Köpa Studsmatta: Tre bästa studsmattorna för barn (Bäst-i-test)

Bäst studsmatta

Toppval Studsmattor Vanliga frågor


När du går runt i villaområden i Sverige under sommaren kommer du troligtvis att lägga märke till något som finns i väldigt många trädgårdar. Vi pratar förstås om studsmattor. Det här är en produkt som kan användas av både barn och vuxna. Studsmattan kan ge glädje och framkalla många och långa skratt, men kan även ge bra motion och träning.

Toppval Studsmattor 2024

Vi har valt dessa Studsmattor som våra Toppval.
Studsmattor av hög kvalitet. Lämpar sig väl både för de allra minsta hopparna, äldre barn och vuxna, samt hoppare som vill göra tuffa tricks och avancerad akrobatik.

1. Studsmatta med säkerhetsnät – svart/orange – 366 cm

Att väldigt många barn älskar att hoppa studsmatta är du säkert redan medveten om, men har du tänkt på att även du kan hoppa? Det kan vara ett bra sätt att hitta på något roligt med barnen men det ger också bra träning. Den här fina studsmattan med säkerhetsnät är tillräckligt stor för att du med enkelhet ska få plats på den. En fördel med denna lösning är att säkerhetsnätet placeras innanför fjädringen, vilket gör att varken du eller barnen behöver riskera att fastna och göra er illa i fjädrarna. Det finns en dragkedja i studsmattans nät, vilket gör att det blir lätt att komma ut från studsmattan och naturligtvis även att ta sig in.

Om du vill koppla ännu fler möjligheter till studsmattan kan du köpa till en basketkorg som kan monteras ovanför denna. På så sätt kan du träna och hoppa samtidigt som du förbättrar din bollteknik. Med en basketkorg ovanför studsmattan kan du även utmana dina barn och se vem av er som kan få i flest bollar.

Kolla priset

2. Studsmatta med säkerhetsnät Froggy Pro, 430 cm, inSPORTline

Om du är ute efter en studsmatta som är rymlig och som kommer med tillbehör som underlättar och höjer säkerheten, är det här alternativet för dig. Den här produkten levereras med både stege och säkerhetsnät. Det gör att det blir betydligt lättare att ta sig upp, oavsett om det är du eller barnen som ska hoppa. Dessutom gör det att ni kan studsa med hög säkerhet, eftersom nätet ser till att ni inte faller av.

Den här studsmattan är hållbar och robust. Den tål en maxbelastning på 150 kg. Att den är lätt att montera är naturligtvis också positivt. Du kan få denna på plats i stort sett utan verktyg. Det kan dock underlätta att vara flera personer vid monteringen, eftersom det blir enklare om flera personer kan hjälpas åt att få fjädrarna på plats och att sträcka duken. Detta är en produkt som erbjuder massor av nöje för barnen i familjen men som också ger dig goda träningsmöjligheter i vardagen.

Kolla priset

3. JumpMaster 4,5x3m rektangulär studsmatta inkl. skyddsnät

Om du inte bara vill ha en rolig studsmatta för barnen, utan även en rejäl studsmatta som du kan använda för såväl nöje som träning har du hittat alternativet för dig här. Denna rektangulära modell är stor med mått på 4,5 x 3 meter. Den kommer naturligtvis med skyddsnät, vilket gör att både du och barnen kan hoppa utan oro över att falla ned över kanten. En stege medföljer också vid köp, för att ni enkelt ska kunna ta er upp och ned.

Den här studsmattan är något alldeles extra. Den kommer med hela 84 fjädrar och detta bidrar förstås till en riktigt härlig upplevelse för den som studsar. Vid landning är den mjuk medan den på väggen upp ger en rejäl skjuts för den som hoppar. Om du eller någon annan vill få till höga hopp för att träna på volter eller andra tricks är det här med andra ord en mycket lämplig produkt.

Kolla priset

Studsmattan – en bra investering
Många föräldrar vars barn har bönat och bett om att få en egen studsmatta, undrar om det här är en bra investering. Är den säker att använda? Är det en produkt som kommer att användas, eller är det mest en fluga, som används de första veckorna och sedan blir stående? Hur länge kan en trampolin egentligen användas? Allt detta är exempel på frågor som ofta dyker upp. Svaren på frågorna är lugnande, och vi kan definitivt rekommendera inköp av en studsmatta.

Kan användas länge

En av de saker som är mycket fördelaktiga med studsmattor är att de kan användas länge. Visst kan det finnas en övre viktgräns, men generellt kan de användas av både vuxna och barn. Det innebär att om du köper mattan åt din son eller dotter när han eller hon är 8 år, kan han eller hon mycket väl använda den i 10 år utan problem. Dessutom kan övriga familjemedlemmar också använda den för att ha roligt eller helt enkelt för tränings skull. Till skillnad från vanliga leksaker och barnprodukter är inte studsmattan en produkt som plötsligt slutar användas när barnet fyller 8, 10 eller 12 år. Visst finns det barn som tröttnar snabbt, men det finns också många som hoppar och har roligt år ut och år in.

Bra träning med en studsmatta

Bra träning

Det är roligt att hoppa på en studsmatta, det kan nog de flesta som har testat skriva under på. Vad många glömmer bort, eller helt enkelt inte tänker på, är att det även är ett utmärkt träningsredskap. På denna matta får du bra motion, utan att du ens tänker på att det är ansträngande. Träning är som allra bäst när den är rolig, det är nämligen då du fortsätter med den även efter de första passen. Därför är träningen du får på mattan förstklassig. För dig som vuxen kan den ge positiv konditionsträning som även hjälper dig att stärka muskler och balans. För barn är det ett utmärkt sätt att träna såväl balans som motorik. Även konditionen förbättras naturligtvis vid regelbunden användning. Det pratas om att många barn är alltför stillasittande idag, och så är det verkligen. Med en studsmatta finns det ett naturligt skäl för barnen att komma ut, få frisk luft, ha roligt och få motion på samma gång.

Säker med nät

Det har ibland diskuterats kring huruvida studsmattor är säkra att använda eller inte. Det har även i sammanhanget pratats om att det har skett en del handledsbrott och andra benbrott i samband med användning av studsmattor. Svaret är att det stämmer att det har rapporterats in en del handledsbrott, fotledsbrott och armbrott. Dock har många av dem skett när studsmattorna använts utan skyddsnät. Med ett rejält och korrekt monterat skyddsnät blir mattan säker att använda. Visst kan benbrott ske vid landningar som går snett, men sådant går aldrig att helt undvika. Sådant kan ske när man åker skidor, spelas ishockey eller håller på med gymnastik också. Det betyder inte att man ska undvika att köpa och använda studsmattor.

Att välja studsmatta

När du ska köpa studsmatta har du ett viktigt val framför dig. Gå inte till närmaste butik som säljer studsmattor och köp det billigaste exemplaret du kan hitta. Det kan komma att bli ett dyrköpt val. Se istället till att ta dig tid att jämföra de alternativ som finns. Undersök vilka skillnader som finns och se till att välja en robust och rejäl matta som har potential att hålla länge.

Att välja studsmatta

Säkerheten främst

När du ska köpa en studsmatta är det naturligtvis säkerheten som ska sättas främst. Visst kan det finnas olika faktorer som har betydelse, men allra viktigast är just säkerhetsaspekten. Du bör se till att välja en modell med ett rejält kantskydd. Det är nämligen kantskyddet som är till för att skydda från klämskador vid fjädrarna. Den skyddar även så att du inte gör dig illa om du trampar där fjädrarna sitter. Ett för tunt skydd ger inte tillräckligt skydd.

Det är därför viktigt att det är rejält. Något annat som är viktigt är naturligtvis ett rejält säkerhetsnät. Detta får du absolut inte tumma på. Ett riktigt nät ska följa med vid köp, och det ska monteras upp ordentligt innan studsmattan får invigas. Att ha säkerhetsnät runt mattan är ett måste för att den ska vara säker. En tung ram är också bra, med tanke på att det får studsmattan att stå stadigare på plats. Hoppduken är också viktig att titta närmare på. Se till att den tål både sol och regn. Det är också viktigt med lagom friktion, för att undvika stor halkrisk och brännmärken vid fall.

Bra studs

Något som naturligtvis är viktigt när det handlar om just en studsmatta är att det är bra studs. Här gäller det att fundera över flera faktorer. En större studsmatta kräver nämligen också större hoppkraft för att ge bra studs. För en vuxen eller en större tonåring kan det fungera bra, men för ett litet barn kan studsen bli dålig. Du behöver därför välja en studsmatta med lagom stor duk. Den ska naturligtvis vara tillräckligt stor för att ge tillräckligt utrymme att hoppa ordentligt. Däremot ska den inte vara onödigt stor. Även fjädrarna har stor betydelse. För att få bra studs behövs stora och långa fjädrar. De ska helst också vara många till antalet så att de sitter tätt.

Storleken viktig på flera sätt

Att storleken är viktig vid valet av studsmatta råder det inga tvivel om. Som vi redan har tagit upp påverkar storleken studsen. Detta är förstås väldigt viktigt att ha i åtanke. Samtidigt vill man förstås inte ha en studsmatta som är så liten att det inte går att studsa fritt på den. Det gäller med andra ord att hitta den gyllene medelvägen som det så ofta pratas om. En storlek på studsmattor som är väldigt vanlig, just för att den är tillräckligt liten för att ge bra studs, och tillräckligt stor för att ge gott om utrymme är runda studsmattor på 4,3 meter.

Vad som är passande i just ditt fall beror på flera faktorer. Det beror på vem det är som i första hand kommer använda studsmattan. Det beror naturligtvis också på hur stor yta ni har tillgänglig i trädgården. Vidare kan även syftet med studsmattan ha betydelse. Ska den bara användas till vanliga hopp, eller vill ni även att det ska finnas utrymme för volter och andra tricks? Det behövs naturligtvis lite mer utrymme om det ska gå att göra volter och tricks, än om det bara ska gå att hoppa högt. Välj alltså en studsmatta som ger tillräckligt med utrymme för den som ska hoppa, men som inte är större än den behöver vara.

Priset spelar roll
Naturligtvis har det betydelse vad studsmattan kostar. Faktum är att det har betydelse på flera sätt. Dels spelar det naturligtvis roll för din plånbok, dels har det betydelse för studsmattans kvalitet. Det du behöver göra här är därför att undersöka vilka studsmattor du hittar i olika prisklasser. Du har förmodligen en maxgräns som avser hur mycket studsmattan som mest får kosta. Börja undersöka vilken typ av studsmattor som ryms inom din tillgängliga budget. Se därefter över vilka produkter som är bäst inom den prisklassen. Låt dig inte lockas att välja ett av de billigaste exemplaren du kan hitta enbart på grund av priset. När det gäller den här typen av produkter är det ofta så att du får vad du betalar för. Kom ihåg att du kan få en bättre studsmatta till ett lägre pris om du handlar på nätet. Där pressas nämligen priserna på grund av att butikerna inte behöver betala för lokaler och personal i samma utsträckning som fysiska butiker. Där kan dina tusenlappar användas betydligt smartare, och du kan få en bättre studsmatta utan att behöva betala mer.

Frågor och svar kring Studsmattor

✅ Finns det några säkerhetskrav på studsmattor?

Enligt säkerhetskrav inom EU får inte studsmattor säljas utan skyddsnät. Tyvärr finns det fortfarande en hel del företag som säljer studsmattor utan nät och struntar i att följa direktiven. Detta är något du som konsument ska ha i åtanke. Ett företag som säljer studsmattor utan nät är inte seriösa, och du bör inte gynna dem genom att handla från dem.

✅ Vad är viktigt att tänka på när en studsmatta används?

Det är säkrast att en person åt gången hoppar. Om flera personer hoppar samtidigt är det lätt att någon tappar balansen och faller, något som lättare leder till skador. Särskilt farligt blir det om de personer som hoppar är väldigt ojämna viktmässigt. Om det är yngre barn som ska hoppa är det också viktigt att du som förälder finns i närheten.

✅ Hur mycket kostar en studsmatta?

Priserna varierar rejält, men generellt kan du hitta studsmattor från cirka 2 500 kronor och upp till över 10 000 kronor. Kom ihåg att du kan hitta studsmattor till mer konkurrenskraftiga online än i fysiska butiker. Vill du spara pengar men ändå satsa på god kvalitet är det därför klokast att göra ett köp i en nätbutik.

✅ Har studsmattor någon viktgräns?

Ja, det har de. Däremot är inte gränsen densamma för alla studsmattor. Innan du slår till och köper en produkt bör du därför se till att undersöka vad den har för maxvikt. Tänk på att det behövs en högre viktgräns om det är vuxna som ska hoppa på studsmattan, än om den enbart kommer användas av barn under 10 år.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin