Fritidshusförsäkring

Om du äger ett fritidshus som du vill försäkra, eller kommer att överta ett sådant hus inom kort, finns det en del viktiga saker att tänka på. Det är viktigt att det blir rätt, så att du verkligen har ett komplett och bra skydd för stugan. Vi ska därför gå igenom vad du bör tänka på när du väljer försäkring, och vad en bra fritidshusförsäkring bör innehålla.

Bäst Fritidshusförsäkring

Snabbmeny:
Toppval Fritidshusförsäkringar Vanliga frågor


Toppval Fritidshusförsäkringar 2024

Vi har valt dessa försäkringsbolag som våra Toppval för Fritidshusförsäkring.

Inget förslag ännu.

Bra att känna till

Det finns gott om skäl till att skaffa en omfattande och bra fritidshusförsäkring. Näst efter bostadsköpet är förmodligen köpet av fritidshuset ett av de dyraste inköpen du gör i ditt liv. Det är också en av de värdefullaste ägodelar du har. Det gäller därför att du vårdar det med omsorg men också att du ser till att välja den bästa försäkring du kan hitta. Även om det finns många likheter mellan fritidshusförsäkringarna som erbjuds hos de olika bolagen på marknaden, så finns det även skillnader. Dessa kan visa sig vara betydelsefulla.

Detta gör en fritidshusförsäkring

Detta gör en fritidshusförsäkring

En fritidshusförsäkring finns till för att skydda ditt fritidshus. Så långt är det inte speciellt komplicerat att förstå vad det handlar om. Men vad exakt är det som skyddas? Till viss del kan det skilja från ett bolag till ett annat, men på det stora hela brukar de flesta försäkringar vara tämligen lika. Skadegörelse är en sak om omfattas av försäkringen. Detta är förstås väldigt positivt, även om det inte är den delen av försäkringen som oftast behöver utnyttjas. Eftersom fritidshuset ofta står obevakat under ganska långa och många perioder varje år, kan dock skyddet som omfattar just skadegörelse kännas väldigt bra att ha.

Skydd vid brand

Brand är en förskräcklig händelse som dessvärre lika gärna kan inträffa vid fritidshuset som hemma. Det är inte alltid du som ägare av huset kan göra något åt detta. Bränder kan till exempel uppstå till följd av ett blixtnedslag eller en gräsbrand som uppstått till följd av långvarig torka och värme. De kan även uppstå till följd av en kortslutning som du aldrig hade kunnat förutse. Med tanke på detta går det aldrig att helt skydda vare sig dig själv eller fritidshuset mot bränder. Just därför är det extra skönt att det går att teckna en försäkring som ersätter skadorna som kan uppstå till följd av en brand. Om huset skulle brinna ned till grunden så att det inte går att renovera, får du också ersättning så att du kan bygga upp ett nytt fritidshus på grunden där det gamla stått.

Skydd vid angrepp från skadedjur

Skadedjur kan dyka upp även i en sommarstuga, skidstuga eller annan typ av fritidshus. Tyvärr kan de vara lika besvärliga att bli av med där som hemma i bostaden. Då är det tur att det finns försäkringar som täcker omkostnaderna för de åtgärder som krävs för att bli av med skadedjuren. Om du inte har råkat ut för skadedjur i din egen bostad kanske du inte riktigt har koll på hur besvärliga de här små djuren kan vara. Lita då på oss när vi säger att du kommer vilja bli av med skadedjuren fortare än kvickt om de angriper ditt fritidshus.

Eftersom den här typen av hus ofta är belägna i närhet till naturen är risken större att de angrips av olika typer av djur. Då gäller det att du kan ringa efter hjälp att bli av med dem, så snart de upptäcks, utan att det blir dyrt för dig. Med en fritidshusförsäkring kan du få hjälp med att få bort skadedjur som husbock och möss utan att det kostar dig något mer än självrisken. Det är guld värt. Förutom att skadedjur kan förstöra fastigheten och inredningen, är de även ganska olustiga att ha omkring sig.

Naturvållade skador

Naturen har mycket positivt att bidra med, men det händer även att den ställer till problem för oss människor ibland. Väder och vind kan förstöra saker och ting när de visar sig från sina sämre sidor. Vinden kan få träd att blåsa ned på taket, så att taket eller till och med hela huset förstörs. Långvarigt och kraftigt regn kan leda till läckage och fuktskador. Då är det väldigt skönt att ha en bra försäkring att förlita sig på, något som du kan känna dig säker på att du har om du väljer att teckna en bra fritidshusförsäkring.

Vattenrelaterade skador

Vattenrelaterade skador är ofta en husägares största mardrömmar. De är krångliga att få bukt med och framför allt brukar kostnaderna skjuta i höjden. Då är det oerhört viktigt att ha ett försäkringsskydd som omfattar skador åsamkade av vatten. Fritidshusförsäkringen brukar inkludera skydd mot viss typ av vattenskador. Det rör sig ofta om skador som dykt upp på grund av läckage. Även skador som kommit på grund av en översvämning brukar omfattas. Däremot kan det finnas andra typer av vattenskador som inte omfattas av en vanlig fritidshusförsäkring. Det går ofta att teckna någon typ av tilläggsförsäkring om du är på jakt efter ett mer omfattande skydd.

Värt att undersöka diverse tilläggsförsäkringar

När du tecknar en vanlig fritidshusförsäkring skaffar du dig samtidigt ett bra grundläggande skydd. Du har sett till att din stuga är skyddad mot de vanligaste problemen som kan uppstå. Däremot vore det naivt att säga att den här typen av försäkring täcker allt som kan tänkas behövas. När man har tagit fram försäkringslösningarna för just fritidshus har man haft i åtanke att de här stugorna oftast inte är lika robusta och välisolerade som ett vanligt bostadshus. Man har även tagit hänsyn till att de här husen inte är bebodda under hela året, utan enbart under kortare perioder. Detta har naturligtvis gjort sitt för att påverka såväl kostnad som omfattning. Om du vill ha ett mer omfattande skydd behöver du ta hjälp av tilläggsförsäkringar för att bygga på den befintliga försäkringen. Då kostar det förstås lite mer, men du kan också känna dig mer trygg i vetskapen att du har ett mer komplett skydd.

Skydd för lösöre

När det gäller lösöre har olika försäkringsbolag lagt upp det på olika sätt. I vissa försäkringar ingår ett grundläggande skydd för lösöre, medan det hos andra bolag måste tecknas som ett separat tillägg. Även om det ingår brukar det röra sig om en relativt låg maxgräns på vad lösöret får vara värt för att försäkringen ska täcka det om något händer. Vissa förvarar inte alls speciellt många värdefulla föremål i stugan och har inga problem att klara sig med ett basskydd.

Andra har det nästan mer påkostat i stugan än i hemmet, och upplever att det definitivt finns ett behov av att förbättra lösöreskyddet. Det är inga problem. Om du är beredd att höja försäkringspremien en aning kan du teckna en tilläggsförsäkring som ger dig lösöreskydd i fritidshuset om någon sådan inte ingick från början. Om det ingick, men med en låg övre gräns, kan du istället höja gränsen så att allt lösöre som du har i stugan omfattas. Det ger dig troligen ett större lugn när du reser hem igen, och naturligtvis även under de perioder då du vistas i ditt fritidshus.

Skydd för lösöre

Allriskförsäkring kan alltid vara bra att ha

Oavsett vilken typ av försäkring du tittar på så brukar allrisken dyka upp som ett tillgängligt tillägg. Fritidshusförsäkringen är naturligtvis inget undantag. Det går alldeles utmärkt att teckna en så kallad drulleförsäkring även för fritidshuset. Detta är en försäkring som alla kan ha nytta av, oavsett om du vanligtvis är en mycket försiktig person eller om du ofta har lite otur. Med en allriskförsäkring kan du få ersättning från försäkringsbolaget även om du på grund av oaktsamhet orsakar en skada på inredning exempelvis.

Försäkring för små båtar

Försäkring för små båtar

Vissa som har ett fritidshus har även en liten båt i anslutning till stugan. De tycker om att komma till sitt lilla hus för att koppla ned och släppa vardagens stress. I avkopplingsrutinen ingår ofta en tur på sjön, och då kan en liten eka eller annan liten båt vara bra att ha. Om du har en vanlig fritidshusförsäkring är inte din lilla båt försäkrad per automatik. Det finns däremot tilläggsförsäkringar hos de flesta försäkringsbolag, som du kan teckna för att även den småbåt som du har i anslutning till stugan ska omfattas av försäkringen. Många upplever att det känns bra att ha en sådan lösning, där både stugan och båten skyddas av samma försäkringsbolag.

Frågor och svar kring Fritidshusförsäkringar

✅ Vad kostar en fritidshusförsäkring?

Det varierar rejält. Det går inte att komma med något schablonpris, då det finns många olika försäkringsbolag som erbjuder den här typen av försäkring. Premien kan ändras baserat på var huset finns någonstans, hur hög självrisk man väljer och flera andra faktorer. Det bästa du kan göra är därför att se över vilka erbjudanden olika försäkringsbolag har när det kommer till den här typen av försäkring. Titta på vilka försäkringspaket de har att erbjuda, och vad de erbjuder för försäkringspremie. Se också över vad du kan göra för att pressa ned premien.

✅ Vad avgör om ett hus är ett bostadshus eller ett fritidshus?

Till största del handlar det om huruvida du är folkbokförd i huset eller inte. Generellt menar man skidstugor, sommarstugor och torp när man pratar om fritidshus, men de kan se ut på många olika sätt och vara olika stora. Vissa går egentligen att bo i året runt för den som vill, medan andra saknar indraget vatten och tillräcklig isolering för att kunna användas året runt. Vanligtvis räknas ett hus som fritidshus om du inte bor där permanent och inte heller är folkbokförd där.

✅ Täcker fritidshusförsäkringen även skogsmarken som finns i anslutning till min stuga?

Nej, det gör den i allmänhet inte. Om du äger skog behöver du vanligtvis teckna en tilläggsförsäkring för att även denna ska omfattas av ett skydd.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Fritidshusförsäkringar Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Försäkringar:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin