Bästa Roddmaskinen → 3 roddmaskiner (bäst i test)

Bäst roddmaskin


Det finns gott om träningsmaskiner som kan vara nyttiga att ha i hemmet. De fyller alla olika funktioner och många av dem är effektiva. En av de populäraste maskinerna är roddmaskinen. Dess popularitet är lätt att förstå. Den ger snabba resultat och är dessutom relativt skonsam. Den passar både motionären och elitidrottaren och alla där emellan.

⭐ De 3 bästa Roddmaskinerna 2024

Vi har valt dessa roddmaskiner som våra toppval.
Tre stabila maskiner som tål tuffa träningspass och ger kvalitet i varje roddtag.

⭐ Bäst i test: Roddmaskin Cobra

Det här är en mycket effektiv och bra roddmaskin som du kan använda för givande träningspass i hemmamiljö. Den kommer med 12 olika motståndsnivåer vilket innebär att den här maskinen passar alla, oavsett vilken nivå du befinner dig på. Du kan få den utmaning du behöver i din träning oavsett om du nyss kommit i gång med roddträningen eller om du tränat i flera år och ligger på hög intensitetsnivå.

Roddmaskin Cobra

Det finns gott om positiva saker att nämna gällande den här maskinen. Den har en LCD-skärm där du kan följa dina framsteg. Vidare går det att justera sadeln både horisontellt och vertikalt, vilket innebär att du kan få god komfort. Fotplattorna går att flytta och detta gör att du kan använda detta redskap oavsett hur lång eller kort du är. Roddarmarna går att fälla ihop, vilket innebär att du kan spara plats där hemma när du inte använder maskinen. Tack vare att roddmaskinen är utrustad med transporthjul kan du också flytta den relativt enkelt.

Knapp för att se priset på produkten.


2. Apollo Plus Roddmaskin

Den här roddmaskinen ger dig goda förutsättningar att få till riktigt bra roddträning även när du tränar hemma. Du kanske har vant dig vid att många träningsmaskiner kommer med en LCD-träning där du kan hålla koll på ett flertal viktiga faktorer. I så fall kommer du med stor sannolikhet uppskatta att även denna roddmaskin är försedd med en sådan. På denna kan du se hur många kalorier du har förbränt men även vilken distans du rott och antal slag per minut. Det finns också möjlighet att koppla ihop maskinen med din dator om du vill ha möjlighet att jobba vidare med dina träningsdata.

Apollo Plus Roddmaskin

Sitsen på det här träningsredskapet är både bekvämt och ergonomiskt och dragstången är halkfri. Detta bidrar till att ge god komfort och stabilitet under träning, och för att ytterligare förbättra helhetsupplevelsen har man utrustat redskapet med fotstöd som är möjliga att justera. Denna produkt tål en maxvikt hos användaren på 150 kg.

Knapp för att se priset på produkten.


3. Roddmaskin – Med träningsdator (vit-svart ZM1801)

Som du säkert vet är roddmaskinen ett bra redskap att använda när du vill kunna träna båda övre kroppsdelar och nedre. Du kanske har använt den här typen av maskin på gymmet och nu har du förmodligen kommit fram till att du vill inreda ett hemmagym där det ska finnas en roddmaskin. Då är den här modellen ett bra val. Den är visserligen dyrare än en del andra modeller men den ger verkligen valuta för pengarna. Den kommer med en träningsdator som hjälper dig att följa din träning och dina resultat på ett bättre sätt. Motståndet som används är magnetiskt och går att anpassa stegvis.

Roddmaskin - Med träningsdator (vit-svart ZM1801)

Maskinens säte är bekvämt och det går att justera för bättre komfort. Fotstöden har kardborrefästen vilket gör att du kan få bättre grepp med fötterna när du ska träna. Detta kan ha stor betydelse för din träning. Oavsett om du vill träna axlar, biceps, magmuskler eller övre benmuskler är det här rätt redskap att använda.

Knapp för att se priset på produkten.


Positiva faktorer med en roddmaskin
De positiva faktorerna som slutligen leder till att många väljer just en roddmaskin är många. Om du är ute efter träning som ger snabba resultat är det här den rätta maskinen. Du tränar många av de viktiga muskelgrupperna samtidigt och får högintensiv träning om du tar i ordentligt. Benen blir naturligtvis utsatta för rejäl träning men även överkroppen. Mage, rygg, armar, rumpa och lår är exempel på kroppsområden som utsätts för rejäla pass när du kör en omgång i maskinen. Rodd erbjuder bra konditionsträning. Du tränar snabbt och effektivt upp din kondition och din uthållighet. Om du tränar på rätt sätt får du också bättre hållning.

Träna upp din uthållighet och styrka med hjälp av en roddmaskin.

En väldigt viktig fördel är att roddmaskinen ger en skonsam typ av träning. Detta förutsätter förstås att du använder rätt teknik när du tränar. Maskinen fungerar även utmärkt att använda vid uppvärmning inför andra träningspass. Det gör att du både kan använda den som huvudsakligt redskap för din träning, men även som en förberedande del.

Något annat som också tål att nämnas är att denna maskin ger dig möjligheter som du kanske inte har annars. Löpbandet och motionscykeln är två andra väldigt populära redskap. Att gå ut och springa eller cykla är dock fullt möjligt för de allra flesta. Visst kan det vara bekvämt att träna inomhus, men du har ändå möjligheten till såväl löpning som cykling även om du inte äger något av dessa två maskiner. Att ge sig ut och ro är svårare. Långt ifrån alla bor i närheten av en sjö där det ens går att ro. Många av de som faktiskt ändå bor lägligt till äger ändå inte en båt och kan därför inte ro av den anledningen. En roddmaskin fyller därför en väldigt viktig funktion.

Viktigt att tänka på
Precis som vid användning av andra maskiner finns det vissa saker som är viktiga att tänka på. Tekniken är väldigt viktig för att du ska undvika slitningar och felaktig belastning. Det är även viktigt för att du ska uppnå de resultat du eftersträvar. Du ska se till att ha rak rygg när du använder en roddmaskin. Många glömmer detta och har en rundad rygg. Det kan i sin tur leda till felbelastningar och skador. Det är även viktigt att hålla armarna nära kroppen. Ett vanligt misstag är att armbågarna pekar utåt, så att det blir en väldigt yvig rörelse. Ett sådant misstag kan öka risken för förslitningsskador och är därför viktigt att undvika.

Se till att ha rak rygg när du använder en roddmaskin.

Kom också ihåg att dina fötter ska sitta fast ordentligt vid plattorna när du tränar. Det kan tyckas vara en bagatell men är i själva verket viktigt för att du ska kunna lägga rätt tyngd på dina benrörelser. Kom också ihåg att det går att justera motståndet. Det kan ge väldigt stora skillnader. Du kan om du vill ro i ett lugnt tempo men med högt motstånd. Då får du ett intensivt träningspass som ger mycket, trots att du tar det förhållandevis lugnt.

Ta det lugnt i början
När du har blivit mer varm i kläderna och van att använda maskinen kan du förstås öka såväl tempo som motstånd. Ett vanligt nybörjarmisstag är att redan från början försöka lägga in såväl högt motstånd som högsta tempo. När tekniken inte riktigt finns på plats kan detta snabbt leda till skador och felbelastningar. Ta det därför hellre lugnt i början. Om du känner dig osäker på tekniken kan du besöka ett gym och få hjälp av en PT de första gångerna. Allt du lär dig där kan du sedan ha stor nytta av när du ska träna vidare hemma på egen hand.

Konsten att välja rätt
Att välja rätt maskin för roddträning är viktigt. Det finns mängder av maskiner att välja mellan. Alla är dock inte likadana och alla är inte lika bra. Först och främst ska vi börja med att gå igenom vad du bör tänka på när du ska välja maskin. På så sätt underlättas förhoppningsvis valprocessen något.

Ljudnivå
En av de saker du definitivt bör tänka på är ljudnivån. Om du har möjligheten att kunna inreda ett eget hemmagym med en rad träningsmaskiner och redskap kanske inte detta spelar jättestor roll. Det kanske inte spelar så stor roll för vare sig dig eller någon annan om maskinerna låter mycket eller inte. Om du däremot, som så många andra, behöver använda roddmaskinen i ett vanligt rum, spelar det desto större roll. Du kanske vill kunna ta ett roddpass samtidigt som du ser på TV. Kanske vill du att resten av familjen också ska kunna titta på TV samtidigt. Då gäller det förstås att välja en tystgående modell. Det kanske inte låter så viktigt, men faktum är att väldigt många användare efter några månaders användning verkligen klassar detta som en viktig aspekt.

Om roddmaskinens ljudnivå.

Magnetmotstånd ger ofta ett mer dämpat ljud än luftmotstånd. Luftmotstånd upplevs å andra sidan av många ge en bättre och mer verklighetstrogen känsla.

Det blir med andra ord något av en avvägningsfråga. Här får du helt enkelt väga fördelar och nackdelar mot varandra och fundera över vad som är viktigast för dig och den situation du befinner dig i.

Rörliga fotplattor ger bekvämare rodd
Något annat som du bör titta på som det är lätt att missa är fotplattorna. Ta reda på om det går att vinkla dessa eller inte. De flesta upptäcker relativt snabbt att det blir betydligt bekvämare att träna om det går att vinkla foten under träningspasset. Leta därför gärna efter en maskin med rörliga fotplattor.

Rörliga fotplattor ger bekvämare rodd

Sittskenan är också en viktig aspekt. Det är viktigt att den är tillräckligt lång. Det är nämligen detta som avgör om det går att sträcka ut benen helt eller inte. Det här kanske spelar mindre roll om du är relativt kort. Om du däremot är ganska lång blir det här väldigt viktigt. Detta är en avgörande faktor för att du ska kunna tillgodogöra dig träningspassen ordentligt.

Ihopfällbar för enklare förvaring
Nästa punkt blir maskinens konstruktion och möjligheten att fälla ihop den. Långt ifrån alla bor så stort att de har möjlighet att inreda ett separat rum som gym. För många är det nödvändigt att ha en nätt maskin som kan fällas ihop och ställas undan. Det finns definitivt roddmaskiner som kan fällas ihop till en mindre storlek. Dessa blir av naturliga skäl lättare att ställa undan och förvara i ett förråd eller en klädkammare när de inte används. Det är dock inte alla maskiner detta går med, så här gäller det att du tittar på maskinen och läser produktspecifikationen. Ta inte för givet att det ska vara möjligt, utan ta reda på vad som verkligen gäller.

Kolla upp priset på träningsmaskinen du ska köpa.

Slutligen har förstås priset betydelse. Du kommer snabbt märka att prisskillnaderna kan vara stora. Här gäller det förstås dels att hitta en prisnivå som du känner att du har råd med. Det är dock viktigt att inte lägga störst fokus på att komma så billigt undan som möjligt. Det kan vara en bättre idé att försöka dela upp betalningen, istället för att välja en billig variant enbart för att slippa en så stor utgiftspost.

Du behöver fundera över vilka funktioner som är viktiga för dig. Titta gärna på vilka modeller som har klarat sig bäst i olika tester. Naturligtvis kan priset vara med som en bidragande faktor när du ska välja mellan de bra alternativen, men låt dig inte frestas att välja en svag variant på grund av ett lågt pris. Det är då bättre att antingen vänta lite och försöka spara ihop mer pengar, eller att köpa produkten mot avbetalning.

Vad kostar en roddmaskin?
Vi har redan pratat om att priset inte bör bli en allena avgörande faktor när du ska välja roddmaskin. Däremot har vi inte gått igenom närmare vad den här typen av maskin faktiskt kostar. Det kan förekomma stora prisskillnader, vilket är bra att känna till. Generellt kan man säga att en maskin som kostar upp till 4000 kronor får anses vara budgetvänliga val. Mellan 4000 kronor och 7000 kronor kan sägas vara en mellanklass prismässigt medan de riktigt bra maskinerna kostar från 7000 kronor och uppåt. Med det sagt går det dock att hitta bra maskiner som kostar mindre än 7000 också. Det hela beror på vilka krav du har och vilken nivå du befinner dig på träningsmässigt.

Om du är en elitidrottare som vill kunna få ut maximalt av din träning på roddmaskin behöver du förmodligen en dyrare modell. Om du däremot är en motionär som visserligen tränar regelbundet men som inte ställer ovanligt höga krav på dina redskap kan det gott och väl duga med någon av de maskiner som kostar runt 5500 kronor. De olika priskategorierna är mer för att ge en fingervisning om ungefärliga intervall du kan förvänta dig.

Frågor och svar kring Roddmaskiner

✅ Vilket motstånd är det bästa på en roddmaskin?

Till viss del handlar det om personliga preferenser. De flesta dyrare modeller använder sig dock av luftmotstånd eller en kombination mellan luftmotstånd och magnetmotstånd. Med luftmotstånd ger det en känsla som liknar den du får när du sitter i en båt och ror på vatten. Det är förstås något som många eftersträvar och därför tycker många att luftmotstånd är det allra bästa. Det är dock värt att tänka på att ljudnivån bli högre när du har en roddmaskin med luftmotstånd. I ett gym spelar det ingen roll, men hemma i vardagsrummet kan det ibland verka störande.

✅ Finns det träningsdator på roddmaskiner?

Även här kan det variera från variant till variant. Väldigt många roddmaskiner har dock en träningsdator. När du ska välja ut en maskin rekommenderar vi dock att du tittar närmare på datorn. Hur tydlig är den data som presenteras på displayen? Hur stor är displayen? Vilka funktioner finns? Vissa maskiner har betydligt mer avancerade funktioner än andra när det kommer till just träningsdatorn. Det kan bland annat vara viktigt att undersöka hur väl mätningen av puls och förbränning fungerar. Detta är viktiga ledsiffror för den som vill hålla bra koll på sin utveckling och sina framsteg.

✅ Finns det någon maxvikt för att kunna träna med roddmaskin?

Ja, maskinerna har maxvikt. Maxvikten kan dock vara helt olika från en maskin till en annan. Vissa har en hög kapacitet och tillåter en användarvikt på runt 200 kg. Många roddmaskiner har en maximal vikt på 150 kg. Det finns även maskiner med en maxvikt som är lägre satt. Då handlar det ofta om 120 kg, även om det finns nättare varianter med ännu lägre maxvikt.

✅ Är det lätt att följa sina träningsframsteg på en roddmaskin?

Ja, många av de mer avancerade modellerna kan lagra otroligt många träningspass i minnet. Det gör att du enkelt kan jämföra hur du utvecklas och hur träningen ser ut över tid. Det finns faktiskt roddmaskiner som kan lagra upp till 1000 tränade pass i minnet.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin