Brevvåg

Att sälja begagnade produkter av olika slag på auktionssidor och marknadsplatser online har blivit mycket vanligt. Det finns numera många som försöker leva så hållbart som möjligt. För dem är det naturligt att försöka sälja kläder och elektronikartiklar och annat som använts men inte längre passar eller blivit utbytt. I familjer med små barn byter ju barnen ofta till större storlekar och då passerar ju en hel del klädesplagg garderober och byråer. Det kan då bli en hel del annonser eller försäljningar. Något som då är väldigt bra att ha är en brevvåg. Genom att väga produkterna innan annons eller auktion läggs upp, går det att avgöra fraktkostnaden redan på förhand.

Bäst brevvåg

Snabbval: Toppval Brevvåg Att tänka på Vanliga frågor


Det gäller för övrigt även om du skickar andra typer av brev och paket. Du kanske bor långt ifrån släkten och gärna vill skicka julklappar och presenter. Med en brevvåg i hemmet kan du snabbt ta reda på vad paketens vikt blir. Då kan du också köpa porto i förväg och lämna in paketet hos närmaste ombud. Det hela är väldigt praktiskt och bli ofta billigare än att köpa porto i butik. Detta gäller framför allt om du använder tjänsten Skicka Lätt som Postnord erbjuder.

Lätt att hitta en brevvåg

Att hitta en brevvåg är enkelt. Det finns många butiker som säljer den här typen av produkter. Dels går det att hitta i renodlade elektronikbutiker, dels kan de här produkterna köpas i butiker som säljer kontorsmaterial. Det går även att köpa brevvågar i butiker med brett sortiment, där det säljs allt från byggmaterial till kontorsartiklar. Oavsett vilken ort du bor på har du alltså goda chanser att hitta en bra brevvåg. Skulle du inte hitta någon på orten, går det naturligtvis alltid bra att beställa från en webbutik. Även om du blir tvungen att betala frakt kan det ofta bli billigare att shoppa online. De företag som driver webbutiker istället för fysiska butiker kan ofta spara in så pass mycket pengar på att slippa dyra lokalhyror, att de istället kan erbjuda lägre priser. Detta gynnar förstås kunderna.

Att tänka på vid köp av brevvåg

När du ska köpa en brevvåg kan du se fram emot en enkel process. Det här är inte en av de produkter som du behöver läsa på om i flera veckor, för att sedan jämföra produkter i dagar. Visserligen finns det många vågar på marknaden, men det är inte så väldigt många saker att tänka på när du ska välja brevvåg. Några saker finns det dock som kan vara bra att ha i åtanke.

  • Hög precision är viktigt. När du ska väga brev och paket går det inte att använda en våg där du bara får en ungefärlig vikt. Du får inte riskera att det skiljer flera gram mellan den verkliga vikten och den vikt som presenteras på vågen. Du behöver därför välja en våg med hög precision. Något gram kan vara det som avgör om du ska betala 18 kronor eller 36 kronor för ett brev eller mindre paket. Det kan också avgöra om det är läge att lägga på extra porto och övergå från 36 kronor till 54 kronor. Varje gram har därför stor betydelse och det går inte att nog betona hur viktig precisionen är.
  • LCD-display förenklar avläsning. Alla som någon gång har använt en elektronisk våg vet hur praktisk en sådan är att använda. Det är betydligt lättare att läsa av ett exakt resultat när det visas på en LCD-display än när du ska försöka tyda en pekare mellan olika streck. Välj därför gärna en elektronisk våg där vikten tydligt presenteras på en LCD-skärm.
  • Titta om batterier ingår. Vanligtvis ingår inte batterier, och då är det viktigt att notera detta redan vid köp. Genom att då köpa till batterier kan du börja använda brevvågen direkt du kommer hem.
  • Undersök maxvikten. Detta är viktigare än du kanske tror. Om du bara skickar vanliga brev med ett fåtal A4-ark, eller små paket med något enstaka klädesplagg eller en cd-skiva i, kanske detta inte spelar så stor roll. Om du däremot kommer att skicka större paket har det stor betydelse. Mindre brevvågar har nämligen en relativt låg maxgräns. Du kan därför stöta på patrull när du försöker väga paket med lite tyngre innehåll. Om du tror att du möjligen kan komma att skicka även lite större paket är det därför klokt att satsa på en rejäl paketvåg, istället för en renodlad brevvåg.

Toppval Brevvågar 2024

Vi har valt dessa brevvågar som våra Toppfavoriter. Det är prisvärda och kompakta precisionsvågar för vägning av brev och paket.

Brevvåg DYMO M10
När du ska posta brev eller paket kan du visserligen gå till ett postombud och väga det där, för att sedan köpa portot på plats. Det finns dock pengar att spara om du i stället väger breven hemma och förbeställer portot via webben. Denna brevvåg kommer att vara till stor hjälp. Den stängs av automatiskt efter en liten stunds inaktivitet vilket bidrar till att batterierna räcker längre. Det här är dessutom den perfekta vågen för dig om du ofta skickar större brev eller paket. Den ser nämligen till att du ser vikten på det som ska skickas även om brevet är stort, tack vare en utmärkt fördröjningsfunktion.

Om du upptäcker att batteriet är slut och du inte har några hemma går det även att använda vågen med USB-kabel. En sådan medföljer dessutom vid köpet, vilket gör denna brevvåg väldigt praktisk och smidig att använda i alla lägen. Du kan med denna väga brev och andra föremål ända upp till 10 kg.

Kolla priset

Brevvåg BNT 5kg
Om du vill kunna väga dina brev och mindre paket hemma innan du går för att posta dem behöver du en lämplig brevvåg. Med just denna våg får du en relativt billig lösning samtidigt som du snabbt kan väga alla dina paket upp till en maxvikt på 5 kg. Du ser vikten på dina brev eller vad än du väger på en LCD-display. Utifrån vikten kan du sedan få koll på hur dyrt portot kommer att bli. Ofta går det även att förboka frakten och på så sätt få ett lägre pris jämfört med om du går och väger brevet och betalar på plats hos ett ombud.

Den här brevvågen drivs av 2 AAA-batterier och sådana är som du säkert känner till lätta att hitta i de flesta butiker. Fördelarna med att välja just den här vågen är flera. Det är en prisvärd variant som dessutom är enkel att använda och lätt att läsa av.

Kolla priset

Våg Wedo Optimo 5kg
Om du vill ha en praktisk brevvåg med en display som är lätt att läsa av, kan det här mycket väl vara rätt alternativ för dig. Du kan väga brev, paket och annat upp till en vikt på 5 kg. Det gör att du kan förbereda allt du behöver innan du lämnar in det hos närmaste ombud.

Något du kommer uppskatta med den här brevvågen är att det finns en funktion som gör att den automatiskt stängs av efter en minut. Det gör att batterierna räcker längre, vilket naturligtvis är en ekonomisk fördel i långa loppet. Vad gäller batterier krävs det 4 AAA-batterier för att använda denna.

Om du behöver en slitstark och robust våg att väga breven på är det här definitivt en bra modell. Den är tillverkad i ABS-plast som är tålig. Att vågen är av god kvalitet förstår du nog när du ser att den kommer med tre års garanti.

Kolla priset

Använda köksvåg till brev

Om du börjar söka efter brevvågar på nätet kommer du snabbt upptäcka att många av de sökträffar du får i själva verket handlar om köksvågar. Frågan är då om dessa kan användas även som brevvågar? Svaret är i många fall ja. Det går att väga brev på köksvågar. Det gäller dock att köksvågen uppfyller de krav som du skulle ha ställt om du hade valt en renodlad brevvåg. Vågen behöver fungera med hög precision. Det får inte skilja flera gram när du väger ett brev eller paket. Det måste också vara möjligt att väga väldigt lätta föremål, även dessa med lika god precision. En digital våg är nästan alltid mer exakt i sina viktangivelser än en fjädervåg. Om du planerar att låta en köksvåg tjäna som våg både för livsmedel och brev ska du därför vara noga med att välja en bra digital variant.

En billig och prisvärd produkt

När du ska posta paket och brev kan du naturligtvis gå till närmaste postombud för att väga paketet och köpa frimärken. Det går bra om du bor väldigt nära postombudet ifråga, men tar ändå onödig tid som du kunde ha använt till roligare sysslor. Om du bor långt från närmaste postombud kan det ta upp mer tid än du har möjlighet att avvara. Faktum är att det heller inte finns någon riktigt bra anledning att åka extra till postombudet för att väga paket. Brevvågar är nämligen billiga produkter som de allra flesta kan kosta på sig att köpa. Med tanke på att det även går att spara pengar på att förskottsbetala portot och skriva ut frakthandlingarna hemma, lönar sig investeringen snabbt.

Vågar för att väga brev och paket.

Vad hamnar prislappen på?

Vad prislappen visar beror förstås på vilken våg du bestämmer dig för att köpa. Precis som när det gäller andra produktkategorier kan skillnader i pris naturligtvis förekomma. Det finns riktigt billiga alternativ. Dessa kan kosta strax under hundralappen. Naturligtvis bör du undersöka hur dessa står sig precisionsmässigt, men det kan vara fullt möjligt att hitta en fullt duglig våg till detta fina pris. Om du vill ha en brevvåg med lite fler funktioner, som till exempel tareringsfunktion, kan du få betala något mer. En sådan våg kan kosta cirka 300 kronor. Naturligtvis förekommer både billigare och dyrare exemplar i butikerna.

Lite dyrare med paketvågar

Hittills har vi främst pratat om brevvågar och köksvågar, men det finns även något som kallas paketvågar. Funktionen är naturligtvis ungefär densamma som med en brevvåg, med skillnaden att den kan hantera även tyngre kollin. Om du till exempel planerar att kunna skicka möbler, mattor och tunga vaser eller annat som väger några kg, är en paketvåg lämpligare än en brevvåg. Du får dock räkna med att en sådan kostar något mer än den mindre varianten.

De här vågarna kostar från cirka 600 kronor och uppåt. Vill du ha en paketvåg som klarar flera hundra kg blir det lite högre priser. Då får du räkna med att betala någon eller några tusenlappar. Vill du däremot ha en våg som klarar paket upp till 40 kg, men som ändå kan visa precision ned till 0,1 gram, kan du komma undan med cirka 650 – 700 kronor minst. Huruvida du klarar dig undan med det priset eller om det kostar mer beror på vilka funktioner du kräver att vågen ska ha.

Köp en bra brevvåg online.

Brevvåg – till nytta både hemma och på kontoret

En brevvåg är något som är bra att ha både hemma och på kontoret. Vi har redan tagit upp en del av anledningarna till att den vara till stor nytta i bostaden. För den som ägnar sig åt försäljning av begagnade produkter som ska kunna levereras utanför närområdet, är en brevvåg närmast ett måste. Visst går det att gissa en fraktkostnad, men det leder ofta till att du går back på en försäljning, eftersom ett plagg kanske säljs för 10 kr, medan du räknat 18 kr fel på fraktkostnaden. Då har du istället för att tjäna 10 kr, förlorat 8 kr. I längden blir det inte hållbart. Att gå iväg till postombudet för att väga paketet innan en annons eller auktion läggs ut är också svårt att hinna med. Åtminstone för den som säljer många saker regelbundet. Att ha tillgång till en brevvåg hemma underlättar därför rejält. .

På kontoret

Naturligtvis är brevvågen även till nytta på kontoret. Förmodligen ska det postas en del försändelser. Det kan handla om paket som ska skickas till kunder om försäljning bedrivs på företaget. Det kan även handla om kopia på en projektplan, journalkopior, en offert eller något helt annat. Det kan då göra hela processen enklare om brevet eller paketet kan vägas på kontoret. Brevet kan då frankeras korrekt och sedan läggas på närmaste brevlåda. Detta förutsätter naturligtvis att det inte behöver gå att spåra. Ska det gå att spåra kan det bli nödvändigt att lämna in det hos postombudet.

Frågor och svar kring Brevvågar

✅ Vad betyder det när en brevvåg har tareringsfunktion?

Det betyder att det går att nollställa vågen under användning. Det är väldigt praktiskt om du till exempel vill testa att den verkligen väger föremål med precision. Det kan också vara bra om du till exempel plockar ut något ur ett brev eller paket, för att se vad den nya vikten blir. Om du väger flera brev direkt efter varandra är detta också en praktisk funktion att ha.

✅ Vad ligger maxgränsen på när det gäller vikt för vanliga brevvågar?

Det kan variera från en våg till en annan. Det är dock vanligt att maxgränsen går vid 5 kg. Det gör att du kan väga även lite större paket. Du kan med andra ord få fram en exakt vikt även om du ska skicka två eller tre böcker. Däremot kan du inte få fram en vikt på paketet som innehåller en skivstång.

✅ Vissa brevvågar stänger av sig själva efter en viss tids inaktivitet. Är det en bra funktion att ha?

Ja, det är en bra funktion eftersom den hjälper dig att spara batterier. Om vågen skulle stå på tills du stängde av den vore risken stor att det skulle glömmas bort och att batteriet då skulle vara slut nästa gång du behövde vågen. Med en våg med automatisk avstängning behöver du aldrig oroa dig för detta.

Du kan även köpa brevvågar hos:

  • Jula
  • Clas Ohlson
  • Biltema
  • Rusta
  • Elgiganten
  • Netonnet

Källor:

Snabbval: Toppval Brevvåg Att tänka på Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin