Visitkort

Allt fler väljer att skaffa visitkort. Det kan vara bra både för privat bruk och i arbetet. När det gäller privat bruk kanske du till exempel vill dela ut korten till barnens kompisars föräldrar. Det kan underlätta när barnen ska följa med varandra hem och leka, så att ni enkelt kan komma i kontakt med varandra. Det kan också handla om helt andra situationer. Du kanske tränar på gym och vill dela ut ditt visitkort till någon nyfunnen träningskompis exempelvis. Inom arbetslivet behövs visitkorten ofta. När nya projekt startas upp behöver projektmedlemmarna dela kontaktuppgifter med varandra. Då kommer korten väl till pass. När en anställningsintervju genomförs behöver den som intervjuas få kontaktuppgifter till den som intervjuar. Då är visitkortet också bra att ha. Det finns naturligtvis även många andra tillfällen. Här ska vi gå igenom hur du hittar visitkort, hur du utformar dina egna unika kort och vad som bör finnas med på korten.

Visitkort

Snabbmeny:
VisitkortsTryckerier Vad ska finnas med på visitkortet? Vanliga frågor


Lätt att hitta visitkort online

För den som vill ha visitkort är det enkelt att skaffa sådana. Det finns gott om företag som erbjuder visitkort på nätet. Visst finns det även fysiska butiker att besöka, för att få hjälp med detta, men priserna är ofta högre och det är svårare att hitta en sådan aktör. Det här är därför ett typiskt exempel på något som är lättare att beställa online. Det finns gott om leverantörer att välja mellan. Vissa är mer nischade, medan andra erbjuder många olika typer av visitkort. Vi ska titta på vilka olika typer av visitkort du kan hitta nedan. När du har bestämt dig för vad du är ute efter, blir det också lättare att hitta rätt aktör att vända dig till för beställning.

Standardkort i olika material

Den vanligaste typen av visitkort är standardkortet. Det kommer i rektangulär form och är tillverkat av någon typ av papper. Vilka uppgifter som ska vara tryckta på kortet avgör du naturligtvis själv. Genom att välja ett pappmaterial som du tycker passar dig och den du är, kan du påverka vilket intryck du ger. Du kan till exempel välja en papperstyp med matt yta eller blank yta. Du kan också välja att trycka visitkorten i linnepapper eller kraftpapper. Andra typer av material är soft touch-papper och papper med pärlemorsskimmer. Vilken papperstyp du väljer kan göra stor skillnad för det färdiga resultatet. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla material inte passar för alla typ av designer. Innan du väljer papperstyp bör du därför läsa igenom lite mer information om vilken typ av användning som är mest passande för de olika typerna.

Olika typer av visitkort att välja emellan.

Visitkort med rundade hörn

Om du vill ha visitkort som passar i de allra flesta korthållare och som inte avviker alltför mycket från standardkort, men som ändå skiljer sig lite från mängden, kan visitkort med rundade hörn vara något för dig. Även dessa finns i flera olika papptyper, vilket gör att du även kan få din personliga prägel. Enda skillnaden jämfört med standardkorten är helt enkelt att de fyra hörnen är lätt rundade. Detta ger dem en lite mjukare känsla och gör att de väcker viss uppmärksamhet.

Fyrkantiga visitkort

När du tänker på visitkort ser du nog ett rektangulärt kort framför dig, inte sant? De allra flesta svarar ja på den frågan. Det är helt enkelt rektangulära kort som de flesta har vant sig vid att se. Fyrkantiga visitkort är därför ett smart val för den som vill skilja sig från mängden. Det här är ett visitkort som väcker uppmärksamhet. Det ger dessutom ett lite mer modernt intryck, just för att det inte följer gamla banor helt och hållet. Även dessa finns i olika material, och du kan sätta din egen prägel även på dessa kort.

Smala kort

Ett annat sätt att utmärka dig och se till att ditt kort syns bland alla andra visitkort, är att välja smala kort. De är en aning smalare än standardkorten, och ger därför ett mer långsmalt intryck. Det innebär egentligen inte någon speciellt stor skillnad, men det väcker uppmärksamhet och det kan vara detta som får nya bekantskaper att komma ihåg dig. I konkurrenssammanhang i arbetslivet kan detta vara väldigt betydelsefullt.

Visitkort med flera lager

Att väcka uppmärksamhet kan många gånger vara viktigt. Därför kan visitkort med flera lager vara ett smart val. Mellanlagret har en avvikande färg, något som gör att de här korten syns och drar till sig blickar. Naturligtvis kan du presentera dina kontaktuppgifter precis lika tydligt och klart på ett sådant kort, skillnaden är bara att de här multilagerkorten inte ser ut som alla andra kort.

Vad ska finnas med på visitkortet?

När du väl har valt vilken typ av visitkort du vill ha, är det dags att börja fundera på vad som ska synas på kortet. Även här finns det förstås en del val att göra. Om du har ett företag vill du förmodligen att företagets logotyp ska synas på kortet. Det gäller förstås även om du är anställd på ett företag och ska ha visitkort i tjänsten. Du behöver då se till att ha en bra version av logotypen tillgänglig, som du enkelt kan ladda upp när du ska skapa dina kort. Du behöver även göra ett val beträffande bakgrundsfärg och eventuellt mönster på dina visitkort.

Kontaktuppgifter tydligt presenterade

På ett visitkort ska naturligtvis dina kontaktuppgifter finnas tydligt presenterade. Det är själva grundtanken med den här typen av produkt. Exakt vilka uppgifter du bör ta med beror på om du ska använda kortet för privat bruk eller i tjänsten. Om kortet ska användas för privat bruk finns naturligtvis inte samma formella krav. Däremot är det naturligtvis viktigt att kortet visar hur du kan kontaktas. Du bör åtminstone ta med förnamn och efternamn, ett telefonnummer som du kan nås på och gärna en e-postadress.

Billiga visitkort

Visitkort i tjänsten

Om du ska dela ut ditt visitkort till personer du möter i ditt arbete finns det förstås lite mer formella krav på vad som bör finnas med på kortet. Att en logotyp gärna får finnas med på ett visitkort har vi redan nämnt, men vad bör finnas med i övrigt?

  • Förnamn och efternamn
  • Företagets namn
  • Titel
  • Fast telefonnummer
  • Mobilnummer
  • E-post

Det kan även vara bra att ta med besöksadress, men det beror lite på vilket typ av jobb du har. I vissa yrken och på vissa företag är detta inte aktuellt, på andra företag kan detta vara minst lika viktigt som telefonnummer. Här får du med andra ord använda det sunda förnuftet. Det kan också finnas någon riktlinje internt på företaget som berättar hur du bör göra.

Pris på visitkort

Vad kostar det då att köpa visitkort? Svaret är att det dels beror på vilket företag du vänder dig till för att få hjälp med denna uppgift, dels på vilken typ av visitkort du väljer. Visitkorten trycks ofta i buntar om 100. Du får alltså vanligtvis 100 kort för det pris som visas. Naturligtvis kan du välja en större mängd om du vet direkt att det kommer gå åt fler.

De billigaste standardkorten kan ibland gå att få helt gratis, bortsett från att du själv får bekosta frakt. Det kan fungera om du ska ha visitkorten för privat bruk och inte har några specifika krav. Du kan då sällan välja att ha en logotyp på kortet. Du kan heller inte välja fritt mellan de material som finns. Du får helt enkelt den enklaste typen av visitkort med dina kontaktuppgifter tryckta på. Vill du däremot sätta din egen prägel på korten, eller välja form eller material, behöver du välja visitkort som du faktiskt betalar för. Det behöver dock inte vara dyrt.

Några få hundralappar

Om du väljer standardkort kan du komma undan riktigt billigt. 100 sådana kan du köpa från cirka 150 kronor. Det ger med andra ord ett styckpris på 1,50 kr per visitkort. Det är verkligen billigt och du kan ha stor nytta av korten trots det låga priset. Naturligtvis förutsätter det priset att du väljer det billigaste pappmaterialet. Om du till exempel vill ha visitkort i linnepapper eller med soft touch-finish får du räkna med högre priser. För cirka 350 kronor kan du få 100 visitkort i linnepapper för att nämna ett exempel.

Dyrare med speciallösningar

Standardkorten är naturligtvis de billigaste, men vad kostar det då om du till exempel vill ha fyrkantiga kort, eller extra tjocka? Det är lite dyrare än de vanliga standardkorten men behöver ändå inte bli speciellt dyrt. Även här spelar naturligtvis valet av material roll. Om vi förutsätter att du väljer den billigaste typen av papper kan du köpa 100 fyrkantiga visitkort från cirka 250 kronor. Det rekommenderas dock att du väljer ett lite kraftigare pappersmaterial för ett extra minnesvärt intryck. Extra tjocka visitkort kan du köpa från cirka 700 kronor och uppåt. Även där är det förstås 100 kort i paketet, även om det naturligtvis går att beställa en större volym.


Kontorsprodukter

Det behövs en mängd produkter för att få arbetet att flyta smidigt på kontoret. Idag är det också många som jobbar hemma och behöver få en viss struktur på hemmakontoret för att det ska fungera bra.

Det allra viktigaste är förstås ett bra skrivbord och en ergonomisk kontorsstol, som gör att du kan arbeta långa pass utan kroppen tar skada. Men, det är faktiskt mycket mer än basmöblerna som gör att kontorsarbetet flyter smidigt och bra. Många gånger är det de små detaljerna som gör det. Oavsett om du arbetar hemifrån, eller om din arbetsplats är ett stort kontorslandskap, är små saker som visitkort, bläckpatroner och brevvåg ett måste. Om du jobbar ensam hemma är du kanske inte i så stort behov av städvagnar eller whiteboards, men detta är exempel på produkter som måste finnas i de större kontorslokalerna.

Bläckpatroner

Idag är nog en av de viktigaste sakerna på ett kontor bläckpatroner. Pennor, suddgummi och skrivmaskiner, som förr var de vanligaste pinalerna på ett kontor har till stora delar ersatts av datorer och skrivare. Och det är förstås av yttersta vikt att det finns bläckpatroner hemma, så att man kan skriva ut allt som behövs utan avbrott. Ett bra knep är att beställa hem mer än man behöver, för att alltid försäkra sig om att det finns bläckpatroner på lager.

Visitkort

Vare sig du är anställd hos ett större företag, eller om du är ensamföretagare, är ett visitkort förstås ett måste. Visitkortet låter dig enkelt presentera dig för kunder och affärskontakter. Ett personligt visitkort är oumbärligt, och du kan ofta få vara med och designa ditt kort så att du får ett visitkort om är helt och hållet anpassat efter dig.

Whiteboard

Whiteboard, eller vita tavlor, behövs både på kontor, i konferensutrymmen och på andra arbetsplatser. Vi skulle kunna säga att whiteboard är vad skolans svarta tavla var förr i tiden, med den skillnaden att whiteboard har ett betydligt bredare användningsområde. En whiteboardtavla är ett utmärkt hjälpmedel vid presentationer, föreläsningar, planeringar eller s.k brainstorms. Utbudet av whiteboards är både stort och varierat. Här finns verkligen något för alla, allt från storföretagets stora konferensrum till det lilla hemmakontoret. Du kan välja mellan stora och små, enkla eller avancerade. Du kan hitta stora tavlor med hjul som du lätt kan rulla fram när det är dags för presentationen. Och det finns små, bärbara tavlor som du lätt tar med dig när du ska ut på kundmöte eller liknande. Du kan välja mellan glastavlor för högsta estetik, emaljerade tavlor med hård yta och extra lång hållbarhet, eller lackerade tavlor om du vill ha ett budgetalternativ. Vissa whiteboards är magnetiska vilket är praktiskt i många sammanhang.

Spara tid och pengar med en brevvåg

Med en brevvåg vet du alltid hur du ska frankera brevet, och du kan själv sätta på frimärke och skicka brevet utan att gå via postombudet. Brevvågen väger exakt, och du riskerar varken att betala för mycket, eller att få betala straffavgift för underfrankerad post. En brevvåg på kontoret betalar sig snabbt, både när det gäller tid och pengar.
Brevvågen är ingen stor investering, men det är förstås viktigt att se till att köpa en våg med hög precision. Idag är de flesta brevvågar elektroniska, och du ser brevets vikt direkt i displayen. Det gör att det blir lätt att avläsa vikten exakt, så att du vet hur du ska frankera försändelsen.

En sak som kan vara bra att tänka på när du ska köpa en brevvåg är att ta reda på vilken maxvikt vågen har. Även om du oftast skickar vanliga brev, kan det vid något tillfälle dyka upp andra saker som ska skickas och som väger lite mer, och då är det förstås viktigt att din brevvåg klarar av den vikten.

Praktiska hjälpmedel för en bra kontorsmiljö

För att alla ska trivas och få möjlighet att göra ett bra jobb är det viktigt att ha en bra kontorsmiljö. En dålig inomhusluft, till exempel, kan ge både trötthet och huvudvärk, men den kan avhjälpas med en luftrenare. Men, det är inte bara luften som behöver vara ren. För en bra arbetsmiljö krävs det också bra renhållning på kontoret, och särskilt om det är större lokaler är en städvagn nästan oumbärlig. En städvagn ger städpersonalen bra förutsättningar att hålla lokalerna rena. Man får med allt städmaterial på en gång, samtidigt som man slipper bära tunga hinkar med vatten och liknande. Med en städvagn sparar du faktiskt också plats, eftersom allt som behövs för städningen kan få plats på vagnen. Det behövs med andra ord i stort sett bara en liten städskrubb, för vagnen. Det finns många olika modeller av städvagnar på marknaden. Oavsett om du bara har ett litet kontor, eller ett stort kontorskomplex, så finns det passande städvagnar.


Frågor och svar kring Visitkort

✅ Vilka är standardmåtten på visitkort?

Faktum är att det kan variera från ett land till ett annat, men här i Sverige är standardmåtten 90 x 55 mm. Även i de andra nordiska länderna används detta som standardmått. I andra länder, i andra delar av Europa och övriga världen, kan det dock vara helt andra mått som är standard. Detta kan vara värt att tänka på om du funderar på att köpa en korthållare när du befinner dig utomlands på semester.

✅ Vad ska jag tänka på när jag designar mina visitkort?

Det kanske allra viktigaste är att du väljer en bakgrundsfärg som förgrundsfärgen tydligt syns emot. Det är även viktigt att valet av färg på texten gör sig bra för just text. Du måste komma ihåg att ditt kort ska vara lätt att läsa. Nästa sak som du definitivt bör tänka på är att korrekturläsa både en och två gånger innan du skickar din beställning.

✅ Vad ska jag göra om jag vill få människor att verkligen lägga märke till mitt visitkort?

Det finns flera olika sätt. Dels kan du välja en annan form än det som är norm. Det kommer förmodligen räcka långt. En annan sak du kan göra är att välja upphöjd text på kortet, så att strukturen blir något man lägger märke till. Metallic-finish är något annat som kan väcka uppmärksamhet.

Källor:

Snabbmeny: VisitkortsTryckerier Vad ska finnas med på visitkortet? Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin