Boxningssäck

Bäst boxningssäck
Snabbmeny: Topp-3 Boxningssäckar Budgetval Vanliga frågor


Boxningssäcken är ett träningsredskap som är kraftigt underskattat. Egentligen handlar det kanske inte så mycket om underskattning, som om att många helt enkelt inte fått upp ögonen för den. Förhoppningsvis upptäcker fler hur stor nytta man faktiskt kan ha av en boxningssäck. Den ger möjlighet till omväxlande och rolig träning. Den låter dig dessutom träna upp såväl styrka som kondition.

Fördelar med boxningssäcken

Boxningssäckar har gott om fördelar. Det är ett förhållandevis litet redskap som inte kräver lika mycket utrymme som många andra maskiner och redskap. Det gör att du kan ha en säck hemma även om du bor ganska trångt.

Fördelar med en boxningssäck

Omväxling förnöjer

En annan fördel är att du kan få mycket omväxling i din träning när du använder dig av en boxningssäck. Du kan träna såväl uthållighet som teknik och styrka. Det bästa är att det inte alls är speciellt komplicerat. Det finns gott om övningar att hitta på nätet som du kan köra och du kan även få hjälp av en PT att lägga upp ett program med lämpliga övningar för just dig.

Uthållighet

Det finns gott om övningar att köra för den som vill förbättra uthålligheten. Du kan till exempel stå och slå på säcken utan avbrott i 2,5 minuter. När dessa minuter gått är det dags att köra full satsning och köra så hårt du kan under en halv minut. Därefter tar du en kort stunds vila för att sedan repetera. Här kan du använda önskat antal repetitioner, men fem brukar anses vara ett bra antal.

Ett annat sätt att utveckla uthålligheten är att köra intervallträning med boxningssäcken. Kör två minuter på max följt av 1 minuts vila och repetera önskat antal gånger. Du kommer snabbt se resultat. Du blir uthålligare, konditionen blir bättre och du bygger naturligtvis även upp styrkan på sikt.

 

Topp 3 Boxningssäckar 2023

Vi har valt dessa boxningssäckar som våra Topp-3.
Tre förstklassiga boxningssäckar. Resistenta och alltid redo att användas. Läder och stoppningsmaterial av hög kvalitet, speciellt utvalt för hårda och professionella träningssekvenser.


 

Budgetval

Tre boxsäckar till lägre pris, perfekta för en ambitiös boxningsträning hemma.
Dessa tre blir våra budgetval:


 

Teknik

Det finns gott om teknikövningar du kan köra vid säcken. Även här finns en hel del guidning att få online samt på gymmet med hjälp av en personlig tränare. Även om du har en boxningssäck hemma kan det vara klokt att gå några gånger hos en PT för att få tips och råd om hur du ska lägga upp din träning och vilka övningar du bör genomföra. På så sätt har du goda förutsättningar att lyckas med din hemmaträning.

När det gäller teknikträning finns det som sagt en hel del övningar att ta hjälp av. En rekommendation är att varva slag med sparkar. Du kan antingen blanda slag med sparkar i en serie, eller inleda serien med fem slag följt av exempelvis två sparkar. Tanken med den här typen av träningsserie är dels att jobba på tekniken, att få till ett bra flöde samt att se till att bibehålla och öka styrkan i både slag och sparkar trots att det även ska fokuseras på det tekniska. Det är inte alls enkelt, men det är nyttigt och ger stor effekt.

Stresslindring

Förutom omväxlande träning kan en boxningssäck även bidra med stresslindring. När du slår på en säck får du möjlighet att få ur dig frustrationer som byggts upp under dagen. Ilska, sorg och stress är känslor du kan få utlopp för under ditt träningspass. Många upplever att boxningsträning med just en säck är till stor hjälp när det gäller hantering av känslor och att det lindrar stress på ett bra sätt.

En boxningssäck kan bidra med stresslindring

Bra pris

När du ska köpa en boxningssäck kommer du upptäcka att det finns gott om olika modeller att välja mellan. Något annat som du kommer se är att det går att hitta mycket prisvärda och billiga säckar. Det går även att hitta hela set med såväl boxhandskar som boxningssäck och monteringsmaterial till bra pris. Att köpa en boxningssäck blir ofta betydligt billigare än att köpa andra träningsredskap och maskiner, även om priset förstås beror på vilken modell du väljer. Det finns naturligtvis även dyra varianter, men vill du komma billigt undan så går det alldeles utmärkt.

Olika typer av boxningssäckar

Som vi tidigare har nämnt i förbigående finns det en rad olika modeller. Vilken du ska välja beror på vilka möjligheter du har i hemmet samt vad säcken ska användas till. Det finns exempelvis takhängda alternativ och golvstående varianter. Det finns också speciallösningar för specifika ändamål.

Hängande säckar vs. stående säckar

Du kommer snabbt att se att det finns många hängande säckar i butikerna men även en del stående säckar som placeras på golvet. De hängande säckarna är kanske de allra vanligaste. De förekommer ofta på gym men många väljer även att ha sådana i sina hemmagym. Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna. En nackdel med de hängande modellerna, som får en del att istället satsa på en stående modell, är att det kan göra en del åverkan på taket när säcken hängs. Det är heller inte alla tak som håller för den vikten och belastningen. Innan du ger dig till att börja montera upp en boxningssäck i taket är det därför viktigt att du undersöker om taket i din bostad verkligen håller för den belastningen.

I lägenheter kan det dels vara så att du inte får sätta upp något i taket. Då är ett stående alternativ en lämplig lösning. Det kan också vara så att taket är av gips, vilket inte håller för en så pass tung belastning. Då behöver du också välja ett annat alternativ, exempelvis en stående boxningssäck. En fördel med den hängande säcken är å andra sidan att den ofta är stabilare än en stående säck. Den sitter där den sitter, förutsatt att takmaterialet håller. En golvstående modell kan behöva stöttas upp med vikter för att den ska stå kvar vid träning.

Många väljer en hängande modell till sitt hemmagym

En hängande model


Om du är osäker på hur du ska göra, på grund av att du gärna skulle vilja ha en hängande säck men inte vill göra hål i taket, kan en hängande säck monterad i en boxningsställning vara ett bra alternativ. Du får då fördelarna med en hängande säck, utan att behöva genomföra reparationer när det så småningom är dags att flytta.

Slagbollar

En typ av boxningssäck som ofta monteras just på ställning är slagbollen. Den är betydligt mindre än en klassisk boxningssäck. Syftet med denna boll eller säck är främst att öva teknik samt snabbhet. Kondition och koordination är bra träningsområden när du använder en slagboll. Om du enbart ska köpa själva bollen är denna ofta billigare än en traditionell boxningssäck. Det går att hitta slagbollar för mellan 500 och 700 kronor. Om du däremot vill ha en slagboll med ställning får du räkna med att betala mer. Då kan priset hamna på 1 500 – 2 500 kronor. Naturligtvis kan både lägre och högre priser också förekomma.

Slagdocka

En så kallad specialvariant är slagdockan. Precis som namnet antyder är den utformad som en docka. Tanken med denna typ av boxningssäck, om man ens kan kalla den det, är att den som ägnar sig åt kampsport ska få en mer verklighetstrogen känsla vid träning. Fördelen med att träna sparkar och slag på en slagdocka är att du får möjlighet att träna upp tekniken och höjden på slagen och sparkarna på ett bra sätt. Dockan är av ungefär samma längd som en riktig person, vilket gör att det blir mer realistisk träning. Inför en match kan detta vara väldigt bra, men även för nybörjaren som vill kunna träna även utanför träningspassen på klubben.

Att välja boxningssäck

Eftersom det uppenbarligen finns en rad olika alternativ att välja mellan när det är dags att köpa en boxningssäck, är det förstås intressant att diskutera hur valet av produkt ska gå till. Det finns olika sätt att komma fram till vilken säck du ska välja. Du behöver fundera ut hur mycket pengar du har möjlighet att lägga på detta träningsredskap. Det är ett bra första steg. När du vet din gräns kan du nämligen använda det som filter i de olika butiker du besöker. På så sätt får du bara upp alternativ som faller inom dina budgetramar. På så sätt sparar du tid när du ska välja modell, eftersom du slipper spendera tid på att läsa om de produkter som ändå inte blir aktuella av kostnadsskäl.

Användningsområde

När du har gjort den första filtreringen på pris är det dags att titta på nästa område, vilket blir hur säcken ska användas. Är det främst teknikträning du är ute efter, är det koordination, styrka, uthållighet eller kanske träning inför matcher? Detta kan också användas för att sortera fram vilka produkter som kan passa. Vill du öva upp snabbheten i slagen och förbättra tekniken är en slagboll kanske det du bör leta efter. Är du ute efter möjligheten till omväxlande träning där du kan öva såväl kombinationsprogram med slag och sparkar, styrka, kondition och uthållighet är förmodligen en traditionell boxningssäck det bästa alternativet. Vill du försöka återspegla en matchsituation så bra som möjligt är slagdockan produkten för dig.

Bostad och miljö

Något annat som också kommer att få stor betydelse är hur bostaden och bostadsmiljön ser ut. Bor du i hus eller lägenhet? Hyr du din bostad eller äger du den? Har du grannar ovanpå eller bor du i fristående villa? Vilket material är väggar och tak gjorda av? Svaren på dessa frågor bidrar till att bestämma om du behöver en säck att ställa på golvet eller hänga i ställning, eller om du kan välja en säck att montera upp i taket. Vet du till exempel att taket är gjort av gips kan du omedelbart släppa tanken på en takhängd säck. Då behöver du i stället fundera över om du ska välja en säck att hänga på ställning eller en modell som ställs på golvet. Samma sak gäller troligen om du hyr din bostad, eftersom det då brukar finnas kraftiga begränsningar på åtgärder du får och inte får göra.

Om du ska välja en stående boxningssäck behöver du leta efter de bästa varianterna. Se till att välja en produkt som är så gott som omöjlig att slå omkull. På så sätt slipper du onödig frustration och kan få ut så mycket som möjligt av din träning. Om du istället har bestämt dig för en hängande säck bör du tänka på säckens vikt. Se till att inte välja en alltför lätt säck eftersom säcken då kommer gunga onödigt mycket efter varje slag och spark.
 

Frågor och svar kring Boxningssäckar

✅ Hur tung bör en boxningssäck vara?

Det finns egentligen ingen fast gräns, men det rekommenderas ofta att du bör välja en säck som väger över 40 kg. Det behöver dock inte vara en gräns att söka efter. Om du har liten erfarenhet eller inte väger så mycket går det utmärkt att välja en lättare säck. Det pratas ofta om att boxningssäcken bör väga minst hälften av användarens egen vikt. En person som väger 80 kg skulle då behöva en säck med en vikt på minst 40 kg, medan någon som väger 50 kg skulle kunna klara sig med en säck på 25 kg. Nackdelen med att välja en säck som väger för lite är att den kommer gunga rejält, vilket kan resultera i onödiga träningsavbrott där du behöver ta tag i säcken innan nästa slag.
⭐ De boxningssäckar vi rekommenderar.


✅ Måste man använda handskar när man tränar med en boxningssäck?

Ja, det är alltid klokt att använda handskar oavsett vilken typ av boxningssäck du använder. Risken för skador är stor om du väljer att köra utan.


✅ Är det något som är extra viktigt att tänka på vid träning med boxningssäck?

Ja, uppvärmningen är oerhört viktig för att undvika skador. Är det slag du ska öva på behöver du värma upp överkroppen ordentligt. Ska du träna med både slag och sparkar behöver även ben och lår värmas upp.


Källor:Snabbmeny: Topp-3 Boxningssäckar Budgetval Vanliga frågor

Dela gärna denna artikel med dina vänner:Om artikelförfattaren


Mia Andersson är kommunikatör, webbansvarig och projektledare för Letsbuyit´s sektion om träningsmaskiner. Mia älskar att skriva om och att utöva idrott och träning. Hennes stora intressen är träning, kost och hälsa. Något Mia brinner för är att hjälpa människor till en mer aktivare livvstil.


Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom träningsutrustning:

LöparbandCrosstrainer träningBillig motionscykelRoddmaskiner
Trappmaskin hemmaBästa stakmaskinenMotionsbandTräningsbänkar
Viktväst för viktnedgångAirdyneTräna med hantlarBilliga skivstänger
Massagestol bäst i testSpikmatta testLång foam roller

Spinningpass hemmaBästa studsmattanBra träningsklockaGym hemma
Boxningshandskar dam