Att signera med BankID

Att signera med BankID
Så fungerar det att signera med BankID.

Det sägs att nio av tio personer med en smartphone använder sig av BankID i sin vardag. BankID är både en form av e-legitimation och ett sätt att signera avtal och transaktioner på nätet. Att signera ett avtal med BankID anses vara juridiskt bindande på samma sätt som din vanliga namnunderskrift. Här berättar vi mer om BankID och hur det fungerar när man signerar med tjänsten.

Vad är BankID?

Innan vi går in på själva signeringen av BankID måste vi ju först berätta mer ingående om appen. BankID är en elektronisk identifieringsmetod och används alla främst för att identifiera sig, till exempel när du loggar in hos en myndighet eller din internetbank samt för att signera transaktioner och avtal. Om du till exempel tar ett snabblån på nätet så kan du godkänna avtalet genom att signera med BankID. Varje gång du för över pengar från ditt bankkonto till ett annat kan du också godkänna det med just BankID. Allt som signeras med appen är juridiskt bindande, vilket är otroligt viktigt att vara medveten om. Det är bara du som har tillgång till ditt eget BankID och du skyddar dig med en personlig kod.

Ladda ner BankID till din smartphone - en guide.

Hur skaffar jag BankID?

Det finns två olika former av BankID, ett på fil som du laddar ner till din dator och ett mobilt BankID. Det sistnämnda är det populäraste och det som vi kommer att fokusera på. Du börjar med att ladda ner BankID som app vilken finns både på Google Play och App Store. Sedan går du in på din internetbank och letar upp informationen om hur man laddar ner ett BankID. Exakt hur du gör kan skilja sig lite mellan bankerna men det finns tydliga instruktioner på hemsidan. När du laddar ner BankID får du välja en personlig kod som du fyller i varje gång du loggar in och signerar ett avtal. Det brukar också vara möjligt att logga in med fingeravtryck på vissa mobiler, dock är det bara ett komplement och du måste alltid ha en kod.

Hur gör jag för att signera?

När du ska signera ett avtal kommer du först få upp ett alternativ som ber dig signera med ditt BankID. Om du sitter vid en dator måste du välja alternativet som säger “BankID på en annan enhet”. Nästa steg är att logga in på appen med den sexsiffriga kod som har valt när du installerade BankID. Du kommer sedan få upp en ruta där det står vad du signerar och vid vilken tidpunkt. Då fyller du i din kod ytterligare en gång och sedan är det färdigt och signerat. Det är snabbt, smidigt och enkelt att använda.

fördelarna med att signera med BankID

Vad är fördelarna med att signera med BankID?

En stor fördel är att du kan göra det oavsett var du befinner dig. Du behöver inte besöka något kontor utan kan lämna in ansökningar och avtal direkt på nätet som signeras direkt. Det gör processen mycket enklare och smidigare för alla inblandade parter. BankID är väldigt noga med sina säkerhetsåtgärder och anses vara den säkraste e-legitimationen som du kan använda. Du måste alltid bekräfta din identitet genom att logga in på appen med din kod innan du signerar själva avtalet. Det är också en form av säkerhetsskäl. Allt du gör i appen sparas så det kan spåras vid ett senare tillfälle om det skulle behövas. Det finns liknande tjänster i övriga Norden och målet är att man i framtiden ska kunna använda sitt svenska BankID även när man signerar avtal i övriga länder i Norden. BankID är givetvis helt kostnadsfritt att använda som privatperson och du kan alltid ladda ner appen på nytt, till exempel när du byter telefon.

Framtidens sätt att signera avtal och dokument

Detta sätt att signera avtal och dokument är otroligt smidigt och har på kort tid ersatt flera pappersavtal. Det finns flera positiva aspekter med det, bland annat ur miljösynpunkt och att man inte riskerar att viktiga avtal kommer bort av misstag. Eftersom de flesta människor alltid har tillgång till sin mobil kan du snabbt signera ett avtal eller dokument om det skulle behövas. Det kan gälla allt från ett hyresavtal till ett elavtal. Världen blir allt mer digital och BankID är framtidens sätt att signera dokument.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin