Träningsbänk

Bäst träningsbänk

Snabbmeny: Topp-3 Träningsbänkar Vanliga frågor


Om du vill kunna få ut mycket av din träning utan att behöva ha tillgång till en mängd maskiner är en träningsbänk bra att ha. Med en sådan har du möjlighet att utföra många olika övningar. Allra bäst fungerar gymbänken om du även har tillgång till vikter och en skivstång. Då kan du variera din träning ordentligt. Du har då goda möjligheter att lägga upp ett riktigt bra styrketräningsprogram i ditt hemmagym.

Naturligtvis kan du även gå till gymmet och utföra ditt träningsprogram där. Det kan vara ett bra alternativ för den som inte har tillräckligt med utrymme för en gymbänk hemma. Många trivs dock bra med att inreda ett eget litet hemmagym. Då är träningsbänken ett naturligt inslag. Med tillgång till den utrustning du behöver på hemmaplan, behöver du inte missa några träningspass till följd av ett pressat tidsschema.

Olika varianter

Det finns olika typer av träningsbänkar. Den kanske vanligaste modellen är en ställbar träningsbänk. Den kan användas i plant liggande läge. Det är en fördel när du tränar med skivstång. Den kan även justeras så att ryggen hamnar i upprätt läge. Det gör att fler övningar kan utföras med hjälp av bänken. När du tränar på gymmet kommer du garanterat hitta den här typen av gymbänk. Du kan även köpa en sådan till ditt hemmagym om du vill. Det finns dock även andra alternativ om du av någon anledning inte vill ha en ställbar bänk. Nämnas bör att vissa av de ställbara bänkarna även går att ställa in så att ryggen får negativ lutning. Det är inte lika vanligt, men kan vara användbart vid vissa övningar.

Träna med en bra träningsbänk hemma

Fixerade bänkar

Även om de ställningsbara bänkarna är de allra vanligaste så finns det som nämnts även andra alternativ. En fixerad träningsbänk är ett alternativ. Precis som namnet antyder är det här en bänk där du inte kan resa en del av bänken. Den är helt enkelt fixerad i ett plant läge. Detta ger inte utrymme för lika stor flexibilitet och lika många olika övningar. Om du däremot enbart köper en gymbänk för att kunna använda när du kör bänkpress fungerar den här typen bra. Innan du slår till och köper den här varianten är det dock klokt att fundera en omgång extra. Är du verkligen säker på att du inte heller i framtiden kommer vilja ha större valmöjligheter? Om det finns några som helst tveksamheter är det bättre att välja en ställbar bänk. Du får räkna med att den kostar lite mer, men den erbjuder även fler funktioner.

Hopfällbar träningsbänk

Det går ganska lätt att utläsa av namnet vad som gör den här träningsbänken speciell. Den går helt enkelt att fälla ihop, något som gör det enklare att förvara den. Det här är ett riktigt smart val för den som bor riktigt trångt och som inte skulle kunna förvara en vanlig gymbänk.

Situpsbänk

Även här talar namnet sitt tydliga språk. Den här bänken passar utmärkt för den som främst är ute efter att kunna utföra situps och liknande övningar. Det som utmärker den här typen av bänk är att ryggen kan justeras till inverterad lutning. Det finns även ett stöd för benen. Givetvis kan bänken även användas i plant läge. Då passar den utmärkt för träning med skivstång och vikter.

Topp 3 Träningsbänkar 2024

Vi har valt dessa träningsbänkar som våra Topp-3.
Tre grymma bänkar. Stabila och samtidigt flexibla träningsbänkar som tål tuffa träningspass.

1. HMS Träningsbänk

Träningsbänkar finns i olika storlekar och med olika möjligheter och funktioner. Den här varianten är inte en av de enklaste. Den är avsedd för att du ska kunna träna med både hantlar och skivstång hemma hos dig, men det finns även möjlighet att träna ryggen på denna. Sitsen är vadderad vilket gör den mer komfortabel att använda. Du har med andra ord inga rimliga skäl att skjuta upp träningen längre. Här har du en bekväm bänk att träna på, och du väljer själv om du vill köra med hantlar eller om skivstången lockar mer. Du köper till det du vill använda separat.

Skivstångsställningen på denna bänk tål en belastning på 100 kg. Något du kommer ha nytta av när du tränar är att ryggstödets lutning går att anpassa. Du kan ställa in det så att det är helt plant, det vill säga 0 graders lutning och ända upp till 40 graders lutning. Även sätets lutning kan ställas in i tre olika positioner.

Kolla priset

2. Träningsbänk 3150, Abilica

Om du kan tänka dig att investera en del pengar i en träningsbänk är den här modellen från Abilica definitivt värd att titta närmare på. Den är inte en av de billigaste varianterna på marknaden men det finns goda skäl till detta. Här får du en kombinerad träningsbänk med ställning där du kan justera ryggstödet i fem olika lägen för att det ska passa dagens träningspass. Med denna träningsbänk har du möjlighet att anpassa höjden på vikthållarna. Detta gör att du kan få en träningsbänk som verkligen passar just dig.

Om du vill få ut ännu mer av din träning kan denna träningsbänk kompletteras med både dragstation och armcurl. Bänken tål en maximal användarvikt på 100 kg. Maxbelastning på bänkpressen är 150 kg och benspark tål en maxvikt på 60 kg. Detta är en robust och flexibel träningsstation där du kan utföra en mängd olika typer av övningar för olika muskelgrupper.

Kolla priset

3. Träningsbänk TB 2000 hopfällbar

Kämpar du mot platsbrist där hemma när du försöker iordningställa ett hemmagym? Då kan det här mycket väl vara träningsbänken för dig. Den har en mycket stor fördel som gör den till ett smart val, och det är möjligheten att fälla ihop den när den inte används. För den som har en stor yta att avsätta kanske detta mest framstår som krångligt men om du kämpar för att få till träningsmöjligheter och inte har tillräckligt med ledig yta, kan den här lösningen göra stor skillnad.

Det är naturligtvis inte bara det faktum att den är hopfällbar som gör den här träningsbänken till ett bra alternativ. Den är robust och tål en användarvikt på upp till 120 kg. Ryggstödet på bänken kan ställas in i åtta olika steg, varav ett är nedåtlutande för att ge perfekta förutsättningar för exempelvis situps. Bänken väger bara 12 kg, vilket gör att du relativt lätt kan flytta undan den när du tränat klart för dagen.

Kolla priset

Så tränar du effektivt på träningsbänk

Många övningar som du utför när du tränar kan utföras på golvet. Att utföra dem på en gymbänk är dock ofta mer effektivt och ibland även mer bekvämt. Vi ska här titta på några av de övningar du med fördel kan göra med hjälp av en bänk.

  • Plankan – Du kan genomföra den här övningen med olika svårighetsgrad. Om du vill börja på den enklaste nivån placerar du fötterna på träningsbänken och händerna mot golvet. Se till att hålla en jämn position i en horisontell linje i cirka 40 sekunder per gång.
  • Armhävningar – Här har du två olika möjligheter. Du kan ha fötterna på bänken och händerna på golvet. Du tränar då övre delen av bröstet. Om du istället gör tvärtom och har händerna på bänken och fötterna på golvet tränar du nedre delen av bröstet. Kom ihåg att fötternas belastning ska ligga på tårna oavsett vilket alternativ du väljer.
  • Liggande benlyft – Här ligger du på rygg på bänken. Håll i bänken ovanför huvudet med händerna och kör benlyft. Det ger rejäl effekt och kan vara betydligt jobbigare än det låter.

Utöver dessa övningar finns det förstås en mängd andra övningar som du också kan köra. Du kan naturligtvis ägna dig åt bänkpress och övningar med hantlar, men du kan även köra stepup, situps och mycket annat.

Att göra det rätta valet

Den som tränar på gym behöver inte lägga speciellt mycket energi på att fundera över vilken bänk som är den bästa. Där är det bara att välja den modell som lockar mest för dagen. Om du däremot ska köpa en träningsbänk till hemmagymmet blir det viktigare att välja rätt. Att det finns ett flertal varianter att välja mellan är positivt så till vida att var och en kan hitta en som passar. Nackdelen är att det blir svårare att välja. Här är det viktigt att du inte förhastar dig. Du bör fundera noga över vad du kommer använda bänken till och hur många funktioner som behövs.

Har du främst tänkt använda bänken för att göra situps och andra magövningar är förstås en situpsbänk det mest troliga valet. Däremot kan det vara svårare att komma fram till vilken modell du ska välja om planen är att främst använda den för bänkpress och andra övningar med vikter. Då kanske det i dagsläget verkar viktigast att bänken erbjuder ett bra plant läge. Det är ändå bra att även ha siktet inställt även på framtida träningsprogram.

Att välja rätt gymbänk

Kanske ser du en annan funktion med bänken om ett år. Därför kan det vara en bra idé att välja en ställbar bänk även om det omedelbara behovet av variation kanske inte finns där. Även om du inte har några önskemål om att kunna utföra andra sorters övningar nu, så kanske du kommer att se på saken i ett annat ljus om några månader. Även om en ställbar bänk kan kosta något mer än en fixerad handlar det ofta inte om några enorma prisskillnader. Om du tror att det finns minsta chans att du eller någon annan i ditt hushåll på sikt vill kunna få ut mer av träningen än enbart bänkpressövningar är en ställbar bänk att föredra.

Ytterligare val

Även efter att du har valt om du vill ha en situpsbänk, en fixerad bänk eller kanske en ställbar bänk har du flera val kvar att göra. Inom respektive kategori finns nämligen också en rad alternativ. Vissa är enklare, andra mer avancerade. Du bör helst leta efter en gymbänk med hög maxbelastning. Det gör det möjligt för dig att utvecklas ordentligt i din träning. Om du har valt en ställbar bänk är det också intressant att titta på hur många olika lägen som finns. Något annat som är värt att titta på är om det finns avtagbar armcurl och bencurl. Det ger i så fall extra funktion och mer nytta för den som vill kunna träna varierat.

Vissa träningsbänkar är utrustade med hållare för viktskivor. Det är också relativt vanligt att bänkar är utrustade med benpress, även om alla modeller inte har det. Det finns helt enkelt många extra funktioner att hämta för den som väljer en välutrustad gymbänk. Däremot är det viktigt att komma ihåg att alla inte har behov av samtliga funktioner. Det gäller även att väga nytta mot pris. Du behöver inte köpa den dyraste bänken på marknaden bara för att kunna utföra ett omväxlande träningsprogram. Det du behöver göra är helt enkelt att hitta en träningsbänk som uppfyller de behov och önskemål du har, samtidigt som den hamnar inom din budget.

Så mycket kostar träningsbänken

Eftersom det finns många olika gymbänkar att välja på varierar också priserna. En fixerad träningsbänk är oftast det billigaste alternativet. En sådan går att hitta för under 1 000 kronor. Naturligtvis finns det även dyrare modeller, men eftersom den här bänktypen är enkel, är de flesta produkter i denna kategori ganska billiga. Att hitta något i den här bänkkategorin för cirka 800 kronor är inte alls omöjligt.

Om du vill köpa en annan typ av gymbänk får du ofta betala något mer. Ställbara träningsbänkar går utan större problem att hitta från cirka 1 300 kronor. Det är de enklare varianterna som hamnar i den prisklassen. Det finns även ställbara gymbänkar som kostar ett antal hundralappar mer. Vill du ha ett mer kraftfullt alternativ med gott om funktioner och hög maxbelastning får du vara beredd att betala cirka 2 000 kronor och i vissa fall mer. Att köpa en så pass dyr bänk är inte ett måste, men det ger dig större flexibilitet och fler möjligheter när du ska träna.

Kom också ihåg att det då och då går att göra riktiga fynd även om du vill ha en ställbar träningsbänk. Det händer att det går att hitta även sådana för under 1 000 kronor.

Frågor och svar kring Träningsbänkar

✅ Ingår det vikter vid köp av en träningsbänk?

Det beror faktiskt på vilken produkt du köper. Rent allmänt brukar inte vikter följa med vid köpet men det finns några undantag. Det finns några träningsbänkar du kan köpa där såväl vikter som andra träningstillbehör medföljer. Även om det kan leda till att priset blir högre så kan det vara en klok investering. Du behöver ändå dessa saker för att kunna utföra ett omväxlande träningsprogram med rejäl styrketräning. Då är det naturligtvis enklare att få dem med samma leverans.

✅ Vilken maxbelastning rekommenderas vid köp av träningsbänk?

Här beror det mycket på till vad du har tänkt använda träningsbänken. Om du planerar att ägna dig åt bänkpress och hantering av fria vikter bör du välja en modell med så hög maxbelastning som möjligt. 150 kg kan låta mycket, men räcker inte långt när en erfaren person ska hålla på med bänkpress. Om du hittar en träningsbänk med maxbelastning på 200 kg är det bra. Är du väldigt avancerad i din vikthantering kan dock en ännu högra maxgräns vara rimlig.

Faktum är att det faktiskt finns bänkar med maxvikt på över 400 kg, även om det naturligtvis inte är så vanligt. Om du främst har tänkt använda bänken för att utföra övningar som situps, armhävningar och plankan är förstås inte maxvikten lika viktig. Att välja en variant med hög gräns är ändå aldrig fel, eftersom det kan hända att du ändrar inriktning över tid.

✅ Vilka delar av kroppen kan jag träna på en träningsbänk?

En träningsbänk som används på rätt sätt ger omväxlande och omfattande träning. Du kan träna såväl armar och ben som bröst, rygg, mage och axlar. För den som vill inreda ett hemmagym är en träningsbänk därför något av ett måste. Även om du inte kan köra igenom hela kroppen så hanterar du åtminstone stora delar av den när du kör ett pass vid bänken.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Träningsbänkar Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin