Matsmältningstillskott

Bäst matsmaltningstillskott

Snabbmeny:
Toppval Matsmältningstillskott Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Upplever du ofta att du har problem med matsmältningen? Det kan vålla en del obehag och bekymmer och du vill mest troligt försöka få bukt med problemet så snabbt som möjligt. Det kan finnas en del att göra med hjälp av kosten, men du kan också ta hjälp av ett matsmältningstillskott. Det finns en hel del sådana att välja på och du kan med stor sannolikhet hitta en produkt som passar dig och det behov du har.

Mer om problemen och varför de uppstår

Så vad beror då matsmältningsproblem på hur yttrar det sig, det vill säga vad ger det för problem? Exakt hur besvären ser ut kan förstås variera, eftersom olika individer kan ha olika upplevelser. Generellt brukar matsmältningsproblem kunna ge besvär som uppblåst och irriterad mage och sura uppstötningar. Vissa upplever problem med illamående. För en del som lider av detta kan besvären bli svåra och besvärliga att stå ut med, medan andra snarare ser det som ett störande moment, men inget allt för besvärligt. Om du upplever dina besvär som kraftiga vill du förstås få bukt med bekymret riktigt snabbt, men även om du hör till den kategorin som upplever bieffekterna som lindriga vill du förmodligen veta vad de kan tänkas bero på, och förmodligen också försöka göra något åt det.

Generellt brukar matsmältningsproblem kunna ge besvär som uppblåst och irriterad mage och sura uppstötningar.

Olika orsaker

Det kan finnas olika bakomliggande orsaker till att man drabbas av matsmältningsproblem. Vissa gör det på grund av sådant de äter som kroppen har svårt att hantera, andra gör det på grund av ålder. För att kroppen ska klara av att bryta ned det du äter och dess innehåll krävs det att det finns en tillräcklig mängd av de vitala enzymer som har till uppgift att sköta detta. Det kan vara så att du inte får i dig tillräckligt stor mängd av dessa genom kosten, vilket lider till brist på denna vara. Då kan du antingen behöva ställa om din kost något för att säkerställa att behovet tillfredsställs, eller börja med matsmältningstillskott, eller kanske till och med båda. Det är också naturligt att produktionen av dessa enzymer minskar när du blir äldre. Även om du äter sådant som gör att produktionen stimuleras kan det vara så att det ändå inte är tillräckligt. Då kan det vara en god idé att börja med ett tillskott, så att kroppen klarar att hantera matsmältningen på ett tillfredsställande sätt.

Viktigt att matsmältningen fungerar av flera skäl

Att matsmältningen fungerar är naturligtvis väldigt viktigt. En av anledningarna är naturligtvis att du ska må bra och slippa ha problem med uppblåst och krånglande mage, men det är inte det enda skälet, och faktiskt inte det viktigaste. Det allra viktigaste skälet till att det här är en funktion som måste fungera, är att matsmältningsprocessen även hanterar upptag av vitaminer och mineraler. Om dessa inte bryts ned och tas upp av kroppen kommer du på sikt att drabbas av olika vitamin- och mineralbrister, något som kan få stora konsekvenser för din hälsa. Vissa vitaminbrister kan göra dig trött och energilös, men det finns även vissa vitaminer som är rent av livsviktiga. Om nivåerna bli för låga kan det alltså vara riktigt farligt. Med detta i åtanke är det alltså viktigt att din matsmältning förbättras om den är dålig i dagsläget.

Toppval Matsmältningstillskott 2024

Vi har valt dessa Matsmältningstillskott som våra Toppval. Motverkar gaser & svullen mage.

Förändringar i kost

Hur kan du då gå till väga om du vill försöka lägga om din kost för att förbättra matsmältningen? De enzymer som behövs för matsmältningsprocessen finns i olika mängd i väldigt många livsmedel, men om du verkligen vill göra vad du kan för att främja processen finns det några livsmedelsprodukter du kan äta som verkligen är gynnsamma. Det handlar till exempel om papaya, ananas och aloe vera. Även groddar är mycket bra att äta eftersom de innehåller en hög enzymhalt.

Förändringar i kost

Att hitta ett matsmältningstillskott som hjälper kroppen på traven

Förr eller senare är det högst troligt att du kommer vilja testa ett matsmältningstillskott, för att hjälpa kroppen få det den behöver för att kunna bryta ned kolhydrater, proteiner, vitaminer och allt annat som ska tas om hand. Du kan naturligtvis ta kontakt med en näringsterapeut för att få tips och råd om vad just du behöver tänka på när du ska välja tillskott. Det kan vara värdefullt att få information som är anpassad efter just dina förutsättningar och hur det ser ut med eventuella vitamin- och mineralbrister i din kropp. Här ska vi ta en titt på vad man mer allmänt bör tänka på för att hitta ett riktigt bra matsmältningstillskott som kan bidra med fördelaktiga egenskaper.

Granska innehållet

Det första du bör göra när du sitter och väljer mellan olika matsmältningstillskott är att granska innehållet. Du bör förstås säkerställa att det tillskott du slutligen väljer inte innehåller något som du inte tål. Det är lätt att glömma att vissa produkter exempelvis kan innehålla mjölkprodukter eller laktos, något som vissa inte alls tål. Se därför till att det inte finns några ämnen i produkten som du är intolerant mot. Då kan du uppleva motsatt effekt eftersom magen kan börja krångla ännu mer. Om du är vegetarian eller vegan är det också mycket noga att säkerställa att tillskottet inte innehåller några animaliska produkter. Vidare vill du förmodligen försöka hitta ett tillskott med så naturliga ingredienser som möjligt. Ta också en titt på vilka vitaminer och enzymer man använder, så att du kan säkerställa att du får det du behöver.

Att hitta ett matsmältningstillskott som hjälper kroppen på traven

Ta en titt på doseringsrekommendation

Undersök hur många kapslar som rekommenderas per dag, och hur dessa ska tas. Ibland rekommenderas 1-2 kapslar per dag, medan andra ska tas före varje måltid. När du vet hur ofta tillskottet ska tas, och i vilken mängd, kan du också räkna ut hur länge en förpackning kommer räcka. På så vis blir det lättare att jämföra priset mot andra liknande produkter. Att bara titta på priset på en produkt hjälper inte och säger egentligen inte så mycket, eftersom dosrekommendationen kan se helt annorlunda ut. En produkt som på pappret är dyrare kan visa sig vara ett ekonomiskt bättre val, eftersom den räcker betydligt längre. Tänk dock på att innehållet är mycket viktigare än priset.


Frågor och svar kring Matsmältningstillskott

✅ Vem bör ta matsmältningstillskott?

Den som har problem med dålig matsmältning eller problem med uppblåst mage och ett krånglande tarmsystem kan ha nytta av att ta ett bra matsmältningstillskott.

✅ Hur ofta behöver man ta ett matsmältningstillskott för att de ska ge effekt?

Det kan vara olika doseringsrekommendation beroende på vilken produkt du valt. De flesta ska tas i samband med måltid, men i vissa fall kan det vara en gång om dagen, i andra fall två gånger om dagen. Det kan också finnas produkter och situationer som kräver ett intag av tillskott tre gånger per dag. Vilken dos som krävs beror inte enbart på typen av tillskott utan även på omfattningen av besvären.

✅ Vad innehåller matsmältningstillskotten som säljs?

Något kan innehållet förstås variera. Ofta är den viktigaste delen olika enzymer som även finns i kroppen på naturlig väg. Laktasenzym och proteasenzymer är exempel på den typen av gynnsamma enzymer som i hög grad bidrar till en sund matsmältningsprocess. Detta på grund av att de bryter ner såväl proteiner som kolhydrater. Det finns även andra enzymer än dessa, som till exempel bidrar till att bryta ned fett och stärkelse. Amylas och lipas är två mycket viktiga enzymer för att bibehålla en god matsmältning.

✅ Går det att få i sig större mängder av dessa nyttiga enzymer på andra sätt än genom matsmältningstillskott?

Ja, det finns olika livsmedel som man kan äta för att få i sig dessa goda enzymer. Några sådana exempel är ananas, groddar och aloe vera, men det finns naturligtvis fler sådana livsmedel.

✅ Hur kan problem med matsmältningen yttra sig?

Det kan ge olika typer av besvär, varav de vanligaste är uppblåsthet, sura uppstötningar och en mage som är uppenbart irriterad.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Matsmältningstillskott Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin