Privatlån

Det kan finnas mängder av anledningar till att vilja ta ett privatlån. Egentligen kan det finnas lika många anledningar som det finns låntagare, vilket inte säger lite. Det är naturligtvis upp till var och en att avgöra vilka skäl till att ansöka om lån som är rimliga, och vilka som inte är lika kloka. Innan du ansöker om ett lån utan säkerhet, som ett privatlån ju är, gäller det dock att du tar dig tid att sätta dig ned och fundera igenom saken ordentligt.

Bäst privatlån

Snabbmeny:
Toppval Privatlån Vanliga frågor


Saker att fundera över när du ska ansöka om ett lån

Visst finns det saker att fundera över innan du ansöker om ett lån. Ett lån är alltid något som bör tas på största allvar, och ingenting som du bör gå in i förhastat eller av fel anledningar. Det första du bör göra när du börjar fundera över att ta ett lån, är att fundera över om det verkligen behövs. Du bör nämligen undvika att låna om det inte är nödvändigt. Många gånger kan det gå att lösa situationen på ett annat sätt. Om du väl kommer fram till att ett lån verkligen är nödvändigt blir nästa steg att fundera över hur mycket du behöver låna.

Utred behovet och återbetalningsförmågan

Du behöver alltså komma fram till hur mycket pengar du behöver låna. Här handlar det alltså inte om hur mycket pengar du vill låna, utan hur mycket du verkligen behöver låna. Det är nämligen aldrig någon god idé att låna mer än nödvändigt. Du behöver med andra ord fundera över vilket belopp som krävs för att åstadkomma det du vill åstadkomma. Det kan handla om att samla lån, och då behöver du räkna ut din totala skuld för de krediter och lån du ska lösa in. Tänk dock på att även ta hänsyn till ränta som påförs i samband med din sluträkning. Det kan handla om renovering av bostaden.

Låna pengar online

Då behöver du räkna ut vad renoveringarna beräknas kosta. Förmodligen har du begärt in offert från olika firmor för att ta reda på detta, annars är det en god idé att göra detta först. Om det är ett inköp av något slag som står på agendan vet du ju förmodligen hur mycket föremålet du har tänkt köpa kostar. I ett sådant fall är det lätt att veta hur mycket som behöver lånas. På samma sätt behöver du fundera oavsett vad du ska låna till.

När du väl vet hur mycket du behöver låna behöver du förstås också se över din privatekonomi och räkna efter så att du verkligen har råd att betala av på lånet. Även om räntan oftast sätts individuellt kan du ändå titta på de olika långivarnas webbsidor för att se ungefär hur högt månadsbeloppet kan tänkas bli, baserat på lånebelopp och amorteringstid. Du kan då använda dessa siffror för att räkna ut om det finns tillräckligt utrymme för amorteringen i din budget. Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att aldrig ta ett lån som du har anledning att misstänka att du inte kommer att kunna betala av på enligt plan.

Toppval Privatlån 2024

Vi har valt dessa banker och lånbolag som våra Toppval för Privatlån.

Så kan privatlån användas

Det kan finnas många olika skäl till att vilja ta ett privatlån. Det kan handla om att samla dyra små lån och krediter. Det är ett väldigt vanligt skäl till att ta nya lån, och det kan ofta vara en god idé. Anledningen till att ett samlingslån kan vara en bra lösning, är att det ofta kan hjälpa till att spara flera tusen kronor varje månad. Det blir dessutom lättare att hålla reda på amorteringarna om du bara har en faktura att ta hänsyn till varje månad, än fem-tio olika. Vill du göra det ännu enklare brukar de flesta långivare erbjuda betalning via autogiro.

Ett annat vanligt skäl till att ta ett privatlån är för att renovera bostaden eller för att göra inköp kopplade till bostaden. Det kan handla om att renovera badrummet, men det kan lika gärna handla om att köpa ny soffa, nya köksmöbler eller nya sängar. För de flesta är hemmet en viktig plats, och det är av stor betydelse att man trivs och har det hemtrevligt. Det betyder att det ibland kan bli nödvändigt med förnyelse, ibland i form av renovering av ett eller flera rum, ibland i enklare form genom nya möbler. Att låna till detta behöver inte alls vara någon dålig idé, förutsatt att det är ett genomtänkt beslut och att det ekonomiska utrymmet finns där.

Så kan privatlån användas

Resor och konsumtion

Det finns många som lånar för att kunna resa eller för att kunna köpa hemelektronik och andra produkter. Detta är ett ämne som det pratas flitigt om och som det råder väldigt delade meningar kring. Vissa anser att det är upp till var och en vad man vill låna pengar till, medan andra anser att det är dumt att ta rena konsumtionslån. Den senare gruppen förespråkar att man istället väntar med att köpa det man vill ha tills man har hunnit spara ihop pengar till det på egen hand.

Det är svårt att avgöra vad som är rätt och fel. Det går inte att slå fast att det på något sätt är fel att ta ett privatlån för att kunna åka på en dyrare utlandsresa, eller för att kunna köpa något som man länge har önskat sig. Däremot är det viktigt att du innan du tar ett lån av den anledningen undersöker vad månadskostnaden för ett sådant lån kommer bli, och ser till att du har råd med denna ökade kostnad på ditt utgiftskonto.

Att jämföra lån

Oavsett varför du planerar att ta ett lån och till vad, är det viktigt att du inte vänder dig till första bästa långivare. Det kan finnas stora skillnader mellan olika långivare, vilket betyder att det kan bli ett dyrköpt misstag om du inte jämför dina alternativ innan du väljer. Du bör alltid jämföra olika långivare och olika lån. Du bör för det första ta reda på vilka långivare som erbjuden lån i den storleksklassen du är intresserad av.

Att jämföra privatlån

När du väl vet detta bör du ta en titt på vad dessa ställer för krav. Du kan då se vilka som skulle kunna vara tänkbara alternativ för dig. Ett alternativ som du har om du finner det alltför besvärligt eller tidskrävande att själv jämföra långivarna och deras lån, är att vända dig till en av de låneförmedlare som finns online. Det är ett väldigt enkelt sätt att jämföra lån, eftersom du helt enkelt fyller i en snabb och kort låneansökan som sedan förs vidare till de olika långivare som låneförmedlaren samarbetar med. En kreditupplysning registreras, men bara en, då alla intresserade får kopior. Detta är positivt för ditt kreditbetyg. Varje långivare får ta ställning till huruvida denne är intresserad av att erbjuda dig ett privatlån eller inte, och i så fall, till vilken ränta.

Bankerna kan ibland tänka sig att låna dig ett lägre belopp än det du har ansökt om, och skickar i så fall ett sådant förslag. Alla de förslag och erbjudanden som du får samlas på en gemensam sida, så att du snabbt och lätt kan jämföra erbjudanden, lånebelopp, räntenivåer och månadsbelopp. Du kan också se om de olika långivarna kräver några kompletterande dokument, samt ta del av mer information om hur den fortsatta processen ser ut. I lugn och ro kan du ta ställning till vilket erbjudande som framstår som det bästa för dig.

Fördelen framför egna ansökningar

En fördel med att ansöka om lån genom en låneförmedlare är att du bara får en kreditupplysning registrerad hos UC. Om du däremot själv surfar runt och ansöker om lån hos olika banker, registreras en förfrågan från varje bank du vänder dig till. detta kan snabbt sänka ditt kreditbetyg rejält. Om du känner dig osäker på vilken bank du ska vända dig till, och huruvida du verkligen kommer bli beviljad ett lån eller inte, kan det vara klokare att ta hjälp av en låneförmedlare.

Låna pengar online

Frågor och svar kring Privatlån

✅ Hur mycket går det att låna för den som vill ta ett privatlån?

Det varierar förstås från långivare till långivare. Vissa erbjuder främst relativt små lån, upp till cirka 50 000 kronor, medan andra även erbjuder större lån. Många banker har en övre gräns på 500 000 kronor för privatlån, men det finns några enstaka banker som faktiskt kan erbjuda blancolån upp till 600 000 kronor. Det är dock viktigt att tänka på att vem som helst inte kan få lån på så stora belopp. För att kunna få maxbeloppen krävs en hög inkomst, få andra lån och krediter och goda kreditbetyg.

✅ Hur ökar man sina chanser till att få ett privatlån beviljat?

Det finns flera saker att göra. Om det är möjligt att öka inkomsten är det naturligtvis positivt. Det är också en fördel att minska utgifterna samt att stänga andra krediter och lån om möjligt. Om du har en betalningsanmärkning är det en god idé att vänta tills denna tas bort innan du ansöker om lån. Att ha en medsökande är ytterligare ett sätt att öka chanserna att bli beviljad ett lån.

✅ Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är samma sak som ett blancolån. Det rör sig om ett lån utan säkerhet.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Privatlån Vanliga frågor


Letsbuyit hjälper dig att hitta bästa privatlånet.

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra guider inom lån:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin