Vegetabiliska proteintillskott

Bäst vegetabiliska-proteintillskott

Snabbmeny:
Toppval Vegetabiliska proteintillskott Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Är du nyfiken på vegetabiliska proteintillskott? Det kan förstås ha olika orsaker. Du kanske vill ta tillskott av protein för att optimera dina träningsresultat men vill försöka undvika animaliska ingredienser av hälsoskäl. Det kan också vara så att du äter vegetarisk kost, och inte vill ta klassiska proteintillskott eftersom de ofta baseras på animaliska produkter. Då kan ett vegetabiliskt proteintillskott vara lösningen. Även om de vegetabiliska tillskotten inte är lika vanliga som exempelvis kaseinprotein och vassleprotein, finns det ett flertal varianter att välja mellan. Här ska vi gå igenom vad som kan vara viktigt att tänka på när det gäller de vegetabiliska alternativen, men även vad som utmärker dessa och vem som kan ha nytta och glädje av dem.

Kort beskrivning av vegetabiliskt protein

Vad är då vegetabiliskt proteintillskott? Det är inte mer komplicerat än namnet antyder. Det är helt enkelt ett tillskott som framställts helt utan animaliska beståndsdelar. Man har framställt det med hjälp av exempelvis havre, soja eller ärtor. Man har helt enkelt valt att använda olika växter som är rika på protein, och har på så sätt kunnat exkludera exempelvis protein som finns i kött och mjölkprodukter.

Beskrivning av vegetabiliskt protein

Bra att tänka på

Du har säkert hört att det finns kvalitetsskillnader när det gäller klassiska proteintillskott och naturligtvis finns det även skillnader om du tittar på vegetabiliska tillskott. När du ska jämföra olika tillskott gäller det att du granskar produkterna med kritiska ögon. Det viktigaste att komma ihåg är att aminosyrorna är viktiga om du är mån om att verkligen få god effekt av tillskottet. Alla växter har inte någon fullständig profil av aminosyror, vilket kortfattat betyder att de innehåller samtliga aminosyror.

Det kan därför vara så att flera olika växter behöver kombineras i ett tillskott för att det ska bli effektivt. Det är också förklaringen till att du ofta hittar exempelvis veteprotein och ärtprotein i kombination. Det finns några undantag som faktiskt innehåller samtliga aminosyror. Det handlar om hampa och soja. Enklaste sättet att vara säker på att du får ett fullvärdigt tillskott är alltså att välja ett tillskott baserat på antingen hampväxter eller soja. Om du inte väljer något av dessa är det viktigt att kombinationen är väl genomtänkt i den produkt du väljer, så att samtliga aminosyror faktiskt ingår.

Toppval Vegetabiliska proteintillskott 2023

Vi har valt dessa Vegetabiliska proteintillskott som våra Toppval.

Vem bör välja vegetabiliska proteintillskott?

En fråga som naturligtvis måste besvaras är vilka som bör välja de vegetabiliska alternativen när det är dags att köpa och börja använda proteintillskott. Naturligtvis hör vegetarianer och veganer till denna kategori. För dem är det uteslutet att ta proteinpulver baserat på animaliska produkter och då är vegetabiliska proteintillskott ett naturligt val. Det finns även andra som med fördel kan vilja välja den vegetabiliska vägen. Det finns till exempel många runtom i landet som är laktosintoleranta, och för dem kan det vara mycket praktiskt att välja ett vegetabiliskt tillskott eftersom det är garanterat fritt från laktos. Naturligtvis gäller samma sak den som är intolerant mot andra ämnen som ingår i de klassiska tillskotten men inte i de vegetabiliska. Det kan med andra ord finnas olika skäl till att någon väljer bort de animaliska varianterna och satsar på de vegetabiliska. Det kan handla om etiska skäl, men det kan även handla om hälsorelaterade anledningar.

Vem bör välja vegetabiliska proteintillskott?

Att välja rätt tillskott

Du kanske har hört sägas att det är viktigt att verkligen jämföra tillskott och göra ett väl genomtänkt och faktabaserat val. Det gäller naturligtvis även när du ska köpa ett vegetabiliskt tillskott. Även om det inte finns lika många sådana i butikerna, så finns det fortfarande ett relativt stort sortiment. Du kan med andra ord inte bara surfa in i en butik, klicka på den enda tillgängliga produkten och gå till kassan. Nej, du kommer hitta en mängd produkter som alla är vegetabiliska, och du kommer behöva ta en titt på en rad olika faktorer.

Typ av protein

Typ av protein

Du behöver naturligtvis ta en titt på vilka olika proteintyper som ingår i de olika tillskotten. När du gör denna granskning är det viktigt att du har aminosyraprofilen som vi tidigare nämnt i åtanke. Antingen väljer du att enbart titta på de varor som baseras på antingen hampa eller soja, och gör det enkelt för dig att hitta en fullvärdig produkt, eller så tar du på dig den kritiska blicken och ser till att välja en kombinationsprodukt som kan klassas som komplett. Kom då ihåg att ett tillskott baserat på enbart veteprotein exempelvis inte ger en komplett profil och alltså inte är optimalt att välja. En kombination är helt enkelt nödvändig. För att göra det hela ännu mer komplicerat kan det dock vara klokt att satsa på en kombinationsprodukt, även om basen består av hampa eller soja. Anledningen till detta är att du kan vilja ha en större andel av vissa aminosyror, och då kan du höja halten med hjälp av kompletterande ingredienser. Soja kan till exempel kombineras med havre och vete för att ge en produkt som verkligen förser kroppen med ett fullvärdigt proteintillskott.

Proteinmängd

Precis som när du ska köpa vilket proteintillskott som helst är det klokt att granska proteinmängden. Hur många gram protein per portion innehåller produkten? Det här är förstås en faktor som är otroligt viktig. Vissa produkter innehåller exempelvis 78 gram protein per 100 gram tillskott, medan andra innehåller en betydligt lägre mängd. Av naturliga skäl vill du naturligtvis ha en hög proteinhalt.

Smaken spelar stor roll

Proteintillskott är något du tar regelbundet om du vill förbättra dina träningsresultat. Du kanske blandar ditt pulver med vatten minst en, ibland två gånger per dag. Då vill du naturligtvis ha en smak på produkten som du kan stå ut med, eller som du till och med tycker om. Vad vi vill ha sagt med detta är att du bör välja smak på tillskottet med omsorg. Vissa produkter har en tydlig smak av choklad. Det uppskattas av många, men långt ifrån alla. Många vill i stället ha en fräsch smak av äpplepaj, eller varför inte vaniljsmak. Det finns gott om alternativ, även när du har valt att köpa en vegetabilisk produkt. Ta dig därför tid att undersöka vilka möjligheter du har.


Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Vegetabiliska proteintillskott

✅ Vem bör ta vegetabiliska proteintillskott?

Det kan finnas olika orsaker till att man vill och behöver ta proteintillskott där proteinkällan är vegetabilisk. En anledning kan vara att man tränar hårt och vill få ut mer av sin träning. Om man då av någon anledning inte vill ha i sig animaliska proteiner kan det vara ett bra alternativ att välja ett vegetabiliskt proteintillskott. En annan anledning kan vara att man äter vegetarisk kost eller vegankost och behöver tillskott för att få i sig tillräckligt med proteiner. Då är det förstås viktigt att proteinkällan är vegetabilisk i det tillskott man väljer.

✅ Varifrån kommer vegetabiliska proteiner?

Det finns flera olika vegetabiliska proteinkällor. De kan komma från bönor, linser, mandlar och ärter bland annat.

✅ Är det bara de som tränar hårt som bör överväga att börja ta vegetabiliska proteintillskott?

Nej, proteintillskott kan vara gynnsamma för många fler än enbart de som tränar hårt. Den som inte får i sig tillräckligt med protein genom kosten behöver se till att komplettera med det på annat sätt och då är ett vegetabiliskt tillskott ett utmärkt sätt att lösa det på.

✅ Fungerar vegetabiliska proteintillskott lika bra som animaliska när det kommer till muskelbyggande egenskaper?

Ja, det går alldeles utmärkt att ta vegetabiliska tillskott efter träning för att optimera kroppens förmåga att bygga muskler. De kan ge utmärkta resultat.

✅ I vilken form kommer vegetabiliska proteintillskott?

Det går att hitta den här typen av tillskott i pulverform men de finns även i form av barer. Det är en smaksak vilket man föredrar då båda varianterna kan ge goda resultat.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Vegetabiliska proteintillskott Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin