Multivitamintillskott

Bäst multivitamintillskott

Snabbmeny:
Toppval Multivitamintillskott Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Har du hört talas om multivitamintillskott? Sannolikheten är stor att svaret på den frågan är ja. Det här är ett vanligt förekommande tillskott som är framtaget för att se till att kroppen får i sig en bred variation av vitaminer. Du har säkert noterat att många andra vitamintillskott enbart baseras på en vitamingrupp. Multivitamintillskotten däremot, har en bredare grund. Tanken är att du bara ska behöva ta ett tillskott eftersom det ska ge alla de vitaminer och mineraler som din kropp har behov av. Det är viktigt att komma ihåg att innehållet inte ser likadant ut i alla de tillskott som finns på marknaden. Sammansättningen av vitaminer och mineraler kan variera, liksom mängden av de olika ämnen som ingår. Det gör i sin tur att målgruppen för olika produkter inte alltid är densamma. Detta medför att du som kund inte bara kan gå in i en butik och ta med dig första bästa multivitaminprodukt du får syn på till kassan. Du behöver ta en titt på innehåll och syfte, och välja något som matchar ditt behov.

Vad bör ingå i tillskottet?

Om du har bestämt dig för att ta ett multivitamintillskott är du förstås på jakt efter en produkt som är så komplett som möjligt. Då är det viktigt att du verkligen säkerställer att den vara du väljer innehåller de mineraler och vitaminer som är vitala för att din kropp ska få sitt behov tillgodosett. Det kanske låter övermäktigt, med tanke på hur många vitaminer och mineraler det finns som kan vara tänkbara komponenter. Det behöver dock inte vara så omständligt. Du behöver först och främst lägga fokus vid några riktigt viktiga byggstenar.

Vad bör ingå i multivitamintillskott?

Folsyra

Du har säkert hört talas om folsyra, som även bär benämningen vitamin B9. Det här är en vitamin som verkligen har en viktig funktion. Den har en betydande roll i blodproduktionen, och gravida kvinnor rekommenderas ofta att ta folsyra för att främja en sund utveckling av fostret i magen. Även den som försöker bli gravid rekommenderas ofta att öka sitt intag av folsyra, då brist på detta ämne kan försvåra chanserna att bli gravid. Det är naturligtvis inte bara kvinnor som vill bli gravida, är gravida eller som ammar som med fördel kan ta ett tillskott som innehåller B9. Ett intag av folsyra kan vara gynnsamt för väldigt många och det är anledningen till att det ofta, men inte alltid, förekommer i den här typen av tillskott.

Vitamin B12

Du har säkert läst eller hört att vitamin B12 är något du bör se till att få i dig tillräckligt av, för att din hälsa ska bibehållas eller till och med förbättras. Det ligger mycket i det, och därför är det klokt att leta efter ett tillskott där detta är en del. Den har en positiv effekt på nervfunktionerna i kroppen, och bidrar även till en sund produktion av röda blodkroppar.

Kalcium

Vill du stärka skelett och tänder och samtidigt se till att bibehålla en sund bentäthet är ett regelbundet intag av kalcium nödvändigt. Det ingår i många multivitamintillskott, men inte i alla, så se till att välja en produkt där detta ämne finns med. De effekter som redan nämnts är förstås fullt tillräckliga för att motivera ett intag, men det bör även nämnas att kalcium dessutom kan påverka nervernas funktion i positiv riktning.

Magnesium

Sover du dåligt? Känner du dig ofta allt för stressad? Kanske har du dessutom högt blodsocker? Om svaret är ja på samtliga eller någon av dessa punkter kan du ha stor nytta av ett magnesiumtillskott. Du behöver inte köpa ett separat sådant. Magnesium är ett vanligt förekommande inslag i många multivitaminprodukter, så se helt enkelt till att kontrollera så att det ingår i den vara du väljer att köpa. Det är något du kan ha glädje av oavsett om du vill förbättra dina träningsresultat eller få en bättre nattsömn.

Gott om andra viktiga vitaminer och mineraler

Naturligtvis är detta bara några få utvalda ämnen som kan utgöra viktiga ingredienser i vitamintillskott. Det går att göra listan närmast oändlig. Järn, zink och vitamin C är några andra exempel på beståndsdelar som gärna får finnas eftersom de har breda och mycket gynnsamma effekter på kropp och mående.

Det bästa du som konsument kan göra är att försöka skaffa dig en bra överblick över vilka vitaminer och mineraler som kan bidra med vad. På så sätt kan du också lista ut vilka som kan tillgodose dina främsta behov. Hur mår du, och vad är det som skulle kunna förbättras när det kommer till din hälsa? Känner du dig ständigt trött? Har du problem med matsmältningen? Går naglarna lätt sönder? Det finns gott om hälsobekymmer som kan bottna i vitaminbrist. Börja därför med att fundera över vad du skulle vilja förbättra gällande din hälsa. När du vet det kan du knyta samman den vetskapen med de kunskaper du har skaffat dig om olika mineraler och vitaminer. Därefter är du redo att leta rätt på ett multivitamintillskott som innehåller alla de ämnen som har störst betydelse för just dig.

Toppval Multivitamintillskott 2023

Vi har valt dessa Multivitamintillskott som våra Toppval. Multivitamin för kvinna respektive man.

Vem kan gynnas av att ta multivitamintillskott?

En mycket intressant fråga är vem eller vilka som bör ta ett multivitamintillskott. Är detta något alla bör göra, eller finns det vissa grupper som främst bör se över den här möjligheten? Svaret är att det finns många som kan uppleva ett förbättrat mående om de börjar förse kroppen med alla de byggstenar som kroppen behöver. Vissa har dock mer att vinna på detta än andra. Extra viktigt blir det för personer som av någon anledning inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom kosten. Det kan till exempel handla om individer som följer en lågkaloridiet. Det är svårt att få i sig alla nödvändiga ämnen för den som konstant måste hålla kaloriintaget på en ovanligt låg nivå. Då kan det vara väldigt bra att skjuta till mineraler och vitaminer i form av kapslar.

Vem kan gynnas av att ta multivitamintillskott?

Ett annat vanligt exempel är personer som äter vegankost. För någon som utesluter animaliska produkter ur kosten kan det vara svårare att få i sig vissa ämnen på naturlig väg, och då kan ett tillskott vara till hjälp och nytta. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla multivitamintillskott inte är fria från animaliska produkter. Det krävs med andra ord ett genomtänkt val.

Gravida kvinnor kan också behöva ett vitamintillskott eftersom behovet av vitaminer ofta ökar ganska drastiskt under graviditeten, samtidigt som kroppen utsätts för en hel del ansträngningar.

Bra att tänka på

Att ta ett tillskott av den här typen medför gott om hälsofördelar. Om du lider av någon typ av åkomma eller medicineras kan det dock vara en god idé att rådgöra med din läkare innan du påbörjar ditt vitaminintag. Detta helt enkelt för att utesluta att tillskottet blockerar effekterna från medicinerna och att säkerställa att inga biverkningar triggas av kombinerat intag.


Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Multivitamintillskott

✅ Vem bör ta multivitamintillskott?

Det finns väldigt många som kan ha stor nytta av att ta multivitamintillskott. Det är till nytta för den som är fysiskt aktiv och därmed i behov av ett större vitamintillskott, men de är även av godo för äldre, kvinnor som ammar eller är gravida, veganer som saknar vissa näringsämnen i kosten samt många som drabbats av naglar som spricker och går sönder, hår som lossnar eller diverse hudbesvär. Det finns många hälsoproblem som kan uppstå till följd av olika typer av vitaminbrist, och då kan ett multivitamintillskott vara till stor hjälp.

✅ Vilka vitaminer ingår i multivitamintillskott?

Det kan variera från ett tillskott till ett annat. Gemensamt för alla tillskott av den här typen är att de innehåller en kombination av många olika vitaminer och mineraler. Det kan till exempel röra sig om C-vitamin, olika typer av vitamin B, vitamin E och vitamin D samt olika typer av mineraler.

✅ Hur ofta bör man ta multivitamintillskott?

Den rekommenderade dosen kan variera något från en produkt till en annan, men oftast rekommenderas att man tar en tablett på morgonen och en tablett på kvällen. Det finns dock även varianter där det endast behövs en tablett eller kapsel per dag.

✅ Kan ett multivitamintillskott hjälpa den som besväras av ett dåligt immunförsvar?

Ja, i vissa fall kan det göra det, beroende på vad det sänkta immunförsvaret beror på. I många fall kan det vara just vitaminbrist som ligger till grund för sådant, men det kan också finnas andra orsaker. Om en vitaminbrist är orsaken kan immunförsvaret förbättras avsevärt med hjälp av ett kosttillskott.

✅ Är det farligt att överdosera multivitamintillskott?

Det behöver förmodligen inte sägas att man alltid ska vara noga med att följa doseringsrekommendationerna oavsett om det handlar om ett multivitamintillskott eller något annat. Huruvida det verkligen är farligt att överdosera eller inte beror dock dels på hur stora doser det rör sig om, dels vilka ämnen som ingår i tillskottet. Om koppar är en beståndsdel kan det vara riktigt farligt att överdosera och det kan även finnas andra ämnen som kan vara skadliga i för hög dos.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Multivitamintillskott Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin