Vad menas med Försäkringsskydd?

Vad menas med Försäkringsskydd?
Vad menas med Försäkringsskydd? Här förklarar vi vad det innebär.

Vad menas egentligen med ordet försäkringsskydd, och är det något man behöver ha? Det tveklösa svaret är ja. Ett försäkringsskydd är nämligen det skydd du har genom de försäkringar du har tecknat. Du får till exempel ett skydd från hemförsäkring, personförsäkringar, fordonsförsäkring och allriskförsäkringar som du har varit klok nog att teckna. Det ger dig en ekonomisk trygghet om olyckan skulle vara framme. Utan dessa försäkringar står du oskyddad och måste då ha ett mycket stort privat sparande för att ha något av en chans att täcka de förluster som kan uppstå vid händelser som långvarig sjukdom, olycksfall, bränder, inbrott eller andra oförutsedda händelser.

Viktigt att tänka på gällande försäkringsskydd

Försäkringsskydd kanske inte är det mest spännande att tänka på, men faktum är att det är något som alla bör lägga några timmar på att fundera över varje år. Även när försäkringarna väl är tecknade kan det nämligen vara klokt att fortsätta se över försäkringsskyddet regelbundet. Det kan ha dykt upp nya bolag på marknaden som erbjuder mer förmånliga villkor. Det kan också vara så att du har införskaffat ett nytt husdjur, nytt värdefullt lösöre som gör att du behöver se över hemförsäkringen, eller något annat som gör att det är aktuellt att utöka försäkringsskyddet. Förutom att se över det befintliga skyddet behöver du förstås se till att du verkligen har de försäkringar du behöver. Vi ska här titta på vilka typer av försäkringar som kan behövas i ett vanligt hushåll.

  • Barnförsäkringar – om ni har barn är det en självklarhet att vart och ett av barnen ska ha en bra barnförsäkring.
  • Personförsäkringar – även ni vuxna bör ha bra försäkringar. Det är viktigt att säkerställa att ni inte bara har försäkringar som täcker olycksfall. Ni behöver även en omfattande sjukvårdsförsäkring. Se till att ni har både sjuk- och olycksfallsförsäkring samt livförsäkring.
  • Fordonsförsäkringar – oavsett vilken typ av fordon ni äger ska ni se till att ha dem försäkrade. Det gäller allt från mopeder till försäkringar för bilar, försäkringar för båtar och traktorer.
  • Djurförsäkringar – om ni har husdjur bör ni naturligtvis se till att de är ordentligt försäkrade. Vanligast är kattförsäkringar och hundförsäkringar.
  • Hemförsäkring – detta är ett absolut måste. Många hyresvärdar har som krav att hyresgästen ska ha en giltig hemförsäkring, men även om du äger din bostad ska du se till att ha en hemförsäkring. Äger ni ett fritidshus bör ni även ha en fritidshusförsäkring.
  • Allriskförsäkring – en allriskförsäkring är visserligen inte ett måste, men den kan vara mycket bra att ha. För några extra slantar varje månad kan du få ersättning även om det är din egen slarvighet eller otur som orsakar en skada eller förlust.

Låt försäkringsskyddet kosta

Låt försäkringsskyddet kosta

När det gäller försäkringsskyddet bör du inte sätta en stram budget. Det här är något som måste få kosta pengar. Naturligtvis ska du inte betala överpris för en tjänst som du kan få billigare någon annanstans, men du ska låta villkor och omfattning avgöra vilket försäkringsskydd du väljer, inte försäkringspremien. Välj inte försäkringar med mindre omfattning för att spara någon tia varje månad. Det kan visa sig bli dyrköpt snarare än smart.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin