Trappmaskin

Bäst trappmaskin
Snabbmeny: Topp-3 Trappmaskiner Budgetval Vanliga frågor

Den träningsintresserade har en stor mängd träningsredskap och maskiner att välja på när det är dags att inreda ett hemmagym. På gymmet finns det av förklarliga skäl ett ännu större utbud. För att veta vilka maskiner man ska välja gäller det att ha koll på de olika redskapens och maskinernas funktioner och fördelar. Den träningsmaskin vi ska titta närmare på här är trappmaskinen. Den kan vara till utmärkt hjälp för den som vill träna många muskelgrupper utan att behöva byta maskin.


Detta är trappmaskinen

Trappmaskinen är ett träningsredskap som är mindre än de flesta andra maskiner. Detta är förstås en starkt bidragande orsak till dess popularitet. Den får plats även i hem där utrymmet är mycket begränsat. Maskinen finns dock i olika varianter. Dels finns det lite större modeller som till utseendet påminner om en mindre motionscykel men med fotstöd och trampfunktion istället för sadel och pedaler. Dels finns det en liten och kompakt modell utan handtag, som enbart består av fotavsatserna och en liten träningsdator. För den som bor trångt är den här modellen helt fenomenal.

Stora fördelar med att träna med en trappmaskin

Trappmaskinen går ut på att du tränar med en liknande effekt som om du går eller springer i trappor. Det här är helt enkelt en cardiomaskin där du tränar kondition. Du utför samma rörelser som om du gick i trappor, men det blir mer skonsamt för kroppen. Dessutom slipper du leta upp trappor att träna i, vilket är praktiskt. Vissa modeller har alltså handtag, vilket är perfekt för alla med balanssvårigheter. Andra modeller saknar handtag. Fördelen med det är att du inte har någon möjlighet att bli hängande på handtagen när du blir trött och försöka få avlastning på det sättet.

Fördelar med denna typ av maskin

En av de största fördelarna med denna maskin har vi faktiskt redan nämnt. Jämfört med de allra flesta andra maskiner tar trappmaskinen otroligt liten plats. Det gör att den även får plats i den första egna lägenheten. Den kan relativt enkelt ställas undan i en klädkammare eller ett förråd när den inte används.

Ett annat klart plus är att du kan träna ett flertal muskelgrupper. När du använder detta redskap tränar du såväl ben och rumpa som mage. Du tränar också core när du använder en trappmaskin. Dessutom har du möjlighet att förbättra konditionen avsevärt. Eftersom det här är en cardiomaskin gör den stor nytta för hjärta och lungor.

Att det finns olika varianter att välja mellan är väldigt fördelaktigt. Äldre personer och personer med vissa balansproblem känner sig oftast tryggast med de modeller som är försedda med handtag. För den som hellre fokuserar på att ge benen ett riktigt pass och samtidigt passa på att spara utrymme väljer ofta de mindre modellerna utan handtag. Just valmöjligheten uppskattas vanligtvis av de flesta.

Med trappmaskinen kan du variera mellan mer konditionsinriktad träning och mer styrkeinriktad träning. Vill du köra ett bra konditionsfrämjande pass är det snabba och korta steg som gäller. När du vill förbättra styrkan snarare än konditionen är det istället långa steg som är lämpligast.

 

Topp 3 Trappmaskiner 2022

Vi har valt dessa Trappmaskiner som våra Topp-3.
Tre trappmaskiner som ger dig en effektiv träning, med minimal stress på höft- och knäleder. Maskinerna kommer att stärka dina benmuskler och även förbättra din kondition.


 

Budgetval

Tre steppmaskiner till ett lägre pris. Maskinerna simulerar rörelsen att gå i trappor vilket gör att dina ben tränas maximalt.
Dessa tre blir våra budgetval:


 

Intressanta specialmaskiner

De flesta trappmaskiner ger ungefär likvärdig träning. Det finns dock några specialmaskiner som kan vara intressanta att spana in. Bland annat finns det varianter där det sitter handtag monterade i gummiband som man håller i samtidigt som man kör trappträning. Tack vare gummibanden har du på den här typen av maskin möjlighet att förutom att träna underkroppen även kan träna biceps och axlar.

I och med att det är gummiband som ju är elastiska har du också möjlighet att röra överkroppen på många olika sätt medan du tränar. På så sätt kan du få ännu mer omfattande träning. Trots utökad funktion är en sådan maskin inte nödvändigtvis dyrare än en vanlig trappmaskin. Detta kan vara värt att ha i åtanke när du väljer vilken produkt du ska köpa. Om du bor trångt men ändå vill ha så goda förutsättningar som möjligt när det kommer till motion, är den här sortens trappmaskin perfekt.

Det finns även något som kallas core step-maskiner. Förutom den vanliga trappfunktionen finns det även rotationseffekt. Det gör att du kan få ut ännu mer av träningspassen. Det gör också att du får förbättrade möjligheter att stärka musklerna i magen och ryggen.

Viktiga funktioner hos en trappmaskin

Viktiga funktioner

En trappmaskin är relativt enkel jämfört med många andra maskiner. Ändå finns det en del intressanta funktioner och funktioner som kan hjälpa dig i din träning. Exakt vilka funktioner trappmaskinerna har kan naturligtvis variera. Något som kan vara till både nytta och glädje är en träningsdator. Många modeller, om än inte alla, har någon typ av träningsdator. Dess komplexitet kan dock variera. Vissa visar en hel del siffror och statistik och erbjuder program. Andra är mer grundläggande. Att åtminstone ha en display som visar hur länge du tränat samt antal steg du tagit bör vara ett minimikrav. På så sätt kan du hålla koll på vad du har åstadkommit. Andra, lite mer avancerade varianter, visar både distans, tid och antal kalorier som du har förbränt.

Justera motståndet

Förutom träningsdatorn finns det förstås andra nyttiga funktioner också. På vissa maskiner går det till exempel att justera motståndet. Hur många motståndsnivåer en maskin har att erbjuda varierar förstås. Vissa modeller har ett par-tre olika nivåer, andra har tio. En fördel med att ha många är att det finns god möjlighet till utveckling. När du har tränat under en tid höjer du förmodligen din förmåga. Då kan det vara bra att ha möjlighet att trappa upp och välja högre motstånd.

Så småningom kommer även den nivån kännas relativt enkel. Då vill du förmodligen öka igen. Så fortsätter det, och då är det naturligtvis roligare om du har åtta-tio nivåer att välja mellan, än om du har två eller tre. Även hastigheten går att ställa in på många maskiner. Vissa mer avancerade trappmaskiner har även inbyggda intervallprogram. Många anser att dessa bidrar till att göra träningspasset roligare och mer varierat.

Intervallträna på trappmaskinen

Intervallträning är något som uppskattas av många. Det gäller förstås inte bara på den här typen av maskin. Intervaller är populärt även inom löpträning och cykling exempelvis.

När det gäller trappträning kan du lägga upp passen på lite olika sätt beroende på vad du vill uppnå. Om du är ute efter högintensiv träning och är har siktet inställt på hög kaloriförbränning och förbättrad kondition är intervaller på trappmaskinen en utmärkt väg att gå. Du kan egentligen lägga upp ett eget intervallprogram som passar dig. Det finns inga fasta riktlinjer för exakt hur långa intervallerna ska vara. Vissa väljer att köra nära max i en halv minut för att sedan ta det lugnare i 20 sekunder. Därefter körs en ny högintensiv intervall, följt av en lugnare. Så kan du fortsätta önskat antal repetitioner.

Den här typen av träning brukar ge snabb effekt. Det höjer din puls ordentligt och du förbränner rejält med kalorier. Att du blir trött vågar vi lova. Att du låter musklerna i ben och rumpa jobba kan vi också garantera. Maskiner som ger möjlighet till såväl styrketräning som konditionsträning uppskattas, och trappmaskinen är just en sådan.

Bra priser

Alla maskiner har sina fördelar, så även trappmaskinen. Vi har redan nämnt många av fördelarna, men vad vi inte har pratat om är priset. Faktum är att just kostnaden är ytterligare en fördel med den här sortens maskin. Många träningsmaskiner är så pass dyra att det krävs lång planering och långvarigt sparande för att ha råd att köpa dem. Trappmaskinerna är däremot ofta relativt billiga. Om du är ute efter en modell med handtag och träningsdator får du ofta betala runt 1 500 – 2 500 kronor. Om du däremot vill ha en variant utan handtag kan du komma mycket billigare undan. De allra billigaste varianterna kostar bara en femhundring ungefär. Då kan du naturligtvis inte räkna med några speciella finesser. Vanligtvis finns det heller ingen träningsdator. För runt 1 000 kronor kan du få en mer påkostad modell med träningsdator, men fortfarande utan handtag. Just handtagen och dess vara eller inte vara brukar dock inte styras utav priset. Det har helt enkelt att göra med vilken typ av träning användaren är ute efter och hur de personliga förutsättningarna ser ut.

Trots att trappmaskinen generellt är en relativt billig träningsmaskin finns det naturligtvis undantag. De riktigt påkostade modellerna är främst avsedda för professionella verksamheter. De ser ut ungefär som en stor trappa, har många specialfunktioner och kostar från 40 000 kronor upp till över 100 000 kronor. För den glada motionären är den typen av maskiner vanligtvis inget alternativ. Om du får chansen att testa en sådan maskin på gymmet bör du däremot ta den. De maskinerna är riktigt bra, skonsamma och otroligt effektiva.
 

Frågor och svar kring Trappmaskiner

✅ Varför ska jag välja en trappmaskin?

Den tar mindre plats än de flesta andra maskiner och den är mest effektiv av alla maskiner när det kommer till kaloriförbränning. Dessutom är den mycket billigare än många andra träningsredskap. Vi rekommenderar dessa modeller.


✅ Går det att träna med en trappmaskin under graviditeten?

Förutsättningarna kan naturligtvis skilja mellan olika personer, men generellt går det utmärkt att använda en trappmaskin under graviditeten. Den här typen av maskin kräver inga hopp och kroppen utsätts inte för några plötsliga rörelser eller stötar. Träningen sker på ett mjukt och jämnt sätt, vilket är en fördel.


✅ Hur långa pass bör jag köra på den här typen av maskin?

Det är helt upp till dig att hitta ett upplägg som passar just dig. Vi rekommenderar dock minst en halvtimmes träning per dag för att du ska få tillräcklig effekt. Om du inte vill eller kan träna varje dag kan du även välja att köra färre men längre pass. Även om du gör det är det dock viktigt att se till att träningen blir av och att den sker regelbundet.


✅ Finns det några nackdelar med trappmaskinen?

Generellt är det här en väldigt trevlig maskin som är billig, tar väldigt lite plats och är enkel att lära sig hantera. Om vi trots det ska lyfta fram något mindre positivt så får det bli att trappmaskinen inte är fullt lika skonsam för lederna som crosstrainern. Det här är fortfarande en maskin som är både skonsam och enkel, vilket gör skaderisken relativt liten. För den som har problem med knäna kan dock crosstrainern vara ett bättre alternativ då den har mjukare, mer runda rörelser.


✅ Hur tung får man vara för att kunna träna på en trappmaskin?

Det beror på vilken maskin du väljer att köpa. Maxvikten kan variera. På vissa trappmaskiner ligger max tillåtna vikt på 100 kg. På andra är den lite högre satt, till 120 kg. 130 kg förekommer också som maxvikt. På samma sätt finns det också maskiner som tål lite mindre. Där kan högsta tillåtna vikt vara 80 kg.


Källor:Snabbmeny: Topp-3 Trappmaskiner Budgetval Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom träningsutrustning:

LöpbandCrosstrainerMotionscykelRoddmaskinMultigym
SpinningcykelStakmaskinGåbandTräningsbänkStudsmatta
ViktvästAirbike & Assault BikeHantlarSkivstångPulsklocka
MassagestolSpikmattaFoam RollerBoxningshandskarBoxningssäck