Whiteboardtavla

Whiteboardtavlan är en produkt som kan vara till stor användning och nytta på många platser. Många som hör ordet whiteboard tänker först och främst på ett klassrum i en skola. Ända sedan svarta tavlan, eller griffeltavlan som den också kallades, ersattes med whiteboardtavlor, är det i skolan de flesta har kommit kontakt med dem. De här tavlorna har dock ett mycket bredare användningsområde än så. De kan med fördel användas ute på företag men även i hemmet. De kan vara till stor hjälp.

Bäst whiteboardtavla

Snabbmeny: Topp-3 Whiteboardtavlor Vanliga frågor


Whiteboardtavlan i skolan

I skolan har whiteboardtavlan en given plats. Det är på den viktiga budskap skrivs upp för det mesta. Det kan handla om kommande läxor och prov. Det kan handla om maten som serveras under veckan. Det kan också röra sig om genomgångar av olika uppgifter eller annat som tydligt behöver finnas synligt för alla. Visserligen har mycket förändrats i skolan på senare år, och all undervisning sker inte längre med läraren stående framme vid tavlan, men tavlan har fortfarande en viktig plats.

Användningssättet har till viss del förändrats i och med att lektionerna inte längre består enbart av lärarledda genomgångar följt av enskilt arbete, men nog behövs tavlan fortfarande. Att whiteboardtavlan har ersatt den klassiska svarta tavlan är en stor fördel. Det kan nog de allra flesta skriva under på. Den är lättare att sudda ut text på och det låter inte lika otrevligt när någon skriver på den. Dessutom går det att välja tydliga och klara färger på pennorna, något som ökar läsbarheten.

Whiteboardtavlan på arbetsplatsen

Varför skulle whiteboardtavlan bara fylla en funktion i klassrummet? Naturligtvis kan den även göra mycket nytta på många arbetsplatser. Det finns egentligen inte någon enskild bransch som har mer nytta än andra av en sådan tavla. Den kan användas inom många olika verksamheter. Det finns nämligen en rad tänkbara användningsområden, av vilka vi ska titta på några.

Whiteboardtavla för presentation och projektmöten.

Projektmöten

Här kan tavlan vara till stor användning. Om ni jobbar agilt på arbetsplatsen har ni kanske dagliga standup-möten. Där berättar ni förmodligen lite kort om vad ni sitter med just för stunden, och i korthet får var och en också berätta om det har dykt upp något hinder som kan stoppa fortsatt utveckling. Skulle det lyftas några sådana punkter kan det vara bra att skriva upp dem på tavlan. Tanken på den här typen av möten är nämligen inte att i detalj gå igenom eventuella hinder. Det kan adresseras sedan, efter mötets avslutande. Däremot gäller det naturligtvis att inget faller bort och blir liggande utan att hanteras. Även andra typer av projektmöten kan bli enklare att hantera med en whiteboardtavla. Där kan man till exempel rita upp Gantt-scheman, visa sprintplaner, skriva upp kontaktuppgifter till projektmedlemmar och annat som är viktigt att visa tydligt för alla.

Tävlingar

På vissa arbetsplatser, i synnerhet där det bedrivs någon form av försäljning, pågår ofta olika tävlingar. För att hålla koll på nuläget kan det vara en god idé att skriva upp vilka som befinner sig i ledning, samt vad de har uppnått för summa eller poäng för stunden. På så sätt vet de som jagar där bakom vad de har att sikta in sig på.

Gemensamma mål

På många arbetsplatser sätter man upp gemensamma mål som alla jobbar mot. Om så är fallet på ditt jobb kan det vara smart att skriva upp målen med stor text på whiteboardtavlan. Det gör att alla som jobbar där snabbt och enkelt kan ta en titt på målen. Det är lätt att glömma och om det till exempel gäller specifika siffror kan minnet behöva friskas upp då och då. Även om det gäller helt andra saker än just siffror kan det naturligtvis vara bra att kunna se målen snabbt och enkelt. Det gör också att många upplever att det är lättare att fortsätta sträva mot målen. Det kan också vara en god idé att rita upp mindre delmål. De är lättare att uppnå och det kommer bidra till att bibehålla motivationen hos medarbetarna. När alla tydligt kan se på tavlan att ett delmål snart är uppnått, brukar det få alla att lägga i ytterligare en växel för att snabbt och framgångsrikt nå det delmålet. På så sätt går det att få alla att ge det där lite extra lite oftare.

Inventering och inköp

På mindre arbetsplatser där det inte finns någon uttalat inköpsansvarig kan det vara viktigt att alla hjälper till att hålla koll på vad som börjar ta slut och vad som behöver köpas in. Då är det praktiskt att kunna skriva upp allt väsentligt på whiteboardtavlan. Det kan vara allt från papper till skrivaren till socker till kaffet. Genom att allt står uppskrivet på tavlan, kan vem som helst se vad som behöver köpas. Det gör att den som känner sig manad, eller den som först får tid över, kan ta en tur förbi de nödvändiga butikerna och göra de inköp som efterfrågas.

Naturligtvis är detta bara några exempel. Det kan finnas en rad andra sätt på vilket whiteboardtavlan kan användas på arbetsplatsen.

Topp 3 Whiteboardtavlor 2024

Vi har valt dessa whiteboardtavlor som våra Topp-3.
Tre reptåliga whiteboards av högsta kvalitet. Emaljerade, magnetiska ytor som är lätt att skriva på och lätta att rengöra.

1. Whiteboard Lintex ONE Mobil, vit, dubbelsidig, 200x120cm
Om du är på jakt efter en whiteboardtavla som ska vara flexibel och enkel att använda, har du här ett utmärkt alternativ. Denna tavla är nämligen mobil, du kan förflytta den på hjul vilket gör att den kan användas i vilket rum som helst. Det här är perfekt om du till exempel vill kunna rita upp flöden eller använda tavlan som ett Kanbanboard i möten. Du kan då rulla in den i det rum där mötena äger rum, och slipper förlägga möten till ett rum baserat på var tavlan finns.

Två av de fyra hjulen går att låsa, vilket gör att tavlan och dess stativ kan stå stabilt medan den används. Det faktum att tavlan är försedd med en vit ram gör också att det blir lättare att se den faktiska skrivytan.

För att ytterligare öka användbarheten och flexibiliteten så går det att sätta på ställbara krokar för blädderblock på denna.

Kolla priset

2. Whiteboardtavla På Hjul Dubbelsidig, 120x90cm
Du kommer garanterat uppskatta den här whiteboardtavlan om du har tröttnat på de väggfasta alternativen som finns i många skolor och på vissa företag. Det här är nämligen en whiteboard som erbjuder betydligt mer flexibilitet. Den är dubbelsidig, vilket innebär att du kan skriva och rita på vilken sida som helst av den. Dessutom kommer den på ett stativ med hjul, och går med andra ord att flytta från ett rum till ett annat. Det gör att tavlan kan flyttas dit mötet ska hållas, i stället för att mötet måste hållas i det rum whiteboarden finns. Det kan underlätta rejält, i synnerhet på ett kontor där flera möten behöver kunna pågå parallellt.

Den här tavlan kommer med en manual och ett monteringskit för att du snabbt och enkelt ska kunna montera whiteboarden och göra den färdig för användning. Det följer även med en pennhylla, där de whiteboardpennor du väljer att köpa till kan placeras för att finnas nära tillhands.

Kolla priset

3. Whiteboardtavla LINTEX Glasemaljerad 50x35cm
Om en liten whiteboardtavla som är hållbar står högt upp på önskelistan, kommer du troligtvis att bli förtjust i denna. Dess mått på 50 x 35 cm gör att den får plats i de allra flesta rum. Det gör också att den kan användas på såväl ett kontor som i hemmet. På kontoret kanske ni har stora whiteboardtavlor i mötesrummen, men du kanske vill komplettera med en egen liten whiteboard inne på just ditt kontor. Då är den här helt perfekt. Den kan också passa utmärkt att ha uppsatt i köket där hemma. På så sätt kan alla se vilken middag som kommer att serveras, eller vilka aktiviteter de olika familjemedlemmarna har under veckans olika dagar.

Tavlan är magnetisk och hållbar. Om du inte tappar den vid montering eller utsätter den för hårdhänt behandling kan du räkna med att den håller i många år. Den kommer med en pennhylla och naturligtvis beslag som används vid upphängning.

Kolla priset

Whiteboardtavlan i hemmet

Naturligtvis kan en tavla av den här typen vara till enormt stor hjälp även i det privata hemmet. Många kan nog skriva under på att det kan vara riktigt svårt att få vardagspusslet att gå ihop. Oavsett om man är ensamstående och försöker kombinera ett hektiskt arbetsliv med ett flertal fritidsaktiviteter, eller om man är en hel familj som ska försöka få plats med alla fritidsaktiviteter, läxor, jobbresor och annat i schemat, kan det vara svårt att hålla ordning på alla tider.

På en whiteboardtavla är det enkelt att rita upp ett veckoschema med en egen kolumn för alla familjemedlemmar. Där kan allt från resor med jobbet och pass på gymmet till barnens läxor och fotbollsträningar placeras in på rätt dag och tid. Det gör att inga tider riskerar att glömmas bort. Det gör också att det blir lättare att se vilka dagar som fungerar bäst för nya aktiviteter som ska bokas in. Det kan till exempel handla om en klipptid som ska få plats i schemat, eller en tandläkartid. Med alla tider tydligt presenterade blir det enklare att se vilka tider som kan fungera.

Många tavlor att välja på

Det är lätt att anta att alla whiteboardtavlor ser ut precis som de tavlor som finns i skolan. Så är naturligtvis inte fallet. Det finns många olika tavlor att välja på. Visst finns det stora tavlor med samma mått som de du hittar i klassrummen. Det är bara en variant. Det finns även betydligt mindre tavlor för den som vill ha en som ska passa in hemma på köksväggen eller kanske i sovrummet. Det finns också specialanpassade tavlor för specifika ändamål.

Whiteboard med veckoplanering

Självklart kan du själv rita upp en veckoplanering på en helvit whiteboard. Frågan är bara varför du ska göra det när det redan finns färdiga whiteboardtavlor med veckoplanering. Där finns veckoplaneringen färdig och du behöver bara fylla i kolumnerna. Det går snabbare och det ger ett mer tydligt och rent resultat. Det är lätt att det blir lite kladdigt om du själv ska rita upp kolumnerna, skriva veckodagar och dra raka streck. Pennorna är inte alltid de mest precisionsanpassade. Det är svårt att få till fina linjer. Därför är de här specialanpassade veckoplaneringstavlorna ett riktigt bra alternativ. De förenklar rejält. De finns dessutom i olika storlekar. De finns för övrigt också i både liggande och stående riktning, vilket gör att det finns något för varje vägg och utrymme.

Magnetiska inköpslistor

Mindre whiteboardtavlor är perfekta att använda som inköpslista. Där kan alla i hemmet skriva upp när de inser att något har tagit slut eller snart kommer ta slut. Vid nästa handling kan dessa produkter köpas, och de kan då enkelt suddas ut från tavlan. På det här sättet sparar du massor av papper, något som är bra ur såväl ekonomisk som miljömässig synvinkel.

Whiteboardtavlor på hjul

I hemmet är det förmodligen inte aktuellt att ha en whiteboardtavla på hjul. Där används ofta en mindre modell som sätts upp på en vägg eller ett kylskåp. På arbetsplatsen kan däremot en tavla på hjul vara ett väldigt bra alternativ. Det är inte alla arbetsplatser som har en vägg där det får plats en stor whiteboard. Samtidigt kanske den behöver vara lika stor som de tavlor som förekommer i de flesta klassrum. Då kan en whiteboard på hjul vara det bästa alternativet. Den kan snabbt dras fram när det är dags att använda den. När den sedan inte behövs längre är det lätt att flytta på den och placera den intill en vägg eller i ett hörn.

Att tänka på vid köp av en whiteboardtavla

Det här inköpet kommer förmodligen inte innebära några större problem och det behöver heller inte ta lång tid. Det finns några saker som kan vara bra att tänka på för att hitta rätt tavla, men på det stora hela bör inköpsprocessen vara ganska enkel.

  • Vilken skrivyta behövs?
    Det här kan vara svårt att veta exakt, men du kan förmodligen räkna ut några ungefärliga mått baserat på hur den ska användas. Ska den främst användas som inköpslista räcker det förmodligen med en ganska liten variant. Ska det istället få plats projektplaner, gantt-scheman och liknande behöver ni troligen en stor modell. Efter att ni har räknat ut ungefärliga mått kan du ta en titt på utbudet för att hitta de produkter som hamnar närmast.
  • Vilka färger passar att skriva med?
    På en whiteboard går det att skriva med en mängd olika färger. Försök fundera ut vilka färger som skulle göra sig bäst för dig. Om den ska användas för veckoplanering kanske en färg per familjemedlem kan vara en god idé. Det kan ge ökad tydlighet. Om tavlan ska användas i ett mötesrum där texten behöver synas på avstånd kan tydliga lite mörkare färger ibland vara enklast att se mot den ljusa bakgrunden.
  • Hur mycket får tavlan kosta?
    Det är klokt att redan på förhand titta på budgeten. Hur mycket får en ny whiteboard kosta? Använd dessa uppgifter till att filtrera bort de alternativ som inte är relevanta. Då går urvalsprocessen snabbare och enklare.

Vanliga frågor om Whiteboardtavlor

Frågor och svar kring Whiteboardtavlor

✅ Varför är en whiteboardtavla att föredra framför en traditionell svart griffeltavla?

Det finns flera anledningar, men den kanske allra främsta är att bakgrunden är just vit. Det är lättare att se och urskilja mörk text på en vit tavla, än vit text på en svart tavla. Detta är den kanske enskilt viktigaste fördelen, men det finns andra också.

✅ Hur mycket kostar en whiteboardtavla?

Här kan skillnaderna vara riktigt stora, eftersom det finns så stora storleksskillnader. En liten whiteboard utformad som en inköpslista kostar ofta runt hundralappen. Det handlar med andra ord om mycket överkomliga belopp. En stor whiteboard som storleksmässigt matchar de tavlor som ofta ses i klassrum och konferensrum kostar naturligtvis betydligt mer. Där kan prislappen hamna på 4 000 – 6 000 kronor. Naturligtvis kan det förekomma skillnader och såväl lägre som högre priser beroende på butik, varumärke och vissa andra faktorer.

✅ Är whiteboardtavlor en miljövänlig lösning?

Idag finns det ett flertal whiteboardtavlor som är producerade av till stor del återvinningsbart material. De är framställda för att vara just klimatsmarta. Så länge man väljer en av dessa produkter är whiteboardtavlan definitivt en miljövänlig lösning. Det går dessutom att spara in på stora mängder papper när en whiteboard används istället.

Källor:

Snabbmeny: Topp-3 Whiteboardtavlor Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin