Båt att fiska ifrån

Båt att fiska ifrån
Vad finns det för båttyper om man vill fiska i sjö som privatperson?

Att kunna åka ut på sjön för att fiska när vädret tillåter ger en stor frihetskänsla. Det finns många som uppskattar detta. För den som inte ägt någon båt tidigare kan det dock vara svårt att veta vilken typ av båt man bör köpa om man vill kunna åka ut på sjön för att fiska. Det finns olika båttyper som kan vara lämpliga. Vilket som är det bästa valet beror på vilken typ av fiske du vill ägna dig åt.

Roddbåten – det enkla alternativet

Det enklaste, och vanligtvis också billigaste alternativet är att satsa på en enkel roddbåt. Det finns båtar som kan användas både med motor och åror, men om du inte har något emot att ro, och inte vill bege dig så långt ut på sjön, kan en vanlig roddbåt räcka utmärkt. Det här kan vara en utmärkt nybörjarbåt och du får dessutom motion samtidigt som du får uppleva friheten till sjöss. Bege dig mot en närliggande vassdunge och se om du kan fånga en gädda eller en abborre. Om du vill använda dig av metspö eller kastspö avgör du förstås själv.

Styrpulpet – ett utmärkt val för trolling

En styrpulpet kan vara ett utmärkt val om du vill ägna dig åt trollingfiske. Det här är en öppen motorbåt. Den är ganska liten och inte så stabil. Det betyder att den fungerar alldeles utmärkt att använda i insjöar. Däremot lämpar den sig inte att ta ut till havs där det går höga vågor, det är den inte tillräckligt solid och stor för.


Härligt med en egen båt att fiska ifrån.

Aluminiumbåt vid sportfiske

De som ägnar sig åt sportfiske på mer avancerad nivå brukar ofta anse att en aluminiumbåt är ett bättre val än en plastbåt eller en glasfiberbåt. Anledningen till detta är att aluminium ofta tål mer slitage och är lättare att hålla rena och fina. Dessutom väger ofta en aluminiumbåt mindre, vilket innebär att den också blir billigare att driva.

Bra att tänka på vid köp av fiskebåt

Om du vet med dig att du kommer vilja ägna en hel del tid åt fiske finns det en del saker du bör tänka på, för att du ska få en båt som du blir nöjd med. Tänk på att välja en båt som är hållbar och stabil. Det ska gå att stå upp i den och kasta, utan att du behöver vara rädd att den ska kantra. Det är också en fördel om det finns bra ställen att stå på i båten om du vill kasta med ditt kastspö. Svängradien bör vara god. Försök också hitta en båt med gott om förvaringsutrymme. Du vill dels ha plats att förvara fiskeutrustning på, men du vill även ha möjlighet att förvara eventuell fångst. Dessutom vill du förmodligen ha en båt utrustad med några spöhållare. Detta underlättar för dig om du vill vara ute på sjön under längre stunder. Med hjälp av spöhållare minskar risken att du ska tappa greppet om fiskespöet.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin