Konditionsträna med en motionscykel


Cykling är en skonsam träningsform som de allra flesta kan utföra. I jämförelse med löpning har cykling färre stötar och mindre belastning något som gör att cykling inte är lika slitsamt för kroppen. Som med all annan träning gäller det dock att din cykelträning har en noggrann planering och struktur för att du ska kunna utvecklas och se resultat. Detta gäller oavsett om du tränar på en motionscykel inomhus eller om du cyklar utomhus. Genom att variera intensiteten och längden på ditt träningspass kommer du snart att upptäcka att din kondition förbättras.

Intervaller för att träna upp konditionen

För att jobba med konditionen är intervaller något som rekommenderas. Det betyder att du varvar mellan att ge allt du har och att ta det lugnt och olika nivåer däremellan. Cykling kan upplevas tuffare än man hade föreställt sig och man kan behöva ge det några gånger innan man fastnar för träningsformen. Försök göra en långsiktig planering med rimliga mål över hur långa pass du ska orka köra och hur intensiteten i passen ska vara. Glöm inte att planera in vilodagar!

Träna upp konditionen genom att cykla.

Träna med motionscykel

Att cykla på motionscykel brukar även kallas för spinning och det är något som de flesta gym och träningsanläggningar erbjuder idag. Du kan lägga upp din träning själv och använda de motionscyklar som finns i gymmet. Här lägger du själv upp hur länge du ska cykla och vilket motstånd du ska ha. Många träningsanläggningar erbjuder också spinning i grupp där du har en instruktör som guidar dig genom träningen. Spinning i grupp kan ha två inriktningar, antingen kondition eller styrka. Under ett pass för att träna din kondition instruerar ledaren hur snabbt du ska cyklar, vad du ska ha för motstånd och när det är dags att varva ned. Ofta är träningen styrd i intervaller och ska efterlikna cykling i det fria, alltså med lättare motstånd för att simulera nedförsbackar eller raksträckor och med tuffare motstånd för att simulera olika grader av uppförsbackar. Tränar du själv är ett tips att förbereda en spellista med låtar i olika tempon och sedan försöka trampa i takt med låten. På så sätt får du olika intensiteter och kan lägga på olika motstånd utöver det.

Träna upp din kondition med en motionscykel.

Cykla utomhus

Ska du istället ge dig ut i friska luften och cykla utomhus för att förbättra din kondition krävs det först och främst att du har en bekväm cykel. Se till att du sitter bekvämt och att du har rätt utrustning för att inte få ont i kroppen under träningens gång. Sedan är det bara att börja trampa. När du cyklar i det fria får du automatiskt variation i din cykling och intervallerna kommer mer oregelbundet. Utomhus går det naturligt både upp och ned vilket gör att du utmanas i din träning. Även här kan du förbereda med en låtlista och försöka trampa i takt med musiken oavsett om du cyklar på en raksträcka eller om det lutar uppåt. Försök håll samma trampfrekvens. Det är också viktigt att du varierar den sträcka som du cyklar så att du får nya uppförsbackar, längre eller kortare raksträckor och en ny miljö att cykla i.

Man som cyklar utomhus.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin