Crosstrainer

Bäst Crosstrainer

Snabbmeny:
Toppval Crosstrainers Vanliga frågor


Om du vill komma igång med din träning, och eftersöker ett träningsredskap som är skonsam mot kroppen men ändå ger effektiv träning, är en crosstrainer precis vad du behöver. Den passar för övrigt även bra för den som redan tränar regelbundet. Crosstrainern har många fördelar eftersom den ger effektiv träning för hela kroppen. Många muskelgrupper i kroppen får jobba hårt när du använder denna typ av träningsmaskin.

Varför crosstrainer?

Det finns gott om träningsmaskiner på marknaden och din första uppgift är naturligtvis att komma fram till vilken du vill och bör skaffa. Du kanske håller på att se över olika alternativ, och då vill du säkert veta vilka skäl som finns till att välja en crosstrainer. Faktum är att det finns gott om anledningar.

Hela kroppen sätts i arbete

En tungt vägande fördel är att hela kroppen sätts i arbete när du tränar på crosstrainern. Du tränar effektivt armar, ben, mage och bröst. Samtidigt får du en konditionsträning som även tränar upp styrkan i musklerna. Samtidigt som du tränar upp musklerna förbränner du också en hel del kalorier. Det innebär att det här även är ett effektivt redskap när du är ute efter viktminskning. Du får upp pulsen, bygger upp styrkan, bränner kalorier och åstadkommer samma sak med hjälp av en maskin som du annars kan behöva fem olika maskiner och redskap för att lyckas med. Det är en fördel som heter duga.

En crosstrainer ger effektiv träning för hela kroppen

Snäll mot lederna

Med en crosstrainer kan du träna hela kroppen utan att slita onödigt mycket på kroppens leder och andra kroppsdelar. Både rygg och knän är exempel på kroppsdelar som utsätts för rejält slitage vid löpning, promenader och mycket annan träning. När du tränar på crosstrainern sliter du däremot inte mer än absolut nödvändigt på kroppen, eftersom du tränar med mjuka rörelser utan stötar. Den roterande rörelsen med benen gör att det blir en behaglig träning. Du kan dessutom ställa in motståndet så att det passar din egen förmåga. Det betyder att om du är vältränad och vill få ut maximalt av din träning kan du ställa in ett högre motstånd. Om du är relativt ny i din träning, eller har svåra problem med kroppsdelar som rygg och knän, kan du välja ett lågt motstånd. Du kan naturligtvis ändra motståndet efterhand, när du har fått kroppen att bli mer van vid träning av den här typen.

Möjlighet att utmana dig själv

När man tränar är det många som vill hålla koll på sina framsteg. De gillar att se hur utvecklingen går framåt. För vissa räcker det med att just bevaka framstegen. Andra vill även utmana sig själva och kanske även tävla med sig själva. Detta går alldeles utmärkt med en crosstrainer. På så gott som alla crosstrainers finns en liten träningsdator. Du kan snabbt och lätt hålla koll på vilken tid du får på en viss sträcka, hur många kalorier du har förbränt, hur många kilometer du avverkat och på vissa träningsdatorer finns även mer information att hämta.

Det beror helt på vilken maskin du väljer. Det viktiga med träningsdatorn är att du kan sätta dina egna mentala mål, och hålla koll i träningsdatorn hur det går för dig. Du kanske till exempel bestämmer dig för att du ska lyckas sänka din tid på 5 km med 3 minuter inom en månad. Då kan du hela tiden titta på datorn efter varje träningspass, för att se om du närmar dig målet. Det här kan hjälpa dig att finna mer motivation, och även att finna mer glädje i träningen.

Individuell anpassning

Som vi redan har nämnt finns det goda möjligheter till individuell anpassning när du tränar på en crosstrainer. Du kan ställa in motståndet och anpassa tempot efter eget önskemål och förmåga. Det gör att du kan få den träning du vill ha och behöver för stunden. Det gör att den här typen av träning även kan vara väldigt bra när du behöver rehabträna efter en skada. Även för personer med ledproblem kan den här träningsmaskinen vara lämplig att använda.

Toppval Crosstrainers 2024

Vi har valt dessa crosstrainers som våra Toppval.
Stabila crosstrainers som klarar av flera timmars användning varje dag och bjuder på utmaningar även för en utövare som är vältränad. Fulladdade med smarta funktioner:

1. Crosstrainer M – Magnetisk (H9249)

Crosstrainers finns i olika storlekar och det kan vara svårt att komma fram till vad som passar dig bäst. Det kan mycket väl vara så att du inte har obegränsat med utrymme där hemma och då kan just storleken bli avgörande. Om du kommer fram till att du vill ha en medelstor crosstrainer har du ett lämpligt alternativ här. Denna passar perfekt för hemmaträning och har gott om användbara funktioner som kan underlätta din träning. Att den dessutom är tystgående är något som du med största sannolikhet kommer att uppskatta mycket.

Något som det är lätt att tycka om med den här crosstrainern är att den är utrustad med inbyggda sensorer som mäter din hjärtfrekvens när du tränar. Dessutom kan du på träningsdatorn hålla koll på hur många kalorier du förbränt, hur lång tid du tränat, vilken distans du avverkat och vilken hastighet du håller. Det gör att du hela tiden kan hålla koll på dina resultat.

Kolla priset

2. Crosstrainer Speed Motion BT, Hammer

Den här crosstrainern har allt du behöver för att du ska kunna köra ett rejält träningspass hemma när du vill. Den är tystgående, vilket bör vara en av de första aspekter du tittar på. Visst är det viktigt att en crosstrainer har en träningsdator och bra funktioner som möjliggör mer effektiv träning, men om den är alltför högljudd är risken stor att du snabbt slutar använda den. Därför är denna tystgående modell ett klokt val.

Crosstrainern är visserligen inte någon av de billigaste varianterna på marknaden men den erbjuder goda träningsmöjligheter och gott om nyttiga funktioner. Den kommer med en display som är lätt att använda oavsett om du är teknikintresserad eller om du helst vill ha dina saker så enkla som möjligt. Med hjälp av denna display kan du hålla full koll på dig själv och dina träningsresultat, vilket också gör det möjligt för dig att utvecklas kontinuerligt. Crosstrainern har också stöd för bluetooth, vilket gör att du kan använda dig av gott om träningsappar som du ansluter till maskinen via bluetooth.

Kolla priset

3. Crosstrainer FS3.9E

Som du säkert har lagt märke till finns det stora skillnader mellan de crosstrainers du kan hitta på marknaden. Det skiljer en hel del när det kommer till storlek, funktioner och pris. Det här är en riktigt bra variant för dig som verkligen tar din träning på allvar. Den tillhör visserligen inte de billigaste modellerna, men den håller hög kvalitet och kommer vara till hjälp i din träning och ge dig möjlighet att utvecklas positivt.

Displayen på denna crosstrainer är både snygg och enkel att avläsa och använda. Maskinen kommer dessutom med hela 15 olika träningsprogram som du kan använda dig av. Det gör din träning mer flexibel och det gör att du hela tiden kan utmana dig själv. Rörelsen är mjuk och flytande och här har man också tänkt på att ge fotplattorna en liten lutning för att minska slitningarna på fotleder och knän, något som kan ha stor betydelse om du tränar mycket.

Kolla priset

Att välja crosstrainer

Att crosstrainern är ett av de bästa och mest mångsidiga träningsredskap du kan hitta råder det inga tvivel om. Däremot kan det vara svårt att välja vilken crosstrainer du ska köpa. Anledningen är att det finns gott om maskiner av den här typen, och det är inte alltid så lätt att komma fram till vad man vill ha. Vår rekommendation är att du tänker på de saker vi listar nedan, för att hitta en maskin som passar såväl ditt träningsmål som din budget.

Att välja crosstrainer

Sätt en budget

Innan du kan gå vidare med ett köp behöver du sätta en budget för köpet. Du kanske anser att det är svårt att börja i den här änden, när du ännu inte har sett vad som finns i de olika prisklasserna. Vi tycker dock att det är en klok ände att börja i. Det är bara du som kan veta hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut, och du bör sätta en maxgräns, för att inte köpa något som är dyrare än du egentligen har råd med. Bestäm dig för hur mycket du vill och har råd att betala för din träningsmaskin. Därefter kan du börja sondera terrängen på marknaden. Om du vill göra det lite enklare för dig kan du använda din budgetgräns som filter när du söker i onlinebutiker. De flesta nätbutiker erbjuder nämligen möjlighet att sätta ett filter när det kommer till prisspann. Det gör att inga dyrare produkter visas för dig.

Se över användarvänligheten

Något som du definitivt bör ta en titt på innan du väljer vilken modell du ska köpa, är hur det ser ut med användarvänligheten. För att du ska kunna bedöma det måste du först klargöra vem eller vilka som kommer använda crosstrainern. Är det en lång person eller en kort person? Eller kanske flera personer av varierande längd? Vad är viktspannet på de personer som ska använda den? Du behöver undersöka om de olika maskinerna är anpassade för såväl långa som korta personer, eller om de främst riktar sig till ett visst längdintervall. Du bör också undersöka vad maxvikten ligger på. Du bör också kontrollera om träningsdatorn är enkel att förstå sig på och lätt att använda. Vidare behöver du naturligtvis titta på hur enkel crosstrainern ser ut att vara att montera och få färdig för användning, samt hur lätt den tycks vara att flytta.

Funktioner kan vara viktiga

För vissa är det viktigt att en träningsmaskin har så många inbyggda och tillgängliga funktioner som möjligt. Andra bryr sig inte alls om detta, så länge de kan ägna sig åt grundläggande träning. Vilket som gäller dig vet bara du själv. Om du är intresserad av funktioner är det naturligtvis viktigt att undersöka vilka funktioner som finns hos de olika träningsmaskinerna. Går det att använda ett trådlöst pulsbälte till den? Är motståndsregleringen elektronisk? Sker pulsmätning via handtagen? Finns det automatisk reglering av motståndet i förhållande till puls? Finns det plats för surfplattan, för koppling till träningsapp? Finns det några förinlagda träningsprogram och i så fall hur många? Det finns gott om frågor att ställa för att få hjälp att undersöka vilka intressanta funktioner som finns.

Träningsdatorn har betydelse

Även om det finns personer som tycker att huvudsaken är att få ett träningspass i kroppen några gånger per vecka, och inte bryr sig om vare sig distans eller förbränning, så tycker de allra flesta att träningsdatorn är viktig. Därför är det här en viktig punkt att titta på när du ska köpa en crosstrainer. Undersök vad det är för display på träningsdatorn. Se också över vilka saker du kan följa i den. Finns det inbyggd pulsmätare i handtagen, så att du kan följa pulsen på skärmen? Kan du se hur långt du har tagit dig och på vilken tid? Kan du se vad du har för kilometertid och hur många kalorier du har förbränt? Vad du kan se varierar från en träningsdator till en annan, och det här kan faktiskt vara en av de avgörande faktorerna när du ska välja en crosstrainer. För många är nämligen träningsdatorn ett viktigt hjälpmedel när det gäller att göra framsteg och ta sig vidare i sin träning.

Kvalitet betyder allt

Naturligtvis är det viktigt att du väljer en crosstrainer av hög kvalitet. Det här kommer att påverka hur länge maskinen håller, hur stabil och robust den är och hur stor möjlighet du har att själv göra justeringar och anpassningar. Om du planerar att använda din maskin ofta, är det definitivt viktigt att du väljer en högkvalitativ modell. Visserligen kostar dessa mer än de enklare maskinerna, men du får ändå mer värde för pengarna eftersom de håller längre.

Frågor och svar kring Crosstrainers

✅ Vad kostar en crosstrainer?

Det beror på vilken crosstrainer du väljer. Det finns varianter från 1 500 kronor, men i den prisklassen saknar de ofta många av de funktioner som betraktas som viktigast. Möjligheterna till justeringar är ofta små. Om du är beredd att betala runt 5 000 kronor kan du få en helt acceptabel maskin för hemmabruk. De mest avancerade varianterna för hemmabruk kostar ofta runt 15 000 – 20 000 kronor, men du behöver naturligtvis inte köpa en så dyr maskin.

✅ Hur tung kan man vara och ändå få träna på en crosstrainer?

Olika maskiner har olika maxvikt. Ofta ligger maxvikten på mellan 130 och 150 kg, men det finns crosstrainers som har en så hög viktgräns som 200 kg. Eftersom träningen som du får på en crosstrainer är skonsam för rygg och leder är en crosstrainer ett bra redskap att börja träna med, när det är dags för viktnedgång.

✅ Finns det pulsmätare på alla crosstrainers?

Nej, det gör det inte. Vissa crosstrainers har inbyggd pulsmätare i handtaget, andra har stöd för trådlös pulsmätare. Det finns även maskiner som helt saknar pulsmätare. Det här är dock något som det kan vara värt att tänka på vid köp. Om du tränar är det väldigt bra att kunna ha koll på pulsen för bästa träning, och därför kan det vara värt att överväga att köpa en lite dyrare maskin för att få denna funktion.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Crosstrainers Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin