Probiotika

Bäst Probiotika

Snabbmeny:
Toppval Probiotika 2023 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Du har säkert hört talas om probiotika och vet kanske att det kan ha en del gynnsamma effekter. Men hur mycket känner du till om vad probiotika är, var det finns och vilka fördelar det medför? Vet du till exempel huruvida detta är något du har i kroppen på naturlig väg, eller något som måste tillsättas? Det ska vi gå igenom nu, liksom vad du bör tänka på om du bestämmer dig för att köpa probiotika.

Bra att veta om probiotika

För att beskriva probiotika på ett så kort och enkelt sätt som möjligt, går det att säga att det rör sig om hälsosamma bakterier som ger tarmfloran en bra balans. Det finns gott om magrelaterade hälsoproblem som kan bero på obalans i bakteriefloran och många av dessa kan det gå att råda bot på med hjälp av hälsosam probiotika. Det går att få i sig detta genom kosten. Det finns till exempel ett flertal mejeriprodukter som berikats med probiotika. Det finns dock också många som väljer att börja med tillskott, för att ständigt kunna vara säkra på att de får i sig rätt mängd och rätt kvalitet.

Problem som det kan gå att få bukt med

Vilken typ av mag- och tarmrelaterade besvär är det då som det kan gå att få bukt med, med hjälp av probiotika? Uppblåst mage, diarré och förstoppning är några av de bekymmer som kan uppstå till följd av att tarmfloran hamnar i obalans. Något som kanske inte är lika uppenbart, men som faktiskt också kan bero på problem med bakteriebalansen, är nedsatt immunförsvar. Genom att förse högkvalitativ probiotika går det att förebygga problem, och det går även att bekämpa bekymmer som redan har uppstått.

Probiotika genom kosten

Som redan nämnts som hastigast går det alltså att få i sig prebiotika, som främjar produktionen av probiotika, genom kosten. Det finns ett flertal livsmedel som tillför ämnen som är gynnsamma för tarmens bakteriebalans. Broccoli och sparris är några utmärkta exempel på produkter som verkligen har mycket positivt att bidra med. Frukt och grönsaker är i allmänhet bra, och det gäller i synnerhet de grönsaker som har ett högt fiberinnehåll. Förutom broccoli och sparris finns det flera sådana exempel. Vitlök och kikärter är ett par av dem. Det är förstås inte bara frukt och grönt som innehåller probiotika.

Havre är en annan livsmedelsprodukt som också har ett sådant innehåll. Att starta dagen med en rejäl portion gröt gjord på havre är med andra ord bra av flera anledningar. Att du blir mätt och att mättnadskänslan håller i sig länge är ingen nyhet, men det här är alltså en frukost som även är gynnsam för magens bakterieflora. Något som får många att jubla är att även mörk choklad är en probiotikakälla. Om du vill unna dig några rutor smakrik choklad kan du motivera det med att det faktiskt är nyttigt för såväl mage som immunförsvar. Den vetskapen har gjort många glada och nöjda.

Probiotika bra på flera sätt

Det finns fler positiva aspekter när det gäller prebiotika. De bidrar inte bara till att främja probiotikan. De kan bland annat bidra till att sänka kolesterolhalten i kroppen, vilket är väldigt fördelaktigt. De kan även sänka blodsockernivåerna, vilket även det är väldigt positivt ur hälsosynpunkt. Förutom allt detta kan de hjälpa kroppen att bättre ta upp viktiga mineraler, vilket kan bidra till ytterligare förbättrad hälsa.

Probiotika bra på flera sätt

Probiotika genom kosttillskott

Även om du har goda kostvanor och äter såväl frukt och grönt som havre varje dag, kan det ändå vara svårt att få i dig tillräckliga mängder prebiotika. Av den anledningen finns det många som väljer att börja med kosttillskott för att probiotikahalten ska bli nog hög. Det finns gott om tillskott med probiotika, vilket förstås innebär att du behöver vara noggrann när du fattar ditt beslut. Du behöver ta reda på vilka alternativ du har, och framför allt vilka varor inom denna produktgrupp som har fått positiva omdömen. Om du ska investera pengar i din hälsa vill du förstås ha en produkt som verkligen gör nytta, och det kan du få förutsatt att du väljer rätt probiotika. Gör inte misstaget att anta att alla produkter är lika bra och ger likvärdig effekt. Så är det nämligen inte.

Probiotika genom kosttillskott

Välj rätt beroende på användare

Det första du behöver tänka på när du ska köpa ett tillskott är att olika produkter kan vara olika bra för olika användare. Det bör till exempel ställas andra krav på tillskott som ska intas av barn, än tillskott som kommer att intas av vuxna. Om du vill börja ge ditt barn probiotikatillskott är det viktigt att du väljer en lågdoserad variant. Det kan också vara bra att satsa på en produkt med ett brett bakteriespektrum. Vuxna kan också börja med en låg dos, men kan på sikt trappa upp. Det är dock bra att tänka på att det är ganska få personer som behöver ta tillskott av probiotika hela tiden. För de flesta räcker det med att förse kroppen med lite extra probiotika i samband med resor där din tarmflora hamnar i obalans, eller under perioder där du av någon anledning inte får i dig de livsmedelsprodukter du vanligtvis brukar äta. Det finns dock undantag. Vissa personer får på naturlig väg i sig väldigt få källor till prebiotika, och de kan behöva äta en underhållsdos av probiotikatillskott under större delen av året.

Viktiga faktorer

Något som du bör lägga stor vikt vid när du ska välja probiotika är den så kallade överlevnadsgraden. Du bör satsa på en produkt som har hög överlevnadsgrad. Men vad är det då för överlevnad det syftas på? Det handlar om hur produkten klarar sig när den ska passera ned i magen, genom magsyran. Produkter med låg överlevnadsgrad bryts ned och klarar sig inte bra medan probiotika med hög överlevnadsgrad klarar denna process på ett bra sätt. Du vill naturligtvis få en så god effekt som möjligt av det tillskott du väljer, och då är just detta ett väldigt viktigt fokusområde. Något du också behöver titta på och ta hänsyn till är mängden bakteriestammar.


Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Probiotika

✅ Varför bör man använda probiotika?

Det finns gott om goda skäl. Probiotika hjälper till att få tarmfloran i balans, något som är oerhört viktigt för det allmänna välmåendet. Det finns många åkommor och besvär som kan hänga ihop med en tarmflora i obalans. Många upplever till exempel att huden blir finare vid intag av probiotika. I vissa fall kan även immunförsvaret förbättras av probiotika.

✅ Behöver man ta tillskott med probiotika eller går det att få i sig på naturlig väg?

En viss del går att få i sig på naturlig väg. I mejerihyllorna finns till exempel ett flertal produkter som innehåller probiotika. Det finns många typer av yoghurt som innehåller probiotika och det gör även fil. Surkål och kimchi är andra exempel på produkter som tillför dessa hälsosamma bakterier. För att få i sig tillräckligt med probiotika för att bibehålla en god tarmflora kan det dock vara en bra idé att även ta någon form av tillskott, exempelvis i form av kapslar.

✅ Är det viktigt att följa dosrekommendationen vid användning av tillskott eller kan man ta extra för extra effekt?

Det är som med alla produkter viktigt att följa rekommendationerna. Ett för stort intag kan stjälpa snarare än att hjälpa. Den som tar för stora doser kan drabbas av en hel del bekymmer, varav diarré kan vara ett mycket oönskat sådant.

✅ Spelar det någon roll vilken av alla tillskott med probiotika man väljer eller är de alla likvärdiga?

Det kan definitivt spela roll. Det är nämligen så att olika produkter innehåller olika stammar av bakterier. Vissa kan fungera bättre för en individ än vad andra gör. Vissa innehåller enbart en bakteriestam medan andra består av en kombination. Ofta kan det vara en fördel att satsa på en av de produkter som innehåller en kombination, eftersom chansen då ökar att någon av bakteriestammarna verkligen ger effekt.

✅ Kan probiotika vara skadligt för tänderna?

Tvärtom, probiotika kan bidra till förbättrad munhälsa. Det nämns i vissa studier att den här typen av hälsosamma bakterier påverkar bakteriefloran i munnen på ett positivt sätt och minskar inflytandet från munhålans nedbrytande bakterier.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Probiotika Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin