Träningshörlurar

Bäst traningshorlurar

Snabbmeny:
Toppval Träningshörlurar Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Hörlurar är nog ett måste för de flesta av oss när vi tränar, oavsett om det handlar om att lyfta skrot, löpa, cykla eller något annat. Lurarna är lika självklara i träningsutstyrseln som skor och kläder. Och lika viktigt som det är att ha rätt kläder och bra skor, lika viktigt är det att träningshörlurarna är bra. Eftersom träning oftast handlar om rörelse måste hörlurarna sitta bra, och naturligtvis är det också viktigt att de ger ett bra ljud.

Kraven som träningshörlurarna ska klara

Ljudet är kanske det första du tänker på när du ska välja hörlurar. Men, när de ska användas vid träning måste de också ha en bra passform, så att de sitter där de ska. Det ska kännas behagligt att bära dem, så att de inte utgör ett störande moment i träningen. De flesta föredrar nog träningshörlurar som är lätta, så att man inte märker så mycket av dem, förutom funktionen de ger. Det är också bra att titta på batteritiden. Lång batteritid är alltid önskvärt, men hur lång den ska vara beror förstås till viss del på hur du tränar, vilken form av träning och hur länge du tränar varje gång.

Kraven som träningshörlurarna ska klara

Att kunna lyssna på musik eller ta emot samtal när du tränar

När du använder hörlurarna under träning är det viktigt att det känns enkelt och smidigt att manövrera dem, så att du lätt kan lyssna på musik eller ta emot samtal. Olika former av träning ställer olika krav på träningshörlurarna. Om du, till exempel, tränar utomhus på platser där det blåser mycket eller finns många andra ljud, är det bra om hörlurarna reducerar vindbrus och andra typer av ljud som kommer utifrån. Detta är förstås inte lika viktigt om du tränar inomhus, eller på tysta och lugna platser.

Träningshörlurar behöver också klara av att stå emot väta, både för att kunna användas i alla väder utomhus, och för att inte bli skadade om du svettas eller använder dem i ett fuktigt gym. Hur skyddande inkapsling hörlurar har kan du utläsa av IP-värdet. IP består av IP följt av två siffror. den första siffran anger skyddet mot inkommande partiklar, som damm och liknande, och den andra siffran talar om hur bra skyddet mot vatten / svett är.

Toppval Träningshörlurar 2023

Vi har valt dessa Träningshörlurar som våra Toppval.

Olika typer av träningshörlurar

Hörlurar för träning kan se ut, och fungera, på olika sätt. I sortimentet finns allt från stora hörlurar som omsluter öronen (on ear och over ear) till små smidiga hörlurar som du har inne i örat (in ear). Du kan välja hörlurar med sladd, eller helt trådlösa om du vill slippa trasslande sladdar. Det finns avancerade trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering, för den som vill ha optimalt ljud och störst rörelsefrihet. Men, det finns också riktigt bra träningshörlurar för dig som inte har behov av den nyaste tekniken, eller som helt enkelt bara vill ha hörlurar för att kunna prata i telefon och lyssna på lite musik när du är ute och springer, promenerar eller rör på dig i största allmänhet.

Många Olika typer av träningshörlurar

Träningshörlurar utanpå örat

Hörlurar som sitter utanpå örat finns i två varianter; on ear- och over ear-hörlurar. Skillnaden mellan dessa är att de sk over ear-lurarna är lite mer slutna och därför stänger ute omgivande ljud mer effektivt. Denna typ av hörlurar består av en bygel med kuddar för öronen. Det finns en mängd olika modeller och varianter, och du kan välja enkla eller mer avancerade efter dina behov. Vissa har avtagbara och tvättbara öronkuddar, medan andra har fasta. Precis som när det gäller in-ear hörlurar finns det varianter med mer eller mindre avancerade finesser. Det gör att det finns träningshörlurar för alla, oavsett behov och plånbok.

Ett äldre par med träningshörlurar som tränar löpning.

Ear-in hörlurar

Små, och i synnerhet små och trådlösa, hörlurar bli allt mer populära. Det som för bara några år sedan var ett dyrt, och nästan ouppnåeligt, tillbehör, har nu blivit något som alla kan unna sig. För den stora populariteten har medfört att det kommit en uppsjö av små träningshörlurar på marknaden. Idag finns de i ett stort och brett utbud, med priser från bara några hundralappar till upp till flera tusen kronor. Avancerade träningshörlurar av kända varumärken kostar en hel del, men om du nöjer dig med enklare varianter och inte är så noga med märket, kan du få smidiga och bra träningshörlurar för en relativt billig penning.

Hörlurar för sport och aktivitet

Träningshörlurar är förstås till för att användas vid träning. Men, det kanske kan tyckas konstigt att det ska vara speciella hörlurar för träning eller sport. Och naturligtvis kan du använda vilka hörlurar som helst, om de är bra. Men för att de ska fungera optimalt under träning är det viktigt att välja hörlurar som klarar av de påfrestningar de utsätts för under ett träningspass. Särskilda träningshörlurar, eller sporthörlurar, är speciellt framtagna för att till exempel sitta på plats vid plötsliga rörelser och att tåla väder, vind och väta.

För att du ska få hörlurar som passar dig perfekt är det bra om de levereras med flera öronproppar i olika storlek, så att du kan få exakt rätt för dina öron. Vissa lurar fixeras med en bygel som träs runt örat, andra har en vinge som fixerar öronproppen mot innerörat. Välj den variant som känns bekvämast för dig, så att du slipper irriteras av hörlurar som flyttar sig eller som inte känns behagliga på.

IP klassificering

En annan utmaning för hörlurar som ska med under träningspasset är förstås att klara av de yttre påfrestningar de kan utsättas för. Mest handlar det förstås om väta i olika former.
Här gäller det att kolla på IP klassificeringen, som nämnts ovan. Värdet består som sagt av två siffror, en för skydd mot partiklar och den andra skydd mot väta. Om en av siffrorna ersatts av x betyder det att detta värde inte klassificerats. Ju högre siffror desto bättre skydd. Eftersom de flesta träningshörlurar kommer att utsättas för väta på ett, eller flera, sätt är det kanske bäst att leta vidare om hörlurarna du tittar på har ett mycket lågt värde. Det finns med andra ord en hel del att tänka på när du ska välja träningshörlurar, utöver att de ska ha bra ljud.


Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Träningshörlurar

✅ Vad är viktigt vid val av träningshörlurar?

Det är förstås viktigt att hörlurarna sitter bekvämt, så att de inte faller av eller försvårar träningen på något sätt. För att du ska kunna koncentrera dig på din träning och den musik du har valt är det också klokt att välja en modell som reducerar brus och ljud utifrån. Se också till att det inte finns någon sladd eller andra delar som kan vara i vägen när du tränar.

✅ Vilket lämpar sig bäst för träning; in ear eller over ear?

Det är egentligen en smaksak. Vissa föredrar in ear på grund av att de tar väldigt liten plats och att de är enkla att ta med överallt. De väger ingenting och kräver knappt något förvaringsutrymme i träningsväskan. Andra föredrar over ear på grund av att de är bekväma och kan användas långa stunder utan att irritera öronen. Det går alltså inte att säga att det ena alternativet är bättre än det andra. Du behöver fundera över vilken variant du föredrar och vad du trivs bäst med.

✅ Måste man köpa hörlurar i en sportbutik, särskilt anpassade för träning, eller går det att använda vanliga hörlurar?

Det behöver inte alls vara ett märke speciellt framtaget för träning. Det finns ett flertal vanliga hörlurar som fungerar alldeles utmärkt att träna med. Det viktiga är att de hörlurar du köper bidrar på ett positivt sätt och inte hämmar dig när du ska motionera. De ska vara bekväma och sitta bra, ha god ljudkvalitet och de får gärna vara brusreducerande. De kraven uppfyller många av de hörlurar som säljs i vanliga butiker också.

✅ Hur lång är batteritiden på träningshörlurar?

Detta är något som kan variera oerhört mycket. Vissa lurar har en batteritid på 6 timmar medan andra kan ha en batteritid på 35 timmar eller till och med mer. Naturligtvis är det en fördel om batteriet räcker länge innan det behöver laddas, så det här är definitivt en aspekt du bör väga in när du ska fatta ett beslut kring vilka hörlurar du ska köpa.

✅ Hur mycket kostar ett par träningshörlurar?

Det finns oerhört många hörlurar att välja på, vilket innebär att det också finns alternativ i olika prisklasser. Vissa kostar inte mer än 500 kronor, medan andra kan kosta 1 500 kronor. Det finns också extra avancerade lurar som kostar så mycket som 3 500 – 4 000 kronor.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Träningshörlurar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin