Vad är lösöre?

Vad är lösöre?
Vad är lösöre? Här berättar vi vad som ingår.

Ordet lösöre har du säkert hört i olika sammanhang, men vet du vad det är för något? Det är inte så komplicerat som du kanske befarat. Det hela är faktiskt ganska enkelt beskrivet. Lösöre är helt enkelt allt du äger som finns i din bostad men som inte är en del av huset. Det är oftast i försäkringssammanhang och arvsdiskussioner som termen lösöre kommer upp.

Vilka saker räknas som lösöre?

Om du ändå känner dig lite tveksam till vilka saker som faktiskt räknas som lösöre, så ska vi titta på några exempel nu. I ett hem finns det många saker du kan tänkas äga som inte är en del av fasaden. Här kommer en lista över vad som kan räknas dit.

  • Soffa, köksmöbler, sängar och andra möbler
  • Kläder
  • Hemelektronik som till exempel TV, dator och ljudanläggning
  • Smycken
  • Träningsmaskiner som exempelvis crosstrainer och motionscykel
  • Husgeråd

Detta är bara några av de saker som kan klassas som lösöre. Vad man äger och har i sin bostad kan vara så olika, vilket gör det helt omöjligt att göra en fullständig lista över vad som kan räknas som lösöre. Räkna dock med att allt du äger som förvaras i din bostad, men som inte hör direkt till husfasaden är att betrakta som lösöre. Tänk också på att det faktiskt kan vara klokt att göra en förteckning över detta, åtminstone de saker du räknar som någorlunda värdefulla. Varför det är bra? Därför att det kan hjälpa dig om olyckan skulle vara framme och du behöver kunna förmedla till ditt försäkringsbolag vad du faktiskt haft i bostaden. Det kan till exempel vara vid en brand eller vid ett inbrott där saker försvunnit eller förstörts.

Är lösöre och lös egendom samma sak?

Förutom ordet lösöre kanske du även har hört begreppet lös egendom. Då undrar du kanske om det är samma sak men olika ord för det. Svaret är dock nej. Det är inte samma sak. Lös egendom är ett mer omfattande begrepp. Lösöre kan definitivt räknas in i begreppet, men lös egendom räknar även saker som inte finns i bostaden. Det kan även vara fordringar och annan typ av egendom. Dessa båda begrepp ska med andra ord inte förväxlas, men du kommer förmodligen stöta på båda uttrycken förr eller senare. I synnerhet kommer dessa ord att förekomma om du hamnar i en situation där ett arv ska fördelas.

Hur försäkras lösöre?

Hur försäkras lösöre?

Nu när du vet vad lösöre är, har du förmodligen kommit fram till att du definitivt behöver en försäkring som omfattar allt ditt lösöre. Det är inga problem. Skydd för lösöre brukar ingå i såväl hemförsäkring som fritidshusförsäkring. Vad du dock behöver tänka på är att du ofta får välja upp till vilket belopp lösöre ska försäkras när du tecknar en sådan försäkring. Det innebär att du gör klokt i att göra en överslagsräkning för att försöka räkna ut åtminstone någorlunda vilket samlat värde alla dina hemmavarande föremål kan ha. Det är viktigt att du inte lägger dig alltför långt i underkant, eftersom det kan bli ett dyrköpt misstag om olyckan skulle vara framme.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin