Så byter du försäkringsbolag – en checklista

Så byter du försäkringsbolag
Så här byter du försäkringsbolag

Har du börjat överväga att byta försäkringsbolag? Då har du en viktig process framför dig. Att byta försäkringsbolag är nämligen inget du gör böra på ren impuls, och definitivt inte utan att först undersöka ett antal saker. Det är viktigt att du tar dig tid att göra din hemläxa ordentligt, så att du inte plötsligt står utan en giltig försäkring.

Börja med jämförelser

Om du funderar på att byta försäkringsbolag har du säkert ett eller flera goda skäl till detta. Det är sällan någon kommer på att de vill byta bolag utan att de har en anledning till det. Denna anledning kan du låta ligga till grund för de jämförelser du bör göra innan du byter. Om anledningen till att du vill göra ett byte är att du anser att försäkringspremien är för hög, bör du jämföra vilka försäkringspremier de olika försäkringsbolagen kan erbjuda. Det kan finnas ganska betydande skillnader, men glöm inte att det även är viktigt att undersöka vad du faktiskt får för pengarna.

Du behöver med andra ord även jämföra försäkringarnas omfattning. Vad täcker försäkringarna? Vilka undantag finns? Vad är villkoren när det gäller självrisk? Har du en hög fast självrisk eller en rörlig? Finns det möjlighet att själv vara med och välja hur självrisken ska läggas upp? Detta är några av de saker du bör jämföra när du ska försöka komma fram till vilket försäkringsbolag du eventuellt vill byta till. Kanske slutar detta med att du hittar ett försäkringsbolag som både kan erbjuda mer prisvärda försäkringspremier och bättre villkor. Det kan dock lika gärna sluta med att du upptäcker att ditt nuvarande försäkringsbolag är det bästa valet trots allt.

Undersök möjligheten till samlingsrabatter

När du jämför priser och villkor finns det en sak du bör ta med i beräkningen. Det är att många försäkringsbolag erbjuder samlingsrabatter. Det innebär att du kan få rabatt på din försäkringspremie om du har flera försäkringar hos samma bolag. Det innebär att det kan vara värt att undersöka vad premien skulle landa på om du till exempel flyttar din bilförsäkring till samma bolag som du har personförsäkringarna och hemförsäkringen hos. Kanske visar det sig att deras försäkring kan matcha de bästa både vad gäller premie och villkor, när du räknar in rabatten. Alla försäkringsbolag arbetar inte med den här typen av rabatter, men många gör det, så det är definitivt något som det kan vara värt att titta närmare på.

Ta reda på vad som står i ditt försäkringsbrev

När du väl har kommit fram till att du verkligen vill byta försäkringsbolag, och även kommit fram till vilket du vill byta till, behöver du ta reda på vad som står i ditt försäkringsbrev. Närmare bestämt när perioden slutar gälla, och hur lång tid i förväg du behöver säga upp din försäkring. Det går nämligen sällan att säga upp en försäkring när som helst under en försäkringsperiod. Det brukar vanligtvis vara så att du har bundit upp dig på en försäkring i ett år. Först när den perioden närmar sig sitt slut brukar det gå att säga upp försäkringen. Ofta ska den sägas upp en månad innan periodens slut, annars förnyas den automatiskt, men de exakta villkoren kan variera något.

Teckna ny försäkring först

Innan du säger upp din andra försäkring bör du se till att teckna en ny. Ofta finns det möjlighet att välja när du vill att försäkringen ska börja gälla. Se då till att det inte blir någon lucka mellan dess att den gamla slutar gälla och att den nya börjar gälla. Du måste säkerställa att du hela tiden kommer att ha en giltig försäkring. Ta även hänsyn till eventuell karenstid för den nya försäkringen, så att du inte står utan skydd. Detta är otroligt betydelsefullt. Faktum är att vikten av detta inte nog kan betonas. Det här är helt enkelt ett steg som du inte kan tillåta dig att missa.

Teckna ny försäkring först

En sammanfattning av det viktigaste

Försäkringar är något som alla bör se över då och då. Det är vanligt att man som kund tecknar en försäkring när man köper en ny bil, blir förälder, byter bostad eller införskaffar en båt eller en moped. Därefter sitter man ofta lugnt i båten, utan att fundera så mycket över försäkringarna förrän den dag de eventuellt behöver utnyttjas. Många jämför aldrig försäkringar när de väl har tecknat dem. Det kan dock vara ett dumt drag. Även den som redan har en gällande försäkring bör se över alternativen då och då. Villkor kan förändras. Det försäkringsbolag som erbjöd den mest gynnsamma försäkringen för 10 år sedan, gör det inte nödvändigtvis idag. Dessutom kan det ha dykt upp nya aktörer på marknaden som erbjuder bättre villkor. Gör därför till en vana att se över samtliga försäkringar cirka en gång per år.

Var inte slarvig

Försäkringar är något som de allra flesta har, men som många slipper utnyttja. Det innebär dock inte att de inte är viktiga. Även om du kanske aldrig har behövt utnyttja en försäkring hittills, så är det ingen garanti för att du aldrig kommer behöva göra det. Det är därför av största vikt att du inte är slarvig när du gör dina jämförelser. Strunta inte i att läsa igenom villkoren noggrant, även om läsningen kan vara tung och krävande. Det är visserligen ingen nöjesläsning, men varje rad kan visa sig innehålla viktig information.

Ta därför god tid på dig, och var grundlig när du går igenom villkoren. Oavsett om du ska teckna en fordonsförsäkring, en djurförsäkring, en personförsäkring eller någon annan typ av försäkring, behöver du känna till vilka undantag som finns och vad du inte får göra. Om du till exempel vill försäkra ett fordon kan försäkringsbolaget ha krav på att du måste ha fordonet inlåst för att försäkringen ska gälla vid stöld. Det är den typen av information du behöver ha koll på, för att kunna väga samman all information och komma fram till vilken försäkring som är den mest heltäckande och den mest gynnsamma för dig som kund. Var därför grundlig och slarva aldrig med förarbetet.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin