Företagslån

De allra flesta har vid olika tillfällen i livet hört talas om privatlån och fått förhållandevis mycket information om detta. Företagslån är däremot något som vi inte matas med information om på samma sätt. De finns dock, och det finns ett flertal olika dessutom. Det är långt ifrån ovanligt att ett företag behöver tillskott till kassan av olika skäl, och då kan ett lån vara den rätta lösningen. Detta gäller både nystartade företag, och företag som funnits i flera år men nu vill expandera.

Bäst företagslån

Snabbmeny:
Toppval Företagslån Vanliga frågor

Då kan företagslån behövas

Precis som att ett privatlån ibland kan vara en bra lösning för en privatperson av olika anledningar, finns det tillfällen då ett företagslån kan vara den bästa lösningen för ett företag. Om du äger eller driver ett företag är sannolikheten stor att du vid något tillfälle kommer att hamna i en situation där det blir aktuellt att överväga att ansöka om ett företagslån. Du kanske nyligen har startat ditt företag och behöver ett lån för att kunna införskaffa allt material som behövs under det första året. Eller kanske behövs ett lån för att finansiera lokaler.

Det finns mycket som kan kosta pengar när ett företag ska startas upp, och det är långt ifrån alla som har ett eget kapital för detta. Det kan också vara aktuellt med lån för att hålla verksamheten på fötter i väntan på betalning för större projekt, i synnerhet i början då det inte finns någon buffert. Ett lån kan också vara starten på en expansionsresa som inte kan bli av utan lånade pengar. Det finns helt enkelt gott om olika anledningar till att ett företagslån kan vara en såväl nyttig som nödvändig lösning. Precis som att det kan vara helt olika situationer som får privatpersoner att ta ett lån, kan det vara helt olika situationer som gör att det behöver lånas pengar till ett företag.

Då kan företagslån behövas

Viktigt att tänka på

Att ta ett lån är alltid ett stort beslut, så även när man tar det för företagets räkning. Det finns vissa saker som är ytterst viktiga att tänka på. För det första behöver du förstås göra noggranna beräkningar över hur ekonomin ser ut innan du ansöker om lånet. Även om ett lån kan innebära räddningen för ett företag i nöd, är det viktigt att det inte tas ett lån som ni inte känner er övertygade om att ni kommer ha möjlighet att betala tillbaka i enlighet med amorteringsplanen. Det är också viktigt att fundera över hur stort tillskott som behövs. Här är det viktigt att verkligen lägga möda på att hitta det rätta beloppet. Att låna mer än vad som behövs är förstås inte önskvärt, men det är heller inte speciellt klokt att ta ett lån som är mindre än vad som krävs för att täcka behovet. Då kan det hända att planerna måste läggas på is och inte kan genomföras, och då har lånet tagits helt i onödan, med onödiga ränteutgifter som följd.

Det är naturligtvis också en självklarhet att ni ska jämföra olika alternativ innan ni bestämmer er. Det kan skilja mycket i ränta, villkor, amortering och krav. Dessa skillnader kan ha stor betydelse och genom att jämföra olika långivare och ta reda på så mycket som möjligt om villkoren som erbjuds för de olika lånen, kan du se till att hitta ett alternativ som blir så gynnsamt som möjligt för företaget. Ju större lån som behövs, desto viktigare är det att få en så förmånlig ränta som möjligt och så generösa villkor det bara går. Det är dock viktigt att komma ihåg att för ett litet och nystartat företag kan även amorteringen på ett mindre lån utgöra en förhållandevis stor utgiftspost, så naturligtvis är valet viktigt även när mindre företagslån ska tas.

Toppval Företagslån 2024

Vi har valt dessa banker och lånbolag som våra Toppval för företagslån.

Jämförelser behöver inte vara svåra

Många ryggar vid tanken på att behöva jämföra lån, men faktum är att det inte alls behöver vara speciellt avancerat. Tack vare att alla långivare numera har egna webbsidor har det blivit enkelt att införskaffa den information som behövs för att kunna göra kvalificerade granskningar och jämförelser. Visst tar det sin tid att besöka olika webbsidor, läsa igenom information om de olika långivarna, gå igenom vilka krav de ställer på intresserade låntagare och vilka villkor som ges för lånen, men det är värt den tid det tar. Om du finner det svårt att utvärdera och bedöma vilka långivare som kan vara aktuella för det företag du företräder, finns det även för företagslån låneförmedlare som det går bra att vända sig till.

Där skickar företaget in en ansökan, men denna skickas i sin tur ut till en rad anslutna långivare. Dessa får ta ställning till huruvida de kan erbjuda ett lån, och i så fall komma med sitt mest förmånliga erbjudande. Företaget kan då se samtliga erbjudanden presenterade på en sida, och kan där jämföra räntor, betalvillkor och övriga villkor. Det blir då enklare att ta ställning till vilket som tycks vara det bästa erbjudandet. På sidan framgår också hur lång återbetalningstiden blir, samt om det krävs några kompletteringar för att få lånet slutgiltigt beviljat. För den som vill spara tid kan detta vara ett effektivt sätt.

Bankernas krav

Bankernas krav

Naturligtvis ställer bankerna krav på de företag som vill låna pengar av dem. Kraven tyder på att det finns en seriositet hos långivaren, och om du mot förmodan stöter på en långivare som inte tycks ha nästan några krav alls, eller väldigt lågt ställda sådana, bör du ta dig en extra funderare på huruvida denna verkligen är seriös. Ofta ställer långivaren en del krav på företagets affärsplan. De vill gärna se att den är genomarbetad och realistisk med en bra affärsidé. Ofta tittar man även på ägarens eller ägarnas tidigare erfarenhet av att driva företag, samt dennes referenser och i vissa fall, beroende på bolagsform, även privatekonomi. Vidare tittar man förstås även på siffror från bokslut och deklaration, förutsatt att det inte rör sig om ett nybildat bolag. Somliga banker har även andra krav och andra saker de tittar på. Exakt hur kraven ser ut kan förstås också bero på hur mycket pengar det är företaget behöver låna, samt vad lånet är till för. Det ställs lite andra krav på ett företagslån som ska tas för uppstart, än på ett lån som ska tas för expansion exempelvis. Vilken säkerhet företaget har att gå in med spelar också roll.

Att välj rätt bank

Att välj rätt bank

Om ni väljer att ansöka om företagslånet på egen hand, och inte använder en lånförmedlare, gäller det att ni ser till att välja rätt bank. För att lyckas med detta är det viktigt att ni verkligen tillgodogör er information om vilken typ av lån en viss långivare fokuserar på. Vissa företagslån är främst till för nystartade bolag medan andra främst avser inköp av material eller tjänster. Det finns olika typer av företagslån, och era chanser att få lånet beviljat ökar om ni vänder er till rätt bank. Det kan ta lite tid att sortera bland alla aktörer på marknaden, men ett djupgående efterforskningsarbete kommer vara till nytta för er när det väl har blivit dags att skicka in ansökan.

Så mycket kan företaget låna

Precis som när det gäller privatlån finns företagslån i olika storlekar. Hur mycket ett företag behöver låna beror också väldigt mycket på till vad pengarna ska användas och hur stort företaget är. Hur mycket det går att låna beror på vilken säkerhet företaget har. Ett stort företag med god likviditet och god säkerhet kan av naturliga skäl få ett större lån än ett helt nystartat bolag utan dokumenterade siffror eller säkerhet.

Så mycket kan företaget låna

Det lilla företaget kanske bara kan låna 100 000 kronor för att få ordentlig fart på verksamheten, eller för att kunna köpa in marknadsföringstjänster eller vad det än kan tänkas vara som behövs. Det stora, väletablerade företaget kanske däremot kan låna över 500 000 kronor utan några problem alls. Det handlar alltid om individuella bedömningar, vilket ju är precis som med privatlån. En god och ordnad ekonomi som kan bevisas med hjälp av dokumentation och bokslut underlättar alltid, men även den som vill starta ett företag kan hitta tänkbara långivare.

Frågor och svar kring Företagslån

✅ Vad behövs vid ansökan om företagslån?

Det kan variera något, men något som alltid behövs är en affärsplan och en budget. Den behöver bankerna få titta på för att kunna utvärdera hur riskerna ser ut. Detta används också som underlag när räntan sätts, om lånet beviljas.

✅ Erbjuder alla banker nystartslån?

Nej, det är inte alla banker som arbetar med företagslån som erbjuder just nystartslån. De här lånen är ju lite speciella, i och med att det inte finns någon säkerhet, och man vet inte så mycket om hur det kommer att gå för verksamheten. Därför är det inte alla som arbetar med den typen av lån. Det betyder att den som vill ansöka om just nystartslån behöver göra en del efterforskningar för att hitta de rätta långivarna att vända sig till.

✅ Är det någon idé att vända sig till en annan bank om man fått avslag på ansökan om företagslån hos den första långivaren?

Ja, det kan definitivt finnas anledning att göra det. Olika banker kan ha olika krav och de kan även göra olika bedömningar. Det underlättar naturligtvis om du vet varför det blivit avslag på den första ansökan. På så sätt är det lättare att bedöma om det kan bli ett annat besked från en annan bank eller om det är något som måste lösas innan det är någon idé att ansöka om företagslån igen.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Företagslån Vanliga frågor


Letsbuyit hjälper dig att hitta bästa företagslånet.

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra guider inom lån:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin