Gummiband för träning

Bäst gummiband-for-traning

Snabbmeny:
Toppval Gummiband för träning Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Bra och effektiva träningsredskap, som inte tar någon plats, är nog vad väldigt många önskar sig. Med ett gummiband för träning har du nästan ett helt gym som får plats i fickan. Har du ett gummiband för träning behöver du varken hantlar, maskiner eller tyngder för att få till ett rejält styrketräningspass. Du kan träna när, och var, du vill. Man brukar säga att den bästa träningen är den som blir av, och om du har ett träningsgummiband finns det aldrig något att skylla på för att slippa träna.

Få en stark och vältränad kropp

Om du tränar för att få en stark och vältränad kropp är gummibandet det perfekta träningsredskapet. Du utmanar alla muskler för att bibehålla stabiliteten när bandet är spänt, och du kan vara säker på att behålla motståndet genom hela träningspasset. Gummibandet är också ett bra redskap om du lider av en skada, eftersom du kan bygga upp musklerna långsamt med lätt motstånd, utan risk för överbelastning.

Få en stark och vältränad kropp med hjälp av ett gummiband

Olika typer av gummiband för träning

Har du inte tränat med gummiband tidigare kan det kanske vara svårt att avgöra vilket band du ska köpa- Det finns många olika varianter av gummiband, med olika motstånd. färgen på gummibandet berättar om dess hårdhet, men kategorierna kan variera beroende på varumärke.

Generellt kan man dela upp gummibanden för träning i fyra huvudgrupper:

  • Långt, vanligt gummiband, kallas också flexband
  • Gummiband med handtag
  • Miniband
  • Rehabband

Det långa gummibandet kan användas vid en mängd olika träningar. Det fungerar också bra för stretching eftersom du kan placera det bakom ryggen, under fötterna och på andra sätt för att stretcha olika delar av kroppen. Det långa gummibandet är också variabelt då du kan justera motståndet genom att hålla det längre in mot mitten, eller vira det ett extra varv runt något du valt att fästa det vid. Du kan också knyta ihop det till en ring, för övningar som kräver en sådan.

Gummiband med handtag är oftast lite stramare i materialet och ger alltså ett större motstånd. Handtagen gör det lättare att hålla fast och de gör det också lätt att fästa bandet i en dörr eller liknande.

Minibandet är ett litet, cirkelformat gummiband. Att bandet är litet innebär att motståndet i övningarna blir stort, samtidigt som rörelserna blir mindre. Detta gummiband fungerar för träning av i stort sett hela kroppen, men är extra bra för träning av rumpa och lår.
Rehabband ger lägre motstånd och är avsedda för skonsam träning efter skada.

Toppval Gummiband för träning 2024

Vi har valt dessa Gummiband för träning som våra Toppval.

Några tips för dig som ska köpa gummiband för träning

Har du inte använt gummiband tidigare kan det kanske te sig som en djungel när du ska försöka hitta rätt band för just dig. Men, det behöver inte vara så svårt. Det viktigaste är förstås att du funderar på hur du vill använda ditt gummiband, och väljer typ av band efter den träning du vill göra.

Några tips för dig som ska köpa gummiband för träning

Ett långt gummiband, så kallat flexband, kan varieras i många olika övningar. Du reglerar själv motståndet genom att hålla i bandet på olika ställen. Regeln är helt enkelt att ett kort avstånd ger ett hårt motstånd, och ett längre avstånd ett lättare motstånd.

Minibandet är också ett allsidigt redskap som kan användas till många olika övningar. Många väljer att använda ett flexband till övningar för överkroppen, för träning för musklerna kring rygg, nacke, bröst och armar. Så om du ska köpa gummiband för första gången, kan det vara bra att skaffa både ett miniband och ett långt gummiband som komplement till det lilla.

Det finns också ett gummiband som kallas hip band. Detta kan sägas vara en variant av minibandet, men det är både tjockare och bredare. Dessutom är hip band oftast tillverkat av tyg, och alltså inte ett gummiband i egentlig mening.Detta band är kraftigare och ger ett tyngre motstånd än miniband, och är därför mest lämpligt för dig som är van att träna och vill ha lite större utmaningar.

Ett generellt råd för dig som ska skaffa gummiband för träning är att ett miniband är en grundutrustning som passar de flesta. Ofta säljs dessa set i set, med olika hårdhet, så att du kan få en mycket varierad träning. Träning med miniband ger en mycket effektiv aktivering av musklerna, samtidigt som träningen är skonsam. Miniband kan användas till träning av hela kroppen, men om du vill ha ännu större möjligheter kan du komplettera minibandet med ett långt gummiband. Med dessa band i utrustningen har du möjlighet till mycket effektiv och allsidig träning när, och var, du vill.

Det kompletta, lilla gymmet

Ja, man skulle faktiskt kunna kalla en uppsättning gummiband för det kompletta lilla gymmet. Eftersom du kan träna nästan alla muskler i kroppen med gummiband, kan denna träning faktiskt vara tillräcklig. Du behöver förstås komplettera med konditionsträning, men det är ju en helt annan sak. Alla har inte möjlighet att träna på gym, och väldigt få har plats för en mängd olika träningsmaskiner i hemmet. Och då är gummiband för träning det optimala alternativet. Ett gummiband, eller flera, kan du stoppa undan var som helst när du inte använder det. dessutom är det lätt och smidigt att ha med, både till jobbet och på resan. Det ger dig helt enkelt möjlighet att få bra och effektiv träning var du än befinner dig.

Det lilla gymmet

Fördelar med gummiband för träning

Man brukar säga att den bästa träningen är den som blir av. Och om du börjar träna med gummiband kan du träna när som helst och var som helst. Träningen kommer att bli av.
Gummiband ger möjlighet till en mångsidig träning, och skaderisken är mycket låg.

Träningsgummiband är ett billigt träningsredskap som alla har råd med, och du behöver heller inte köpa många för att få en bra träning. Du kan ha några olika gummiband för att variera träningen, men du kan också variera motstånd och träningsövningar med ett enda band, vilket förstås är en stor fördel om du vill lägga så lite pengar som möjligt på träningsredskap. För den som bara ska köpa ett enda redskap, men ändå vill ha en allsidig träning för hela kroppen, är gummiband det bästa valet.


Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Gummiband för träning

✅ Varför bör man köpa ett gummiband för träning?

Därför att det är ett billigt träningsredskap som knappt väger något och som nästan inte tar någon plats. Detta gör att det är lätt att ta med gummibandet oavsett vart du ska. Du kan packa ned det i väskan även om väskan är liten. Dessutom kan du träna så gott som hela kroppen med hjälp av ett sådant band. Om du vill kunna träna hemma utan att behöva skapa ett helt hemmagym, är det här ett utmärkt redskap att starta med.

✅ Hur tränar man med ett gummiband?

Det finns gott om olika möjligheter. Du kan träna med det genom att använda händer och armar och dra i det, i olika rörelser och övningar. Du kan också fästa bandet vid en dörr, ett träd eller något annat fast förankrat, så att du kan köra andra typer av helkroppsövningar. Beroende på hur du vill använda bandet finns det olika typer av band och motstånd att välja på.

✅ Kan gummiband vara till nytta vid rehabträning?

Ja, absolut. Den här typen av träningsredskap brukar ofta rekommenderas och användas när det är dags för rehabilitering efter en skada eller en operation. Det är naturligtvis en fördel att det går att välja motstånd, men det är också fördelaktigt att motståndet ökar i takt med att bandet sträcks ut. Det gör att motståndet till stor del anpassas efter förmågan hos den som använder det vilket är ypperligt vid rehabträning.

✅ Är gummiband för träning dyra?

Nej, det här hör inte till de dyrare träningsredskapen. Det finns gott om gummiband som säljs för mellan 200 och 400 kronor. Naturligtvis finns det även dyrare varianter för den som vill ha rejälare band med ännu mer anpassningsbart motstånd. För den som vill komma igång och prova på den här typen av träningsredskap kan dock de enklare varianterna ofta räcka till en början.

✅ Vad bör man tänka på när det är dags att välja gummiband för träning?

Det är klokt att börja med att lista ut vilken typ av övningar det är du vill använda gummibandet till. Hur långa behöver banden vara och vilket motstånd krävs? Behöver du komplettera med en gym stick att fästa bandet i? I så fall är det naturligtvis viktigt att det band du väljer kan fästas. Det är bra att komma ihåg att bandets färg ofta vittnar om vilket motstånd som ges.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Gummiband för träning Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin