Snabblån

Har du hamnat i en ekonomisk knipa, eller behöver mer pengar än du har för tillfället, funderar du kanske på att ta ett lån. Ett snabblån kan vara en bra lösning, i synnerhet om du behöver ha pengarna snabbt. Men, för att du inte ska riskera att ta ett lån som stjälper mer än det hjälper behöver du lära dig mer om just den typen av lån. Det finns mängder av snabblån att välja på, och precis som när det gäller andra varor finns det mer och mindre prisvärda lån. Även om de kan se likadana ut vid första anblicken, finns det stora skillnader mellan olika lån. Skillnader som kan få stor betydelse för din privata ekonomi. Därför är det alltid bra att ta reda på mer innan man signerar ett låneavtal, oavsett om det handlar om snabblån eller andra lån.

Bäst snabblån

⭐ Toppval Snabblån ⭐ Vanliga frågor


Olika typer av snabblån

Det finns, som sagt, ett stort utbud av snabblån. Sms-lån, mobillån, mikrolån, internetlån och korttidskrediter är alla exempel på lån som vi kan placera under samlingsnamnet snabblån. Den gemensamma nämnaren är att det handlar om lån utan säkerhet, på mindre belopp och att du får pengarna snabbt. Ansökningsprocessen är som regel ganska enkel och du kan söka lånet hemifrån, eller där du befinner dig.

Snabblån på begränsade belopp

När den här typen av lån först kom ut på marknaden hade de flesta av dem ett högsta lånebelopp på några enstaka tusenlappar, men idag kan du låna betydligt mer genom ett sms lån. Eftersom detta är lån utan säkerhet finns det också begränsningar på hur mycket du kan låna. När du inte behöver lämna någon pant för lånet ökar långivarens risk, vilket man kompenserar genom lägre lånebelopp. Behöver du låna för att köpa lägenhet, hus eller en dyr bil är det alltså inte bland snabblånen du ska leta.

Ta ett snabblån online

Ta reda på vad lånet kostar dig

Det viktigaste rådet till dig som planerar att ta ett lån är att du alltid ska säkerställa dig om att du kan betala tillbaka lånet i tid. Hos de flesta kreditföretag som erbjuder snabblån kan du på ett ganska enkelt sätt ta reda på exakt hur mycket du ska betala varje månad på ditt lån. Många har ett instrument på hemsidan, där du enkelt ställer in önskat lånebelopp och önskad kredittid och får fram månadskostnaden för det önskade lånet. Genom att ändra belopp, eller lånets löptid, kan du se hur månadskostnaden förändras.

På så sätt kan du anpassa lånet efter din egen ekonomi. Det är klokt att jämföra olika lån innan du bestämmer dig. Var noga med att se efter om det tillkommer andra avgifter, som uppläggningsavgift, aviavgift med mera. Ska du bara låna en mindre summa kan det kännas onödigt att behöva betala en hög uppläggningsavgift, till exempel. Men, det allra viktigaste är att du vet att du kan betala tillbaka, eftersom det är de obetalda lånen som blir de riktigt dyra.

Ta reda på vad snabblånet kostar dig.

Återbetalningstiden

Gemensamt för snabblånen är att du kan få dina pengar riktigt snabbt. Men, de flesta av dem ska också betalas tillbaka snabbt. Här har vi en faktor som är extra viktig att hålla koll på när du tänker söka ett snabblån. De mer “traditionella” snabblånen, som sms-lån och mobillån, ska ofta betalas tillbaka på några månader. Även om lånebeloppen har ökat betydligt på senare år, har inte alltid kredittiden följt med i samma utveckling. Därför är det viktigt att titta på hur lång tid du har på dig för att betala ditt lån, så det inte ger en utgift som du har svårt att klara av.

Toppval Snabblån 2024

Vi har valt dessa banker och lånbolag som våra Toppval för snabblån.

Skillnaderna mellan olika snabblån är mycket stora. Vissa långivare erbjuder lånetider på 1-3 månader, medan andra har lån med löptider på flera år. En längre avbetalningstid ger oftast en högre totalkostnad, men lägre månadskostnad. Här gäller det alltså att göra ett avvägande och se till din privata ekonomi när du väljer.

Enkel ansökan

Snabblån väljer man förstås för att man vill ha pengarna snabbt. Men många föredrar också denna typ av lån därför att det är enkelt att ansöka, och man kan göra det var som helst och när som helst. Det går helt enkelt att skicka iväg en ansökan när man är i behov av pengar, och ofta har man pengarna på kontot efter någon dag, ibland till och med redan samma dag. Lånen söker du via datorn eller mobilen, och det är förstås en smaksak vilket man väljer. Idag har de flesta internet i mobilen, och det blir därför det självklara alternativet även när man ska ansöka om ett lån. När du har valt lån, lånebelopp och återbetalningstid är det bara att fylla i de personuppgifter som efterfrågas, och skicka iväg ansökan.

Signera med bank-ID när du ansöker om ett snabblån

Signera avtalet

Numera krävs att du skriver under ett låneavtal innan pengarna kan betalas ut. Många långivare erbjuder möjligheten att signera digitalt, det vill säga med bank-ID eller annan digital legitimation. Detta är ett säkert och snabbt sätt att signera, och gör förstås att du kan få dina pengar utbetalda betydligt snabbare än om du måste vänta på att avtalet ska skickas med post. Vill du ha snabba pengar rekommenderas därför att du väljer ett lån där du har möjlighet att signera med bank-ID.

Många långivare har som krav att man använder BankID eller någon annan elektronisk legitimation för att få låna pengar. Om du av någon anledning saknar BankID, eller vill signera avtalet på annat sätt finns det långivare som accepterar det också. Här finns en lista med lån utan BankID. Det vanligaste sättet att signera avtalet är då att det skickas över vanlig post. Villkoren för lånet blir i övrigt desamma, men tiden från ansökan till utbetalt lån tar av naturliga skäl längre tid.

Är snabblån dyra?

Det talas ju ofta om att smslån och andra snabblån har väldigt höga räntor och att folk fått sin ekonomi raserad genom att ta såna lån. Och visst finns det många snabblån som kommer med en hög ränta, i synnerhet om man enbart tittar till den procentuella räntesatsen. Men, då gäller det att komma ihåg att denna ränta beräknas på årsbasis. Många av de här snabblånen betalas tillbaka på några månader, och då berättar ju inte den procentuella räntesatsen så mycket. För att se hur dyrt ett lån blir, är det bättre att se till den totala kostnaden, i kronor räknat. Om du tar reda på hur mycket du ska betala varje månad, och under hur lång tid, kan du se exakt hur mycket lånet kommer att kosta dig.

Jämföra snabblån snabbt och enkelt

Detta är också det bästa sättet att jämföra olika lån. Det kan vara krångligt att försöka räkna ut kostnaden med hjälp av räntan, när du både ska omvandla från procent till kronor, och från år till månader. Det du behöver ha reda på är den effektiva räntan, eller realräntan, för lånet. I denna ingår både ränta och alla andra avgifter som eventuellt tillkommer, och ger dig alltså en klar bild över om lånet blir dyrt eller inte.

Frågor och svar kring Snabblån

✅ Hur väljer jag rätt snabblån?

För att få ett lån som passar dig finns det några saker att tänka på. Välj ett lån som ger dig en månadskostnad som du klarar av utan problem. Snabblån har ofta en ganska hög räntesats, men om du lånar ett mindre belopp, som betalas tillbaka på kort tid, är det viktigare att se hur stor kostnaden blir i kronor istället för en procentsats som är på årsbasis. Försäkra dig om att det inte tillkommer dolda utgifter, som kan göra lånet betydligt dyrare än du räknat med. För säkerhets skull är det bra att ta reda på hur långivaren hanterar eventuella betalningsförseningar, och om det finns möjlighet att förlänga lånet. Här hittar du våra Toppval av Snabblån.

✅ Kan jag få snabblån utan UC?

Idag måste alla kreditgivare, enligt svensk lag, göra en kreditprövning när någon ansöker om ett lån eller en kredit. Men, det betyder inte att du måste få en registrering hos UC när du tar ett lån. Det finns många kreditföretag inom lånebranschen som samarbetar med andra kreditupplysningsföretag än UC. Du kan alltså ta ett snabblån utan att det registreras hos UC. Det betyder att ditt lån inte kommer att påverka ditt UC-score, och det kommer alltså inte att påverka sina chanser att få lån i framtiden.

✅ Går det att få snabblån trots betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning brukar ju kunna ställa till stora problem i vardagen. Man hör ofta att det inte går att skriva hyreskontrakt, ta abonnemang eller låna pengar. Men, det är faktiskt en sanning med modifikation, för det är inte helt omöjligt att låna pengar trots en anmärkning. Och då är det just bland snabblånen som största chansen finns. Flera av långivarna inom dessa lån är beredda att låna ut pengar även om du har en betalningsanmärkning. De ser hellre till din aktuella betalningsförmåga än till gamla synder. För att få ett lån med betalningsanmärkning måste du förstås uppfylla långivarens andra krav, vilka ofta handlar om att du ska ha en fast inkomst och inte får ha aktuella skulder hos Kronofogden.

✅ Vilket är bäst, snabblån eller banklån?

Banklån är ju det traditionella sättet att låna pengar, och snabblånen kan ses som ett komplement till dessa. Vilken typ av lån man väljer är både en smaksak och en fråga om vad man vill ha. Vill du låna pengar snabbt, och på ett enkelt sätt, är ett snabblån det självklara alternativet. Du slipper boka tid hos banken och redogöra för vad du ska använda pengarna till. Dessutom har du själv möjlighet att jämföra många olika lån och välja det som passar dig och dina behov. Ska du ha ett bolån, eller låna mycket pengar till stora affärer, är kanske ett banklån bästa alternativet, men för snabba pengar till konsumtion passar snabblån perfekt.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Snabblån Vanliga frågor


Letsbuyit hjälper dig att hitta bästa snabblånet.

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra guider inom lån:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin