Hemförsäkring

Vad känner du till om hemförsäkringen? Har du hört talas om den? Du kanske till och med har en sådan? Ska du precis flytta till en egen lägenhet och har hört hemförsäkringen nämnas i förbifarten men är osäker på vad det faktiskt innebär? I så fall är det bra om du fortsätter läsa. En hemförsäkring är nämligen något som du måste ha om du ska hyra en lägenhet. Du behöver för övrigt en sådan även om du köper din egen bostad, såvida den inte ingår i din villaförsäkring om du istället väljer att teckna en sådan.

Bäst hemförsäkring

Snabbmeny:
Toppval Hemförsäkringar Självrisk Vanliga frågor


Att tänka på inför valet av hemförsäkring

En hemförsäkring är en försäkring som du bör betrakta som obligatorisk om det är ditt namn som står på hyreskontraktet eller som ägare av bostaden. Många hyresvärdar kräver också att du ska ha en sådan försäkring för att få flytta in i en av deras bostäder. Att ha en sådan är en trygghet och en säkerhet för hyresvärden, men även för dig som hyresgäst. En hemförsäkring är din livlina om det börjar brinna i din bostad och dina saker förstörs. Då är det just denna försäkring som ser till att du får ersättning så att du kan köpa nya saker.

Hemförsäkringen ger också ett ansvarsskydd. Vad innebär då detta? Jo, det innebär att om du till exempel lånar din systers dator och råkar tappa den i diskhon, så kan hemförsäkringen ge ersättning även för detta. Detta är bara ett exempel, som kanske inte inträffar så ofta, men det finns andra tillfällen då du råkar skada andra personers föremål, och då träder den här försäkringen in. Men går det då att ta vilken hemförsäkring som helst? Är de alla likvärdiga? Vi anser att svaret på den frågan är nej. Alla försäkringar är inte lika bra, och därför bör du definitivt jämföra olika alternativ. För att kunna göra detta på ett organiserat och bra sätt behöver du förstås veta vad du ska titta efter när du jämför alternativen.

Toppval Hemförsäkringar 2024

Vi har valt dessa försäkringsbolag som våra Toppval för Hemförsäkring.

Inget förslag ännu.

Se över självrisken

Något som du definitivt ska se över är nivån på självrisken. Vissa försäkringsbolag ger möjlighet att anpassa premien genom att välja en högre eller en lägre självrisk. En högre självrisk ger en lägre premie och en låg självrisk ger en hög premie. När det gäller vissa typer av försäkringar är det en god idé att sänka premien genom att välja en hög självrisk, men när det gäller just hemförsäkringen rekommenderas inte detta. Här är det generellt bättre att försöka få en så låg självrisk som möjligt.

Det här är en typ av försäkring som utnyttjas oftare, och för mindre skador och värden än många andra försäkringar. Att gång på gång behöva betala en hög egenavgift känns då förmodligen inte speciellt lockande. Dessutom är det här en försäkring som är billigare än många andra typer av försäkringar. Att försöka pressa premien ytterligare är därför inget som du tjänar speciellt mycket på. Att ha möjlighet att välja en så låg självrisk som möjligt är därför något du bör värdesätta när du jämför olika alternativ.

Välj en bra hemförsäkring

Möjlighet att lägga till tilläggsförsäkring

Något som har blivit väldigt populärt på senare år är allriskförsäkringen. Den ger ett mer omfattande skydd, och ersätter skador som uppstår även till följd av oaktsamhet. Den kallas ofta även drulleförsäkring. Det kan handla om att du backar över din egen surfplatta med bilen, eller att du tappar mobiltelefonen i toaletten när du ska dra upp byxorna. En allriskförsäkring täcker även sådana skador. Många tycker att det är värt att betala extra för ett sådant skydd, eftersom det är just den typen av skador som ofta inträffar i vardagen. Om detta är något som du är intresserad av, eller kan tänkas bli intresserad av, bör du undersöka möjligheten att lägga till en allriskförsäkring till din hemförsäkring. Du bör naturligtvis också undersöka hur prisskillnaderna ser ut för detta tillägg mellan olika bolag.

Försäkringspremien

Generellt ska du aldrig låta kostnaden vara den enskilt avgörande faktorn när du ska välja försäkringar. Det finns tillfällen då det kan vara väl värt att betala 100 kronor mer i månaden för en typ av försäkring. Du bör därför alltid se till helheten. Det betyder däremot inte att du helt ska ignorera kostnaden. När du jämför försäkringar bör du naturligtvis även väga in försäkringspremien i helhetsbilden. Det du ska göra är att försöka välja den försäkring som ger dig mest värde för pengarna. Det betyder inte att du alltid ska satsa på det billigaste alternativet, men det betyder heller inte att du blint ska betala onödigt mycket pengar för en produkt som du kan få till ett bättre pris någon annanstans.

Detta ingår i hemförsäkringen

Du vet att du är mer eller mindre skyldig att ha en hemförsäkring, men du har fortfarande inte fått reda på vad som faktiskt ingår i den. Det ska vi ta en närmare titt på nu. Det är definitivt något som du behöver ha koll på när du ska börja jämföra de lösningar som olika bolag har att erbjuda. Det är först då du kan se om någon lösning är mer omfattande än de andra, och om någon försäkring innehåller färre skydd än den bör göra.

 • Egendomsskydd

  Egendomsskyddet innebär helt enkelt att dina saker, det vill säga lösöret, är skyddat. Du kan alltså få ersättning om dina saker förstörs i en brand, blir stulna vid ett inbrott eller på annat sätt skadas. Det är viktigt att komma ihåg att du även kan få ersättning för andra föremål som finns i ditt hem, även om de inte nödvändigtvis är dina. Naturligtvis ska det gå att visa att du faktiskt haft dem hos dig. Det går alltså inte att skriva upp alla sorters saker som du aldrig haft på listan till försäkringsbolaget, men om du till exempel haft en lånedator kan du få ersättning även för denna.

 • Reseskydd

  Reseskyddet ger skydd när du vistas på resande fot, dock under en begränsad tid. Vanligtvis gäller denna i 45 dagar. Det kan dock finnas undantag, där försäkringen räcker längre än så. Om du ska vistas utomlands längre tid än vad hemförsäkringens inbyggda reseförsäkring täcker, går det naturligtvis bra att teckna en separat reseförsäkring. Reseskyddet ersätter bland annat ambulansflyg om sådant skulle behövas, samt vård i utlandet. Det kan låta självklart för någon som är van att vistas i Sverige där sjukvården är lättillgänglig och billig, och där vi bara betalar en summa upp till högkostnadsskyddet. Utomlands kan dock de här kostnaderna bli mycket höga, och ett reseskydd kan därför visa sig vara guld värt.

 • Ansvarsskydd

  Om du blir skadeståndsskyldig kan hemförsäkringen i vissa situationer träda in och täcka dina kostnader, eller åtminstone delar av dem. Naturligtvis beror detta på situation, och vad det är som föranlett skadeståndskravet. Det kan till exempel röra sig om att du har förstört någon annans dator som du lånat, eller en jacka som du har fått låna över en begränsad tid.

 • Överfallsskydd

  Om du råkar ut för ett överfall, exempelvis en misshandel, kan du få ut på hemförsäkringen tack vare överfallsskyddet. Detta är något som många helt har missat när de har tittat på vad en hemförsäkring egentligen är, men det här är en viktig del av skyddet som en sådan försäkring ger.

 • Rättsskydd

  Om du hamnar i ett tvistemål där du behöver juridisk hjälp, kan rättsskyddet täcka dina kostnader så att du kan få hjälp av en advokat eller jurist, eller åtminstone juridisk rådgivning. Det här är också kostnader som annars kan dra iväg och bli dyra om du ska stå för dem helt på egen hand.

Jämför hemförsäkringar online

En hemförsäkring per hushåll

Du kanske bor i ett hushåll där din partner redan har en hemförsäkring. Då behöver du generellt inte teckna någon egen. En hemförsäkring gäller vanligtvis alla familjemedlemmar som är skrivna på en adress. Den kan även omfatta familjemedlemmar som inte är skrivna på adressen men som vistas där varannan helg eller varannan vecka. Det handlar då om minderåriga barn som bor växelvis hos dig och en annan vårdnadshavare, men som är skrivna hos den andra vårdnadshavaren. Exakt hur reglerna från försäkringsbolaget ser ut varierar. Vissa bolag kräver att alla medlemmar av hushållet finns angivna i försäkringen, medan andra nöjer sig med att det är personer som är folkbokförda på adressen och medlemmar av familjen. Detta är något du bör undersöka innan du tecknar försäkringen, så att du sköter det hela på rätt sätt.

Frågor och svar kring Hemförsäkringar

✅ Finns det något lagkrav som säger att jag måste ha en hemförsäkring?

Nej, någon lag finns inte. Däremot kan det vara ett krav från hyresvärden eller banken att du ska ha en hemförsäkring för att få teckna ett hyreskontrakt eller ta ett bolån. Det kan med andra ord bli ett krav, om än inte en lag.

✅ Kan jag teckna samma hemförsäkring oavsett om jag bor i hyresrätt, bostadsrätt eller en bostad som jag äger själv?

Nej, du bör välja ett alternativ som passar just din situation. Om du till exempel äger ett hus bör du teckna en villahemförsäkring, alternativt en villaförsäkring och en separat hemförsäkring. Om du bor i bostadsrätt bör du teckna en bostadsrättsförsäkring.

✅ Jag hyr en diskmaskin. Täcks den av hemförsäkringen även om jag inte äger den?

Ja, det gör den. Oavsett om du äger något eller om du hyr eller lånar sakerna, så täcks det av hemförsäkringen. Det gäller både maskiner och hemelektronik, och andra typer av föremål som till exempel kläder och möbler.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Hemförsäkringar Självrisk Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin