Sportarmband

Bäst sportarmband

Snabbmeny:
Toppval Sportarmband Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Ett sportarmband kan vara ett av de bästa hjälpmedlen när du tränar. Sportarmband, eller aktivitetsarmband som de också kallas, har både många namn och många funktioner. Du kanske mest ser ett sportarmband som något som elitidrottaren kollar på ett stenhårt träningspass, eller en tävling. Men, sportarmbandet är mycket mer än så, och det är verkligen användbart för alla som tränar och är ute och rör på sig, oavsett träningsnivå och ambitioner. Om du använder ett sportarmband får du koll på både hastighet, distans och rutt när du tränar. Och vare sig du tränar löpning inför ett lopp, eller promenerar för hälsans skull, är det alltid bra att veta hur långt och hur snabbt man har tagit sig fram.

Se hur kroppen mår

Olika sportarmband har olika funktioner, och många av dem håller också koll på sådant som stressnivå och sömnkvalitet. Med ett bra sportarmband kan du alltså enkelt och smidigt se hur kroppen mår utöver det du känner rent fysiskt. Det ger dig en bättre överblick över din egen hälsa och ger dig möjlighet att se vad du kan göra för att få en bättre hälsa och må bättre. Ett sportarmband kan vara en perfekt motivation till att leva sundare, och studier visar att de flesta också behåller denna motivation på lång sikt. De allra flesta som väl börjat använda ett sportarmband blir “frälsta” och fortsätter använda det.

Sportarmbandens funktioner

I de flesta sportarmband finns funktioner som stegmätare, pulsmätare, kaloriräknare och sömnanalys. Stegräknaren visar hur många steg du tar. De flesta av oss har nog använt någon form av stegräknare tidigare, men när den finns i ett armband är den ju alltid med och kan mäta alla steg du tar. Det sägs att vi ska gå minst 10 000 steg om dagen för att hålla oss friska. Det är faktiskt ganska svårt att avgöra hur mycket vi rör oss i vardagen, och då kan denna stegräknare faktiskt vara ett nästan ovärderligt hjälpmedel. Om du tränar aktivt, mot ett specifikt mål, har du kanske ännu större nytta av att veta hur mycket du rör dig. Pulsmätaren mäter förstås pulsen.

När du vill uppnå viss puls i de olika delarna av träningen

Vid träning delar man inte sällan in träningspassen i olika pulszoner där man vill uppnå viss puls i de olika delarna av träningen. Men, pulsmätaren visar också om du, till exempel, är stressad på jobbet. Vid stress går pulsen upp och med sportarmbandet på kan du snabbt se om du är lite för stressad. Detta ger dig möjlighet att kanske ta en paus för att få ner pulsen, eller vidta andra åtgärder för att minska stressnivån. Armbandet hjälper dig återigen att främja din hälsa och må bättre.

Toppval Sportarmband 2023

Vi har valt dessa Sportarmband som våra Toppval.

Lär känna din kropp

Med sportarmbandets hjälp kan du lära känna både din vilo- och maxpuls. Vilopulsen är en indikator på hur bra din form är, och du mäter den enklast med sportarmbandet på morgonen när du ligger helt stilla. Din maxpuls kan du, till exempel, mäta på ett gym, där man ofta har spinningpass eller liknande som kan ta fram maxpulsen. Det går också att räkna fram sin maxpuls även om resultatet inte blir fullt lika exakt. Är du man kan du få fram din maxpuls genom att dra av din ålder från 220. För kvinnor gäller 206 – 80 % av åldern.
Kalorimätaren talar om för dig hur många kalorier du förbrukar på ett träningspass, eller under en dag. Den ger dig en uppfattning om ifall du tränar tillräckligt hårt, men ger också en hint om hur mycket du bör få i dig i förhållande till din aktivitet.

Lär känna din kropp

Om du vill gå ner i vikt är ett sportarmband ett ovärderligt hjälpmedel. Armbandet blir som en liten coach som sitter där på din handled och hjälper dig att få in mer rörelse och aktivitet i vardagen, vilket ofta är väldigt viktigt för att kunna gå ner i vikt. Sportarmbandet kan också ge dig information om hur du har sovit under natten. Armbandet mäter hur många timmar du sover, men också sömnkvaliteten beroende på hur du rör dig i sömnen.

Att tänka på när du väljer sportarmband

Eftersom utbudet av sportarmband är mycket stort och varierande kan det vara svårt att välja rätt. Hur just du ska välja beror förstås till stor del på vilka personliga preferenser du har, som vilka funktioner du vill ha och hur du ska använda det.

  • Det första, och kanske viktigaste, att se till är hur armbandet sitter. Det är självklart viktigt att ett armband som ska sitta på under träningspassen, och kanske även i vardagen, sitter bra och känns behagligt. Så passformen är en viktig parameter att ta hänsyn till.
  • Fungerar armbandet ihop med din mobil? Det är viktigt att kolla om armbandet är kompatibelt med den mobiltelefon du har. Om enheterna inte är kompatibla kan du inte dra nytta av appen där man kan läsa av resultaten från armbandets mätningar.
  • Hur stor skärm vill du ha? Skärmens storlek kan variera ganska mycket mellan olika sportarmband. Det kan kanske kännas frestande att välja ett armband med liten skärm för att få ett smidigt armband, men välj tillräckligt stor skärm för att du ska kunna se vad som står på den utan problem. Tänk också på att välja en skärm med ljus så du kan använda armbandet även i mörker.
  • Hur lång batteritid har sportarmbandet? Kanske spelar det ingen roll för dig om du måste ladda sportarmbandet ofta, men det är alltid bra att ta reda på hur länge armbandet fungerar på en laddning.
  • Vattentätt eller inte? Om du behöver ett vattentätt sportarmband beror förstås på hur, och i vilka förhållanden du tränar. Om du tränar simning måste du förstås ha ett sportarmband som inte skadas av vatten. Om du inte brukar vara i vatten, kan du spara en del på att köpa ett armband som inte är vattentätt.
  • Vilka funktioner finns? De funktioner vi nämnt ovan finns i de allra flesta sportarmband, men många armband har också en hel del andra funktioner. Välj ett armband som har funktioner som du behöver och tycker är kul. Och lägg lite tid på att lära dig funktionerna i armbandet, så att de verkligen kommer till användning.

Att tänka på när du väljer sportarmband


Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Sportarmband

✅ Vad har man ett sportarmband till?

Det är en typ av armband med en ficka som du fäster på armen under ett träningspass eller en löprunda. I fickan kan du förvara såväl din mobiltelefon som andra mindre ägodelar, exempelvis en nyckel och ett par sedlar eller liknande.

✅ Vem bör införskaffa ett träningsarmband?

Alla som vanligtvis har problem att hitta någonstans att placera sin telefon när det är dags att träna. Det kan vara otroligt irriterande att ha en telefon och ett par nycklar som studsar runt i fickorna på löprundan eller konditionspasset. Ofta vill man inte ens träna i kläder utrustade med fickor, och då blir det ännu svårare. Om du då köper ett sportarmband har du löst problemet på nolltid. Plötsligt kan du ha med dig telefonen vart du än går och på så sätt lyssna på musik under passet samt hålla koll på både avverkad distans och antal steg.

✅ Vad bör man tänka på vid val av sportarmband?

Det kan vara en god idé att välja en produkt som har hål för hörlurar. Detta på grund av att många föredrar att lyssna på musik på joggingrundan eller på passet på gymmet. Det är också viktigt att säkerställa att armbandet har en vattentät ficka, så att mobilen och övriga prylar som du förvarar i den inte förstörs om det regnar ute. Detta är naturligtvis allra viktigast om du har tänkt använda armbandet främst vid utomhusträning, men det kan även vara bra i övriga fall, eftersom produkten med största sannolikhet kommer utsättas för en hel del svett. En annan viktig aspekt är naturligtvis komfort. Armbandet ska sitta stadigt men det ska inte skava. Det ska heller inte flytta sig och glida när det kommer i kontakt med svett.

✅ Kan man köpa vilket sportarmband som helst oavsett vilken typ av mobiltelefon man har?

Nej, det är viktigt att komma ihåg att många av dagens mobiltelefoner är väldigt stora och utrymmet i fickan på ett sportarmband är av förklarliga skäl begränsat. Du behöver därför kontrollera vilka mått fickan har innan du köper ett visst träningsarmband, för att säkerställa att just din telefon får plats. Det finns armband vars fickor är större än standard, därför är det viktigt att välja med omsorg.

✅ Hur mycket kostar ett sportarmband?

Det här är generellt ingen dyr produkt. De flesta kostar mellan 100 och 300 kronor, även om det naturligtvis finns några dyrare varianter också.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Sportarmband Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin