Städvagn

Att det är rent och fint i de rum där man vistas är viktigt. Det gäller både på arbetet och hemma. För att städningen ska underlättas gäller det att den som städar har tillgång till bra utrustning. En städvagn kan underlätta arbetet rejält. Det finns städvagnar som främst är avsedda för större städningsprojekt på kontor och arbetsplatser. Det finns dock även vagnar som fungerar precis lika bra att använda i hemmet. Även om det kanske inte är något du tidigare har funderat på att skaffa, är det definitivt ett redskap som du kan ha stor nytta av.

Bäst städvagn
Snabbmeny: Topp-3 Städvagnar Budgetval Vanliga frågor


Städvagn i hemmet

Är det någon idé att ha en städvagn hemma i bostaden? Det beror på flera olika saker. För det första är det förstås av stor betydelse hur stort hemmet är. Det kan definitivt finnas en fördel i att införskaffa en vagn om du bor i ett stort hus med flera våningar. Om du däremot bor i en etta med kokvrå kanske det kan tyckas lite onödigt. Det beror också på dina fysiska förutsättningar.

Om du har problem med rygg och axlar kan det vara en stor fördel att ha en städvagn att dra runt alla saker i. Det gäller förstås oavsett hur stor eller liten lägenhet eller villa du bor i. Städvagnen hjälper dig att slippa tunga lyft och monotona rörelser. Om du är den som oftast tar hand om städningen i lägenheten kan det vara värt att fundera en stund över denna möjlighet. Du behöver förstås inte köpa den största eller dyraste varianten. Du kan köpa en liten och lätt modell som går smidigt att dra runt i rummet eller rummen. Den tar också mindre plats när den sedan ska förvaras.

Städvagn på kontoret

På kontoret är det ofta nödvändigt, eller åtminstone väldigt fördelaktigt, att ha en städvagn. Det är ofta fler rum som ska städas, och eftersom det på många kontor är tillåtet att använda skor blir det också mer smuts. Dessutom är det fler som bidrar till att fylla soptunnor och källsorteringskärl. Att ha en städvagn på vilken all städutrustning kan fraktas är därför praktiskt. På många städvagnar finns det också möjlighet att fästa en soppåse. Det blir på så sätt lätt att tömma alla papperskorgar utan att behöva gå otaliga turer till sophuset. På vagnen går det också att transportera alla flaskor med rengöringsmedel som behövs. Det kan till exempel vara köksrengöring till diskbänkarna inne i kontorets köksdel, toalettrengöring till toaletterna och fönsterputs om fönstren på kontoret ska putsas.

Hur stor och välutrustad städvagn som behövs beror förstås på storlek på kontoret, antal personer som vistas på och använder kontoret regelbundet samt hur grundlig städning som ska genomföras. På vissa kontor räcker det med den typen av städvagn som är lämplig i hemmet. På andra större kontor kan det vara nödvändigt med en relativt stor och välutrustad vagn, med plats för många rengöringsprodukter, mopp, sopborste, sopsäck och mycket annat.

Städa enklare med en städvagn

Städvagn på hotell

En plats där städvagnar definitivt behövs är på hotellen. Där finns det ett relativt stort antal rum som ska städas dagligen. Förutom att det ska dammsugas och att golven ska torkas, ska det också dammtorkas. Sopkorgar ska tömmas och toaletter och handfat rengöras. Sängkläder och handdukar ska ersättas med nya. Det betyder att de använda sängkläderna och handdukarna måste kunna fraktas på något sätt. Många gånger används tvättsäckar till detta ändamål.

Det är enkelt att slänga ned dem där i och det får plats relativt mycket i säckarna. Dessa kan sedan fraktas till hotellets tvättstuga, där de tvättas så att de blir riktigt rena, och är redo att användas av nästa gäst. På ett hotell skulle det bli alltför tungt att släpa alla rengöringsprodukter och städredskapför hand. Att ha en städvagn är närmast ett måste, och det är viktigt att städvagnen är bra. Det finns många olika typer av städvagnar och just på hotellen är det viktigt att man satsar på påkostade alternativ med alla de förvaringsutrymmen och praktiska funktioner som kan behövas. På ett hotell är det viktigt att städningen sker på ett snabbt och effektivt sätt. Det är förstås även viktigt att rummen blir ordentligt städare och helt rena. Bra verktyg och hjälpmedel är därför A och O.

 

Topp 3 Städvagnar 2022

Vi har valt dessa städmaskiner som våra Topp-3.
Tre smidiga, stabila och slitstarka vagnar. Dessa städvagnar uppfyller högt ställda krav på god ergonomi, kvalitet och livslängd.


 

Budgetval

Tre enklare städvagnar till ett lägre pris. Dessa tre blir våra budgetval:

 

Städvagn för utomhusbruk

Även om det kanske kan låta märkligt, finns det ett stort behov av städvagnar som även kan användas utomhus. Det är dock inte så konstigt som det låter. Det kan finnas olika användningstillfällen även utomhus. Ett användningsområde då en städvagn för utomhusbruk behövs är vid städning av trappuppgångar. Detta är vanligt inne i lägenhetsområden exempelvis.

En eller flera lokalvårdare går ofta mellan trappuppgångarna och har då behov av att kunna dra med sig vagnen. Den lämnas ofta kvar utanför trapphuset, och där i tömmer man sedan sopskyfflar och slänger eventuella sopor. Vagnen måste förstås gå att köra på asfalt och kanske även grus. Den måste också ha sopsäckshängare så att det går att ha en sopsäck hängande i den. Vidare måste det naturligtvis finnas plats för sopborstar och sopskyfflar, hink och mopp. Även rengöringsprodukter som skurmedel och rengöringsmedel behöver få plats.

Renhållning i parker och längs gator

En städvagn för utomhusbruk behövs även för det företag som har fått uppdraget att ta hand om renhållningen i stadens parker och längs gatorna inne i stadens centrum. Där handlar det förstås inte om att sopa eller dammsuga. Där handlar det istället om att tömma soptunnor, plocka upp skräp som har slängts på marken och ta hand om glas som spräckts exempelvis. På en sådan vagn transporteras vanligtvis inga rena städredskap. Däremot brukar det behövas en mängd soppåsar att kunna sätta i soptunnorna när dessa tömts. Även handskar är en nödvändighet, för att det ska gå att plocka upp skräp utan att behöva riskera skärsår. Det kan också behövas redskap att plocka upp skräp med. Det finns till exempel griptänger som brukar användas till den här typen av ändamål.

Renhållning

Städvagnar för städning på skolor

Inne på skolor och förskolor krävs regelbunden och noggrann städning. Det är ett omfattande jobb och det är nödvändigt med tillgång till städvagnar. Lokalerna är ofta stora och det är mycket som ska hinnas med på en arbetsdag. Att flytta runt alla redskap för hand, och tömma alla papperskorgar för hand skulle ta alltför lång tid. Det skulle också slita allt för mycket fysiskt på den som tar hand om lokalvården. Bra och välutrustade städvagnar är därför en nödvändighet för att jobbet ska kunna utföras på bästa sätt. Förutom klassrum och fritidslokaler finns det även en rad toaletter och personalutrymmen som ska hållas rena. Dessutom finns det gymnastiksalar och matsalar att städa och hålla efter. Det blir med andra ord ett mycket omfattande projekt att se till att lokalvården bedrivs både effektivt och snabbt nog.

Olika typer av städvagnar

Naturligtvis finns det en rad olika städvagnar att välja på. Vi vågar också påstå att det här produktvalet troligtvis kommer bli relativt lätt. Anledningen till detta är att om du vill ha en städvagn för privat bruk i hemmet kan du välja en av de allra minsta och enklaste lösningarna. Det finns sällan behov av en mer komplicerad lösning än så, förutsatt att du inte bor i en stor herrgård. Om du å andra sidan driver en firma som ägnar sig åt lokalvård, har du troligtvis så bra koll på behovet, att du snabbt och enkelt kommer kunna bilda dig en uppfattning om vilka vagnar som skulle kunna vara tänkbara alternativ. Att välja rätt modell bör därför gå relativt snabbt för de flesta.

Små enkla vagnar

De minsta och enklaste vagnarna är billiga. De tar liten plats när de ska förvaras. Dessa är framför allt avsedda för användning i bostäder och mindre kontor. Generellt får det plats med en liten hink för svabbning av golv. Det finns även plats för cirka 2 skaft för städredskap som moppar och sopborstar. Det finns naturligtvis också en materialkorg där det går utmärkt att placera rengöringsprodukter, trasor, svampar och sopsäckar. För den enskilde användaren och för det lilla företaget som främst ägnar sig åt hemstädningar och mindre kontorsstädningar är de här vagnarna ofta fullt tillräckliga.

Städvagnar i medelprisklassen

Det finns även städvagnar som är lite mer avancerade och lite större än de minsta och enklaste vagnarna. Trots det är de fortfarande inte riktigt uppe i den klass och prisnivå som används exempelvis på hotell och större företag. De här städvagnarna passar utmärkt för kontorsstädning, städning i mindre butiker och liknande. De här vagnarna kostar ofta någon eller några tusenlappar mer än föregående grupp. Det finns också en del tydliga funktionsmässiga skillnader.

De här vagnarna är ofta försedda med flera materialkorgar. Det gör att det får plats fler flaskor, trasor, sopsäckar, handskar och allt som kan tänkas gå åt längs en städrunda. På dessa vagnar finns ofta sopsäckshållare och ibland även en rejäl moppress som underlättar rejält. Vissa av vagnarna är försedda med redskapskrokar och några av dem är faktiskt också utrustade med tvättsäckshållare. De vagnarna går faktiskt också utmärkt att använda på hotell och vandrarhem. Just tvättsäcken är nödvändig att ha plats för, eftersom det är en viktig del av hotellstädningen.

Dyrare och avancerade alternativ

För den stora lokalvårdsfirman kan det vara aktuellt att köpa någon av de mer påkostade vagnarna på marknaden. Dels medföljer mer utrustning, dels är de försedda med alla de förvaringslösningar som kan behövas när vagnen ska användas på en stor arbetsplats, skola, hotell eller liknande. Här medföljer stora och rejäla hinkar, moppress, krokar för redskapsupphängning, hållare för såväl sopsäckar som tvättsäckar, stativ för sopborstar och skyfflar, redskapslådor och mycket annat. Dessa har även smarta funktioner som tröskelklättrare, hjullåsning och justerbara handtag. Helt enkelt många funktioner som gör vardagen enklare för de som ska använda vagnarna.
 

Frågor och svar kring Städvagnar

✅ Hur mycket kostar en städvagn?

Det beror helt på vilken städvagn du väljer. Det finns enkla vagnar för hemmabruk som kostar runt 800 kronor. Det finns också gott om städvagnar som lämpar sig för exempelvis kontorsstädning som kostar mellan 2 000 och 3 000 kronor. För en städfirma som vill ligga i framkant finns det riktigt bra och välutrustade städvagnar som kostar mellan 6 500 och 9 000 kronor. Naturligtvis kan det även förekomma ännu dyrare exemplar.


✅ Ingår städredskapen när man köper en städvagn?

Nej, vanligtvis ingår det inga städredskap. Det förekommer att det ingår någon eller några hinkar. Även moppress kan ibland ingå. Andra städredskap är något som måste köpas separat.


✅ Vad är skillnaden på en städvagn och en svabbvagn?

En städvagn är ofta utrustad för hela städprocessen, med krokar för alla typer av redskap, stativ för sopborstar, hängare för säckar etc. En svabbvagn däremot är främst avsedd att användas till svabbning av golv. En hink får plats och det kan finna utrymme för ett skaft, men så mycket mer finns det inte utrymme för.


Källor:Snabbmeny: Topp-3 Städvagnar Budgetval Vanliga frågorVi vill gärna tipsa dig om fler av våra köpguider inom kontor: