Reseförsäkring

Tycker du om att resa och upptäcka nya platser? Mår du allra bäst när du får befinna dig i nya omgivningar, där du kan njuta av sol och bad, härliga skidresor eller kanske upptäcktsfärder i olika städer? Du är kanske helt enkelt en globetrotter. Det är bra. Att resa och få ta del av andra kulturer och utforska nya platser är bra på många sätt. För att du ska kunna njuta fullt ut av resan och kunna koppla av är det dock viktigt att du ser till att ha en bra reseförsäkring.

Bäst reseförsäkring

Snabbmeny:
Toppval Reseförsäkringar Reseförsäkring för studenter Vanliga frågor


Ett grundläggande skydd i hemförsäkringen

Du kanske har hört talas om att det ingår en reseförsäkring i hemförsäkringen? Det stämmer i de allra flesta fall. Det är dock viktigt att komma ihåg att se den som ett grundläggande skydd. Om du ska vara borta länge, eller ge dig ut på speciella strapatser, kan det vara nödvändigt med en separat reseförsäkring. Om du bara ska på en vanlig utlandssemester i en vecka eller två brukar dock reseskyddet som ingår i hemförsäkringen räcka. Hemförsäkringens skydd gäller för resor som varar upp till 45 dagar.

Ska du vara borta längre än så behöver du teckna en reseförsäkring eller utöka din hemförsäkring med en tilläggsförsäkring. Det finns även resor där inte hemförsäkringen ger ett tillräckligt skydd, något som vi ska titta på längre fram. Du behöver helt enkelt komma fram till när det är en bra idé att teckna en separat försäkring för resan, och när du klarar dig med det skydd du redan har. Kom också ihåg att dubbelkolla att reseskydd verkligen finns med som en del av din hemförsäkring. Vissa försäkringsbolag har nämligen valt att ta bort detta, så det finns försäkringar där det inte längre ingår. Du bör också läsa igenom villkoren, så att du ser exakt vad som ingår.

Längre resor kräver annat skydd

Som redan har nämnts täcker hemförsäkringen bara resor som varar i upp till 45 dagar. Om du planerar en längre resa behöver du fundera över hur du ska göra med försäkringsbiten. Du kan antingen se över möjligheten att teckna ett tillägg till din hemförsäkring som förlänger skyddet, eller teckna en separat reseförsäkring. Det är viktigt att du inte väntar med detta tills du befinner dig utomlands och din hemförsäkring har slutat gälla. Detta är något du ska göra på hemmaplan innan du beger dig iväg på resan.

Teckna en reseförsäkring

Reseförsäkring för studenter

Nu för tiden är det vanligt att man åker utomlands under eller efter gymnasiet för att studera eller jobba som au pair under ett halvår, ett år eller till och med längre än så. Då räcker det inte med en vanlig hemförsäkring med reseskydd. Det är nödvändigt att skaffa en bra reseförsäkring. Lyckligtvis finns det särskilda försäkringar för just studenter. Du kan alltså teckna en reseförsäkring student. Denna är anpassad just för studenter och de situationer som kan uppstå i samband med kurser, utbildningar och au pair-jobb. Den här typen av försäkring skyddar till exempel kursavgiften. Om du har betalt in din kursavgift och sedan blir sjuk eller skadad på ett sätt som gör att du inte kan åka, får du ersättning från din försäkring som täcker avgiften. Den ger även ersättning för försenat bagage, reseavbrott och förlust av ägodelar. Den täcker även vård om du blir sjuk medan du vistas utomlands.

Reseförsäkringar för unga

Många av dagens unga tycker om att resa och röra på sig. De vill upptäcka världen och besöka olika länder. Ofta kan resvanorna se lite annorlunda ut jämfört med när man blir äldre och bildar familj. Därför är det fördelaktigt att det finns särskilda reseförsäkringar för unga. Dessa försäkringar gäller vanligtvis för personer upp till 35 år. Det här skyddet är mångsidigt och omfattande. Det täcker sjukvårdskostnader som uppstår under din resa om dessa beror på sjukdom eller olycksfall som uppstått under resans gång. Även hemtransport ingår om det skulle bli nödvändigt. Den här typen av försäkring täcker även ombokningskostnader om oförutsedda händelser gör att du missar din avgång.

Bagageförseningsersättning ingår också. Eftersök vid försvinnande är också något som ingår, liksom krishjälp. Den här typen av försäkring innehåller dessutom rättsskydd och överfallsskydd. Det blir med andra ord ett omfattande reseskydd som täcker de flesta situationer som kan uppstå.

Basförsäkring och plusförsäkring

Om du är över 35 kan du inte längre teckna en reseförsäkring ung. Då behöver du ett annat reseskydd. Då kan du teckna antingen en basförsäkring eller en plusförsäkring. Basförsäkringen är mer grundläggande medan plusförsäkringen täcker det mesta som kan ske. Missad avresa, bagageförsening, sjukdom och olycksfall är sådana delar som ingår i samtliga försäkringar. Det gör även självriskskydd och ansvarsskydd. Eftersök samt räddningsinsatser är också något som täcks i såväl basförsäkringen som plusförsäkringen. Några delar som däremot bara ingår i plusförsäkringen är ny resa om du råkar ut för skada eller sjukdom under din semesterresa, ersättning för reseavbrott om du måste avbryta resan i förväg samt invaliditets och dödsfallsersättning. Naturligtvis är premien högre för en plusförsäkring, men då får du också ett mer omfattande skydd. Det är helt enkelt en bedömningsfråga att komma fram till vilket skydd du behöver när du ska ut och resa.

Toppval Reseförsäkringar 2024

Att välja reseförsäkring

När du ska välja reseförsäkring kommer du ställas inför en rad olika alternativ och det gäller att komma fram till vad som passar dig och din situation bäst. Det finns flera sätt att lösa det hela på, varav vissa är billiga och andra dyrare. Det finns också vissa som varar en längre tid, medan andra bara omfattar en viss resa. Vi ska nu ta en titt på några av de olika sätt på vilka du kan lösa det hela.

Enbart hemförsäkringens skydd

Det första möjliga sättet är alltså att enbart lita på det reseskydd som finns i din hemförsäkring. Det behöver inte alls vara fel väg att gå, det gäller bara att det passar just din situation. För det första bör du komma ihåg att du troligtvis inte har något avbeställningsskydd om du använder dig av den här lösningen. Det behöver du i så fall betala extra för när du bokar resar. Den typen av skydd är något som du brukar kunna köpa direkt av resebolaget. Den ger dig helt enkelt pengarna tillbaka om du blir tvungen att avboka den resa du redan helt eller delvis har betalat. För att du ska kunna använda hemförsäkringens skydd gäller det förstås att du har en hemförsäkring där reseskydd ingår. Det krävs även att den resa du ska ut på inte är längre än 45 dagar.

Att välja reseförsäkring

Tilläggsförsäkring på hemförsäkringen

Många försäkringsbolag erbjuder olika typer av tillägg som kan tecknas till hemförsäkringen. Man kan säga att de helt enkelt plussar på ett mer omfattande skydd på den befintliga försäkringen. Fördelen med detta är att du samlar dina försäkringar på ett ställe, och slipper hålla koll på olika försäkringsbolag och uppgifter. Fördelen med den här typen av tilläggsförsäkring är att den brukar gälla för ett helt år, så om du reser flera gånger per år behöver du inte teckna separata reseförsäkringar varje gång.

En annan fördel är att du oftast får med ett avbokningsskydd om du tecknar den här sortens tilläggsförsäkring. Du har med andra ord det mesta du kan tänkas behöva, men du kan inte räkna med någon ersättning för förstörd semester. Detta är något som du kan få om du tecknar en helt separat reseförsäkring. Det kan till exempel handla om att solresan inte erbjuder någon sol, eller att vinterresan är helt fri från snö. Det kan också vara så att en storm härjar på ön där du semestrar, så att du blir sittande inne större delen av vistelsen. Är detta en typ av skydd som du känner att du behöver, bör du teckna en separat reseförsäkring.

Reseskydd vid kortbetalning

Många kortutgivare erbjuder ett reseskydd om du betalar din resa med bankkort eller kreditkort. Den här typen av reseskydd inkluderar avbokningsskydd, vilket är en extra trygghet. Det gör också att du slipper betala extra till resebolaget när du bokar resan. Det som ingår i skyddet som du får via hemförsäkringen brukar även ingå i den här typen av reseskydd. Något som du behöver titta extra noga på är dock om skyddet bara omfattar dig, eller om din familj också omfattas av försäkringen. Detta är förstås väldigt viktigt att vara på det klara med innan ni ger er ut på er resa.

Teckna en separat reseförsäkring

Det går alldeles utmärkt att teckna en separat reseförsäkring. Den är naturligtvis dyrare än de reseskyddsalternativ vi tidigare har gått igenom men det kan lätt förklaras med att du får det klart mest omfattande skyddet. Även bland dessa försäkringar finns olika produkter och nivåer, vilket innebär att det även här kan variera vad som ingår. Vad som är gemensamt för alla dessa försäkringar är dock att de är framtagna just för att ge ett bra skydd vid resor, och du kan därför räkna med bra och heltäckande försäkringar. Du kan dessutom räkna med kunnig och bra support om det dyker upp frågor och funderingar relaterade till just resor.

Frågor och svar kring Reseförsäkringar

✅ Hur mycket kostar en reseförsäkring?

Det beror helt på vilken variant du satsar på. Ett reseskydd som ingår i hemförsäkringen betalar du inget extra för. Om du vill lägga till en tilläggsförsäkring till hemförsäkringen för ett utökat reseskydd brukar detta kosta 300 – 400 kronor per år. Tecknar du en separat reseförsäkring är den dyrare. Det exakta priset kan variera, beroende på typen av resa och längden på resan. Du kan ofta få prisförslag och göra en egen uträkning inne på försäkringsbolagets hemsida.

✅ Måste man ha en reseförsäkring eller är det en smaksak?

Någon lag på att du måste ha det finns inte, men det är väldigt dumt att ge dig ut på en resa utan ett reseskydd. Om du till exempel skulle bli sjuk i utlandet och behöver vård kan det bli väldigt dyrt om du inte har någon försäkring. Skulle du dessutom behöva ambulansflyg till Sverige kan det dra iväg upp till flera hundra tusen kronor, något som få har möjlighet att ta ur egen plånbok. Det är också väldigt bra att ha en reseförsäkring som skyddar vid stölder, överfall och inte minst borttappat eller försenat bagage.

✅ Täcker reseskyddet som ingår i hemförsäkringen om någon stjäl mina pengar under resan?

Ja, stölder av pengar eller värdesaker brukar omfattas av hemförsäkringen.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Reseförsäkringar Reseförsäkring för studenter Vanliga frågor

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom Försäkringar:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin