Energidryck

Bäst energidryck

Snabbmeny:
Toppval Energidrycker Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Energidryck är otroligt populärt och det dricks flitigt av många. Det är också en typ av dryck som det pratas mycket om, och som det finns en hel del åsikter kring. Frågor som ofta dyker upp är huruvida det verkligen är nyttigt att dricka energidryck, och vilka som kan ha nytta av de här dryckerna. Dessa frågor och flera andra ska vi titta närmare på nu. Tanken är att du ska få veta allt du behöver om energidrycker, vad du bör tänka på när du ska köpa den här typen av produkt och vilka som bör och inte bör dricka energidryck.

Vad är energidryck?

Energidryck är en dryckeskategori som tagits fram i syfte att ge ökad energi och bidra till ökat fokus. Främsta anledningen till att drycken kan bidra med detta är att energidrycken innehåller en förhållandevis hög mängd koffein. Hur stor mängd en burk faktiskt innehåller kan variera, men det är många som tror att det rör sig om mycket höga doser, vilket sällan stämmer överens med verkligheten. Faktum är att dosen många gånger kan jämföras med en eller ett par koppar vanligt kaffe, vilket det finns många som dricker inom loppet av en timme eller två.

Vad är energidryck?

Är det farligt att dricka energidryck?

En fråga som ofta dyker upp, och som det är oerhört viktigt att svara på, är den om huruvida det är farligt att dricka energidryck eller inte. Det finns många som har fått den bilden och det är naturligtvis av största vikt att man tar sådana frågor på allvar. Faktum är dock att det inte innebär någon hälsofara alls för de flesta att dricka energidryck. Om du är frisk och håller dig till rimliga mängder energidryck, kan du tvärtom få ökad energi av dessa drycker. Naturligtvis är en överkonsumtion aldrig bra. Om du dricker för många burkar per dag kan du börja uppleva obehag, vanligtvis i form av illamående. Exakt hur många burkar som du kan dricka utan att känna av några bieffekter kan variera något från en person till en annan. Om du håller dig till 1-2 burkar per dag bör det inte medföra några problem. Dricker du fler än så kan det vara en god idé att överväga att dra ned på intaget.

Toppval Energidrycker 2023

Vi har valt dessa Energidrycker som våra Toppval. Boosta din energi & få mer fokus under träning eller i vardagen.

Att välja rätt dryck

Du kommer snabbt märka, om du inte redan har noterat det, att det finns en mängd olika alternativ att välja mellan. Att du gör ett bra val är viktigt. Som vi redan har varit inne på kan det skilja en del när det kommer till innehåll, och då främst koffeinmängd. Naturligtvis finns det även skillnad när det kommer till smak. Du dricker förmodligen energidryck för att få ökad energi inför exempelvis träning, men du vill förmodligen även kunna njuta av smakupplevelsen. Därför bör du naturligtvis även lägga visst fokus vid just smaken när du ska köpa dryck av den här sorten. Vi ska nu ta en närmare titt på vad du bör titta på och vad som faktiskt är viktigt, för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt intag.

Att välja rätt energidryck

Koffeinmängden har stor betydelse

Att det är koffeinet i drycken som ger energi och till viss del även förbättrat fokus betyder inte att du ska söka med ljus och lykta efter en dryck med så högt koffeininnehåll som möjligt. Du bör sträva efter att hitta en produkt med en lämplig nivå som inte vida överskrider den koncentration du får i dig via en eller två koppar kaffe. Du kan till exempel hitta burkar som innehåller 180 mg koffein. Det motsvarar cirka 2-3 koppar kaffe. Det klarar de flesta av utan att må dåligt, förutsatt att du inte är intolerant mot koffein. Om du väljer en sådan produkt där koncentrationen är så pass hög bör du dock vara väldigt noga med att inte dricka mer än en burk per dag. Någon gång kanske du kan unna dig två burkar, men att göra det till en vana är ingen god idé.

Det finns burkar med ett ännu högre koffeininnehåll. Vissa innehåller 200 mg eller i sällsynta fall ännu mer. Det kan vara i överkant för väldigt många, och generellt brukar det sägas att en lägre koncentration är att föredra. Om du vet med dig att du kan vara något överkänslig mot stora koffeinmängder bör du förstås ta dig ännu lägre ned på skalan, och leta efter produkter med en koffeinmängd på 100 mg koffein per burk, eller kanske till och med mindre än så. Många tillverkare erbjuder olika produkter i sortimentet, med varierande koffeinmängd. Det gör att den som är mer tolerant kan hitta burkar med högre mängd och de som tål koffein sämre kan hitta burkar med en låg dos koffein. Detta gör att de allra flesta kan hitta något som fungerar och ger ökad energi utan att framkalla obehagskänslor.

Koffeinmängden har stor betydelse

Övrigt innehåll

Naturligtvis ska du inte enbart gå efter koffeinhalt när du gör ditt val. Du behöver granska innehållsförteckningen i helhet och se till att du väljer en så hälsosam produkt som möjligt. Vissa energidrycker innehåller till exempel stora mängder socker, vilket kan vara något du vill försöka undvika. Det går utmärkt att hitta sockerfria alternativ, och det finns även energidrycker som visserligen innehåller socker, men ganska låga doser, vilket också kan tänkas vara ett gångbart val. Det är inte bara ämnen du vill undvika som du bör hålla utkik efter. Det kan naturligtvis också vara klokt att leta efter ämnen som faktiskt är bra. Numera finns det gott om energidrycker som innehåller olika typer av vitaminer, som kan ge ytterligare energi-boost och andra hälsofördelar. Leta gärna efter sådana, mer fördelaktiga produkter.

Smak

Sist men inte minst behöver du naturligtvis även ta en titt på vilka smaker som erbjuds. Har du generellt någon favorit bland smaker på drycker? Du kanske tycker att hallon är det godaste som finns? Då kan det vara en bra idé att leta efter en energidryck som smakar hallon, kanske i kombination med något annat. Gillar du apelsin mer än andra ingredienser? Då är det naturligtvis apelsinsmak du bör söka efter. Se helt enkelt till att hitta en energidryck som smakar bra och som innehåller bra ingredienser. Då kan du få nytta och glädje av den här typen av dryck.


Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Energidrycker

✅ Finns det några fördelar med att dricka energidryck?

Det som generellt får så många att dricka energidryck är, precis som namnet antyder, att den ger extra energi. Många upplever även att den ger ökat fokus. Det här är en fördel för den som tränar, men det är även vanligt att man dricker den här typen av dryck i andra sammanhang, exempelvis när man behöver höja energinivån i jobb- eller utbildningssammanhang.

✅ Det finns många olika energidrycker på marknaden. Vad bör man tänka på när det är dags att välja?

Innehållet är i sig det viktigaste men det förstår nog alla. De enskilt viktigaste aspekterna är mängden koffein och mängden socker. Idag finns det många sockerfria energidrycker, men om du väljer en av de produkter som inte är sockerfri gäller det naturligtvis att du ser till att hålla nere förbrukningen så att du inte får i dig för stora mängder socker. Vad gäller koffeinhalten är det här definitivt något du bör hålla koll på. Vissa energidrycker innehåller inte mer koffein än vad en till två koppar vanligt bryggkaffe gör, vilket innebär att vem som helst i stort sett kan dricka dem. Andra energidrycker innehåller betydligt mer koffein. Om du vill ha en koffeinmängd som motsvarar cirka en kopp kaffe är cirka 75 mg koffein per burk att rekommendera. Du kommer dock märka att vissa burkar innehåller så mycket som 180 mg koffein, och i vissa fall till och med mer än så, vilket är väldigt mycket såvida du inte väger ganska mycket eller har en väldigt hög toleransnivå gällande koffein. Andra saker att ta hänsyn till är förstås smaken samt övriga ingredienser. Vissa drycker innehåller förutom koffein även olika örtblandningar som kan bidra till ännu bättre fokus och höjda energinivåer.

✅ Är det många kalorier i energidryck?

Det är en bra fråga. Vissa dryckesalternativ är fria från såväl socker som kolhydrater och innehåller mellan 0 och 10 kalorier. Andra innehåller socker och andra ämnen som ger en betydligt högre kalorimängd. Det går alltså inte att säga om det är många kalorier i energidryck eller inte, eftersom det beror helt på vilken dryck du väljer. Vissa är kalorisnåla medan andra inte är det.

✅ Finns det några nyttiga ämnen i energidryck?

Ja, även om innehållet naturligtvis varierar från en dryck till en annan. Det innebär att vissa har ett relativt näringsrikt innehåll medan andra inte alls är lika nyttiga. Vissa av de mer hälsosamma alternativen innehåller exempelvis örtblandningar där örter med goda hälsoeffekter som ginseng och ginkgo ofta ingår. Extrakt från grönt te ingår också i många energidrycker, liksom olika vitaminer som har många positiva effekter på hälsan och välmåendet.

✅ Finns det några nackdelar med energidryck?

En överdrivet stor förbrukning kan leda till att man mår illa och vissa kan även uppleva allmänt obehag. Det har att göra med koffeinmängden som man får i sig. För vuxna personer som är friska finns det egentligen ingen nackdel med en balanserad förbrukning, förutsatt att man inte är intolerant mot något av de ämnen som finns i drycken.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Energidrycker Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin