Boxningshandskar

Bäst boxningshandskar

Snabbmeny:
Toppval Boxningshandskar Vanliga frågor


Att ha rätt utrustning är mycket viktigt när du håller på med sport. Det gäller även när du håller på med boxning. Det här är inte en av de sporter där du behöver mest utrustning, men det finns fortfarande vissa saker som du verkligen behöver. Dit hör bland annat ett par boxningshandskar. Det finns gott om sådana att välja mellan och vilken typ du bör välja beror på vad du ska använda dem till. Vi kommer gå igenom vilka handskar som passar bäst för olika typer av boxning. Vi kommer även titta närmare på vad du bör titta på när du ska välja vilka handskar du ska köpa.

Olika typer av handskar

När du ska köpa boxningshandskar kommer du se att det finns väldigt många olika modeller att välja mellan. Det är viktigt att komma ihåg att olika typer av handskar är lämpliga för olika typer av kampsport. Den sortens handskar som används vid vanlig boxning är till exempel inte avsedda för thaiboxning. Där behöver du en annan typ av handskar. Även vid kickboxning används andra modeller.

Handskar för klassisk boxning

De handskar som används till vanlig klassisk boxning är rejält stoppade över knogarna och även över den främre delen, där fingrarna finns. Formen på dessa är ganska rund. Vissa är utrustade med snörning, andra med kardborreband. Vilket man föredrar är en smaksak. Generellt kan dock sägas att snörade handskar vanligtvis sitter bättre. Boxningshandskarna har stoppning av läder och ger ett bra skydd. Även om du vet att det är handskar för just klassisk boxning du är ute efter behöver du dock fatta fler beslut. Det finns nämligen olika modeller beroende på om du ska tävla, träna på säck, sparra eller vad du ska göra. Skillnaderna kan vara stora eller små, och vi ska här titta på vad som utmärker de olika varianterna.

När du ska köpa boxningshandskar

Boxningshandskar för träning

Om det är till träningspassen du vill ha nya handskar är det just träningshandskar du bör leta efter. Det är nämligen viss skillnad på dessa jämfört med de handskar du har när du ska gå en match. Träningshandskarna är tänkta att använda när du ska ta boxningslektioner eller när du ska träna på en tyngre boxningssäck. De är generellt bekvämare än de modeller som är framtagna för tävling. De går snabbt och lätt att ta på och lika enkelt att ta av. Detta är naturligtvis en stor fördel. De är något hårdare än sparringhandskar och ger tillräcklig säkerhet när du ska genomföra ett träningspass.

Handskar för sparring

När du ska sparra är det dags att dra på ett par sparringhandskar. De är lite mjukare än träningshandskarna och mer vadderade. De ger ett bra stöd och sitter tight på handen. Skillnaden om man jämför med träningshandskarna är att man här har valt en stoppning som ska hjälpa kraften att distribueras på ett bra sätt. Anledningen till att du inte ska använda träningshandskarna även vid sparring är att du behöver ett bättre stöd för händer och handleder när du sparrar än vid lektioner. Det stödet får du inte med träningshandskar i samma utsträckning. Däremot går det bra att använda sparringhandskar även när du tränar på säck om du skulle föredra det.

Handskar till tävling

Även när du ska gå upp i ringen och tävla behöver du naturligtvis boxningshandskar. Då är det inte längre de handskar som används till träning eller sparring som ska användas. Exakt vilken typ av handskar som används beror på vad det rör sig om för tävling. Om du tävlar på hög nivå behöver du de bästa handskarna för professionellt bruk som du kan hitta. På den här nivån, just i tävlingssammanhang, ligger inte fokus på bekvämlighet. Det ligger heller inte på att ge skydd till handleder eller händer. Här ligger huvudsakligt fokus istället på att förmedla kraft och att ge korrekt precision.

Boxningshandskar som är avsedda för tävlingar på hög nivå är hårt vadderade. Handsken är mindre än de träningshandskar du troligtvis använder till vardags. De här handskarna är betydligt dyrare än de andra modellerna. De ska heller inte användas på träning, eftersom det ökar skaderisken då de inte ger samma stöd och skydd. Använd enbart dessa handskar i samband med tävlingar på högre nivå. Till amatörtävlingar används ofta andra handskar, då de professionella modellerna enbart bör användas av erfarna och skickliga boxare som kan hantera att boxas utan det skydd och stöd som andra boxningshandskar ger.

Toppval Boxningshandskar 2024

Vi har valt dessa Boxhandskar som våra Toppval.
Boxhandskar som är tillverkade i högkvalitativt, äkta läder. Dessa handskar knäpps med kardborreband och är fyllda med IMF fuktabsorberande formskum. Vi ger ett plus för den extra fyllningen över tumme och handflata, vilket ger bättre komfort.

1. UFC Boxhandske Muay Thai, black, 12 oz

Om du är på jakt efter en boxningshandske som du kan ha nytta av länge är denna modell ett klokt val. Den passar bra när du är nybörjare men den kommer fortfarande att vara fullgod när du har blivit en erfaren boxare. Den här handsken kommer från UFC och det finns mycket positivt att säga om den. En positiv aspekt är att den kommer med långa kardborreband vilket är bra eftersom det ger en fast passform.

Det är värt att känna till att den här boxningshandsken passar utmärkt vid sparring men även är lämplig när det är dags att träna med en säck. Den är bekväm att använda, mycket tack vare ett meshparti vid handflatan. Detta gör att handsken blir bekvämare att ha på sig men det bidrar också till att ventilationen förbättras. Vid första tanken kanske inte detta verkar så viktigt, men efter ett långt träningspass är det något du definitivt kommer att uppskatta.

Kolla priset

2. Spartan Top Ten Boxing Gloves, black, 12 oz

För att ha de bästa förutsättningarna när du tränar boxning behöver du ett par boxningshandskar av hög kvalitet. Den här modellen är mycket bra och många uppskattar dem eftersom de kan användas till flera olika syften. Du kan träna med dessa när du ska sparra med en motståndare. Det går dock precis lika bra att ha dem på när det är dags för ett pass vid boxningssäcken. Du behöver med andra ord inte köpa flera olika par om du väljer att satsa på dessa.

Dessa boxningshandskar är tillverkade i buffaloläder. De är slitstarka och tåliga, och det robusta materialet bidrar förstås till handskarnas goda kvalitet. Om du väljer just den här modellen är chansen stor att du blir väldigt nöjd. De har en förböjd passform som många upplever gör dem mer komfortabla. Dessutom gör det breda kardborrespännet att passformen blir mer stabil. Du får helt enkelt mer stöd av handsken under dina träningspass, vilket är mycket värt.

Kolla priset

3. HAMMER BOXING Boxningshandskar PUNCH S-M

När du ska köpa nya boxningshandskar finns det en del saker att fundera över. Du behöver till exempel fundera över när handskarna ska användas. Vill du främst ha ett par handskar som du kan använda vid sparring eller är det främst till säckträning du vill använda dem? Om svaret är säckträning har du boxningshandskarna för dig här. Du kommer snabbt märka att de här kommer med en stoppning som är lätt och tunn. Det är positivt på flera sätt. Bland annat innebär detta att handsken är stabil och bekväm.

Det finns goda skäl att välja just den här boxningshandsken. Den ger ett bra skydd när du tränar på säck, vilket är bra eftersom du med den mindre hållbar handske lätt kan få skrubbsår som hindrar dig i kommande träning. Handsken är också tillverkad för att vara slitstark och hållbar. Med normalt slitage kan du räkna med att den här boxningshandsken håller länge trots intensiv träning.

Kolla priset

Handskar till thaiboxning och kickboxning

De handskar som används till thaiboxning och kickboxning skiljer sig rejält från klassiska boxningshandskar. Sporterna skiljer sig ju också åt en hel del, så det är egentligen inte speciellt konstigt att det även finns stora skillnader på utrustningen. Ofta är den delen av handsken som sitter på insidan, vid handflatan, mer vadderad på den här typen av handske. Anledningen till det är förstås att handsken även ska ge skydd mot sparkar. Stoppningen är mer jämnt fördelad på de här handskarna. Du ser med andra ord inte samma runda form med huvudfokus på den främre delen när du tittar på en boxningshandske avsedd för thai- och kickboxning.

Att välja boxningshandske

Handskar till MMA

MMA är en sport som är mycket populär och som ökar i utövarantal. I den här sporten behöver utövaren kunna fatta ett bra grepp om sin motståndare, vilket innebär att handskarna behöver vara konstruerade på ett helt annat sätt än vanliga boxningshandskar. De här handskarna har helt enkelt inga fingertoppar, just för att möjliggöra bra greppfattning. Det är viktigt att komma ihåg att de här handskarna enbart ska användas till just MMA. Att använda dem till andra sporter kan vara farligt och resultera i skador.

Att välja boxningshandske

Du vet naturligtvis vilken sport du håller på med. Om du till exempel håller på med klassisk boxning så vet du också att du behöver boxningshandskar avsedda för just klassisk boxning. Besluten som du måste fatta är dock inte färdiga i och med det. Du kommer se i sportbutikerna att det finns många olika handskar att välja mellan, även inom de olika kategorierna träningshandskar, professionella handskar, säckhandskar och sparringhandskar. Du behöver med andra ord jämföra olika modeller och försöka komma fram till vilka som passar dig bäst. Här ska vi titta på vad som kan skilja handskarna åt, och vad som kan vara värt att titta på.

Storleken viktig

Storleken på handsken spelar roll. Det som är viktigt att ha koll på är att storleken på den här typen av utrustning mäts i vikt. Man använder då måttet oz. De tyngsta handskarna har en storlek på 16 oz. De används främst vid tungviktssparring. Den lättare vikten på sparringhandskar är 14 oz. 12 oz är en klassisk damstorlek och bra för säckhandskar. Den minsta storleken på 8-10 oz används till tävlingshandskar. Det förekommer även på vissa typer av handskar att storleken istället anges i mer klassiska storleksangivelsen Small, Medium och Large. Det är vanligast för säckhandskar.

Materialet spelar roll

Något annat som tål att tittas på är handskens material. Om du är relativt färsk i boxningsvärlden och fortfarande tränar på nybörjarnivå, kan ett par handskar i konstläder vara ett bra alternativ. De här handskarna kostar ofta mindre än riktiga läderhandskar. De är dock även mindre hållbara.

Det säger sig därför självt att en erfaren boxare som har tyngd i sina slag bör välja handskar i riktigt läder. De håller bättre och står emot både slag och repor betydligt bättre än andra billigare alternativ. Om du precis har börjat med boxning och vill känna dig för och komma igång utan alltför stora utgifter är det dock fullt förståeligt om du väljer konstläder till en början.

Kardborreband eller snörning

För att sitta bra på handen behöver en boxningshandske sättas fast med antingen kardborreband eller snörning. Du behöver med andra ord besluta dig för vad som passar dig bäst. Det är värt att nämna att de handskar som snöras på ofta sitter märkbart bättre. Däremot är de ju svårare att få på, och går i princip inte att få på om du är ensam. Om du behöver kunna få på dem även utan hjälp är det därför klokare att välja kardborreband. Det finns naturligtvis inget som hindrar att du har ett par av varje, så att du kan använda kardborrehandskarna när du tränar själv i lokalen, men handskar med snörning när du ska gå lektion eller sparra.

Kostnad

Eftersom det finns så många olika typer av boxningshandskar, och även olika varumärken, skiljer det naturligtvis också en hel del i pris. Det finns varianter för 200 kronor men det finns även boxningshandskar som kostar 1 600 kronor. Du behöver naturligtvis avgöra själv hur mycket dina nya handskar få kosta som mest. Välj dock inte de billigaste handskarna enbart för att spara pengar. Sätt en maxgräns som fungerar för din ekonomi, och försök sedan hitta de bästa handskarna som ryms inom den budgeten.

Frågor och svar kring Boxningshandskar

✅ Det finns så många olika typer av boxningshandskar med sparring, säck och så vidare. Om jag är osäker på vad jag behöver, vad ska jag välja då?

Då rekommenderar vi att du satsar på allroundhandskar. Det är generellt de bästa handskarna för nybörjare och tål att användas till det mesta.

✅ Ska det finnas gott om utrymme i handsken eller hur ska den sitta?

En bra boxningshandske ska sitta tight på handen, men den ska inte kännas obekväm. Det ska inte vara svårt att knyta handen i handsken. Du ska kunna nå handskens topp med dina fingrar när du har den på. Då är storleken generellt lagom.

✅ Vad är bäst vid säckträning, stora eller små handskar?

Då är det bättre med stora handskar som är mer vadderade och ger ett bra stöd. Genom att använda sådana minskar du risken för skador. Kom ihåg att börja använda boxningshandskar direkt när du börjar träna med säck, även om du tränar hemma. Risken för skador är annars stor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Boxningshandskar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom träningsutrustning:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin