Spikmatta

Bäst Spikmatta
Snabbmeny:
Toppval Spikmattor Vanliga frågor


Har du hört talas om spikmattor? Det har du säkert, eftersom de har varit i ropet länge. Faktum är att de 2009 var så populära att de utsågs till årets julklapp. Men vad används de då till och har de någon effekt? Det ska vi gå igenom nu, och vårt mål är att du ska ha kommit fram till huruvida en spikmatta kan tänkas vara något för dig eller inte när du har läst hela artikeln.

Spikmattan i korthet

Till att börja med vill du förstås veta vad en spikmatta är för något. Faktum är att namnet beskriver väldigt bra vad det är. Det här är en typ av matta med spikar av plast, eller plastpiggar, som läggs på ett plant underlag. Tanken är inte att den ska fungera som en vanlig golvmatta. Nej, det här är en matta som du ska ligga på. Tanken är ungefär densamma som med akupunktur. Den ska få blodcirkulationen att öka, något som leder till att stelhet och spänning i kroppen minskar. Fördelarna ska vi titta närmare på strax.

Fördelar med en spikmatta

Att lägga sig på en spikmatta låter för de allra flesta ganska obekvämt. Finns det då någon mening med det hela, eller är det bara ett obefogat rykte att de här mattorna kommer med en rad fördelar? Det beror förstås på vem du frågar, men det finns många, även inom sjukvården, som vittnar om att de här produkterna verkligen kan ge goda resultat. Vi kommer här att titta på några av de hälsomässiga fördelar som det ofta pratas om i samband med spikmattor.

Köp en spikmatta online

Har en avslappnande effekt

Idag finns det väldigt många människor som går runt och är mer eller mindre konstant stressade. Det är inte alltid lätt att hitta ett sätt att lindra stressen och kunna koppla av. Spikmattan rapporteras dock kunna hjälpa till med just detta. Blodcirkulationen ökar när du ligger på mattan och blodkärlen vidgas. Kroppen producerar endorfiner och du får med stor sannolikhet lättare att somna om du har använt den här mattan innan. Dessutom kan du använda den en stund mitt på dagen för att sänka stressnivån och samla ny energi. Många upplever att den har en rejält stresslindrande effekt. Förutom att vara bra för stressade personer kan den med andra ord vara bra för personer som lider av sömnsvårigheter eller helt enkelt har svårt att somna på kvällarna.

Lindrar spända muskler och stelhet

Oavsett om du har spända muskler på grund av att du har överansträngt dem, eller om du är stel på grund av att du har suttit i en dålig position under en längre stund, kan spikmattan hjälpa dig att råda bot på detta. Väldigt många rapporterar att återhämtningen går snabbare efter hårda träningspass när de använder spikmattan efteråt. Dessutom upplever många kraftig lindring i ömma och stela ryggar och nackar. Det är till exempel vanligt att man blir stel i nacke och rygg om man har ett jobb där man sitter stilla under långa stunder, kanske dessutom med en felaktig arbetsposition. Skrivbordet kanske är för högt eller lågt. Du kanske sitter böjd över en dator under timmar i sträck.

Då är det inte konstigt att du blir stel och får ont. Det bästa är naturligtvis att se över ergonomin på arbetsplatsen. Kortsiktigt behöver du dock få bukt med dina krånglande kroppsdelar och då kan spikmattan vara till hjälp. Lägg dig på den en stund varje eftermiddag, när du kommer hem från jobbet. Det kommer sannolikt ge dig stor lindring och få dina muskler att slappna av och dina leder att återhämta sig. Chansen är stor att stelheten släpper ordentligt och att du åter känner dig mer rörlig i såväl nacke som rygg.

 

Toppval Spikmattor 2023

Vi har valt denna Spikmatta som vårt Toppval.
Denna spikmatta är bra mot muskelsmärtor och stelhet. Den ger dig (enligt tillverkaren) även ökad energinivå, ökad sömnkvalitet och bättre avslappning.


 

Hjälper mot smärtor i leder

Det finns gott om sjukdomar och hälsotillstånd som inte syns men som ändå vållar stora smärtor och mycket obehag. Dit hör till exempelvis olika reumatiska sjukdomar och fibromyalgi, för att nämna några. Det finns mediciner som lindrar de flesta av dessa sjukdomar, men inget som botar. Under vissa perioder drabbas patienterna av skov, som gör att smärtorna blir stora och stelheten omfattande. Då kan en spikmatta vara till stor hjälp. Den kan naturligtvis inte heller bota sjukdomarna, men den kan lindra stelheten rejält och den kan även ge avkoppling som gör att smärtorna känns mindre. Det här kan vara till mycket stor nytta för den som kämpar ständigt med stelhet, begränsad rörlighet och värk. Användning av spikmatta kan för vissa leda till förbättrad rörlighet, just för att den hjälper den som använder den att slappna av.

Spikmattan hjälper mot smärtor i leder

Vem har nytta av en spikmatta?

Att det finns gott om fördelar med en spikmatta har vi nu kunnat konstatera, men vem eller vilka är det som har nytta av att ha den här produkten? Med tanke på alla fördelar som de här produkterna faktiskt erbjuder, skulle vi förstås kunna göra det enkelt för oss och svara alla på den frågan. Det skulle inte vara fel. Tvärtom, visst kan alla ha nytta av en spikmatta. För att försöka måla upp en lite tydligare bild ska vi dock lista de grupper som kan ha extra stor nytta av att ha den här produkten hemma för regelbunden användning.

 • Personer som tränar regelbundet

  Alla som tränar regelbundet har någon gång råkat ut för ömmande muskler och återhämtning som inte riktigt går så snabbt som man skulle önska. Spikmattan hjälper till att minska ömheten i hårt tränade muskler. Dessutom snabbar den på återhämtningsprocessen. Det gör att du snabbare kan vara på banan och prestera bättre igen. Det är förstås något som tacksamt tas emot av alla som vill nå toppresultat, eller för alla som helt enkelt vill kunna hålla igång.


 • Personer som plågas av dålig nattsömn

  Att få ordentlig nattsömn är av stor betydelse för alla, och då menar vi precis alla. Vi människor behöver sömn för att kunna koncentrera oss och för att kunna prestera i olika sammanhang. Den som idrottar behöver sömn för att kunna prestera goda resultat. Den som har ett krävande arbete behöver sömn för att kunna fokusera och prestera bra resultat på arbetsplatsen. Den som är förälder behöver sömn för att kunna ta hand om sitt barn på bästa sätt. Alla behöver helt enkelt få sova ordentligt på nätterna. Eftersom spikmattan hjälper dig att varva ned och skänker avkoppling, gör den det lättare för dig att sova.


 • Personer som lider av en ledsjukdom

  Det är en vanlig missuppfattning att det bara är mediciner som kan hjälpa den som lider av ledsjukdom. Så är det inte. Visst behövs det i många fall läkemedel för att hålla sjukdomen under kontroll. Det finns dock även mycket annat som i många fall kan påverka positivt. En god och sund kost sägs bland annat kunna hjälpa. Det finns olika rön gällande exakt vilken kost som är den bästa, vilket gör det hela mer komplicerat. Det kan också variera beroende på vilken sjukdom det gäller, samt från en individ till en annan. Aktivitet och motion är andra saker som definitivt kan hjälpa. Det här är naturligtvis lättare sagt än gjort, eftersom stelhet och ledvärk ofta är just det som gör att de här personerna inte orkar motionera. Det finns dock en stor hälsovinst i att ägna sig åt någon form av motion ändå. Dessutom kan en spikmatta lindra och hjälpa. Det gör den genom sin avslappnande effekt, och genom sin smärtlindrande förmåga.


 • Personer med dålig blodcirkulation

  Det finns många som har problem med dålig blodcirkulation. Det här kan spikmattan råda bot på, åtminstone tillfälligt. När du använder mattan sätter det nämligen fart på blodcirkulationen. Ta därför för vana att ligga på spikmattan en stund varje dag. Detta är några av de grupper som kan ha stor nytta av att ha en spikmatta hemma och använda den regelbundet. Det betyder dock inte att det är begränsat till enbart de här grupperna. Tvärtom. Som vi redan har nämnt kan alla ha nytta och glädje av spikmattorna. Vem skulle inte må bra av att få koppla av och komma ned i varv lite då och då?
 

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom träningsutrustning:

Löpband hemmaBästa crosstrainernTräningscykelTrampmaskin
Bästa spinningcykelnTräna stakning hemmaGångbandHopfällbar träningsbänk
Träna med viktvästAir bikeBilliga hantlarKöpa skivstångTräningsklocka
MassagestolarRoddmaskin bäst i testFoamroller
Boxhandskar barnStående boxningssäckBilligt hemmagymStudsmattor test

Frågor och svar kring Spikmattor

✅ Finns det olika typer av spikmattor?

Ja, det gör det. Shaktimattan kommer från Indien och har funnits i Sverige sedan 2008. Det här är troligtvis den vanligaste typen av spikmatta och den har runt 6000 piggar. Andra kända varianter är den svenska spikmattan som har tagits fram särskilt för personer med värk och ledproblem, men som naturligtvis även kan användas av andra, samt yantramattan som har längre piggar än shaktimattan.
Här hittar du de spikmattor vi rekommenderar.


✅ Vad kostar det att köpa en spikmatta?

Det beror helt på vilken typ av spikmatta du väljer. Det finns riktigt billiga varianter för 150 kronor. De flesta bra mattor kostar dock mellan 600 kronor och 1 500 kronor. Självklart finns det även betydligt dyrare mattor om du är ute efter speciella funktioner. Faktum är att du kan hitta spikmattor som kostar runt 15 000 kronor. För gemene man finns dock inte många anledningar att spendera så mycket pengar på en spikmatta.


✅ Finns det någon som inte bör använda en spikmatta?

Ja, det finns några som bör undvika att använda spikmattor. Det handlar bland annat om personer som äter blodförtunnande medel, personer med psoriasis på ryggen, de som har hudproblem på ryggen samt personer som lider av hudcancer på de kroppsdelar som berörs av en spikmatta. Personer med eksem på ryggen bör heller inte använda spikmattor.


✅ Kan man använda spikmattan varje dag?

Ja, det kan man göra. Det är inte farligt att använda den varje dag. Du kan anpassa hur långa stunder du ligger på den. I början kanske det räcker med en kvart, medan du kanske vill ligga på den i en halvtimme eller mer när du har vant dig vid känslan.


Källor:Snabbmeny:
Toppval Spikmattor Vanliga frågor

Dela gärna denna artikel med dina vänner:Om artikelförfattaren


Mia Andersson är kommunikatör, webbansvarig och projektledare för Letsbuyit´s sektion om träningsmaskiner. Mia älskar att skriva om och att utöva idrott och träning. Hennes stora intressen är träning, kost och hälsa. Något Mia brinner för är att hjälpa människor till en mer aktivare livvstil.