Hundförsäkring

Ska du snart hämta hem din hund? Då har du många fantastiska dagar framför dig. En hund är verkligen det perfekta sällskapet. Oavsett om du planerar att ha din hund främst till sällskap eller om ni kommer att resa runt på utställningar, jaga tillsammans i skogen eller om du kommer att tävla med din hund i grenar som lydnad eller sök, så kommer ni att ha mycket roligt tillsammans. Se bara till att redan från början teckna en bra hundförsäkring. Det ger en bra grundtrygghet som gör att ni kan ta er an alla typer av roliga utmaningar tillsammans utan oro för eventuella kostnader.

Bäst hundförsäkring

Snabbmeny:
Toppval Hundförsäkringar Vad ingår i en hundförsäkring? Vanliga frågor


Toppval Hundförsäkringar 2024

Vi har valt dessa försäkringsbolag som våra Toppval för hundförsäkring.

Inget förslag ännu.

Vem behöver en hundförsäkring?

En fråga som ofta ställs är vem som behöver en hundförsäkring. Den frågan är lätt att besvara. Faktum är att alla som har en hund också behöver en hundförsäkring. Med en sådan har ni det skydd som behövs om hunden skulle råka ut för en olycka och behöver vårdas för sin skada. Skulle hunden bli sjuk och behöva veterinärvård på grund av det, hjälper försäkringen till även med detta. Vissa väljer att avstå från försäkring och försöker istället spara pengar hemma.

Tanken är god, men när det väl kommer till kritan är det många som missar att lägga undan då och då, vilket leder till att det inte finns tillräckligt mycket undansparat när behovet väl dyker upp. Att ha en hundförsäkring innebär en omedelbar trygghet. Med en sådan vet du att du alltid har möjlighet att låta din älskade fyrbenta familjemedlem få bästa tänkbara vård. Du behöver bara bekymra dig om att ha pengar till självrisken.

Vad ingår i en hundförsäkring?

När du ska teckna en hundförsäkring kommer du se att det finns gott om valmöjligheter. Många försäkringar liknar varandra till stor del, men det kan finnas skillnader kring vad som ingår, vilka undantag som finns, självriskkostnaden, upplägget kring självrisk eller andra saker. Det vi ska titta på nu är vad som ofta ingår, och vad som bör ingå, i en bra hundförsäkring.

Teckna en bra hundförsäkring online

Veterinärvård

Att det ingår en försäkring som täcker kostnader för veterinärvård är A och O. Det här är något som alltid ska ingå när du tecknar en hundförsäkring. Det är den kanske allra viktigaste delen eftersom det är här de allra största kostnaderna ofta uppstår. Om din hund skadas eller blir så sjuk att det blir nödvändigt att gå till veterinär, är det viktigt att du inte behöver fundera över om du har råd. Det är här försäkringen går in och täcker kostnaderna. Naturligtvis finns det en maxgräns för hur mycket försäkringen täcker, men för de flesta åtgärder uppnås inte taket.

Det kan definitivt vara klokt att fundera på vilket maxbelopp du ska välja. Detta är nämligen något du som kund kan vara med och besluta kring. Om du vill ha ett högt ersättningstak får du räkna med att premien blir högre. Många tycker dock att det är värt att betala extra för, eftersom det ger en större trygghet. I det här sammanhanget är det viktigt att tänka på att det snabbt kommer upp i höga summor om det blir nödvändigt med operation. Då är det lätt att maxtaket uppnås om du har valt en försäkring med ett lågt sådant. Välj därför gärna ett högre maxbelopp, så att detta inte sätter käppar i hjulet om olyckan skulle vara framme.

Livförsäkring

När det kommer till livförsäkringar kan det se ut på olika sätt. Vissa försäkringsbolag har detta som en del av basprodukten. Andra har det istället som en tilläggsförsäkring. Det här är en försäkring som ger en utbetalning av en engångssumma om din hund skulle behöva avlivas på grund av en skada som uppstått i samband med sjukdom eller olycksfall. Ersättningen som du får påverkas av vad hunden ursprungligen kostade, hur gammal den är och om den är meriterad. På en äldre hund kan värdet sjunka. Det är också vanligt att den här delen av försäkringen upphör att gälla när hunden når en viss ålder. Här kan upplägget skilja sig en del från bolag till bolag, vilket är värt att notera.

MR och CT

Vid vissa typer av skador och sjukdomstillstånd behöver hunden undersökas med MR eller CT, en eller flera gånger. I vissa försäkringar ingår detta i veterinärvårdsförsäkringen. Hos andra försäkringsbolag är detta något som ligger som ett valbart tillägg. Det här är definitivt ett tillägg som du har nytta av att ha, eftersom kostnaden kan bli hög om du ska betala de här undersökningarna ur egen ficka. Se därför över vad som gäller för de olika försäkringarna, och försök hitta ett omfattande alternativ där detta ingår.

Rehabilitering och medicin

Det är inte ovanligt att det behövs långvarig rehabilitering och kortvarig eller långvarig medicinering efter en sjukdom eller ett olycksfall. Det är nog ingen hemlighet att den här typen av insatser kan bli riktigt kostsamma. Just därför är det bra att ha en försäkring som täcker detta. Även här kan villkoren se olika ut från bolag till bolag. Vissa inkluderar både rehab och medicin i sin försäkring, medan andra erbjuder detta som tilläggsprodukter. Att hitta en försäkring där detta ingår är förmodligen det bästa och enklaste alternativet. Att teckna en tilläggsförsäkring som gör att detta omfattas kan förstås vara ett alternativ, men då krävs det förstås att helhetslösningen blir prisvärd.

Specialförsäkringar

Om du har en hund som du använder till något speciellt, som till exempel jakt eller kapplöpning, kan det vara klokt att teckna en av de tilläggsförsäkringar som fungerar som en användbarhetsförsäkring. Det betyder att du kan få ersättning om hunden inte längre kan användas till det som du har tänkt använda den till, till följd av skada. Detta är något som inte ingår i vanliga basförsäkringar, men som går att teckna till.

Att tänka på när det är dags att försäkra din hund

Vad är det då som är viktigt att tänka på när en hund ska försäkras? Det finns ett flertal saker som är bra att ha i åtanke. Här ska vi lista de saker som dels är viktiga att tänka på rent generellt, och de saker som kan hjälpa dig att få den bästa försäkringen.

 • Tidig teckning

  Att teckna försäkringen tidigt är A och O. På så sätt slipper du onödiga glapp i försäkringens giltighetstid när du hämtar hem din hund från uppfödaren. Du riskerar inte heller att hunden hinner bli sjuk eller skadad innan försäkringen hinner börja gälla. Det här är det absolut viktigaste att tänka på. Helst bör försäkringen tecknas redan den dagen du hämtar hunden från uppfödaren. Om hunden är under 4 månader och har ett nytt veterinärintyg kan du dessutom slippa karenstiden. Detta är en otroligt viktig fördel som ger ytterligare trygghet.

 • Självrisk som passar

  Det finns skillnader på självrisker. Ofta delas självrisken upp i två delar, en fast och en rörlig del. Här går det ofta att själv påverka upplägget till viss del. Det kan till exempel gå att välja att ha en högre fast del och därmed en lägre rörlig del, eller tvärtom. Oftast ligger den fasta delen mellan 1 200 kronor och 3 500 kronor. Den rörliga delen brukar ligga mellan 15 % och 25 % av kostnaden. Nackdelen med den rörliga delen är att en hög rörlig del kan ge en hög självrisk om totalkostnaden på behandlingen blir dyr. Fördelen är att du kan komma relativt billigt undan om det är en relativt enkel åtgärd som utförs, vilket leder till en förhållandevis billig totalkostnad. Här är det viktigt att du funderar över vad som passar din budget och din levnadssituation bäst.

 • Passande maxbelopp

  Som vi nämnde tidigare går det att välja mellan olika beloppstak när det gäller veterinärvård. Här behöver du också hitta en balans. Du vill naturligtvis ge din hund ett så bra skydd som möjligt, samtidigt som du ska ha råd att betala premien. Fundera därför över vad som är rimligt för dig, och jämför olika premier baserat på ersättningsnivån. Se till att hitta något som fungerar.

 • Se över ålderskonsekvenserna

  Det är klokt att ta en titt på hur försäkringarna påverkas av hundens ålder. Hur länge kan försäkringen behållas? Upphör den automatiskt att gälla vid en viss ålder? Sjunker ersättningstaket efter en viss ålder och i så fall vilken? Det är viktigt att se över vilka konsekvenser åldern har för försäkringen.

Frågor och svar kring Hundförsäkringar

✅ Hur mycket kostar hundförsäkringen per månad?

Det beror på vilken försäkring du väljer, samt om du tecknar några tilläggsförsäkringar. Det är vanligt att man betalar 100 – 500 kronor i månaden, men det kan också vara så att premien är högre om du har en hund av en ras med högre skaderisk eller med ökad utsatthet för olika sjukdomar. Naturligtvis ökar också priset om du tecknar tilläggsförsäkringar.

✅ Kan man använda sig av direktreglering när man är hos veterinären, eller måste man ligga ute med pengarna och få ersättning utbetald i efterhand?

Det kan variera, dels beroende på försäkringsbolag, dels beroende på veterinärstation. Vissa godkänner direktreglering och då betalas bara självrisken på plats. Det krävs att du har med dig ditt försäkringsbrev, så att kontroll kan ske direkt på plats innan du går hem.

✅ Krävs det ett veterinärintyg för att försäkra en hund?

Ja, vanligtvis krävs ett veterinärintyg där det intygas att hunden inte har några befintliga skador eller sjukdomar, för att en hundförsäkring med fullt skydd ska kunna tecknas. Om du köper en valp som genomgått en veterinärbesiktning den senaste veckan behövs inget annat veterinärintyg.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hundförsäkringar Vad ingår i en hundförsäkring? Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Försäkringar:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin