Köpa lägenhet – vad ska man tänka på?

Att tänka på när man köper en ny lägenhet.
Vad ska man tänka på när man köper en ny lägenhet.

Att köpa lägenhet är en stor och viktig händelse i de flestas liv. För vissa är det den största investering de någonsin kommer göra, medan det för andra kan vara en viktig start på en framtida bostadsresa. För att köpet ska gå så smidigt som möjligt, och för att du ska bli nöjd även när köpet är genomfört, finns det dock vissa saker du bör tänka på. Vissa saker känner du säkert redan till, medan andra saker kanske är nya för dig. Läs gärna vår guide, för ett säkrare lägenhetsköp.

Koll på ekonomin

Det första du behöver se till att göra när det börjar bli aktuellt att köpa bostad, är att skaffa dig en bra överblick över hur din ekonomi egentligen ser ut. Se över vad du har för fasta inkomster och utgifter. Detta behöver du veta när det är dags att söka ett lånelöfte hos banken. Detta bör du i sin tur se till att ordna innan du på allvar ger dig ut och börjar leta lägenhet. Du behöver också fundera över hur du ska finansiera kontantinsatsen. Numera går det bara att låna till 85 % av köpesumman via bolånet. Resten behöver du finansiera på annat sätt. Det allra bästa är förstås om du har sparat undan pengar till kontantinsatsen, men det går även att ta privatlån för att lösa den här delen. Tänk dock på att du då behöver ha råd med båda lånen. Sammanfattningsvis är det konkreta du behöver göra i det här skedet att dels se över de ekonomiska förutsättningarna, dels ordna lånelöfte, så att du vet hur dyr lägenheten får vara.

Att hitta rätt lägenhet som passa just dig.

Hitta rätt lägenhet

Ha inte bråttom när du ska köpa lägenhet. Det här är ett viktigt inköp och mest troligt även en dyr investering. Se till att det verkligen blir rätt. Börja inte buda på första bästa lägenhet. Gå på många visningar så att du har mycket att jämföra med. Gör också en lista över sådant som är viktigt för dig. Hur många rum måste det finnas som minst? Hur många kvadratmeter vill du som minst att lägenheten ska vara? Är det viktigt med balkong eller uteplats? Måste det finnas hiss? De flesta har ett antal punkter som är så viktiga att de inte kan tänka sig att kompromissa. Så är det säkert för dig också. Se därför till att du har koll på vilka punkter detta är, redan innan du börjar gå på visningar. Det gör att du kan sålla bort många alternativ redan före visningen. På så sätt kan du spendera din tid på ett smartare sätt. När du väl är på visning är det viktigt att granska bostaden med kritiska ögon. Ställ gärna frågor och försök att bortse från styling som gjorts inför visningen. Tänk bort blombuketter och vackra kuddarrangemang. De kommer ändå inte finnas där när du eventuellt flyttar in.

Ta dig tid att smälta alla intryck

När du har varit på en visning är det lätt att du låter dig ryckas med av andra entusiastiska spekulanter och av en skicklig mäklare. Låt dig inte lockas in i en fälla där du hänger med i en budgivning utan att egentligen vara säker på att det verkligen är din drömbostad. Sätt dig istället ned i lugn och ro och väg fördelar och nackdelar mot varandra. Sådana finns det nämligen så gott som överallt. Sov gärna på saken innan du bestämmer dig för om du är beredd att delta i en budgivning eller inte.

Kontrollera stadgar och bostadsrättsföreningens ekonomi

Om det är en bostadsrätt du planerar att köpa går det inte att bortse från att du kommer bli medlem i en bostadsrättsförening i och med ditt köp. Innan du gör slag i saken och köper lägenheten bör du därför läsa på så att du vet vilka stadgar föreningen har. På så sätt kan du ta reda på vilka skyldigheter du får som medlem, samt vilka rättigheter du har. Du bör också undersöka hur föreningens ekonomi ser ut, eftersom detta kan få stor betydelse längre fram. Vidare är det också viktigt att komma ihåg att du måste godkännas för att köpet slutligen ska kunna genomföras. Kontrollera därför också vilka krav bostadsrättsföreningen har för att godkänna en medlem.

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin