Kompressionstights

Bäst kompressionstights

Snabbmeny:
Toppval Kompressionstights Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Bra redskap och bra kläder gör träning både roligare och mer effektiv. Kompressionstights är träningsplagg som ger en bättre blodcirkulation, vilket i sin tur underlättar transporten av näringsämnen och syre ut i kroppen. Kompressionstightsen bidrar också till att slaggprodukter rensas bort, och du får inte lika mycket träningsvärk som du skulle få vid träning med traditionella träningskläder. Tack vare att syresättningen till musklerna ökar kan kroppen kännas piggare när du tränar under en längre tid.

Fördelar med kompressionskläder

Att kompressionskläder i allmänhet, och kompressionstights i synnerhet, också ger en snyggare siluett är förstås ingen nackdel. De flesta instämmer nog helhjärtat i att det upplevs som lite roligare att träna i snygga träningskläder.

Fördelar med kompressionskläder

Personer med dålig blodcirkulation

Även om kompressionsplagg i första hand sammankopplas med träning, kan de också användas till vardags. Personer med dålig blodcirkulation kan ha god nytta av kompressionskläder. Kompressionsstrumpor, till exempel, är vanligt att använda vid långa flygresor för att motverka blodpropp, men de används också ofta av gravida eller personer med åderbråck, för att öka blodcirkulationen och stödja muskulaturen. Kompressionstights är användbara vid många olika former av träning. Många tänker säkert på löpning, kortare eller längre sträckor. Men, dessa tights är också utmärkta att använda vid spinning, styrketräning och många andra träningsformer. Det finns många olika modeller av kompressionstights, så att du alltid kan hitta en modell som passar både din stil och din träningsform.

Så fungerar kompressionstights

Det kan ju låta konstigt att ett klädesplagg ska kunna påverka blodcirkulation och återhämtning. Faktum är dock att kompressionstights har just dessa effekter. Detta beror på att tightsen ger ett ökat tryck mot vissa delar av benen, vilket medför att de små klaffarna som finns inne i blodkärlen öppnas. Blodflödet ökar och det ger mer syre till de arbetande musklerna. Samtidigt som det ökade blodflödet ger bättre syresättning i musklerna gör det också att de slaggprodukter som bildas i musklerna när du tränar hårt transporteras bort snabbare. Kroppen kan alltså göra sig av med mjölksyra snabbare och det minskar också risken för träningsvärk. För att tightsen ska fungera som de ska är det viktigt att de sitter rätt. En del av tightsen har vissa ytor som är anpassade för vissa kroppsdelar, och det är viktigt att dessa hamnar rätt. Det är bättre att försöka arbeta sig in i tightsen i stället för att rulla ihop dem och trä på.

Toppval Kompressionstights 2024

Vi har valt dessa Kompressionstights som våra Toppval.

Vem har användning av kompressionstights

Rent generellt kan man säga att alla som tränar, och vill ha en bra blodcirkulation, har användning av kompressionstights. Tights med inbyggd kompression ger en bättre blodcirkulation och starkare ben efter träning. I första hand är det löpare, som springer långt, som använder denna typ av träningstights. Men, allt fler upptäcker fördelarna med dessa tights, och de kan användas vid i stort sett vilken träning som helst. Det finns dessutom olika typer och modeller av kompressionstights vilket gör det lätt att hitta bra byxor för alla ändamål.

Kompressionskläder ger snabbare återhämtning, ökad blodcirkulation och stabilare hållning. Dessutom dämpar de vibrationerna i musklerna och kyler ner kroppen snabbare. Just den stabiliserande effekten, som blir ett stöd vid dynamiska rörelser, upplevs av många som mycket behagligt, och många som en gång börjat använda kompressionstights kan inte tänka sig att använda vanliga tights vid träningen.

Vem har användning av kompressionstights

Att tänka på när du ska köpa kompressionstights

A och O för att du ska få en bra upplevelse är förstås att tightsen har bra passform. Om de kompressionstights du väljer har tryck på vissa delar av kroppen är det viktigt att dessa partier hamnar där de ska för att du ska få bästa effekt. Prova tightsen om det är möjligt, eller kolla noga så du får rätt mått till din kropp.

Några saker att hålla koll på när du ska köpa kompressionstights är:

  • Passform
  • Midjeresåren
  • Material
  • Byxben
  • Sömmar
  • Detaljer som ficka, resår och annat som kan ha betydelse.

Att få önskad effekt av dina tights

Passformen är som sagt mycket viktig, både för att du ska få önskad effekt av dina tights, och för att de ska kännas sköna och behagliga på när du tränar. Midjeresåren håller tightsen uppe, och är en viktig detalj när du ska välja tights. Välj gärna tights med lite bredare resår eftersom den fördelar trycket över magen bättre. Det är också bra om det finns en mjuk, reglerbar snodd, så inte tightsen glider ner under träning.

Att tänka på när du ska köpa kompressionstights

Syntetiska material, som elastan och polyester, passar utmärkt för träningskläder. Dels är det smidiga material som ger dig stor rörelsefrihet, dels är de snabba på att transportera bort fukt och svett. Kompressionstights ska ha bra längd och sitta åt vid anklarna. Detta gäller egentligen för alla löpartights, men är extra viktigt när det handlar om kompressionstights. Det finns också tights med kortare ben, som kan vara sköna att ha när det är varmt ute, eller under vanliga löparshorts.

Sömmar kan synas vara en liten obetydlig detalj, men faktum är att olika sömmar kan ge helt olika upplevelse. Platta sömmar i tunna material gör att du nästan inte känner dem alls, vilket är en stor fördel vid exempelvis yogaövningar. Men, naturligtvis är det bra om sömmarna är så lite märkbara som möjligt även vid löpning och andra former av träning.

Om du tänker använda dina tights vid löpning utomhus är det klokt att välja tights med reflex, så att du syns bra även när du tränar på kvällen. En liten ficka, för nycklar eller andra småsaker, är praktiskt, men det är förstås en fråga om tycke och smak.

Kompressionstights för olika träningsformer

Vi har redan konstaterat att man kan använda kompressionstights till i stort sett vilken träning som helst. Det finns många olika typer av tights, så att du alltid kan hitta ett par som passar för dig och din träning. För mjukare sporter, som promenader, yoga eller lättare gymklasser kan du välja tights med lite mindre kompression. För löpning, cross fit och liknande träning är det bättre att välja de tights som erbjuder mycket kompression. Genom att välja grad av kompression och passande modell kan du alltid få kompressionstights som är perfekta både för dig och för ändamålet. Vill du ha bättre återhämtning, starkare ben och mindre träningsvärk under och efter träning är det en god idé att testa kompressionstights.


Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Kompressionstights

✅ Varför är det en god idé att använda kompressionstights?

Det har en gynnsam effekt på blodcirkulationen och dessutom hjälper det till att syresätta musklerna på ett mer effektivt sätt. Dessutom bidrar det till att minska risken för skador eftersom det ökar trycket på musklerna.

✅ Är det gynnsamt att använda kompressionstights vid all typ av träning?

Nej, kompressionstights är ypperliga att använda när det är dags för löpning eller längdskidåkning, och de kan även vara bra för den som vill optimera sin styrketräning. Däremot är det inte det mest praktiska plagget att använda på ett yogapass eller ett gymnastikpass där rörlighet och flexibilitet är viktigt.

✅ Finns det kompressionstights som är lämpliga att använda vintertid?

Ja, det finns gott om fodrade kompressionstights som värmer skönt på vintern.

✅ Vad bör man titta på när man väljer kompressionstights?

Det finns en hel del att tänka på för att man ska bli nöjd med de tights man väljer. Något som ofta glöms bort men som är nog så viktigt för komfort och helhetskänsla är de fukttransporterande egenskaperna. Dessa är många gånger bristfälliga, men så behöver det inte vara. Det finns flera riktigt bra tights som även transporterar bort fukten. Det är även viktigt att tyget i tightsen andas så att fukt släpps ut. Vidare är det förstås av stor vikt att komforten är god. För att ytterligare bidra till ökad komfort är det klokt att fundera över huruvida man vill ha hög eller låg midja. Det ena är inte bättre eller sämre än det andra, utan här handlar det bara om personliga preferenser. Naturligtvis bör man även fundera över när plagget ska användas. Ska det användas på sommaren eller under vinterhalvåret? Det avgör om tightsen behöver vara fodrade eller inte.

✅ Kan den här typen av tights tvättas i maskin?

Ja, så gott som alla kompressionstights kan tvättas i maskin på 40 grader. Naturligtvis bör man läsa tvättråden innan första tvätten för att se om det skulle finnas några andra direktiv. Undantag kan finnas, precis som med andra plagg.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Kompressionstights Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin