Köp billiga bläckpatroner

Att ha tillgång till en skrivare såväl hemma som på jobbet är verkligen en fördel. Om du jobbar på ett kontor finns det med allra största sannolikhet minst en skrivare, ofta flera. I och med det har du förmodligen möjlighet att skriva ut alla de dokument som du kan tänkas behöva på arbetstid. Det är naturligtvis bra, och den möjligheten kommer du säkert behöva utnyttja vid många olika tillfällen. Det är dock sannolikt att du då och då även har behov av att kunna skriva ut något på hemmaplan. Det kan gälla jobbrelaterade dokument som du har fått via e-post efter arbetstid och måste kunna skriva ut för att kunna läsa på jobbresan dagen därpå.

Billiga bläckpatroner

Snabbmeny:
Topp-3 Butiker 2024
Så fungerar en bläckpatron
Vanliga frågor


Topp 3 butiker som säljer bläckpatroner 2024

Vi har valt dessa butiker som våra Topp-3.

Patroner

Billiga bläckpatroner & toner

 • Billiga bläckpatroner

 • Snabba leveranser

 • Enkelt att beställa

 • Frakt 49 kr

Patroner.se

Megashop

Bläck och lasertoner

 • Toner och bläck

 • Leverans 1-4 dagar

 • Öppet köp 30 dagar

 • Frakt 49 - 159 kr

Megashop

Kontorsnetto

Låga priser på toner

 • Kontorsmaterial & toner

 • Snabbt, enkelt och billigt

 • Leverans 1-2 arbetsdagar

 • Frakt 85 kr

Kontorsnetto

Olika bläckpatroner

Om du har ägt en skrivare tidigare, eller ansvarat för skrivarna på jobbet, vet du att det inte går att använda samma typ av bläckpatroner i alla skrivare. Varje skrivarfabrikat har sina egna bläckpatroner. Det är heller inte så att det går att använda samma patroner i en skrivare av ett visst varumärke som i en annan skrivare av samma märke. Detta innebär att de butikshyllor där bläckpatronerna finns kan upplevas som rena djungeln. Det finns en lång rad produkter, men när du väl står där är det lätt att glömma benämningen på just den bläckpatron som du är ute efter.

Köper du fel kommer den inte gå att använda, och du kommer då bli tvungen att återvända till butiken för att byta produkten. Om du inte redan hunnit bryta förpackningen när du upptäcker ditt misstag vill säga, då kommer du inte kunna lämna tillbaka den, och går då miste om några hundralappar. Det är förstås onödigt. Många väljer därför att köpa sina bläckpatroner på nätet. Du kan då ha skrivaren och dess namn synligt framför dig. Du kan också snabbt och enkelt öppna skrivaren för att ännu en gång undersöka vad patronerna har för benämning, om du skulle råka glömma bort det. Dessutom är ofta priserna lägre online, något som förstås också lockar.

Skillnad mellan bläckpatron och toner

Du har säkert sett att det dels finns bläckpatroner, dels toners. En intressant fråga blir då naturligtvis; vad är skillnaden på dessa? De används helt enkelt till olika typer av skrivare. En bläckpatron används i en bläckstråleskrivare. Tonern å sin sida används i den typ av skrivare som kallas laserskrivare.

Så fungerar en bläckpatron

Så fungerar en bläckpatron

Hur fungerar då en bläckpatron? För det första är bläcket flytande. Detta i sig utgör en skillnad mot tonern som innehåller pulver. En bläckpatron placeras i skrivarens skrivarhuvud. Det flytande bläcket göms inne i ett folieutrymme. Det täcks i sin tur av bläckmunstycken. Vid utskrift flyttas skrivarhuvudet fram och tillbaka över arket. Bläck droppas på arket och på det sättet hanteras utskriften.

Så fungerar en toner

Tonern kan gå under flera benämningar. Den kan även kallas tonerkasett. Den kallas även lasertoner. I kasetten finns fint pulver. Pulvret överförs genom elektriska laddningar. Laddningarna ser till att pulvret placeras ut på specifika platser på arket. Partiklarna smälts därefter ned genom en typ av upphettning. Detta i sin tur skapar den färdiga utskriften. Det är en avancerad teknik som ger fina resultat.

Hastigheten

Hur ser det då ut hastighetsmässigt när man jämför bläckpatroner och toners? Egentligen är det förstås skrivartyperna som bör jämföras för att få fram en bra hastighetsjämförelse. Det är ju inte patroner eller toners i sig som styr hastigheten. För att sammanfatta det hela kan vi i alla fall säga att det går snabbare med laserskrivare där en toner används. Därför används ofta detta alternativ på kontor. För hemmabruk räcker det däremot ofta alldeles utmärkt med en bläckstråleskrivare med vanliga bläckpatroner. Det skrivs sällan ut samma stora mängder dokument och dessutom är det sällan lika bråttom att få utskrifterna i handen snabbt.

Kostnad

Vad är då billigast att köpa, en bläckpatron eller en tonerkasett? Svaret är att bläckpatronen generellt är billigare att köpa. Det är dock viktigt att komma ihåg att den kan behöva bytas ut snabbare. Det kan i sin tur leda till att det i slutändan blir mer kostnadseffektivt med toners. Detta kan dock variera från en bläckpatron till en annan, så det går inte att slå fast att det alltid är mer kostnadseffektivt med en toner. Däremot kan det redan innan du köper en bläckstråleskrivare vara klokt att jämföra modeller och läsa omdömen, så att du väljer en skrivare med en bläckpatron som håller länge och därmed ger en skrivare som är billig i drift.

Så granskar du priset på bläckpatroner närmare

Om du redan har en skrivare och ska köpa bläckpatroner, har du förstås inte så stora valmöjligheter. Då behöver du ju helt enkelt hitta patroner av just den typen som fungerar till din skrivare. Du behöver inte göra någon djupgående granskning. Däremot är det förstås alltid en god idé att göra prisjämförelser. Det kan skilja en hel del i pris från en butik till en annan. Köp därför inte första bästa bläckpatron till just din skrivare. Titta istället på vilka alternativ som finns tillgängliga och välj ut den som erbjuder bäst pris. Se dock till att även ta med eventuella fraktkostnader i beräkningen. Det är det totala priset inklusive frakt som ska bli lågt, inte enbart produktpriset.

Granskning innan du köper skrivare

Om du ska köpa en ny skrivare har du lite fler möjligheter. Då kan du undersöka och granska vilken skrivare som erbjuder bra och prisvärda bläckpatroner där bläcket generellt räcker länge. Du kan naturligtvis få en bra guide genom att läsa olika tester som har genomförts. Där brukar man nämligen ofta titta på just bläckkapacitet. Det finns dock även andra sätt. Det går ofta att läsa om vilken kapacitet en viss typ av bläckpatron beräknas ha.

ISO har nämligen genomfört tester för att ta fram information kring detta. Man mäter kapaciteten genom att titta på hur många sidor en bläckpatron kan användas till innan den behöver bytas ut. Ofta kostar bläckpatroner med hög kapacitet mer. Det kan dock vara en smart investering, eftersom det vanligtvis blir mer kostnadseffektivt i långa loppet. Se därför gärna till att välja en skrivare som använder bläckpatroner med hög kapacitet. På så sätt kan du skriva ut många dokument och eventuellt även bilder innan det är dags att köpa nya patroner.

Originalprodukter och piratpatroner

När du ska köpa nya bläckpatroner är det mycket möjligt att du kommer upptäcka att det förutom originalpatronerna även finns piratpatroner. Det handlar alltså om bläckpatroner som inte är autentiska och inte marknadsförs av de stora bolagen, exempelvis HP, Canon, Brother och så vidare, utan av externa företag. Dessa kopior är ofta mycket billigare än originalpatronerna, som ju kopior brukar kunna vara. Frågan blir då förstås om det går lika bra att använda dessa, eller om det är bättre att hålla sig till originalet?

Billiga bläckpatroner

För garanti krävs ofta att originalpatron använts

Det första som kan vara viktigt att nämna, är att många tillverkare av skrivare kräver att originalpatroner använts för att garantin ska gälla vid eventuella fel och skador. Genom att använda kopior tar du med andra ord en risk. Är du beredd att ta den risken, och är medveten om att du kan få betala för reparationer eller inköp av ny skrivare vid eventuella skador, kan du med andra ord ge kopiorna en chans om du vill.

Räcker inte alltid lika länge

Kopiorna är, som vi redan nämnt, ofta betydligt billigare än originalprodukterna. Det betyder dock inte att du alltid vinner ekonomiskt på att välja dessa. Det finns bra kopior som håller i stort sett lika länge, och i vissa fall till och med längre, än originalen. Det finns dock även kopior som bara har hälften så god kapacitet som originalpatronerna. För att det skulle bära sig ekonomiskt skulle de därför behöva vara minst hälften så dyra som originalet, och så är sällan fallet. Du får komma ihåg att dessa inte alltid genomgått samma tester som originalen. Se därför om du kan hitta någon information om kapacitet innan du slår till.

Pris på bläckpatroner

Naturligtvis är det viktigt att känna till hur mycket bläckpatroner kostar. Tyvärr är det dock svårt att ge ett enhetligt svar på frågan. Anledningen till svårigheterna att svara, är att priset varierar beroende på till vilken skrivare du ska köpa bläck. Det finns billiga bläckpatroner som kostar 80 kr för en patron. De fungerar dock inte till alla skrivare, utan enbart till en eller ett fåtal typer. Det finns andra, betydligt dyrare bläckpatroner, som kostar 250 kronor för en patron.

Läs också: Så hittar du bläckpatroner till din HP-skrivare.

I vissa skrivare behöver du dessutom både en svart bläckpatron och en eller flera patroner med färg. Då kan det vara klokt att köpa ett kombinationspaket som inkluderar alla de bläckpatroner som går åt till skrivaren för att den ska kunna användas fullt ut. Ett sådant kombinationspaket kan kosta från cirka 300 kronor upp till över 1 000 kronor.

Frågor och svar kring Bläckpatroner

✅ Hur kan jag få min bläckpatron att räcka längre?

Det finns flera besparande åtgärder. Dels kan det vara en god idé att inte stänga av skrivaren mellan utskrifterna om du vet att du ska skriva ut mer inom någon timme. En rengöringsprocess sker nämligen vid uppstart, och då går det åt mycket bläck i onödan. En annan åtgärd är att skriva ut i gråskala när inte färgutskrift behövs. Det sparar du också mycket bläck på. Vi rekommenderar också att du inte rengör skrivarhuvudet oftare än nödvändigt. Då går det nämligen åt stora mängder bläck.

✅ Är bläckpatron eller toner bäst om jag bara skriver ut vid enstaka tillfällen, med relativt långa mellanrum?

Då är vanligtvis bläckpatronen bättre eftersom bläcket är flytande. Även om skrivaren inte har använts på länge går det bra att skriva ut med samma bläckpatron.

✅ Jag har en bläckpatron som legat oöppnad i flera månader här hemma. Hur länge håller en oöppnad bläckpatron?

Det är naturligtvis bra att sätta i och börja använda en bläckpatron så fort som möjligt. Du behöver dock inte känna dig alltför stressad. Bläckpatroner har generellt ganska god hållbarhet innan de öppnats. En oöppnad produkt håller ofta minst 2 år, men ibland upp till 5 år, så länge den inte utsatts för luft.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Butiker Så fungerar en bläckpatron Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin