Vad innebär allriskförsäkring – drulleförsäkring?

Allriskförsäkring - drulleförsäkring
Allriskförsäkring / drulleförsäkring – vad innebär det?

När det gäller de allra flesta försäkringar är det väldigt tydligt vad de gör och vad de är till för. Det finns personförsäkringar, bilförsäkringar, djurförsäkringar, båtförsäkringar och mopedförsäkringar, bara för att nämna några få. Namnet i sig avslöjar snabbt vad dessa är till för. Det gör det väldigt enkelt för var och en att veta huruvida man behöver en sådan eller ej. Sedan finns det även andra typer av försäkringar, där det inte lika tydligt framgår vad det är för typ av skydd. En sådan försäkring är allriskförsäkringen. Vet du vad det är för något, och har du i så fall en sådan? Eller är det kanske så att du inte tidigare har känt till vad det är för något, men du kanske i själva verket skulle behöva en? Det ska vi ta reda på nu.

Allriskförsäkring – för dig med otur

Man skulle faktiskt kunna säga att en allriskförsäkring är en försäkring för den som ofta har otur. Egentligen räcker det förstås med att du har otur vid ett enda tillfälle, för att den ska kunna visa sig användbar och nyttig. Till skillnad mot många andra försäkringar täcker inte allriskförsäkringen bara en viss produkt. Den kan täcka flera olika typer av produkter; allt från mobiltelefoner till dyra mattor. De täcker den typen av händelser som vanliga försäkringar inte täcker, exempelvis om du råkar tappa din telefon i en vattenpöl eller om du av en händelse tappar ut den genom bildörren och råkar backa över den. Den täcker även om någon stjäl något av dig utanför hemmet, där hemförsäkringen inte gäller. Det faktum att allriskförsäkringen även gäller om du har otur och själv råkar förstöra något, gör att den här typen av försäkringsskydd också kallas drulleförsäkring. Du kan med andra ord ha en rejäl dos oflyt och ändå få ersättning från försäkringsbolaget om din ägodel blir förstörd.

Exempel på vad försäkringen täcker

Det finns en oändlig rad exempel på vad allriskförsäkringen täcker, vilket också namnet ger en antydan om. Vi ska lista några exempel, så att du kan få bättre koll på vilken nytta du faktiskt kan ha av den här typen av försäkringsskydd. Även om den kostar extra, är det definitivt något som det kan vara värt att teckna.

  • Barnen får tag i din mobiltelefon och tappar den i toaletten. Vattenskadan är ett faktum och telefonen är bortom räddning.
  • Hunden får tag på dina nya glasögon och biter sönder bågarna.
  • Maken råkar backa över barnens surfplatta med bilen, eftersom de råkat glömma den på garageuppfarten.
  • Du råkar spilla ut en karaff med rödvin över den dyrbara persiska mattan i vardagsrummet.
  • Du är tankspridd och råkar glömma din dator på ett café där du suttit och jobbat. När du kommer tillbaka har någon tagit den, och cafépersonalen har tyvärr inte sett vem.

Detta är bara några av alla exempel på när drulleförsäkringen kan ge ett skydd som andra försäkringar inte gör. Den blir mer omfattande än de flesta andra försäkringar, eller kanske snarare kan ses som ett bra komplement till de mer nischade försäkringar som finns. Hemförsäkringen täcker exempelvis stölder som sker i hemmet, men inte när sakerna blir stulna någon annanstans. Då kan drulleförsäkringen träda in och rädda dig. På samma sätt kan telefonförsäkringen täcka problem som uppstår utan egen förskyllan, men den hjälper däremot inte om oturen varit framme och du exempelvis tappat telefonen. Det gör däremot allriskförsäkringen.

vad allriskförsäkringen täcker

Täcker den allt?

En intressant och ganska given nästa fråga blir naturligtvis huruvida allriskförsäkringen verkligen täcker allt. Svaret är naturligtvis nej. Det finns ingen försäkring som täcker precis allt, det skulle inte vara möjligt för försäkringsbolagen att tjäna några pengar på en sådan lösning. Det finns därför händelser som inte täcks av en drulleförsäkring. Den gäller till exempel inte om du orsakat skada på andras egendom genom slarv eller otur. Den gäller alltså bara när det är dina egna saker som skadats. Detta är viktigt att komma ihåg. Du kan med andra ord inte få ut någon ersättning från din drulleförsäkring om du råkar backa över din kompis mobiltelefon. Är det däremot din egen telefon du kör över, ja då kan du vända dig till försäkringsbolaget för att få ersättning från försäkringen så att du kan köpa en ny.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin