Samlingslån

Har du flera lån som ska betalas varje månad? Då har du säkert märkt att det gamla ordspråket “många bäckar små, ger en stor å” faktiskt är sant. För även om man inte har lånat några större belopp blir det mycket pengar som ska betalas när lånen blir flera. Med många lån att hålla reda på ökar förstås också risken att något blir bortglömt och obetalt, vilket snabbt kan få stora konsekvenser. För att få ordning på ekonomin, och minska utgifterna är det nästan alltid klokt att försöka få ett samlingslån, så att man kan betala bort sina dyra småkrediter.

Bäst Samlingslån

Snabbmeny:
Toppval Samlingslån Vanliga frågor


Samla alla dina lån under ett tak

Istället för att betala många olika lån, kanske till och med med aviavgift på vart och ett, kan du ta ett större lån och betala bort alla smålån. Ett sådant lån brukar man kalla samlingslån, därför att det är avsett just för att samla ihop alla krediter på ett ställe. Ett samlingslån gör det enklare att hantera ekonomin, och det ger dig en bättre överblick. Du har bara ett lån att hålla reda på och betala, och det betyder förstås att du kan se dina utgifter och skulder på ett klart och tydligt sätt. Det blir lättare att göra upp, och hålla, en budget, och du riskerar inte att glömma räkningar. Men, framför allt ger ett samlingslån mer pengar i plånboken, då du kan samla lånen och få bort en massa onödiga utgifter.

Att välja samlingslån

För att spara så mycket pengar som möjligt är det förstås viktigt att du får ett bra samlingslån. Och som vanligt gäller det att jämföra olika lån, för att hitta låg ränta, bra villkor och låga avgifter. Samlingslån är samlingsnamnet på lån vi använder för att baka ihop flera små skulder till en enda, men lånen kan också ha andra namn. Du kan ansöka om ett större lån hos din bank, men det enklaste sättet att ta ett samlingslån är att titta på nätet. Här finns många olika långivare som erbjuder samlingslån på både stora och mindre belopp. Vilket du ska välja beror både på hur många, och hur stora, skulder du har och hur dina förutsättningar ser ut.

Att välja samlingslån

Samlingslån med eller utan säkerhet?

Det finns två kategorier av lån som skiljer sig ganska rejält åt. Det är lån med säkerhet och lån utan säkerhet, så kallade blancolån eller privatlån. Om du ska ta ett större lån kan det vara fördelaktigt att välja ett lån med säkerhet, eftersom dessa oftast kommer med lägre ränta. Ett lån utan säkerhet innebär ett större risktagande för långivaren, vilket kompenseras med en högre ränta. På riktigt stora lån kan skillnaden bli stor, men om du inte behöver låna så mycket pengar är inte ränteskillnaden alltid så märkbar. Om du inte har något att pantsätta, eller någon som går i borgen för dig, är ett samlingslån utan säkerhet det enda alternativet.

Toppval Samlingslån 2024

Vi har valt dessa banker och lånbolag som våra Toppval för Samlingslån.

Samlingslån på nätet

De flesta av oss har nog upptäckt att det går att låna pengar via internet, och att det ofta är ett både enklare och snabbare sätt än att gå till banken. Dessutom ställs det ofta hårdare krav för att få ett samlingslån hos de vanliga traditionella bankerna. En stor fördel med att söka lån på nätet är att du själv kan göra en ordentlig jämförelse innan du skriver på ett låneavtal. Här finns många olika långivare som erbjuder ett brett spektrum av samlingslån, så det går alltid att hitta lämpliga lån oavsett hur många små krediter du samlat på dig.

Samlingslån utan UC

Har du många små lån vet du säkert att alla långivare måste göra en kreditprövning varje gång någon ansöker om ett lån eller handlar på kredit. Du vet säkert också att många registreringar hos UC kan göra det svårt att få lån i framtiden. Därför är det många som vill undvika UC när man söker lån, oavsett om det handlar om små snabblån eller ett större samlingslån. På nätet kan du hitta långivare som inte samarbetar med Upplysningscentralen, UC, utan som använder sig av andra kreditupplysningsföretag. En förfrågan hos dessa företag registreras inte, och ingen annan behöver veta att du har ansökt om ett lån. Du kan oftast hitta uppgifter om hur en långivare gör sin kreditprövning i lånevillkoren eller på hemsidan. Det finns också låneförmedlare på nätet, som inte använder sig av UC, och där du får låneförslag från flera olika långivare att välja på. Det är dock oftast mindre lån som går att få utan en kreditupplysning från UC, så om du söker ett större samlingslån kan detta vara svårt att undvika.

Fördelar med samlingslån

Fördelar med samlingslån

Det finns mycket att tjäna på att samla ihop alla små skulder med ett samlingslån. Även om du inte skulle få så mycket lägre ränta på samlingslånet än du har på de befintliga skulderna lönar det sig att ta ett lån och betala bort de många små lånen. Dels får du, som tidigare nämnts, en bättre överblick över din ekonomi, och bara ett lån att hålla reda på. Du slipper också betala aviavgifter och andra avgifter som ofta tillkommer på vart och ett av de små lånen. Och du förbättrar din kreditvärdighet, eftersom du betalar av och har ett mindre antal lån.

Antalet lån och krediter påverkar din kreditvärdighet och dina chanser att få lån, och det kan också påverka vilken ränta du får på ditt lån. På ett större lån, som ett samlingslån, sätts ofta en individuell ränta, som påverkas av din kreditvärdighet. Här räknar man förstås in din inkomst, men också hur många lån du har och hur stora skulderna är. Så att betala av sina lån och bli skuldfri så fort som möjligt är positivt på många sätt. Det finns, med andra ord, många goda skäl till att samla sina lån med ett samlingslån, både för den privata ekonomin idag och för framtiden.

Stärk din ekonomi och din kreditvärdighet

Stärk din ekonomi och din kreditvärdighet

Tillgängligheten på små, användbara lån är stor och det är lätt att dra på sig skulder som snabbt blir större än man tänkt sig. När högarna av räkningar växer är det lätt att tappa kontrollen, och det kan ge ekonomiska problem i vardagen. Många lån och krediter kan också göra att du får en sämre kreditvärdighet och får svårt att låna om du behöver ett större lån. Men, det är aldrig för sent att göra något åt sin situation. Med ett samlingslån kan du inte bara lösa in alla dina dyra smålån, utan också stärka din kreditvärdighet.

Om du gör dig av med de många lånen och skulderna ser det betydligt bättre ut när din betalningsförmåga ska bedömas, och du har både större möjligheter att få ett bra lån. Dessutom har du också chansen att få lånet till en lägre ränta än du skulle fått om du haft alla dina små lån och krediter kvar. Ett samlingslån ger ofta mer pengar kvar varje månad, och dessa kan du använda till att betala av på lånet, och på så sätt bli helt skuldfri snabbare.

Frågor och svar kring Samlingslån

✅ Vad krävs för att få samlingslån?

Kraven kan se lite olika ut hos olika långivare. Generellt krävs att du är över 18 år, att du har en inkomst och att du inte har pågående skulder hos Kronofogden. De flesta långivare vill inte att du har betalningsanmärkningar. Hur hög inkomst som krävs varierar, likaså kan kraven på typ av inkomst variera. Medan en del kräver att du har inkomst av fast anställning finns det andra som godkänner andra typer av inkomst. Det finns också kreditföretag som godkänner lån även om du har betalningsanmärkning, så länge du uppfyller kraven och anses kreditvärdig. Läs villkoren hos de olika långivarna, för att hitta ett lån som passar dina förutsättningar.

✅ Vilken typ av lån ska jag välja?

Vilket lån du ska välja beror i första hand på hur stora skulder du har som ska betalas med lånet. Har du riktigt stora sammanlagda skulder kan det vara bra att försöka få ett lån med säkerhet, eftersom det oftast går att få lägre ränta på ett sådant lån. Annars finns det gott om lån utan säkerhet som ger dig lägre månadskostnad när du bakar ihop alla dina små skulder. Ett lån utan säkerhet är enklare att söka, och går oftast snabbare att få. Jämför räntor, avgifter och villkor för att få ett så fördelaktigt lån som möjligt, så blir det lönsamt oavsett om du väljer ett blancolån eller ett lån med säkerhet.

✅ Hur många lån kan jag samla under ett samlingslån?

Det är egentligen inte antalet lån, utan den totala skuldsumman som avgör. Här på internet kan du hitta samlingslån på upp till 600 000 kronor, vilket betyder att du kan samla alla lån du har så länge summan inte överstiger 600 000. Långivarna tittar sällan på antalet lån, utan det är beloppet och din kreditvärdighet som avgör. Ju större kreditvärdighet du har desto större samlingslån kan du få. Skulle du inte kunna få ett lån som täcker alla skulder, kan det ändå vara en god idé att samla och betala bort så många lån som möjligt. Tänk också på att du kanske kan ta samlingslån hos flera långivare om du har väldigt många lån att baka ihop. Två samlingslån är trots allt bättre än tio små lån med alla de avgifter och kostnader de för med sig.

Källor:

Snabbmeny:
Toppval Samlingslån Vanliga frågor


Letsbuyit hjälper dig att hitta bästa samlingslånet.

Vi vill gärna tipsa dig om fler av våra guider inom lån:

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin