Dörrgym

Bäst dorrgym

Snabbmeny:
Toppval Dörrgym Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Många drömmer om att kunna träna effektivt hemma utan att behöva gå till gymmet för varje träningspass. Med ett dörrgym kan du träna hemma när det passar dig. Oavsett om du vill ha ett komplement till träningen på gymmet, eller om du bara vill träna för att bli starkare, så är en dörrtrapets träningsredskapet för dig.

Stärker rygg, mage och armar

Du kan få ett bra resultat oavsett vad du har för mål med din träning. I ett dörrgym kan du träna och stärka kroppens största muskelgrupper, som rygg, mage och armar. Eftersom du inte behöver skruva fast dörrgymmet, eller göra några ingrepp i dörrkarmen, har du möjlighet att ha detta gym även om du bor i hyreslägenhet eller annan bostad där du inte får göra några större ingrepp utan hyresvärdens medgivande. För att sätta upp dörrgymmet anpassar du det efter bredden och höjden på din dörr, och sedan hakar du bara fast gymmet.

Få hjälp Att välja dörrgym med vår guide.

Att välja dörrgym

Det finns många olika dörrgym på marknaden, och det finns många faktorer att ta hänsyn till när du ska välja vilken chinstång som passar dig bäst. Några saker som är extra viktigt att se på är dörrgymmets stabilitet och maxbelastning.

  • Det är viktigt att du väljer ett dörrgym som är anpassat efter din vikt, så att du kan vara säker på att det tål din träning och inte riskerar att åka ner under övningarna. Det är smart att välja ett gym som tål lite extra belastning så att det också kan användas av fler personer i ditt hem.
  • Greppvänliga handtag är ett måste för att träningen ska bli så säker som möjligt. Ett stabilt och bekvämt grepp gör att du kan ta i mer under övningarna, och det minskar självklart också risken för att du ska slinta med händerna eller tappa taget. Välj gärna en variant vars handtag är klädda med skumgummi eller liknande material.
  • Kolla så att gymmet passar i din dörröppning. För att du över huvud taget ska kunna använda dörrgymmet måste du se efter så att det har rätt mått för att sitta bra på plats i dörröppningen. Olika dörrgym har olika mått, mycket beroende på vilka funktioner och extra handtag de är utrustade med. Om inte gymmet passar för dörren finns risk att det hakar av eller glider ner under användning, om det inte handlar om en variant som ska skruvas upp.
  • Om du vill ha extra många funktioner och handtag rekommenderar vi att du tittar på ett så kallat multidörrgym som har fler handtag och greppmöjligheter, och på så sätt ger dig möjlighet till en mer varierad träning.
  • Vissa modeller kan också plockas ner och användas på golvet, ensamma eller tillsammans med andra träningsredskap. Detta ger ytterligare träningsmöjligheter för dig som vill kunna träna så mycket som möjligt hemma.

Toppval Dörrgym 2024

Vi har valt dessa Dörrgym som våra Toppval.

Vem har användning av ett dörrgym?

Det finns kanske en förutfattad mening om att det bara är atleter och idrottsutövare som har användning av träningsmaskiner och redskap, men så är det inte alls. Träning och fysisk aktivitet är bra för alla, och man kan alltid anpassa träningen efter sina egna förutsättningar och målsättningar. Man brukar säga att den bästa träningen är den som blir av, och en förutsättning för att träningen verkligen ska bli av är att man har redskapen.

Vem har användning av ett dörrgym?

Med ett dörrgym kan du enkelt träna hemma, och du behöver inte avsätta tid för att ta dig till gymmet för att hålla igång. En dörrtrapets är ett perfekt komplement till annan träning på gymmet, men det är också ett perfekt redskap för den som vill träna upp muskler och styrka för att må bra. Ett dörrgym passar helt enkelt för alla som tränar och vill bli starkare, oavsett nivå på träningen. Du använder gymmet för att träna kroppens största muskelgrupper, som rygg, mage och armar. Du har möjligheter att variera träningen med övningar som chins eller pull ups. Den här sortens träningsredskap är gjorda för att kunna användas av alla åldrar och det krävs inte en massa extra utrustning för att genomföra effektiv och bra träning.

Att tänka på när du ska köpa dörrgym

Den första fråga du ska ställa när du ska köpa ett dörrgym är hur mycket vikt det tål. Gymmet ska minst tåla din kroppsvikt, men det är alltid bättre att ta till lite extra. Kanske vill du kunna använda tyngdväst, eller andra tyngder vid träning, och då är det förstås viktigt att dörrgymmet är anpassat för detta. Att träna hemma är ju väldigt populärt, så det är kanske inte helt uteslutet att din chinstång ibland kommer att användas av andra och då måste du ju kunna vara säker på att den håller för tyngden.

Att tänka på när du ska köpa dörrgym

Nästa fråga handlar om funktionerna. Hur många olika grepp tillåter dörrgymmet, och hur varierad träning kan du utföra på det? De flesta vill ha en varierad träning, både för att det ger ett bättre resultat, och för att det är roligare att träna när man kan variera sig. Så det kan vara en god idé att välja ett dörrgym med flera handtag för större variation. Vilka övningar kan du göra på gymmet? Det finns modeller av dörrgym som är fast monterade i dörröppningen, men det finns också sådana som man kan ta ner och använda på golvet. Dessa ger ännu fler träningsmöjligheter och om du inte vill skaffa flera olika träningsredskap kan ett sådant dörrgym vara det bästa alternativet om du gillar att träna mycket.

När det gäller funktionerna ska du givetvis välja utefter hur du vill använda ditt gym, och vilken typ av träning du vill kunna utföra. Om du bara vill göra chins då och då finns ingen större anledning att skaffa ett avancerat dörrgym med massor av handtag. Men, om du vill kunna träna allsidigt är det bättre att köpa ett gym som ger dig möjlighet att utföra alla de övningar som du önskar. Det är också bra att titta på hur man fäster dörrgymmet. Du kan välja gym som skruvas fast eller som fäst med ett smidigt direktfäste. Vilket som passar bäst beror på om du vill ha dörrgymmet fast monterat, eller om du vill kunna ta ner det när det inte används.


Frågor och svar kring Dörrgym

✅ Vilka är fördelarna med ett dörrgym?

Det finns flera fördelar. Med ett dörrgym kan du träna i lugn och ro hemma på de tider som passar dig. Dessutom kan det användas även i en liten bostad eftersom det helt enkelt fästs på en dörr, vilket ju finns i så gott som alla hem. Vidare ger det möjlighet till utmärkt träning av såväl mage som armar, rygg och ben.

✅ Hur använder man ett dörrgym?

Ett gym av den här tiden fästs på en vanlig dörr där du kan använda det till att göra pullups eller chins exempelvis. Många av dessa gym går dessutom att använda på golvet som hjälpmedel om du vill göra situps eller olika typer av övningar för magen.

✅ Vad är maxvikten på dörrgym?

Det kan variera beroende på vilket dörrgym du väljer. Vissa tål högre belastning än andra. Vissa varianter har en maxvikt på 95 kg, medan andra tål 110 kg. Det kan finnas några tåliga och robusta modeller som har en högre angiven maxvikt. Oavsett vilket gym du väljer är det viktigt att du inte överskrider den angivna maxvikten.

✅ Vad bör man tänka på vid val av produkt?

Det är viktigt att ta mått på dörrarna i hemmet så att du köper ett dörrgym som passar och kan monteras på en av dörrarna eller i en dörröppning beroende på typ av gym. Du behöver också säkerställa att du väljer en produkt vars maxvikt inte innebär ett problem. Vidare är det klokt att kontrollera hur det ligger till med grepp. Det är en fördel om handtagen är lätta att greppa så att du inte slinter. Den som tränar ofta vill naturligtvis undvika skavsår och då kan det vara en fördel om det finns en skumgummibeklädnad.

✅ Är dörrgym dyra?

Nej, det är vanligtvis ganska billigt att köpa den här sortens produkt. Det går att hitta stabila lösningar för mellan 300 och 900 kronor. Även om du väljer ett förhållandevis avancerat alternativ är det med andra ord billigare än de flesta andra maskiner och träningsredskap.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Dörrgym Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin