Handstärkare

Bäst handstarkare

Snabbmeny:
Toppval Handstärkare Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


En handstärkare är ett bra träningsredskap för alla som vill stärka greppet / händerna. Det är ett redskap som kan användas av alla och det gör det lätt att träna hemma. Detta är ett träningsredskap som inte bara används av idrottsutövare och liknande. Handstärkare är också mycket användbara vid rehab och används ofta inom äldrevården. Där är dessa perfekta eftersom det går utmärkt att utföra träningen sittande. Handtränare är redskapet för dig som vill stärka muskulaturen i dina handleder, men också om du vill kombinera handträningen med andra former av styrketräning. En av de stora fördelarna är att det här är ett verktyg som passar alla oavsett styrka och tidigare erfarenhet av träning.

Att välja handstärkare

Utbudet av handstärkare är stort, precis som det är för andra former av träningsredskap. Det finns handstärkare i många olika styrkor, men det finns också modeller där du själv kan ställa in vilket motstånd du vill ha. De justerbara handstärkarna passar de flesta, eftersom man kan ställa in dem efter sina egna förutsättningar och behov. När du ska välja handstärkare är det viktigt att se till att handtaget ger dig ett säkert grepp så att du kan ta i vid varje rörelse. Ett bra och säkert grepp gör det också roligare att använda redskapet, samtidigt som det är mer skonsamt att använda. Handstärkare som har gummiklädda handtag ger ett säkert och bra grepp, och känns oftast också behagligare att hålla i.

Att välja handstärkare

Om du ska använda handstärkaren för rehabilitering rekommenderas att du väljer ett motstånd på under 40 kg. Är du nybörjare kan det vara bra att satsa på en justerbar handtränare som kan ställas in på motstånd mellan 10 och 40 kg. Då kan du börja med ett lättare motstånd, och öka allt eftersom du tränat upp styrkan i dina händer / fingrar.
För att du inte ska trötta ut dina händer, eller riskera skador, ska du alltid börja med ett lättare motstånd och successivt jobba dig upp. Om du vill ha en justerbar handstärkare, eller föredrar att köpa handtränare med olika styrka att byta med är förstås en smaksak. Styrkan / hårdheten i de olika handstärkarna brukar klassificeras i lätt, medium och hård, men en del varumärken har andra klassificeringar.

Val av material

Vilket material handstärkaren är tillverkat av har också betydelse för både känsla och funktion. Det bör vara ett kraftigt material, men som ändå är flexibelt. det är viktigt att handstärkaren är lätt att använda och att den ligger rätt i handen. Det är svårt att rekommendera en specifik modell, eftersom vi har olika händer, och olika känsla för vad som känns bekvämt. Därför är det bra om du kan testa och prova produkten, eller en motsvarande produkt, innan köpet, för att ta reda på vilken som passar dig bäst.

Toppval Handstärkare 2024

Vi har valt dessa Handstärkare som våra Toppval. Grepptränare för starka händer och handleder.

Vem har nytta av handstärkare

Handstärkare har många olika användningsområden och det är kanske det enda träningsredskap som verkligen fungerar för alla. Träning med handstärkare är ett bra komplement till annan styrketräning, men man kan också träna enbart för att höja styrkan i fingrarna / händerna. Träning med handstärkare är också perfekt som rehabilitering efter skada eller när åldern tar ut sin rätt och handstyrkan börjar avta. Om du har ett stillasittande jobb, och använder dator eller mobil mycket, kan du få ont i händerna, tummarna och / eller handlederna.

Med några få minuters träning med handstärkare kan du stärka händer och handleder och på så sätt avhjälpa eller minska dessa besvär betydligt. I stort sett alla kan använda handstärkare, och de allra flesta har nytta av att träna händer och handleder ibland. Den stora fördelen med dessa träningsredskap är att de är lätta att använda, och att de kan användas var som helst, när som helst. Du behöver inte avsätta mer än några enstaka minuter, och du behöver inte lägga stora pengar på att få bra och effektiv träning i vardagen.

Vem har nytta av handstärkare?

Bra träning för äldre

Handstyrkan avtar med åldern, det är en naturlig effekt av åldrandet. Men, du behöver faktiskt inte bara sitta och acceptera att saker och ting blir svårare allt eftersom ditt grepp blir svagare. Idag håller vi oss friskare och piggare allt längre upp i åldrarna, och då kan det kännas ganska självklart att också försöka behålla styrkan i händerna längre. Med hjälp av den här typen av redskap kan du på ett relativt enkelt sätt träna upp styrkan i händerna. Med bara några minuters träning varje dag kan du åstadkomma märkbar skillnad. Det finns handstärkare i olika svårighets-/ hårdhetsgrad och du kan välja den handstärkare som passar dig och dina förutsättningar bäst.

Du tar en handstärkare i var hand och pressar ihop dem så kraftfullt du kan. Håll ihop handtagen i 10 sekunder och släpp sedan. Kom ihåg att slappna av i axlarna, så att kraften bara läggs i händerna. Upprepa övningen några gånger varje dag, det är allt som behövs för att bibehålla styrkan i händerna längre.

Tips för dig som ska träna med handstärkare

Handstärkare är ett ganska okomplicerat träningsredskap som kan användas av de allra flesta. Men, även om det varken är svårt att använda dessa redskap kan det vara bra att tänka på några saker inför träningen.

  • Börja alltid med ett lättare motstånd. Dels för att inte riskera skador, dels för att du inte ska tappa sugen.
  • Träna inte för långa pass åt gången. Vid många andra träningsformer brukar man säga att man ska hålla på tills man blir trött. Men, använd inte handstärkarna ända tills du blir trött i händerna. Då finns risk att du får inflammation i händernas muskulatur.
  • Låt händerna vila ordentligt mellan passen. Vid rehabträning och vid träning för att öka handstyrkan för äldre kör man pass på bara någon minut, och då kan man förstås ta ett pass om dagen. Men, om du använder handstärkarna vid styrketräning eller hårdare pass, är det tillräckligt med några pass i veckan. Detta kan förstås utökas när du blir mer van vid träningen.
  • Välj handstärkare som ligger bra i handen och som ger dig ett bra grepp. Den som har stora händer får kanske bättre grepp på en modell, medan den med mindre händer behöver välja en annan för att det ska kännas bra. Välj produkt efter dina egna personliga behov och förutsättningar så kommer träningen att bli både roligare och mer effektiv.

Frågor och svar kring Handstärkare

✅ Varför ska man använda en handstärkare?

Användning av handstärkare ger gott om hälsofördelar. Du får fart på blodcirkulationen i händerna och du stärker såväl händer som handleder och till viss del även underarmar. Detta kan i sin tur motverka stelhet och smärtor.

✅ Hur mycket kostar en handstärkare?

Det här är generellt inget dyrt träningsredskap. Det går att hitta modeller som kostar runt 100 kronor. Om du vill ha fler möjligheter när det kommer till justering av motstånd och eventuella tilläggsfunktioner kan det dock vara klokt att välja en något dyrare produkt. De flesta handstärkare kostar under 500 kronor.

✅ Går det att välja motstånd på handstärkaren?

Det går ofta att justera motståndet. Hur flexibelt det är kan dock variera från produkt till produkt. Vissa kan till exempel justeras mellan 10-40 kg, medan andra har ett betydligt lägre intervall. Det finns också handstärkare som riktar sig till den som vill ha ett starkare motstånd och faktum är att det går att hitta varianter som kan justeras ända upp till 165 kg. Det lägsta motståndet brukar dock vara betydligt högre på dessa, det går med andra ord inte att välja ett motstånd mellan 10 och 165 kg, utan ingångsmotståndet är betydligt högre. Innan du köper en handstärkare är det därför viktigt att du väljer ett redskap vars motståndsintervall passar dig.

✅ Vem har nytta av att träna med handstärkare?

Det finns många som kan ha nytta av detta. Det är till exempel en god hjälp att ha vid rehabträning efter en skada eller en operation. Det kan också vara mycket bra för den som har svaga händer eller handleder till följd av exempelvis ledproblem. Vidare är det naturligtvis även ett bra komplement för den som vill ta sin styrketräning till nya nivåer och förbättra styrkan i händerna.

✅ Vad bör man tänka på vid träning med handstärkare?

Först och främst är det viktigt att välja rätt handstärkare, så att du får ett motstånd som passar dig. Därefter är det naturligtvis av stor vikt att du tar det lugnt i början och tränar upp musklerna genom att börja med ett lägre motstånd för att sedan arbeta dig uppåt i takt med att musklerna byggs upp. Om det är rehabträning är det också viktigt att du rådgör med fysioterapeut eller läkare kring vad som är lämplig belastning, så att det inte uppstår någon form av överbelastning.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Handstärkare Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin