Bästa Motionscykeln → 3 träningscyklar (bäst i test)

Bäst motionscykel


Den som är intresserad av en hälsosam livsstil i allmänhet och träning i synnerhet, vet att det finns en rad träningsmaskiner som kan vara till stor nytta. Ett typiskt sådant exempel är motionscykeln. Det här är en maskin som i stort sett alla kan ha nytta av och användning för. Du behöver inte vara något träningsproffs för att kunna träna upp konditionen med hjälp av en träningscykel. Tvärtom. Det här är den otränades bästa vän när det är dags att komma i form.

⭐ De 3 bästa Motionscyklarna 2024

Vi har valt dessa motionscyklar som våra Topp-3.
Tre kraftiga och robusta motionscyklar med rejält och reglerbart motstånd.

⭐ Bäst i test: React motionscykel med magnetmotstånd V2

Att köpa en motionscykel är ett klokt beslut om du vill ha möjlighet att få till ett bra träningspass när som helst oavsett väder. Den här träningscykeln kommer med magnetmotstånd och den är ett utmärkt val för hemmabruk. Naturligtvis är den utrustad med en träningsdator som ger dig de funktioner du behöver för att kunna träna effektivt och för att du ska kunna utmana dig själv och följa upp dina träningsresultat. Du kan se hjärtfrekvensen när du tränar, kaloriförbrukning, avverkad distans, hastighet och tid. Detta är uppgifter du kommer att ha stor nytta av.

React motionscykel med magnetmotstånd V2

Cykeln har en bänk med justerbar höjd, vilket gör att du hela tiden kan ha en korrekt position. Detta är viktigt eftersom det minskar risken för onödigt slitage på kroppen. Viktgränsen vid användning av denna motionscykel är 120 kg, och cykling är som du säkert vet en skonsam form av träning om du ägnar dig åt rehabilitering men även effektivt när du strävar efter viktnedgång.

Knapp för att se priset på produkten.


2. X-Bike Light ihopfällbar motionscykel

Om du bor trångt eller har en begränsad budget men ändå vill ha en träningscykel har du ett tänkbart alternativ här. Det som skiljer den här cykeln från mängden är att den går att fälla ihop när den inte används. På så sätt behöver du inte avvara någon plats i rummet när den inte är i bruk. Då kan du i stället ställa undan den i en klädkammare eller förråd för att sedan ta fram den och fälla upp den när du ska träna.

X-Bike Light ihopfällbar motionscykel

Trots att det här är en förhållandevis enkel motionscykel finns det en display som visar dig fakta så som tid, kaloriförbrukning, distans och hastighet. Motståndet på denna är relativt lågt, vilket innebär att det här inte är ett redskap att använda om du tränar för tävling. Däremot är den ypperlig om du vill få hjälp att komma igång med enklare motion. Cykeln är utrustad med transporthjul som gör att du lätt kan flytta på redskapet när du vill.

Knapp för att se priset på produkten.


3. Premium UB BT Motionscykel

Den här cykeln passar perfekt för dig som vill ha det bästa i ditt hemmagym och har höga krav. Vad som är ännu bättre är att den även håller måttet för om du ska inreda ett gym där även andra ska träna. Detta är kort och gott en riktigt robust och hållbar cykel som håller bra även för intensiv träning.

Premium UB BT Motionscykel

Det här är en förstklassig träningscykel som erbjuder en rad funktioner som förhöjer din upplevelse rejält. Den har bland annat en träningsdator som du via bluetooth kan koppla ihop med din mobiltelefon. Du har också möjlighet att använda en app som ansluts till datorn, där du kan skapa egna träningsprogram. På så sätt kan du få ut exakt det du önskar av varje träningspass. Det finns möjlighet att välja mellan 32 olika motståndsvarianter vilket gör träningen mycket flexibel. Att träningscykeln tål en maxvikt på 200 kg skiljer den också från mängden.

Knapp för att se priset på Premium UB BT.


Hur vi betygsätter produkter

Fördelar med motionscyklar
Det finns gott om anledningar till att införskaffa en motionscykel. Naturligtvis går det även bra att besöka gymmet och där sätta dig på en, men vanligtvis är det lättare att komma med undanflykter om du behöver bege dig utanför hemmets lugna vrå. Även om du har de bästa intentioner och verkligen vill träna, kan det vara svårt att få vardagspusslet att gå ihop. Att då istället köpa några riktigt bra träningsmaskiner till hemmet kan vara en väldigt god idé. Det kan visa sig bli skillnaden mellan effektiv träning och ingen träning alls.

En fördel med motionscykeln är att den passar så gott som alla. Den kan användas av gammal och ung. Både den som tränar och tävlar regelbundet och befinner sig på riktigt hög träningsnivå och den som är en nybörjare inom motion och träning kan använda en sådan maskin. Det går nämligen att anpassa intensiteten en hel del. Det går att cykla i lugn takt och sakta bygga upp kondition och uthållighet. När du känner att du orkar kan du trappa upp tempot och även motståndet.

Uppvärmning och intervaller
Du kan även köra intervaller. Om du däremot redan är i full gång med din träning kan du dels använda träningscykeln för uppvärmning inför tuffare pass, men du kan även få ut riktigt effektiv träning genom att cykla. Ett riktigt hårt spinning-pass är verkligen givande. Det går alldeles utmärkt att boka in dig på ett sådant på gymmet, men du kan även köra ett själv hemma. Sätt på någon bra träningsmusik som ger energi och kör hårt. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.

En annan fördel med den här maskinen är att den är skonsam. När du cyklar sliter du inte på dina leder och muskler i onödan. Det blir en mjuk men intensiv träningsform där du inte riskerar att skada knän, rygg och axlar.

Motionscykeln är ett allroundverktyg. Den passar dig som vill förbättra din kondition och din uthållighet. Det här är bra motion för hjärtat. Samtidigt tränar du upp styrkan när du cyklar. Muskelmassan ökar av den här typen av rörelse. Vidare ökar du fettförbränningen genom att cykla, något som gör att du kan gå ned i vikt eller bibehålla en sund vikt.

Träna vart som helst
Något som många uppskattar med detta träningsredskap är att du kan sitta vart som helst i hemmet och träna. Det går alldeles utmärkt att placera den framför tv:n och sitta och titta på favoritprogrammet medan du trampar dig svettig. På så sätt går tiden snabbare, samtidigt som det blir svårare att hitta ursäkter. Du kan också trampa dina kilometer eller mil i vardagsrummet samtidigt som familjen sitter och tittar på TV. På så sätt får du sällskap, slipper undvara familjetiden samtidigt som du verkligen får dina träningspass gjorda. Alla blir med andra ord nöjda.

Tränar med motionscykel.

En riktigt stor fördel är att du slipper bry dig om vädret. Oavsett hur mycket det regnar och hur kallt det är kan du träna utan att störas. I och med att din träning sker inomhus blir du inte störd av några väderförhållanden. Det här är ett klart plus. Det är också något som bidrar till att du enkelt kan hålla i din träning året runt.

Tar inte mycket plats
En träningscykel tar inte speciellt mycket plats. Den går att ställa undan när den inte används, även om det naturligtvis krävs visst förvaringsutrymme. Det finns såväl nättare som större modeller. Om du är trångbodd kan det här vara något att ha i åtanke när du ska välja vilken cykel du ska köpa. Många väljer att köpa en hopfällbar träningscykel för att enkel kunna stuva undan den när man får gäster eller vill ta det lite lugnt en stund. Har man en gång testat en hopfällbar motionscykel vet man att den har sina fördelar. Den kan enklare fraktas med om man exempelvis önskar ta den med under en kortare resa inom Sverige.

Dra nytta av statistikprogrammen
De allra flesta motionscyklar har någon form av inbyggt statistikprogram. Det finns ofta en liten träningsdator på cykeln där du kan följa dina framsteg. Du brukar kunna se hur lång sträcka du har cyklat, vilken hastighet du håller och hur många kalorier du hittills har bränt. Det finns även mer avancerade modeller som visar mer avancerade siffror. Ofta går det att ställa in tyngre motstånd. Vissa cyklar har också färdiga program du kan följa. Det gör att du får uppleva såväl lättare motstånd som riktigt tuffa stunder under ditt pass.

Datorn har inbyggda program där du åker såväl uppför som utför. Några backar ser du förstås inte till hemma i vardagsrummet, men du känner det definitivt på motståndet du utsätts för. Det gör också att träningen blir lite roligare och mindre enformig.

Att hålla koll på sifforna i statistikprogrammet är en bra idé. Dels är det alltid roligt att se vilka framsteg du gör och hur mycket du har tränat, men det gör också att det blir enklare att kombinera cyklingen med annan träning. Genom att hålla koll på hur långt du har cyklat och hur lång tid, kan du även lägga upp andra träningspass som ger bra kompletterande träning.

Rätt motionscykel

Träna rätt med träningscykel

Det går att lägga upp ett träningsprogram på träningscykel på många olika sätt. Det är just det som är fördelen med detta redskap. Du kan ha det främst för uppvärmning om du vill. Du kan även använda cyklingen främst som ett sätt att varva ned efter tuffa motionspass. För många blir det dock just cykeln som blir det huvudsakliga träningsredskapet. Det är inget fel i det. Inte alls. Det gäller bara att du tränar på rätt sätt.

Hitta vart din mjölksyrenivå ligger

Många erfarna tränare rekommenderar tröskelintervaller. Du ska då cykla 2×20 minuter där du ska cykla intensivt och ligga på en nivå som är tuff men ändå kontrollerad. Här gäller det att du verkligen vågar känna efter och hitta vart din mjölksyrenivå ligger. Du kan då och då lägga till ett tredje intervallpass efter de två vanliga. Du ska alltså ligga på en nivå där du kan ro i hamn ett tredje pass, men det ska inte vara med marginal. Tvärtom ska du vara mycket nära den berömda väggen vid slutet av den tredje intervallen.

Hur många och hårda intervallpass du rekommenderas köra beror på hur ditt träningsschema ser ut i övrigt. Om du tränar intensivt på annat håll är det inte lika viktigt att intervallerna sker ofta. Då kan du istället ha dem som ett bra komplement. Om du däremot inte får till så mycket annan träning är det här ett utmärkt sätt att hålla kondition, styrka och uthållighet uppe. Kör även rejäla spinningpass till musik då och då. På så sätt får du mångsidig och omväxlande träning. Risken att du ska tröttna på cyklingen minskar också på detta sätt.

Högintensiva intervallpass

Det finns tester som visar att högintensiva intervallpass verkligen gör stor nytta för hälsan. Om du vill ha ett bra intervallschema att följa kan du lägga upp det på följande sätt:

 • 3 minuters lugn uppvärmning på cykel.
 • 25 sekunder högintensiv cykling.
 • 2 minuter långsam cykling.
 • 25 sekunder högintensiv cykling.
 • 2 minuter långsam cykling.
 • 25 sekunder högintensiv cykling.
 • 2 minuter långsam cykling.
 • 25 sekunder högintensiv cykling.
 • 3 minuters nedtrampning.

Detta är ett pass som inte tar lång stund att genomföra men som har goda hälsofördelar, inte minst för hjärta och lungor. Det här är ett pass som alla hinner genomföra, oavsett hur upptagen du är. Naturligtvis bör du kombinera den här träningen med annan träning. All träning, oavsett hur kort tid den pågår, är dock fortfarande bättre än att inte träna alls.

Att välja rätt träningscykel

Att en motionscykel är det bästa träningsredskap du kan äga har du säkert redan insett. Det behöver knappast lyftas fram fler fördelar. Om du har bestämt dig för att göra slag i saken och köpa en egen träningscykel gäller det bara att fundera ut vilken modell du ska välja. Det finns ju en hel del varianter att välja på.

Tränar hemma tillsammans.

Om det främst är spinning du har tänkt ägna dig åt kan det vara klokt att välja en renodlad spinningcykel. Om du däremot är ute efter mångsidig träning och vill varva enklare spinningpass med lugn uppvärmning och intervallträning, då kan en vanlig träningscykel vara ett bra val.

Tänk på cykelns ljudnivå

Vart du främst har tänkt använda cykeln har större betydelse än du kanske inser. Om du tänker trampa i vardagsrummet medan du och resterande familjemedlemmar tittar på TV, är ljudnivån en viktig aspekt. Vissa cyklar är betydligt mer tystgående än andra. Det här är definitivt något du bör tänka på när du ska välja en modell. Välj gärna en relativt tystgående variant om du vill kunna träna vart som helst i huset. Det här kan även vara bra att tänka på om du bor i lägenhet. Om du väljer en mindre dämpad variant kanske inte grannarna blir så glada om du kör ett träningspass klockan 22 på kvällen. Ägna därför ljudnivån en tanke när du ska välja produkt.

Vilka funktioner du vill ha

Storleken på displayen och tillgången till statistik och färdiga program är också en faktor som kan ha stor betydelse. Om du bara vill trampa för att värma upp före ett motionspass och för att varva ned efter ett pass, då kanske inte vare sig program eller display har så stor betydelse. Om du däremot kommer använda cykeln som ett viktigt inslag i ditt träningsprogram har detta förmodligen stor betydelse. Fundera därför över vad som är viktigt för dig, och vilka funktioner du vill ha och behöver.

Viktigt med en skön sadel

Sadelns form och stoppning kanske inte antas vara så väldigt viktigt. Där tycker vi att du ska tänka om. Tänk dig att du sitter ned och cyklar flera timmar i veckan. Då spelar cykelsadeln verkligen roll. Se till att välja en träningsscykel med en bekväm sadel som passar dig. En obekväm sadel kan faktiskt vara så avskräckande att du hellre avstår från att träna än utsätta dig för att behöva sitta på den. Välj därför med omsorg från början. På så sätt slipper du onödiga avbrott i din träning.

Viktigt med en skön sadel när du tränar på en motionscykel

Hållbarhet och kvalitet är förstås också viktiga aspekter. Dessa syns kanske inte på utsidan, men det går att läsa om dem. Det går också att få råd och rekommendationer från personalen i de butiker som säljer motionscyklar. Det spelar ingen roll om du har tänkt handla på webben eller i fysisk butik. Det finns alltid hjälp att få. Var också beredd på att en riktigt robust och hållbar variant kan vara betydligt dyrare än en enklare modell. Prisskillnaderna kan ibland tyckas vara stora, men det är väl värt de extra hundralapparna eller till och med tusenlapparna.

Vanliga försäljningsställen för träningscyklar:

 • Sporttema
 • XXL
 • Jula
 • Clas Ohlson
 • Stadium
 • Biltema
 • Rusta
 • Blocket

Frågor och svar kring Motionscyklar

✅ Vad kostar en motionscykel?

Det beror helt på vilken modell du väljer. Det finns riktigt billiga träningscyklar som inte kostar mer än cirka 1400 kronor. Det är ofta lättare modeller som eventuellt går att fälla ihop. De är praktiska att förvara och billiga i inköp, men inte lika robusta och hållbara som dyrare varianter. De cyklar som brukar hamna högre upp i olika tester kostar ofta mellan 3500 och 6000 kronor. Vill du att cykeln ska vinna i testerna kanske du får vara beredd att betala från 7500 kronor och uppåt. Det finns dock även billigare modeller som håller relativt hög kvalitet.

✅ Jag har problem med mina knän. Kan jag träna på motionscykel ändå?

Ja, generellt brukar motionscykel rekommenderas även till personer med ledproblem, då det erbjuder en väldigt skonsam träningsform. Men prata med din läkare eller sjukgymnast om du är osäker.

✅ Vilket är bäst, en klassisk motionscykel eller en spinningcykel?

För högintensiv träning rekommenderas ofta en spinningcykel. För lugnare träning är motionscykeln ofta ett bättre alternativ.

Källor:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin