Msm-pulver

Bäst msm-pulver

Snabbmeny:
Toppval Msm-pulver Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


MSM (metylsulfonylmetan) är en form av svavel, som finns i kroppens celler. Svavel har flera funktioner i kroppen, bland annat behövs det vid produktion av nya celler. Svavel utgör cirka 0,25 % av människans kroppsvikt, och förekommer bland annat i bindväv som leder och ligament. Ämnet finns i alla levande organismer och finns naturligt i grönsaker, frukt och kött. Till utseendet är det ett vitt luktfritt pulver. Svavel är en av beståndsdelarna i keratin och kollagen. Eftersom kollagen är proteinet som bygger upp bindväv, hår, hud, muskler och skelett finns det speciellt koncentrerade mängder av svavel i dessa vävnader.

Kosttillskott i form av MSM-pulver

MSM är sedan länge ett populärt kosttillskott mot ledbesvär. Eftersom svavel också finns i andra vävnader, kan MSM vara till bra hjälp även vid andra besvär i de nämnda vävnaderna. Förutom ledproblem kan MSM vara till hjälp vid inflammation, värk, torr och kliande hud, eksem, sköra naglar, håravfall eller försämrad hårkvalitet. Vi får i oss en hel del MSM genom maten, men om du vill öka ditt intag kan det vara bra att ta ett kosttillskott i form av MSM-pulver.

Kosttillskott i form av MSM-pulver

Så doserar du Msm tillskott

MSM finns både i kapselform och som pulver, och det är en smaksak vad du väljer. Msm-pulver kan ha en lite besk, eller bitter, smak, så om du tycker det är svårt att ta det kan du blanda pulvret i juice eller smoothie. Det kan vara bra att veta att C-vitamin underlättar upptaget av MSM. Så om du blandar pulvret med en c-vitaminrik juice eller liknande får du mer nytta av pulvret samtidigt som det smakar godare. Det går naturligtvis också att blanda pulvret i maten. MSM anses vara ett av naturens minst giftiga ämnen och det kan ätas löpande utan uppehåll. Men, det är viktigt att börja med en liten dos och sedan trappa upp under de första veckorna. Detta eftersom pulvret kan ha en utrensande effekt i början.

Man brukar ange en normal dos till mellan 2 och 4 g per dag. För att komma upp i denna dos på ett bra sätt kan du börja med ett kryddmått pulver per dag första veckan. Ta pulvret tillsammans med 2 dl vätska. Öka sedan dosen med ett kryddmått per vecka, och efter fyra veckor är du då uppe i 4 kryddmått pulver, som är en lämplig dos att sedan fortsätta med. Detta är ett generellt råd, men eftersom vi alla reagerar olika på olika ämnen är det viktigt att du känner efter hur just din kropp reagerar på MSM. Känns det inte helt bra minskar du dosen och trappar upp i en långsammare takt. Du kan naturligtvis också nöja dig med en lite mindre dos dagligen om detta känns bättre för dig.

Det rekommenderas ofta att man tar MSM-pulver på morgonen och eftermiddagen. Egentligen kan du ta ditt medel när som helst på dagen, men eftersom det kan ge en boost i energinivån är det bra att undvika att ta det på kvällen.

Toppval Msm-pulver 2023

Vi har valt dessa Msm-pulver som våra Toppval.

Varför ska man ta Msm-pulver

MSM finns ju i många livsmedel så varför ska man egentligen ta tillskott i form av MSM-pulver? det beror till stor del på att MSM har en flyktig natur, och att mycket av det viktiga ämnet försvinner ur livsmedlen när vi tillagar dem. Både när vi kokar, lagrar och bearbetar maten minskar andelen MSM i den. Man kan också se att kött inte längre innehåller lika mycket MSM som tidigare. Djur som utfodras med hö, torkad spannmål och liknande kan faktiskt lida brist på MSM. Eftersom kroppen förbrukar MSM när nya celler bildas måste vi ständigt fylla på med nytt MSM så att nya friska celler kan bildas. och det kan vara bra att känna till att det produceras nya celler i våra kroppar 24 timmar per dygn. Dagens moderna kosthållning ger oftast inte tillräckligt med MSM och därför behöver vi tillföra det i form av MSM-pulver eller i kapslar. MSM kommer från havet och är en utmärkt källa till organiskt svavel. Kroppen behöver svavel för frisk bindväv, god hormonbalans och enzymaktivitet, och en god funktion av immunsystemet.

Tips när du ska köpa Msm-pulver

Tips när du ska köpa Msm-pulver

Utbudet av både kosttillskott i allmänhet och msm-tillskott är stort och tenderar också att öka hela tiden. Det gör att det kan vara svårt att veta vilken produkt man ska välja. När du ska köpa MSM-pulver är det bra att jämföra olika produkter för att hitta ett så rent tillskott som möjligt. Försök alltså att hitta ett msm-pulver som inte innehåller en massa onödiga tillsatser eller utfyllnadsmedel. Ett bra MSM-pulver bör innehålla 100% MSM, men det kan också ha ett litet tillskott av C-vitamin vilket bidrar till att kroppen lättare kan tillgodogöra sig MSM. MSM kan fås både som rent pulver eller i form av kapslar. Båda är lika effektiva, så det handlar mest om tycke och smak vilket du väljer. Med kapslar slipper du förstås eventuell besk smak, men pulvret går lätt att blanda i mat eller dryck. Det är inte heller alla som upplever smaken som vare sig besk eller obehaglig. I längden blir det betydligt billigare att köpa MSM i pulverform, vilket kan vara en orsak till att välja just denna form.

När behöver man MSM-tillskott

När behöver man MSM-tillskott

Det finns flera olika besvär som kan vara tecken på brist på svavel. Om du, till exempel, har problem med onda och ömma leder, trötthet, sprött och torrt hår, spröda naglar, eksem eller torr och livlös hud kan det vara dags att testa ett tillskott av MSM. MSM finns ju naturligt i de flesta vanliga livsmedel, både animaliska och vegetabiliska. Men, då ämnet i sin naturliga form är värmekänsligt går mycket av det förlorat när vi tillagar maten. Det MSM som finns i tillskott, som pulver och kapslar, är inte värmekänsligt och därför kan de vara ett bra sätt att säkerställa att kroppen får det MSM som den behöver.

Livsmedel som naturligt innehåller MSM är:

  • kött
  • grönsaker
  • fågel
  • ägg
  • fisk
  • mejeriprodukter
  • te och kaffe

Eftersom innehållet varierar, och oftast inte är så stort, är det bra att ta MSM-tillskott för att vara på den säkra sidan.


Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Msm-pulver

✅ Vad är MSM?

MSM är en förkortning för metylsulfonylmetan och det är en typ av naturligt svavel som bland annat används i cellförnyelseprocessen.

✅ Vad har MSM-pulver för positiva egenskaper?

Det kan ha lindrande effekt på eksem och ledproblem. Det kan även hjälpa mot håravfall och nagelskörhet samt torr hud. Anledningen är att svavel är en del av kollagenet i kroppen och det är kollagen som behövs för att bygga upp såväl hud som hår och naglar. Ett tillskott kan därför behövas för den som inte får i sig tillräckligt av detta ämne genom kosten.

✅ Det sägs att MSM kan lindra pollenallergi. Stämmer det?

Ja, det finns studier som visar att pollenallergiker kan ha fördel av att behandlas med MSM-pulver. Anledningen till detta är att MSM hjälper kroppen att minska nivån av histamin. Histamin är det ämne som triggar de besvär som allergiker ofta upplever, exempelvis ögon som kliar och snuva.

✅ Många tar MSM-pulver i samband med träning. Varför?

Denna typ av tillskott snabbar på återhämtningen. Dessutom kan den minska nedbrytningen av muskler efter träning. Dessa egenskaper gör att många som tränar väljer att ta ett tillskott av MSM, även om man generellt även får i sig en hel del av detta ämne genom kosten.

✅ Vad bör man tänka på vid intag av MSM-pulver?

Det är en fördel att ta pulvret tillsammans med C-vitamin, exempelvis ett glas apelsinjuice, för att förstärka ämnets effekt. Dessutom är det klokt att inte ta MSM sent på kvällen på grund av att det höjer energinivån, vilket inte är vad man önskar när det är dags att sova. Det är också viktigt att komma ihåg att det kan finnas vissa medicinska tillstånd som gör att man bör rådgöra med läkare innan man överväger att ta MSM-tillskott. Ett sådant exempel kan vara personer som behandlas med blodförtunnande läkemedel.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Msm-pulver Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin