Gåband

Vill du ha ett gåband hemma i bostaden som du kan ta en snabb promenad på när inte vädret bjuder in till utevistelse? Då har du gott om alternativ. I de flesta sportbutiker, såväl fysiska som på webben, hittar du nämligen en rad olika promenadband. Tänk på att det kan skilja en del, både när det kommer till konstruktion och funktioner. Se därför till att jämföra alla tillgängliga alternativ innan du fattar ditt beslut och genomför ett köp.

Bäst gåband
Snabbmeny:
Toppval Gåband Vanliga frågor


Skillnaden på löpband och gåband

Det första som du behöver vara på det klara med är att det verkligen är ett gåband du ska ha. Det händer nämligen att den här typen av träningsredskap förväxlas med löpband. Det är därför viktigt att du verkligen är medveten om att du köper ett promenadband och inte ett löpband. För att säkerställa att du vet vad det innebär ska vi nu titta på skillnaderna.

Gåband enbart avsett för promenader

Det går att uttyda av namnet att ett gåband är avsett för just promenader. Så är verkligen fallet. Promenadbandet är billigare än löpbandet och på grund av det väljer vissa att satsa på ett sådant, trots att de planerar att springa på bandet. Det är dock ingen bra idé, eftersom det inte bara är priset som skiljer de båda typerna åt. Ett motionsband är lättare och konstruktionen är inte lika robust. Bandet väger inte lika mycket och tar heller inte lika mycket plats.

Motorerna är heller inte lika kraftfulla i ett promenadband. De mer påkostade modellerna håller ofta för lättare jogging, men inte pass med löpträning. Ett motionsband ger heller inte samma stötdämpning som ett löpband. Det gör att löpbandet går utmärkt att använda för både promenader, jogging och löpning. Motionsbandet däremot är enbart avsett för promenader och eventuellt även lugn jogging. Om du är ute efter att kunna ta raska promenader inomhus är bandet ett utmärkt val. Huvudsaken är att du vet att det är just promenader som bandet är avsett för.

Köp ett gåband online

Vem har nytta av ett promenadband?

Det finns många som kan ha nytta av att ha ett promenadband i hemmet. Det här är inte ett träningsredskap som främst används av den som tävlar och tränar på elitnivå. De flesta som använder motionsband är motionärer som vill kunna hålla igång och röra på sig året runt. De vill slippa bekymra sig om dåliga väderförhållanden. De vill heller inte heller störas av halka och is på vintern. Med tillgång till ett motionsband går det lika bra att hålla farten uppe på promenaderna i december som i juni. På bandet behöver du aldrig vara rädd att halka eller snubbla i gropar på dåliga vägar. Här har du de bästa förutsättningarna till regelbunden träning med jämna förhållanden. Detta är en god anledning till att alla som vill kunna hålla igång med vardagsmotionen kan ha nytta av denna typ av träningsredskap.

Utmärkt för rehabträning

Vem som helst, oavsett nivå på träningen, kan råka ut för skador som gör att det blir nödvändigt med uppehåll i träningen. Så småningom är det dags att sätta igång med träningen igen. Det krävs dock att man går ut försiktigt, så att det inte uppstår nya skador på grund av för snabb upptrappning. Då kan ett träningsband vara alldeles utmärkt att ha tillgång till. Du kan börja med att promenera lugnt på bandet. Allt eftersom kroppen ger klartecken kan du öka tempot. Du kan även öka distansen, så att du så småningom går både längre och snabbare. När du sedan märker att detta fungerar bra kan du gå vidare till nästa steg i din rehabträning.

Tillgång till bra uppvärmning och nedvarvning

Ett bra träningspass innehåller även bra uppvärmning och dessutom övningar som får din puls att sjunka i lugn takt efter passet. Här kan ett promenadband komma in i bilden. Om du ofta tränar och tycker att du har ett bra upplägg för träningen, men saknar bra rutiner för uppvärmningen, kan ett band vara till nytta. Då kan du köra uppvärmning på bandet innan du kör igång med ditt träningsprogram. När du sedan är klar med passet kan du avsluta med att promenera på bandet igen för att på ett bra sätt låta kroppen återgå till normalpuls samtidigt som du sträcker ut musklerna efter hård träning.

Pensionärer som vill bibehålla god funktion

När man kommer upp i ålder är det lätt att balansen och koordinationen blir något sämre. För att bibehålla god kroppsform och funktion är det viktigt att man fortsätter att röra på sig och hålla igång efter bästa förmåga. Många äldre personer drar sig för att gå ut och promenera, i synnerhet på vintern. Det kan bland annat bero på ojämna vägar med gropar och andra ojämnheter, samt halt väglag som gör att de är rädda att halka. Med ett träningsband i bostaden slipper de fundera över faktorer som halka och ojämna vägar.

Då kan de få till ett motionspass varje dag, oavsett tid på året eller dygnet. Det är ett bra sätt att hålla kroppen i trim även om de yttre förutsättningarna inte är de bästa. Regelbunden motion leder vanligtvis till bättre hälsa och stärkt immunförsvar. Det är till fördel oavsett ålder, men i synnerhet för äldre som ibland har lättare att bli sjuka och som framför allt snabbare kan tappa muskelstyrka och form.

 

Toppval Gåband 2023

Vi har valt dessa Promenadband som våra Toppval.
Med dessa band kan du promenera eller jogga när du vill utan att tänka på halka. Banden har ett greppvänliga handtag som gör att du promenerar säker. Med dessa gåband kan du enkelt och effektivt få din motion i hemmet, kanske framför ditt favoritprogram på TV?


 

Att välja rätt gåband

Även om du vet att du vill ha ett promenadband så vet du kanske inte riktigt vilket. Det finns ett ganska stort antal att välja på, så det gäller att du tar dig tid att se över alternativen. Det går inte att förneka att vissa är betydligt bättre än andra. Naturligtvis ska du kosta på dig ett bra band, som står stadigt på plats och som ger dig en bekväm och bra upplevelse när du vill röra på dig.

Att välja rätt promenadband

Promenadytan

Något som kan skilja mellan olika band är promenadytan. Som du förstår är det här en viktig del, och något som verkligen bör lägga fokus på när du ska köpa ett motionsband. Om du förutom snabba promenader även vill kunna jogga lätt på bandet är det viktigt att promenadytan är rikligt tilltagen. Även om de flesta band vid första anblicken kan se ganska lika ut, så kan det finnas ganska stora skillnader beträffande yta. Se därför till att inte välja något av de band som har minst promenadyta, såvida du inte verkligen är tvungen på grund av platsbrist i bostaden.

Motorns effekt

Promenadbandens motorer är inte lika kraftfulla som motorerna på löpband, det har vi redan konstaterat. Det betyder inte att motorn är likadan i alla gåband. Vissa har kraftfullare motorer än andra. En person som bara vill kunna ta lugna promenader någon gång i veckan behöver inte bry sig lika mycket om motorns effekt som en person som vill kunna gå och jogga om vartannat. För att ett motionsband ska kunna hantera såväl snabba promenader som lätt jogging krävs en relativt stark motor.

Om du hittar ett motionsband med motoreffekt på 2 hk är det riktigt bra. Då klarar bandet generellt även lättare löpning. Om du väljer ett band med motoreffekt på 1.75 hk kan du räkna med att kunna ta riktigt snabba promenader samt jogga lätt. Med lägre motoreffekt än så får du utgå från att det enbart är promenader som kan hanteras. Det behöver inte vara något fel med det. Det gäller bara att du ser över detta, utvärderar vad du behöver och köper ett gåband med en motor som passar ditt behov.

Träningsdator

Många gåband är utrustade med en träningsdator, något som kan vara till väldigt stor nytta. Titta därför vilka band som är försedda med detta. Om du vill kunna följa utvecklingen är det något av ett måste att ha en sådan. Det är först då du kan hålla koll på hur långt du har promenerat, hur lång tid distansen har tagit och hur dagens pass såg ut jämfört med förra passet eller förra veckans pass. Olika träningsdatorer kan se olika ut och ha olika funktioner.

Dels kan det skilja mellan vilken data som visas, dels kan antalet funktioner variera. Vissa går att koppla samman med pulsklocka, andra visar främst grundläggande data som avverkad distans och tid per kilometer. Fundera helt enkelt en stund över vad som är nödvändigt för dig, och vad du kan klara dig utan. Naturligtvis påverkas priset av datorns standard.

Konstruktion och storlek

Konstruktion och storlek är två olika faktorer, men båda är viktiga att ta hänsyn till. När det gäller konstruktionen bör du se till att promenadbandet är solitt och robust. Det ska hålla för snabba promenader och det ska stå stadigt på plats. Vidare bör det ge bra stötdämpning under dina rörelser, för att du ska slippa problem med knän och höfter. Lika bra stötdämpning som på ett löpband får du inte, men det behövs heller inte.

Beträffande storleken behöver du kontrollera vad du får plats med i din bostad. Ta måtten så vet du sedan vad du har att förhålla dig till. Titta även på promenadbanden hur de är byggda. Vissa går att fälla ihop, för att exempelvis stoppas in under en säng. Andra behöver stå framme och kan inte fällas ihop. Fundera över vad som fungerar för dig och vad du kan tänka dig att acceptera.
 

Frågor och svar kring Gåband

✅ Vad är maxvikten för användning av ett gåband.

Det varierar från gåband till gåband. Det är vanligt med en maxvikt på 120 kg. Vissa promenadband har dock en lägre satt gräns, exempelvis på 100 kg. Det finns också ett flertal band med en högre satt gräns, exempelvis på 150 kg.


✅ Finns det promenadband med förprogrammerade träningsprogram?

Ja, det gör det. Alla promenadband har det inte, men många. Om du läser produktbeskrivningen kommer du kunna ta del av information om detta. Att hitta ett bra promenadband med tillgång till flera inlagda program att träna efter ska inte vara några problem.


✅ Vad kostar ett promenadband?

Även om promenadbanden är billigare än löpbanden så finns även dessa i olika prisklasser. Du kan hitta promenadband för 2500 kronor men det finns även varianter som kostar 7 000 kronor. Du behöver därför fundera över vilket pris som är rimligt för dig.
Källor:Snabbmeny:
Toppval Gåband Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom träningsutrustning:

LöpbandCrosstrainerMotionscykelRoddmaskinTrappmaskin
SpinningcykelStakmaskinMultigymTräningsbänkStudsmatta
ViktvästAirbike & Assault BikeHantlarSkivstångPulsklocka
MassagestolSpikmattaFoam RollerBoxningshandskarBoxningssäck