är det vanligt att man använder en kalvhydda eller kalvhus med en liten hage eller så kallad förgård till. Dessa finns för både en och flera kalvar. I dessa finns naturligtvis också foderbehållare, i vilka maten placeras för att kalven ska kunna äta i lugn och ro, utan att maten trampas ned eller blir smutsig på annat sätt. Det finns även praktiska kalvgömmor att använda i hagen för att hålla kalvarna i tryggt förvar när det vankas mat. Även i dessa finns det naturligtvis behållare för maten.

Foderhäckar till fåren

Foderhäckar till fåren

En tredje djurtyp som med fördel kan utfodras vid foderhäckar är fåren. Även här finns naturligtvis lite olika varianter. Ofta är dessa foderhäckar så pass stora att det får plats ganska många får vid dem samtidigt. Nu är ju också får något mindre än både kor och hästar, så detta betyder inte nödvändigtvis att häcken i sig är mycket större, men den ger plats för fler djur. Många foderhäckar avsedda för just får är avsedda för storbalar. Många av de här foderhäckarna är försedda med tak, så att djuren kan äta i lugn och ro utan att bli blöta om det regnar. Vill du ha en enklare modell så finns det dock även utan tak. Det finns enkla runda foderhäckar med gallergrindar utan tak. De finns i olika storlekar, vilket påverkar antalet platser och även hur många balar som får plats i dem.

Toppval Foderhäckar 2024

Vi har valt dessa Foderhäckar som våra Toppval.
Stabila konstruktioner, enkel och smidig påfyllning av foder till djuren:

1. Foderhäck 6-Kantig Med Tak, 12 Platser

Om du har hästar som går ute oavsett väder vill du förstås se till att de kan äta utan att grovfodret blir blött. Genom att ställa ut en bra foderhäck i hagen kan du säkerställa detta. Det finns förstås många modeller att välja mellan, men den här sexkantiga foderhäcken med tak är onekligen ett mycket bra val. Tolv utfodringsplatser finns, även om det naturligtvis till viss del avgörs av storleken på hästarna. Eftersom det är tak över skyddas också grovfodret från nederbörd relativt bra.

Att ha en foderhäck som denna är fördelaktigt på flera sätt. Det blir mindre foderspill i och med att hästarna inte behöver trampa runt i massor av hö som fallit bredvid. Det ger också bättre hygien hos djuren vilket är bra. För dig som hästägare kommer det också underlätta eftersom det blir betydligt mindre spillt hö att ta hand om i hagen. Det ger mindre jobb och det är ekonomiskt fördelaktigt.

Kolla priset

2. Foderhäck med mittkon Siltbergs Smide

Du har säkert sett en hel del foderhäckar i dina dagar. Då vet du att långt ifrån alla är särskilt stilrena eller vackra. Funktionella är de allra flesta däremot. Den här foderhäcken från Siltbergs Smide är också precis så funktionell och praktisk som den behöver vara. I tillägg till funktionaliteten är den dessutom betydligt finare än traditionella foderhäckar.

Just den här foderhäcken är avsedd för får. Den möjliggör en sund och praktisk fårhållning och här har du möjlighet att utfodra 16 får samtidigt. Du blir säkert nöjd över att höra att den här är tillverkad i Sverige. Den är dessutom galvaniserad vilket innebär att den har mycket goda förutsättningar att hålla länge. Om du är mån om att köpa utrustning av hög kvalitet är det här definitivt rätt produkt för dig. Oavsett om du har ett fåtal får eller en relativt stor flock kan denna underlätta vardagen en hel del.

Kolla priset

3. Foderhäck 2 x 3 meter

Om du driver ett jordbruk med djur behöver du förstås fundera på hur du kan göra djurhållningen så praktisk och bra som möjligt. Att det innebär massor av jobb att driva ett jordbruk går inte att neka till, men det finns utrustning som kan förenkla vardagen. En bra foderhäck är en av de första sakerna du bör skaffa, och den här modellen från Cosnet kommer att ge dig mindre jobb när det kommer till städning i hagarna. Djuren kommer dessutom slippa trampa runt i utspillt grovfoder och hygienen runt fodret kommer att förbättras.

Det här är en rejäl foderhäck på 2 x 3 meter. Här finns det plats att äta för upp till 14 djur samtidigt. Du har säkert redan sett att vissa foderhäckar är försedda med tak, medan andra saknar sådant. Det här är en av de mer robusta varianterna som har både tak och en botten som är förstärkt.

Kolla priset

Vid köp av foderhäckar

När du ska köpa foderhäckar finns det förstås en del saker att tänka på för att du ska bli nöjd med ditt köp. Dels spelar det förstås stor roll vilken typ av djur du har, men det behöver du förstås inte fundera så mycket över, det vet du ju redan. Därefter använder du denna vetskap för att filtrera bland de olika foderhäckarna.

Vid köp av foderhäckar

När du väl har hittat rätt typ av foderhäckar bör du börja jämföra olika alternativ. Dels behöver du fundera över hur många djur som behöver få plats vid matplatsen. Vidare behöver du förstås också komma fram till om du vill utfodra samtliga djur vid samma foderplats eller om du vill dela upp flocken på ett par eller kanske tre mindre häckar, för att ge varje djur mer fritt utrymme. Vidare behöver du förstås bestämma dig för om du ska köpa en modell med tak över, eller en där djuren äter under öppen himmel. Här kan du förstås ta viss hänsyn till det typiska klimatet där du bor, men även till hur utfodringsrutinerna ser ut, samt naturligtvis till individerna i djurflocken.

Du bör även jämföra priser, då det kan skilja ganska mycket på den här typen av produkter som i grunden är ganska dyra. Tänk också på att du bör räkna in fraktkostnaden i totalkostnaden. Vissa företag bjuder på frakten redan när du beställer för runt 1000-lappen, medan andra tar ut en förhållandevis dyr frakt. Se till att titta på helhetsbilden för att fatta ett klokt beslut. Detta gäller förstås i synnerhet om du planerar att köpa flera foderhäckar. Även om det här är en nödvändig investering vill du förmodligen hålla kostnaderna nere i den mån du kan, och då är prisjämförelser viktiga.

Så hanterar du foderhäcke

Så hanterar du foderhäcken

När du väl har fått foderhäckarna levererade är det dags att placera ut dem där du vill ha dem. De allra flesta häckar är tunga och stora. Du bär dem med andra ord inte för hand till den plats där du vill ha dem. Enklast flyttar du dem med truck. Många foderhäckar har fästen för gaffeltruck, så att du snabbt och enkelt kan flytta ut dem i hagen och placera dem på önskad plats. Väl där kan de tas i bruk. Istället för att placera höbalar och grovfoder på marken där de utsätts för allt från nedtrampning till väta placerar du dem nu framöver på foderhäcken. Där kan djuren avnjuta mer hygienisk mat samtidigt som de inte äter upp fodret lika snabbt. Ekonomiskt är detta också ett steg i rätt riktning, då du kommer märka snabbt att det blir betydligt mindre foder som går till spillo.

Frågor och svar kring Foderhäckar

✅ Kan man köpa en foderhäck som egentligen är avsedd för kor till hästar?

Det finns foderhäckar som kan användas av både hästar och kor. Vissa specialanpassade foderhäckar kan ha funktioner som gör att de främst är avsedda för ett visst djurslag, men det finns alltså även mer allmänna modeller som kan användas av flera olika djurtyper. Om du är ute efter en enkel foderbox eller foderhäck utan tak eller bogstöd finns det inget som hindrar att du ställer upp likadana foderhäckar till hästarna som till korna. Dessa är väldigt enkla, och enda skillnaden mellan utfodring vid dessa i förhållande till att lägga balarna på marken, är att bottenplattan skyddar mot fukt.

✅ Har alla foderhäckar för hästar bogstöd?

Nej, det finns foderhäckar med bogstöd för hästar men det finns även en hel del som inte har sådant.

✅ Hur mycket kostar en foderhäck för får?

Det finns flera alternativ, och de säljs också i flera olika butiker. Detta gör det svårt att ge något exakt pris. Det finns enkla modeller utan tak för runt 2 000 kronor. Det finns också större lösningar med inbyggt tak som kostar mellan 8 000 och 9 000 kronor. Det exakta priset beror på hu stor foderhäcken är, hur många platser den ger, vilken butik du handlar från och vilken modell det är.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Foderhäckar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Lantbruk:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin