Vad innebär begreppet uppläggningsavgift?

Vad innebär uppläggningsavgift?
Förklarar begreppet uppläggningsavgift.

Ordet uppläggningsavgift kan du komma i kontakt med i olika sammanhang. Det handlar framför allt om när du ska ta ett lån, eller när du ska köpa en produkt på avbetalning. Då kommer vissa långivare och kreditbolag att ta ut en uppläggningsavgift. Detta är något som du ska vara uppmärksam på, eftersom det kan påverka totalkostnaden. Om du inte ser upp med detta kan den första avin bli på ett betydligt högre belopp än du hade räknat med. Var därför alltid en noggrann konsument som ser till att ha full koll på läget innan du undertecknar ett avtal.

Så fungerar uppläggningsavgiften

Det hörs nästan på namnet vad uppläggningsavgiften är för något. Det är helt enkelt en avgift som kreditgivande bolag tar ut för att lägga upp avbetalningsplanen eller för att lägga upp lånet. Det är som en inledande administrativ kostnad. Det låter kanske fullt naturligt och inte särskilt kostsamt, och det behöver det heller inte vara. Faktum är dock att det kan bli mycket dyrare än du hade tänkt, om du inte tar dig tid att titta närmare på detta. Om ett kreditbolag inte tar ut någon uppläggningsavgift alls, medan ett annat tar ut en avgift på 395 kr, medan räntan är densamma, kan du spara 395 kr bara genom att titta på uppläggningsavgiften. På samma sätt kan det kosta dig 395 kr mer om du inte noterar detta. Om det rör sig om ett stort lån som du kommer att betala av på under 10 års tid kanske inte detta tycks spela så stor roll, men om det rör sig om ett mindre lån, eller en avbetalning som sträcker sig över några få månader, kan det vara en onödig summa att betala.

Så fungerar uppläggningsavgiften - Letsbuyit förklarar.

Så betalas uppläggningsavgiften

Hur betalas då uppläggningsavgiften, om du nu inte kommer undan den? Det vanligaste är att den läggs på första avbetalningsavin, så att du förutom amortering och ränta även betalar uppläggningsavgiften vid den första månadsbetalningen. Det gör att den första månaden också ofta blir den dyraste, något som det är viktigt att du är medveten om när du tar lånet eller gör ditt köp på avbetalning. Ofta går det att se redan när du tittar på erbjudandet, hur mycket du kommer att betala dels första månaden, dels därefter. Se till att du sätter undan extra pengar till första amorteringen, så att inte uppläggningsavgiften kommer som en chock när den ska betalas. Det finns även vissa kreditbolag som lägger till uppläggningsavgiften till det beviljade lånebeloppet, så att du, om du exempelvis vill låna 30 000 kr, får ett lån på 30 395 kr, så att du betalar av i vanlig takt tills du även betalt uppläggningskostnaden. På det sättet märker du inte av den lika mycket, även om den egentligen kostar dig lika mycket. Även detta bör du kunna se innan du undertecknar låneerbjudandet. Om du är tveksam eller har några frågor kring detta kan du kontakta långivaren innan du skriver under avtalet. När du väl har skrivit under har du förbundit dig att betala.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin