Vad är ett kreditföretag?

Att signera med BankID
Lär dig mer om vad ett kreditföretag är och gör.

Hör du till den stora skara som någon gång har funderat över vad ett kreditföretag är? Är det samma sak som en bank, eller vad är det egentligen som skiljer dessa båda typer av företag åt? Svaret är att ett kreditföretag inte är samma sak som en bank. Visserligen lånar båda ut pengar, men bortsett från detta finns stora skillnader. Även om både kreditföretag och banker behöver godkännas av Finansinspektionen, ställs andra krav på banker som även har insättningsgaranti och sätter in och tar ut pengar från Riksbanken. Detta gör inte ett kreditbolag.

Vad gör ett kreditföretag?

Det är förstås intressant att titta närmare på vad ett kreditföretag gör, för att förstå vad det här egentligen är för något. Den här typen av företag erbjuder lån och krediter av olika storlekar. Det finns även inom denna företagskategori olika typer av företag. Vissa erbjuder så kallade snabblån, medan andra erbjuder vanliga blancolån. Det finns också kreditföretag som erbjuder så kallade P2P-lån. Hos dessa bolag kan du även, om du så vill, investera pengar, som andra privatpersoner sedan kan låna. På så sätt kan du få ränta på dina pengar och kan i bästa fall göra fina affärer. Det här har blivit en allt populärare investeringsmetod bland privatpersoner som vill få mer pengar tillbaka än vad de kan få om de har pengarna på ett vanligt sparkonto.

Fördelarna med kreditföretag

Finns det då några fördelar med ett kreditbolag jämfört med en bank? Varför ska en privatperson vända sig till ett sådant för att få låna pengar, istället för att helt enkelt gå till sin vanliga bank? Det finns faktiskt flera anledningar.

  • Ofta lägre krav
    Det är ett välkänt faktum att många kreditbolag ställer lägre krav på sina låntagare än vad traditionella banker gör. Det har ibland pratats om detta med negativa toner, eftersom man har menat att detta har riskerat att försätta kunderna i en skuldfälla. Så kan det naturligtvis vara, om någon tar lån som de egentligen inte har den ekonomiska förmågan att betala tillbaka. Generellt finns det dock även mycket positivt med detta. Framför allt öppnar det upp för personer som har andra anställningsformer än en tills vidare-anställning. De flesta storbanker ratar automatiskt sökande som inte har en tills vidare-anställning. Problemet med detta är att det inom många branscher är så gott som omöjligt att få den typen av anställning, även om du har arbetat på samma arbetsplats länge. Kreditbolag brukar vara mer generösa när det gäller att acceptera alternativa anställningsformer. Det kan även vara så att det krävs en lägre årsinkomst. Det kan naturligtvis vara farligt om det rör sig om stora lån, men om det handlar om små lån som återbetalas inom någon månad spelar sällan årsinkomsten så stor roll.
  • Bättre på små lån
    Kreditbolagen är ofta betydligt bättre än bankerna på att erbjuda små lån. Bankernas lån är ofta på summor från cirka 30 000 kronor och uppåt, även om det naturligtvis kan finnas vissa variationer. För den som bara vill låna några få tusenlappar är det därför sällan aktuellt att vända sig till banken. Att vända sig till något av alla de kreditbolag som finns på marknaden kan däremot vara en utmärkt idé, eftersom det där även går att ta små lån. Fördelen med dessa lån är att de betalas tillbaka på bara någon månad, vilket gör att de inte belastar privatekonomin under någon lång period.

Viktigt att tänka på vid lån från ett kreditföretag

Om du har läst på om kreditföretag och kommit fram till att det är ett sådant du bör vända dig till för att be om ett snabblån eller en kredit, finns det några saker du bör ha i åtanke.

  • Jämför räntan. Det kan löna sig då skillnaderna kan vara stora. Vissa kreditföretag erbjuder låg ränta, andra har en riktigt hög ränta. Jämförelser är därför något av ett måste.
  • Se över ekonomin i förväg. Låna inte mer än du har råd att betala tillbaka, även om du har svårt att få det att gå ihop den här månaden.
  • Läs gärna omdömen från tidigare kunder. Vilka kreditbolag är omtyckta och vilka brukar inte rekommenderas? Det här är otroligt viktigt och det kan finnas tydliga skillnader.
  • Undersök vilka kreditföretag som arbetar med den typen av lån och krediter som är aktuella för just dig. Alla specialiserar sig inte inom samma typ av krediter.
Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin