Black Friday

Rea och låga priser är något som de flesta är väldigt förtjusta i. Därför är det lätt att förstå hur det kommer sig att Black Friday har blivit en så populär företeelse som verkligen har anammats här i Sverige. Denna reafest växer sig allt större här och fler och fler butiker hoppar på trenden.

Black friday

Snabbmeny: Vad är Black Friday? Alla butiker 2024 Vanliga frågor

Dela på Facebook Dela på Twitter

Vad är Black Friday?

Black Friday är en relativt ny företeelse här i Sverige. I USA har däremot denna dag varit populär i många år. I USA betraktar man den här dagen som det riktiga startskottet för julhandeln. Att ta reda på vilket datum den här dagen inträffar är inga problem. Det är visserligen inte alltid samma datum, men det är alltid fredagen efter den fjärde torsdagen i november. Det innebär att det även är dagen efter den stora amerikanska högtiden Thanksgiving. I USA sitter den vetskapen i ryggmärgen. Här i Sverige sitter det kanske inte fullt lika inprogrammerat ännu, men fler och fler lär sig detta.

REA på Black friday

Historia

Naturligtvis finns det en historia bakom hela företeelsen. Uttrycket kommer från början från Philadelphia. Troligtvis dök uttrycket upp någon gång runt slutet av 1950-talet eller början på 1960-talet. Det var faktiskt den lokala poliskåren som först började använda uttrycket. Anledningen var det kaos som uppstod i trafiken dagen efter Thanksgiving när det strömmade in såväl fotgängare som bilburna trafikanter när butikerna var öppna. Till en början var det här en lokal benämning, men uttrycket spreds så småningom även till övriga delar av USA. Det var främst under mitten av 1970-talet som uttrycket Black Friday blev vida använt i landets olika delar. Det var också en passande benämning eftersom butikernas röda siffror vändes till svarta under denna dag.

En hel helg av shopping

I ursprungslandet USA är hela helgen efter Black Friday fylld av shopping och riktigt bra erbjudanden. Man har valt att göra fredagen till en klämdag, följt av lördag, söndag och därefter Cyber Monday. Idag kommer såväl fysiska butiker som webbutiker med fina erbjudanden på båda dagarna. Från början var det dock tänkt så att Black Friday var den dag då de fysiska butikerna kom med specialerbjudanden medan Cyber Monday var en motsvarande dag för webbutikerna. Idag har de flesta butiker även en nätbutik. Det gör att många aktörer har erbjudanden under hela helgen. Många personer i USA klarar av nästan hela julhandeln under denna långhelg. I Sverige har vi inte riktigt den traditionen ännu, men fler och fler passar på att fynda under denna helg, och framför allt fredagen, i slutet av november.

Erbjudande på Black friday

Detta händer

Det som händer på Black Friday är att butikerna ger kunderna specialerbjudanden. Ofta kan priserna bli mycket lägre än de är till vardags. Något annat som skiljer den här dagen från en vanlig dag är att de flesta butiker öppnar mycket tidigare än vanligt. I USA är det inte ovanligt att fysiska butiker öppnar redan klockan 05.00 på den här speciella shoppingdagen. I Sverige har inte samma tradition fått fäste riktigt ännu, men det är fullt möjligt att det kommer även hit.

Rekommenderade butiker

Här har vi samlat butiker som har fina erbjudanden på Black friday.

Vad är du intresserad av?
Klicka här för att komma till rätt butik:

Köksutrustning – superfina deals på utrustning till köket.
Möbler och Inredning – passa på att fynda möbler och inredning till hemmet.
Träningsutrustning – bra priser och erbjudanden på motionsredskap.

Köksutrustning


Möbler & Inredning

Träningsutrustning

Viktigt att tänka på

När det gäller alla erbjudanden som delas ut på Black Friday gäller det att ha en sak i åtanke, nämligen att allt inte är så bra som det ser ut. Tyvärr är det inte alla butiker som verkligen sänker sina ordinarie priser till betydligt lägre nivåer. Det kan ibland röra sig om så kallad fejkrea. Det kan till exempel gå till så att priserna höjts några veckor före Black Friday, för att sedan kunna sänkas tillbaka till ursprungspriset på Black Friday. Det händer till och med att priserna är högre på den dagen än de var en månad innan. Det är därför viktigt att vara medveten om att sådant faktiskt inträffar och därmed hålla koll på priserna. Det finns flera sätt att undvika att bli lurad på detta sätt. Vi ska titta på några av dem senare, när vi går igenom tips på hur du kan göra riktiga fynd.

Något annat som är viktigt att tänka på är att inte förköpa dig. Köp bara sådant du behöver eller åtminstone verkligen vill ha. När priserna blir riktigt låga jämfört med ordinarie pris är det lätt att man lockas att shoppa loss ordentligt. Om det betyder att du köper de julklappar du ändå hade tänkt köpa är det förstås bra. Om det däremot innebär att du köper 20 produkter du inte behöver och aldrig kommer använda är det inte lika positivt.

Tips till riktiga fynd

Även om det finns vissa butikskedjor som har satt i system att locka med falska erbjudanden så finns det fortfarande goda möjligheter att göra riktiga fynd på Black Friday. För att inte bli lurad att shoppa saker i onödan eller att nappa på erbjudanden som egentligen inte är bra har vi här listat några goda råd.

  • Fundera över i förväg vad du skulle vilja köpa på fredagen. Gör gärna en lista. Det kan handla om saker till dig själv som du verkligen vill ha eller behöver. Det kan även handla om saker som du vill ge bort i julklapp eller present.
  • Ta reda på var de produkter du har listat finns att köpa. Se till att skaffa en bra överblick över prisnivåerna i de olika butikerna. Om du vill ha riktigt bra koll kan du ta skärmdumpar eller skriva ned priserna några veckor innan Black Friday. På så sätt har du en referenspunkt när rean väl kommer. Du kan då snabbt se om priserna verkligen är så låga och bra som butiken påstår.
  • Var beredd att agera snabbt när Black Friday drar igång. Konsumentverket säger visserligen att butikerna inte får ha ett erbjudande på en produkt om de inte har nog många produkter i lager för att motsvara den efterfrågan de tror finns. Det är dock svårt att räkna på detta och det händer ofta att trycket är högre än förväntat. Produkter kan ta slut snabbt och därför är det en klar fördel om du kan vara redo för shopping redan tidigt på morgonen. Det gäller oavsett om du har tänkt handla i en fysisk butik eller i en webbutik.
  • Börja prenumerera på nyhetsbrev hos de aktörer som du kan tänka dig att handla hos. Många företag erbjuder en rabattkupong när du blir prenumerant. Det gör att du kan spara ännu mer pengar om du kombinerar rabattkupongen med Black Friday-priset.

Planera i förväg

Som redan nämnts är det klokt att vara ute i god tid och att planera i förväg. Det bästa du kan göra är att utnyttja Black Friday till din fördel på alla tänkbara sätt. När den här fredagen äger rum är det bara cirka en månad kvar till jul. Det betyder att du troligtvis har en hel del inköp kvar att göra. Genom att dra nytta av de erbjudanden som ges på Black Friday kan du spara en hel del pengar på dina julklappsinköp. Fundera redan före fredagen över vad var och en i din närhet kan tänkas önska sig. Gör en lista över tänkbara alternativ till var och en. Sannolikheten att åtminstone vissa av produkterna kommer att vara billigare på den här speciella fredagen är stor. Du har möjlighet att spara hundratals, kanske till och med tusentals kronor.

Till stora och små

Naturligtvis går det att fynda julklappar till både stora och små på denna dag. Såväl leksaksbutiker som klädkedjor och smyckesbutiker sänker sina priser och delar ut smått fantastiska erbjudanden. På många håll är den här rean den mest fördelaktiga på hela året. Se därför till att köpa alla de julklappar du har kvar att införskaffa under den här helgen. Du kan troligtvis även fynda rejält bland andra saker du behöver inför julen. Julgransmattor, prydnader, bestick, tallrikar, allt detta kan tänkas komma på rean och det är värt att hålla ögonen öppna efter spännande erbjudanden och rabatter.

Erbjudanden till sist

Om du har svårt att bestämma dig för vad du ska köpa och vad du ska avvakta med, kanske du missar chansen att shoppa på Black Friday. Då kan du ändå andas ut och se fram emot några fler dagar med fina shoppingchanser. Många får lätt panik på Cyber Monday och tror att det är absolut sista chansen att fynda inför jul. Vad många har missat är att det finns gott om butiker som förlänger sin rea och som skickar ut nyhetsbrev där de förlänger sina erbjudanden med någon eller några dagar. Det händer till och med att priserna sänks ännu mer i ett sista försök att locka motståndskraftiga kunder. Ibland kan det alltså löna sig att vänta in i det sista.

Frågor och svar kring Black friday

✅ Vilket datum äger Black Friday rum år 2019?

Varje år äger Black Friday rum dagen efter fjärde torsdagen i november. Det betyder att det i år blir 29 november. Det är alltså allra sista helgen i november, vilket passar perfekt inför advent och julhandeln.

✅ Vilken typ av produkter går det att fynda på Black Friday och resten av Black Weekend?

De flesta butiker har någon form av specialerbjudande den här helgen. Det betyder att du kan fynda i stort sett vad som helst. Elektronikprylar, kläder, leksaker, makeup och babyprodukter är bara några exempel på saker du kan handla riktigt billigt. Naturligtvis finns det även många andra shoppingmöjligheter. Oavsett vad du är intresserad av att handla så lönar det sig att ta en titt i de butikerna när Black Friday närmar sig. På så sätt kan du ta del av förhandsinformation, anmäla dig till nyhetsbrev och se till att du har full koll på allt som händer. På så sätt riskerar du inte att missa några fina erbjudanden och reapriser.

✅ Är Black Friday verkligen en populär dag även i Sverige?

Visserligen har den här dagen ännu inte uppnått samma kultstatus här i Sverige som hemma i USA. Det betyder dock inte att ingen bryr sig om den här företeelsen här. Tvärtom. Försäljningen ökar enormt mycket i många butiker under den här dagen och de efterföljande dagarna. För något år sedan rapporterades det att försäljningen var 100 % högre den här dagen jämfört med en vanlig dag. Nog är Black Friday populärt även i Sverige, det råder det inga tvivel om.

✅ När kom Black Friday till Sverige?

Första gången man gav detta en chans var 2013. Då var det några modiga aktörer som blev först ut med att ta fram några specialerbjudanden. Året efter hakade fler på och trenden har sedan varit att allt fler har hoppat på tåget. Numera är Black Friday betydligt mer populärt än det var 2013 och 2014. Såväl butiker som kunder har verkligen tagit till sig det här fenomenet.

Källor:

Snabbmeny: Vad är Black Friday? Alla butiker Vanliga frågor

Bild på vår redaktör
Redaktör

Tomaz är vår redaktör här på Letsbuyit.se och skriver artiklar & guider i flera av våra kategorier. Han har utbildning som ingenjör i grunden och en fil.kandidatexamen i systemvetenskap från Örebro Universitet.
Han är allmänbildad, har ett stort tekniskt intresse och håller sig uppdaterad inom det mesta.
Du når Tomaz på tomaz@letsbuyit.se - Linkedin