Selentillskott

Bäst selentillskott

Snabbmeny:
Toppval Selentillskott Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter


Selen är ett mineralämne som finns naturligt i din kropp, men som du också behöver tillföra genom kosten och ibland också genom tillskott. Selen är ett livsviktigt ämne, som skyddar mot fria radikaler och därmed ger skydd mot en mängd olika sjukdomar. Det stärker hjärtat och andra musklers funktion och det stärker också immunförsvaret. Selen fungerar som en antioxidant och det ingår i en rad viktiga enzymer som bidrar till att skydda cellerna i kroppen. Våra kroppar utsätts ständigt för fria radikaler som bryter ner cellerna och får dem att åldras. De fria radikalerna frisätts, till exempel, när vi omsätter syre, stressar eller solar. Antioxidanter skyddar mot de fria radikalernas inverkan på cellerna.

För att vårt immunförsvar ska fungera bra

Selen har även en viktig roll i förbränningen eftersom det medverkar till reglering av sköldkörtelhormonerna. För att vårt immunförsvar ska fungera bra är det beroende av selen, då det verkar som om de vita blodkropparna som försvarar kroppen fungerar sämre om det finns för lite selen. Dessutom kan brist på selen ge sämre kvalitet på hår och naglar.

Många tar också selentillskott som ett skönhetspreparat för att få stärka hår och naglar.

Du får i dig selen via kosten, men kanske inte i tillräcklig mängd. Det mesta av det dagliga intaget av selen kommer från kött, fisk, skaldjur, mjölk, ost, ägg och nötter. I genomsnitt får vi svenskar i oss 40 – 50 mikrogram per dag genom kosten. Selen absorberas effektivt i tarmen, och cirka 70 – 90 % av det selen vi får i oss absorberas. Den som äter växtbaserad kost har svårare att få i sig tillräckligt med selen. Dels för att ämnet förekommer mer i animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Men, också för att jordarna i vårt land är relativt fattiga på selen, vilket gör att halterna av selen i de odlade grödorna blir låga. Om du äter växtbaserad kost, eller av annan anledning får i dig för lite selen, är det bra att ta ett selentillskott för att vara på den säkra sidan.

Många tar också selentillskott som ett skönhetspreparat för att få stärka hår och naglar.

Toppval Selentillskott 2023

Vi har valt dessa Selentillskott som våra Toppval.

Vem behöver ta selentillskott

Rekommenderat dagligt intag av selen är 50 mikrogram för kvinnor och 60 mikrogram för män. Även om konstaterad selenbrist är relativt ovanlig får de flesta av oss inte i oss de rekommenderade mängderna varje dag. Om du är vegetarian eller vegan är risken stor att du inte får i dig tillräckligt med selen. En bra vegetabilisk källa till selen är gröna linser, men förmodligen äter du inte dessa varje dag. ett tillskott av selen gör att du vet att du får i dig tillräckligt mycket så att cellerna och immunförsvaret kan fungera som det ska.

Vem behöver ta selentillskott

Det finns naturligtvis också många som inte enbart äter växtbaserad kost, men som ändå inte får i sig det rekommenderade intaget av selen, och som därför har nytta av ett tillskott av det viktiga ämnet.

Om du har sköra naglar och/ eller livlöst hår kan ett tillskott av selen vara en lösning på problemet.
Vid normal användning ger selen inga biverkningar. Vid mycket höga doser kan man drabbas av selenförgiftning, som kan ge symptom som feber, illamående, dålig andedräkt, men också, i värsta fall, allvarligare biverkningar som leverinflammation och problem med hjärta och njurar. Ett för högt intag av selen kan också ge andra negativa effekter, och kan då öka riskerna för de sjukdomar och problem som selen egentligen ska hjälpa mot.

Så var noga med att inte överskrida det rekommenderade dagliga intaget när du använder selentillskott. Tänk också på att det finns vissa läkemedel som kan påverkas av selentillskott. Om du tar andra läkemedel, som exempelvis antacida, kortikosteroider, kolesterolsänkande läkemedel eller p-piller bör du rådgöra med din läkare innan du tar selentillskott.

Tips för dig som ska köpa selentillskott

Som så ofta när det gäller kosttillskott är utbudet mycket stort, och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Selen finns i de flesta multivitaminer, så om du redan tar sådana behöver du inte skaffa extra selentillskott. Men, om du bara vill öka intaget av selen finns det både i form av tabletter och kapslar. För att hitta den bästa produkten är det bra att jämföra olika produkter och kolla innehållsförteckningen. Det är alltid bra att hitta så rena produkter som möjligt, utan onödiga tillsatser eller utfyllnader. Se också efter hur stor koncentrationen är, och hur mycket selen som finns i varje kapsel.

Tips för dig som ska köpa selentillskott

Saker att tänka på när du ska köpa selentillskott är:

  • Innehåll
  • Pris
  • Recensioner och omdömen

Vad innehåller burken du tänker köpa? Vilken typ av innehåll, kapslar, tabletter eller något annat. Hur mycket innehåller förpackningen? Vilken form av selentillskott du köper är mest en fråga om tycke och smak. Kanske tycker du att det är enklare att svälja kapslar, och då ska du självklart välja kapslar. Effekten av kosttillskottet är densamma oavsett i vilken form tillskottet är.

Om du bara tänker ta selentillskott tillfälligt kan det vara bra att köpa en mindre förpackning. Kommer du att behöva ett tillskott av selen under en längre tid är det oftast fördelaktigt att köpa förpackningar med mer innehåll, både ur ekonomisk och praktisk synvinkel. Om du ska välja en produkt med hög eller låg dosering av selen beror till stora delar på hur ditt naturliga intag av selen ser ut. Om du äter bra och får i dig en hel del selen genom kosten, men är osäker på om det är tillräckligt är det bättre att välja ett lågdoserat tillskott. Vet du att du får i dig alldeles för lite genom kosten kan du välja ett tillskott med högre dos av selen.

Priset spelar förstås roll. Det är inte alltid det dyraste som är bäst. Om du får önskat innehåll i en billigare produkt finns det förstås ingen anledning att välja ett dyrare preparat. Större förpackningar brukar också bli billigare i längden.

Ibland kan det vara bra att lyssna till vad andra tycker. Idag är det lätt att hitta recensioner och omdömen om en produkt, både från experter och andra användare. På så sätt kan du, till exempel, få svar på vad andra personer med samma problem som du har valt, och vilken effekt de fått av produkten.


Tips på fler av våra köpguider:


Frågor och svar kring Selentillskott

✅ Vilken nytta gör selentillskott?

Selen har gott om positiva hälsoeffekter. Den främjar ett starkare immunförsvar och den ger ett skydd mot fria radikaler. Den har även en positiv effekt på blodcirkulationen och balanserar den funktion som sköldkörteln har i kroppen. För män kan selentillskott också förbättra fertiliteten. Dessutom verkar den som en antioxidant som kan dämpa inflammationer.

✅ Hur stor dos selentillskott bör man ta per dag?

Det går inte att ge ett enkelt svar på den frågan, eftersom den rekommenderade dosen beror på användaren. Riktigt små barn rekommenderas till exempel inte överskrida 20 mikrogram per dag, medan tonåringar och vuxna generellt brukar rekommenderas en dos på 55 mikrogram dagligen. Det finns dock vissa som kan rekommenderas en högre dos, exempelvis kvinnor som ammar. När man köper ett selentillskott bör man därför vara noga med att kontrollera dosrekommendationen och följa den.

✅ Behöver alla ta selentillskott?

Nej, det finns många som får i sig tillräcklig mängd av selen genom kosten och då finns det ingen anledning att ta ett tillskott. Man uppnår inga hälsofördelar genom att fylla på en redan tillräcklig dos. Att ha ett alltför högt intag av selen kan rentav vara skadligt. För att det ska vara skadligt krävs dock generellt en dos på cirka 300 mikrogram per dag eller mer.

✅ Kan selentillskott ge några biverkningar?

Inte om man håller sig till den rekommenderade dosen per dag. Vid för stort intag kan det dock ge vissa bieffekter så som illamående och feber. I enstaka fall kan också ett allt för stort intag av selen leda till hjärtproblem och påverkade levervärden.

✅ I vilken form kommer selentillskott?

De finns i tablettform men även i kapselform beroende på vilket tillskott man väljer.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Selentillskott Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin